Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Zahoďte předsudky a zkuste to: Proč byste měli pít šťávu z brambor?

Brambory si umíme představit jako přílohu prakticky k čemukoli. Dáváme si je vařené ve slupce i bez, milujeme je v podobě bramborové kaše, někdy dostaneme chuť na brambory pečené v troubě.
šťávu z brambor
Bramborový „džus” má mnoho zdravotních benetifů.

08. 08. 2022

Uvařené nebo upečené brambory jíme často a přijde nám to naprosto normální. Co ale syrové brambory? Ty už by do pusy jen tak někdo nedal. A už vůbec by vás nenapadlo pít šťávu z brambor, že? A to je škoda!

Sníst syrové brambory? Ne, díky!

Pokud by vám někdo řekl, abyste si dali syrový brambor, pravděpodobně byste se na něho podívali s hodně udiveným výrazem ve tváři. Přitom se konzumace syrových brambor, potažmo klidně jen šťávy z brambor, pojí s několika zdravotními přínosy. Proč bychom měli zahodit předsudky a vyzkoušet šťávu z brambor?

Šťáva z brambor přináší více výhod, než si umíte představit

Syrové brambory jsou nabité odolným škrobem – typem škrobu, který vaše tělo nestráví ani nevstřebá. Používá se ale k zajištění energie pro vaše střevní bakterie. Přidání rezistentního škrobu do vaší stravy je spojeno s řadou potenciálních zdravotních výhod – může snižovat hladinu cukru v krvi, zlepšovat citlivost na inzulín a udržovat pocit sytosti, což pomáhá při hubnutí.

Jak si připravit šťávu z brambor?

A) Pokud máte po ruce odšťavňovač, budete to mít jednodušší – zkrátka brambory odšťavníte a je to.

B) Pokud nemáte odšťavňovač, brambory oloupejte a nastrouhejte na struhadle. Nechte brambory chvíli vypotit a poté šťávu z nich vymačkejte přes čistou utěrku.

Šťávu můžete vypít samotnou, pokud vám to ale nepůjde přes pusu, pak si ji můžete smíchat s nějakou další zeleninovou šťávou – například šťávou z mrkve nebo červené řepy.

brambory
Brambory jsou takový malý zlatý poklad.

Jak často šťávu z brambor pít?

Šťávu z brambor můžete pít klidně každý den, vašemu tělu rozhodně neublíží. Doporučujeme ji pít každé ráno před snídaní a klidně i večer, cca 2-3 hodiny před spaním.

Podpora trávení i prevence proti rakovině

Rezistentní škrob se také přeměňuje na butyrát – důležitou mastnou kyselinu s krátkým řetězcem, která může zlepšit trávení. Butyrát také může potlačit zánět v tlustém střevě a blokovat růst buněk rakoviny tlustého střeva. Aby toho nebylo málo, butyrát může snížit příznaky syndromu dráždivého tračníku, včetně nadýmání a bolesti žaludku.

K TÉMATU  Zelená káva: Vše, co jste o ní chtěli vědět
brambory
Brambory jsou běžně dostupné, ale rozsah jejich využití teprve objevujeme.

Zásoba vitamínu C

Syrové brambory sice obsahují méně kalorií a sacharidů, také méně bílkovin než uvařené brambory. Navíc nabízejí i o něco méně draslíku a vitamínu B6. To všechno ale dokážou kompenzovat opravdu velkým množstvím vitamínu C, který působí jako antioxidant a hraje roli ve všem, od produkce kolagenu po imunitní funkce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Chcete opravdu silný antioxidant s vitaminem C? Vyzkoušejte toto zázračné ovoce

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pravý deštivý a sychravý podzim se pomalu začíná hlásit o slovo, a tak není divu, že v tomto zrádném počasí více stonáme my i naše děti. S nižšími venkovními teplotami a nedostatkem sluníčka se navíc zvyšuje riziko nachlazení, chřipky a v dnešní době bohužel i dalších virových onemocnění. Právě v tomto období je tedy více, než kdykoliv jindy v roce důležité myslet na posílení imunity, která hraje zásadní roli v naší přirozené obranyschopnosti a odolnosti proti bacilům. Efektivním způsobem, jak můžeme posílit imunitu sobě i svým blízkým, je za pomoci pěti přírodních pomocníků. Jaké to jsou?
Zdravé lesklé vlasy plné síly a vitality jsou ozdobou každé ženy. Dosáhnout tohoto stavu ale nemusí být vždy snadné. Jednou z nejčastějších chyb je, že svým vlasům věnují ženy péče až příliš. Neustálé mytí, česání, kulmování, fénování či žehlení vlasy zatěžuje a poškozuje. Pravidelná péče je samozřejmě důležitá, je však třeba přistupovat k ní z té správné strany. Jak tedy o vlasy správně pečovat?
Proměňte svůj domov či byt v harmonickou oázu, kterou nebudete chtít už nikdy opustit. Udržování prostoru v Zenu není jen o stylu.
Svou domácnost je možné zútulnit příjemnými pokojovými rostlinami, které nemají jen estetickou funkci, ale také řadu jiných schopností, jež nám mohou přijít vhod. Předně se pyšní schopností čistit vzduch v domácnosti. Jiné zase přináší do domu peníze a hojnost. Pozastavme se právě nad druhými zmíněnými a prozraďme si, kterými vyplnit prázdné rohy v interiéru.
Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
Každodenní dávka oblíbeného seriálu nebo víkendový relax u filmových novinek nemusí být ztráta času. Televizní či počítačová obrazovka může posloužit stejně dobře jako jazyková učebnice. Důležité je vybrat správnou jazykovou úroveň snímku a obsah na míru. Jak z filmového večera vytěžit maximum?
Obecně platí, že lidé tapety buď milují, nebo nesnáší. Tapety jsou skvělým řešením nejen z hlediska designu, ale také izolují teplo, hluk a zabraňují vzniku plísní. V devadesátých letech byly tyto textilie v módě a v každé stylové domácnosti se objevovaly stěny se zajímavými prvky. Po delší době se opět vrací do našich moderních bytů. S tím však vyvstává otázka, jaké jsou nyní trendy?
Věděli jste, že je docela snadné vyrobit si chutný a zdravý sirup z květů černého bezu nebo třeba šeříku? Bezový sirup se používá na limonády, koktejly a dezerty. Nebo můžete jednoduše nalít palačinky nebo zmrzlin. Takový sirup patří i do ovocného čaje. Možností je nepřeberné množství, stačí si vybrat a vychutnat si výbornou sladkost a nádhernou vůni! Že už na takový zdravý sirup máte chuť? Tak neváhejte a pusťte se do toho!
O Češích se říká, že jsou národem pejskařů. Vždyť za své čtyřnohé psí parťáky jsou schopní utratit i přes milion korun ročně. To ukazují statistiky. Utrácí se předně za kvalitní žrádlo, také za veterináře a samozřejmě za produkty určené k dentální hygieně. Chovatelé si moc dobře uvědomují, že v psí dutině ústní probíhají stejné procesy jako u lidí. I v psí dutině se mohou vyskytnout zubní kameny nebo zubní plak vedoucí ke zmiňovanému problému. Proto se nedoporučuje podceňovat péči o psí chrup.

Výběr článků

Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!

Nepřehlédněte

Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek