Sobota , 04. 05. 2024

Květoslav

Avokádo: Proč je superpotravinou + recept na pomazánku jako bonus

Avokádo se řadí mezi superpotraviny – a to rozhodně právem, je totiž plné zdraví prospěšných benefitů. Stalo se základem mnoha profesionálních kuchyní, jelikož je prakticky univerzální ingrediencí při vaření a je součástí vyvážené stravy. Jaké jsou jeho zdravotní výhody a jak si připravit tu nejlepší avokádovou pomazánku?
avokádo
Avokádo je kouzelné ovoce, které prospívá našemu zdraví.

06. 07. 2022

Vysoký obsah draslíku

Každé tělo potřebuje dostatek draslíku, aby mohlo každodenně fungovat. Draslík je nejdůležitější látkou, která pomáhá udržovat zdravý srdeční tep. Většina lidí tak z tohoto důvodu konzumuje banány, které jsou známé svým vysokým obsahem draslíku – ale věřte, že avokádo jej obsahuje ještě víc!

Chrání zdraví očí

Avokádo obsahuje vysoký podíl luteinu a zeaxantinu, což jsou látky pohlcující světelné vlny, které jsou škodlivé pro náš zrak. Snižuje tedy pravděpodobnost onemocnění věkem podmíněnou makulární degenerací, která je hlavní příčinou slepoty u starších lidí. Většina antioxidantů v avokádu se nachází v tmavší zelené dužině, která je nejblíže slupce.

avokádo
Věděli jste, že avokádovník začne plodit nejdřív za čtyři roky?

Pomáhá hubnout

Guacamole z avokáda je velkou zásobárnou vlákniny, která je úzce spojená s dietními programy. Půl hrnku guacamole obsahuje asi 6 gramů vlákniny, což je čtvrtina denního potřebného množství. Vláknina má za následek, že se cítíme sytí. Jen pozor, abyste to s avokádem nepřehnali – je sice plné zdravých tuků, ale pořád se jedná o tuky, které při dietě nejsou zrovna žádané. Takže všeho s mírou.

Zlepšuje náladu

Avokádo obsahuje řadu vitamínů skupiny B. Lidé, kteří mají tohoto vitaminu nedostatek, jsou často náchylní k depresím a úzkostem, a často jsou dohnáni k antidepresivům. Tyto vitamíny a foláty v avokádu obsažené také hrají roli v prevenci vrozených vad, proto se nastávajícím a čerstvým matkám doporučuje, aby jich přijímaly více.

Dodává energii

Kromě vitamínu B obsahuje avokádo také celou řadu dalších prospěšných složek, jako je thiamin, riboflavin a niacin. Tyto látky pomáhají přeměňovat přijatou potravu na energii. Niacin, kterého je ze všech složek v avokádu nejvíce, dokáže bojovat proti zánětům a chránit tepny tím, že zlepšuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.

Chrání zdraví srdce

Pro zdraví našeho srdce je potřeba, aby přijímané tuky v naší stravě byly nenasycené – a těch obsahuje avokádo velké procento. Na rozdíl od nasycených tuků, které se ukrývají v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích.

K TÉMATU  Proč mít matcha čaj a kde se vlastně vzal

Podporuje mozek

Avokádo vám dodá pořádnou dávku vitamínu E, který může pomoci chránit před Alzheimerovou chorobou a zpomalit ztrátu paměti. To úzce souvisí s antioxidačními vlastnostmi vitamínu E. Ten pomáhá v boji proti poškození buněk, které časem způsobuje například znečištění a sluneční záření.

Recept na avokádovou pomazánku

Avokádová pomazánka je také oblíbená pro rychlost přípravy, obvykle vám bude stačit cca 5 minut.

pomazánka
Pomazánku z avokáda máte hotovou za pár minut a potřebujete jen pár surovin.

Budete potřebovat:

  • čerstvé pečivo (nejlepší je žitný chleba)
  • zralé vypeckované avokádo
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu
  • olivový olej

Můžete přidat

  • čerstvý špenát
  • cherry rajčata
  • koriandr
  • ředkvičky a další suroviny dle chuti

Postup přípravy:

  1. Ve středně velké míse rozmačkejte avokádo. Nejrychlejší je použít šťouchadlo na brambory.
  2. Do rozmačkaného avokáda vmíchejte 1 lžičku čerstvé citronové šťávy, rozmačkaný česnek dle chuti, osolte a opepřete, jemně míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  3. Chléb opečte na malém kousku másla, dokud okraje nezískají zlatohnědou barvu.
  4. Namažte chléb pomazánkou a zakápněte olivovým olejem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami

Špenát místo ledového salátu, avokádo místo majonézy. Co ještě můžete zkusit nahradit něčím zdravějším.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Těší na dárky, ale po rozbalení nejsou zrovna nadšené, když tam není to, co očekávaly. Tyhle děti jsou ale vděčné za cokoli! Jejich reakce vás rozehřeje.
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Spokojená žena po mateřské dovolené je cílem projektu Vedeme k úspěchu. Zároveň je i velkou motivací tří žen, které stojí za workshopy a rozvojovými kurzy pro maminky. Originalita, zábava a interaktivita kurzů vznikla spojením zkušeností a energie personalistky Světlany Pozníkové, rozvojové koučky Marcely Hlaváčkové a markeťačky Jany Rosenbergerové.
Od letošního roku existuje státní podpora bydlení pro mladé do 36 let a částky, které lze získat při velmi nízkém úročení, nejsou zanedbatelné. A již 25 let pomáhá v pořízení bydlení také stavební spoření, které je díky dlouhodobě zaručeným nízkým úrokovým sazbám sázkou na jistotu.
Dámy, máte v plánu se svými kamarádkami prožít opravdu skvělou dámskou jízdu? I když jsou kavárny i restaurace otevřeny, neznamená to, že musíte nutně utrácet. Stále se ještě můžete uchýlit do pohodlí domovů a podívat se na nějaké skvělé romantické (a nejen romantické) seriály, které vás doslova vtáhnou do děje.
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Je běžné, že má dnes téměř každá domácnost vlastní tiskárnu. Platí ale také, že na tisk dokumentů do školy, do práce nebo vstupenek do divadla opravdu nepotřebujete nějakou zvlášť kvalitní tiskárnu a bezchybný tisk. Vyplatí se proto kupovat levné neoriginální tonery nebo je to hazard s životností vaší tiskárny?
Vitamíny, minerály, bylinky i probiotika. Spousta lidí vsází právě na doplňky stravy ve chvíli, kdy chtějí podpořit své zdraví. Ačkoliv je možné mnohé z nich užívat souběžně, jsou kombinace, které se spolu příliš neshodnou, rovněž také s léky, které případně polykáte. Kterým kombinacím se u doplňků stravy vyplatí vyhnout?
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
My ženy jsme kolikrát jedno tajemství vedle druhého. Navenek spořádané a rozumné, ale když se zrovna nikdo nedívá, zpíváme si před zrcadlem s hřebenem v ruce. A děláme toho mnohem více, ale nikomu bychom to nepřiznaly. Často ani nejlepší kamarádce.

Výběr článků

Orchideje patří k velice oblíbeným a krásným pokojovým rostlinám. Bohužel jejich velkou nevýhodou je poměrně náročné pěstování. Není to rostlina, kterou jednou za čtrnáct dnů zalijete a už se o ni nestaráte. Orchidej potřebuje trochu víc.
Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Nejčastějším důvodem proč se lidé často přikloní k obědu z polední nabídky restaurace a svačině ve formě nějaké rychlovky z večerky naproti je to, že nemají čas si na každý den připravovat domácí pestrou stravu. V dnešní době je ale řešení celkem jednoduché a na trhu je k dostání nespočet krabičkových diet.

Nepřehlédněte

Odkládáte v práci úkoly? Tak vítejte ve světě prokrastinace. Bohužel tento trend je stále rozšířenější a vede k velkým problémům nejen na pracovišti. Dnes vám přinášíme 5 rad jak v práci nezahálet.
Stále ještě máte zafixované tenisky jako sportovní obuv, která se nehodí do města nebo do práce?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek