Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Kořenová zelenina, kterou zvládne vypěstovat i naprostý začátečník

Doba zahradničení, mnoha lidmi tolik oblíbený ruch týkající se zahrádky a všeho okolo. Láká vás představa vlastní zeleniny, ale nemáte dostatek zkušeností? Nevadí! Poradíme vám, jaká kořenová zelenina je vhodná i pro začátečníky.
kořenová zelenina
Čerstvá zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlépe.

23. 05. 2022

Mrkev

Jedním z nejspolehlivějších druhů zeleniny je mrkev. Ta, o které určitě i vám babička povídala, jak je dobrá na oči, a proto musíte snít ještě další dvě vesele oranžová kolečka. Bude si bude libovat v hlinité, dobře odvodněné a lehce písčité půdě. Vyžaduje pravidelné zalévání a vlhkost zeminy. Za trochu vaší pozornosti se vám ale tahle kořenová zelenina náležitě odmění.

mrkev
Mrkev je nenáročná kořenová zelenina, která nepotřebuje mnoho pozornosti.

TIP: Mrkev má drobná semínka, proto je můžete vysévat hustě. Počítejte s tím, že mrkev budete muset protrhat až povyroste.

Ředkvičky

Pokud nemáte s pěstováním žádné zkušenosti, a přesto si letos chcete zahrát na nadšeného zahrádkáře, pak vám doporučujeme pěstovat ředkvičky. I tahle nenáročná kořenová zelenina je totiž vhodná pro ty, kteří ještě nikdy nedrželi v ruce rýč nebo se nehrabali v hlíně. Má mnoho odrůd, které se liší velikostí, barvou a chutí. Je to mrazuvzdorná zelenina a roste velmi rychle. Rostliny ředkvičky dozrávají asi za 20-22 dní.

Červená řepa

Červená řepa je oblíbená do salátů. Určitě oceníte nejen její chuť, ale především příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje zdravou. O důvod navíc, proč ji pěstovat na své zahrádce, co říkáte? Navíc při pravidelném užívání zvyšuje množství hemoglobinu v těle, což není na škodu. Bude se jí dařit v hlinité, lehce písčité půdě.

TIP: Semínka pokládejte do řádků vzdálených od sebe cca 20-25 centimetrů a mezi semínky nechávejte alespoň 10 centimetrů.

řepa
Pokud nemáte s pěstováním zkušenosti, můžete začít zasazením červené řepy.

Celer

Věděli jste, že celer používali už ve starém Egyptě, kde byl dokonce braný jako lék? Dříve se mu říkalo miřík. Pro nás je klasikou celer bulvový, který k růstu nepotřebuje kdovíjak náročné podmínky.

TIP: Vysetá semínka celeru zahrňte zeminou a dbejte na to, aby měla dostatečný přísun vláhy. Celeru se také daří tam, kde je světlo.

Pokud se celeru něco nelíbí, pak je to přítomnost jiné kořenové zeleniny, naopak ale ocení, když bude mít poblíž cibuli, protože odežene pochmurnatky.

K TÉMATU  Lana a provazy jako dekorace v interiéru. Kde všude se dají použít?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pravidla pro pěstování paprik. Pyšněte se letos bohatou úrodou!

Jak na zahradě vypěstovat dokonalý zelený trávník? Máme trik přímo od zahradníka

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V současné době chtějí být všichni ekologičtí. Dbají na životní prostředí a snaží se neplýtvat jídlem či třídit odpad. Dokonce se správně nakládá i s bioodpadem. A s tím se spojí kompostování. Pokud zvažujete pořízení kompostéru na zahradu nebo kompostéru do interiéru, nabízí se otázka, jak správně kompostovat a čemu se vyvarovat? Kompostování je sice hitem, na druhou stranu se to musí umět.
Slýcháme, že dodržování pravidelného pitného režimu je důležité hlavně v létě. Ale to je omyl, pitný režim by se měl dodržovat i teď na podzim a místo sladkých čajů bychom měli sáhnout spíše bylinných anebo – a to je ještě lepší po čisté vodě.
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.
Seriál She-Hulk: Neuvěřitelná právnička vznikl ve světoznámém studiu Marvel. Odtud pochází věhlasné snímky, jakou jsou Avengers, Thor, Strážci Galaxie, Captain America, Iron Man, Captain Marvel, Black Widow a mnohé další. Stejně jako tyto všechny uvedené tituly, i seriál She-Hulk nabral u fanoušků na oblíbenosti. Máte-li rádi Marvelovky, sci-fi a komedie o superhrdinech, tento seriál ve vás pravděpodobně získá dalšího fanouška.
I když si v době neutichající rýmy myslíme, že se nám nemůže nic horšího stát, existuje celá spousta daleko vážnějších onemocnění, které nám dokážou život obrátit doslova naruby. Jednou z nich je rakovina – nemoc, která je obrovským náporem na psychiku.
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
Mnoho lidí si esenciální oleje spojuje s navozením příjemné atmosféry - stačí pár kapek do aromalampy, zapálit svíčku a domovem se rázem line omamná vůně. Napadlo by vás ale využít esenciální oleje i pro hubnutí? A funguje to vůbec?
Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.
Taky jste už zkoušeli všechno možné, ale kila stále nejdou dolů? Už vás přestává bavit ten koloběh diet a poté opětovného přejídání? V dnešním článku vás seznámím s jednou metodou, díky které zaručeně zhubnete! A víte, co je na tom nejlepší? Že žádné diety a restrikce vás nečekají!
Co se vám vybaví, když se řekne bydlení ve stylu Provence? Jistě opojná levandule, sluníčko, vzduch a víno. Kouzlo jižní Francie můžete mít doma na očích každý den. Stačí, když své bydlení přenesete do jednoduchého a úchvatně romantického provensálského stylu. Jak doma dosáhnout této neotřelé krásy a elegance?

Výběr článků

Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Že nám po probdělé noci nebývá úplně fajn, víme zřejmě všichni. Když se takových nocí zopakuje hned několik, naše energie během dne rapidně klesá. To však není jediným nepříjemným efektem nedostatku spánku. Tento stav se na našem těle odráží v mnoha ohledech.
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  

Nepřehlédněte

Častou chybou nás žen je, že si oblíbíme určitý typ kosmetiky a používáme ji po celý rok. Ale nežijeme v zemi, kde je počasí stálé. Proto je třeba kosmetiku obměňovat podle ročního období. Nejinak je tomu právě nyní s příchodem podzimu. Vaše pleť bude potřebovat jinou péči.
Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek