Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

9 potravin, které mají omlazující účinky

Která žena by nechtěla vypadat stále mladá a krásná? Jenže, která žena má na to, aby měsíčně utrácela tisíce korun za omlazující procedury nebo snad chirurgické zákroky? Nemusíte ale hned myslet na krajní řešení, nejprve vyzkoušejte zázračné potraviny, které skutečně proti stárnutí fungují. Jen s nimi musíte zacházet správně.
omlazující
Řeřicha patří mezi potraviny, které mají omlazující účinky. (foto: 123RF)

04. 04. 2022

Hořká čokoláda

Kvalitní čokoláda s obsahem kakaa alespoň sedmdesát procent má skutečně zázračné omlazující účinky. Nesmíte to s ní ale přehánět. Stačí vám dvě až čtyři kostičky denně a dostanete do svého těla potřebné antioxidanty a ty správné minerální látky, mezi které patří například mangan, hořčík či železo.

S mléčnou čokoládou to ale nezkoušejte, ta vám ke kráse ani zdraví nepomůže, zato po ní můžete lehce přibrat. Ostatně jako po té hořké, budete-li ji konzumovat ve větším množství.

Řeřicha

Je tak jednoduchá na pěstování a přitom tak zdravá. Řeřichu můžete pěstovat na okenním parapetu v truhlíku nebo klidně jen v klíčící misce, do níž umístíte navlhčenou vatu. Za čtyři dny bude řeřicha vyklíčená a vy si ji můžete dát třeba do salátu. Ale výborně chutná i na pečivu namazaném máslem či lučinou.

omlazující
Řeřicha patří mezi potraviny, které mají omlazující účinky. (foto: 123RF)

A víte, co všechno dokáže? Zbavuje naše tělo škodlivých toxinů, čistí krev a také přispívá k naší kráse díky velkému obsahu draslíku, hořčíku, jódu a železu. Pravidelná konzumace řeřichy vám zlepší stav pleti, trpíte-li například na akné nebo vyrážky.

Kurkuma

Kurkuma je jedno z nejzdravějších koření, které na světě najdeme. Jde o přírodní barvivo, které se používá zejména v indické a marocké kuchyni. Umí toho ale mnohem víc, než jen obarvit pokrm do žluta.

Krémy s kurkumou podle mnohých výzkumů mají skutečně omlazující účinky. Dokážou výrazně zredukovat vrásky i pigmentové skvrny. Obdobné účinky má ovšem kurkuma i jako klasické koření v polévkách, salátech či například oblíbeném hummusu nebo smoothie.

TIP: Přidáte-li si jednu čajovou lžičku kurkumy do sklenice mléka a přidáte ještě špetku kajenského pepře, zázvoru a trochu medu, vytvoříte si koktejl, který vám nejenom posílí imunitu, ale také vás zbaví zažívacích problémů.

Meruňky a pomeranče

Respektive všechno oranžové ovoce obsahuje významné množství antioxidantů, které zničí v našem těle všechny volné radikály, které zapříčiňují rychlejší stárnutí. Navíc oranžové ovoce v sobě obsahuje zázračný beta karoten, rovněž antioxidanty, který přirozeně obnovují buňky a tím chrání naši pleť před vnějšími vlivy.

pomeranče
Všechno oranžové ovoce vám dodá potřebné vitamíny. (foto: 123RF)

Ořechy

Mají v sobě zdravé tuky, které jsou pro naše tělo naprosto nezbytné. Ořechy jsou plné minerálů, vitamínu a enzymů a také obsahují omega-3 mastné kyseliny, ostatně jako například ryby či semínka. Ořechy prospívají nejenom našemu zažívání, ale také našim vlasům, nehtům i pleti. A pokud jste na ořechy alergická, do svého jídelníčku přidejte více luštěnin.

K TÉMATU  Mýty v péči o pleť, kterým dodnes ženy věří. Možná mezi ně patříte i vy

Vejce

Věděla jste, že i vejce mají omlazující účinky? Dobře nám poslouží nejen na talíři, ale například i ve vlasové nebo pleťové masce. Protože obsahují velké množství proteinů, pomáhají nám pokožku vypínat. Kromě toho je v nich spousta vitamínu A a D, které pomáhají k přirozenému zbarvení kůže. A vlasy budou díky vaječné masce pevnější a zdravější.

vejce
Dejte si vejce k snídani, nebo si z nich umíchejte omlazující masku. (foto: 123RF)

Borůvky

Čerstvé borůvky obsahují nejenom vitamín C, který posiluje naši imunitu, ale zároveň dokážou efektivně odbourávat tuky a zlepšit stav naší pleti. Pravidelnou konzumací čerstvých borůvek také předcházíte vzniku modřin, viditelných žilek a cévek nebo pigmentových skvrn.

Káva

I káva má omlazující efekt. Vědci přišli na to, že tři až čtyři šálky kávy denně snižují riziko vzniku melanomu (rakoviny) kůže až o dvacet procent. Kofein v kosmetických produktech zase působí proti celulitidě. A aby toho nebylo málo – pitím kávy také hubnete! Káva totiž zrychluje metabolismus a přispívá tak k rychlejšímu shazování přebytečných kil.

Sója

V Asii je velmi populární. I proto se asijské ženy i muži mnohdy dožívají tak vysokého věku. Sójové mléko a tofu podporuje tvorbu kolagenu. Stačí si ho dopřávat dvakrát až třikrát za měsíc. Obsahuje také spoustu bílkovin, aminokyselin, minerálních látek a vitamínu A a B. Zároveň v sóje najdete i genistein či fytoestrogeny, jež mají podobné účinky jako estrogen. Chrání naše kosti, cévy a také zrychluje náš metabolismus. Kromě toho pozitivně ovlivňuje libido.

sója
Sóju můžete do jídelníčku zařadit hned několika způsoby. (foto: 123RF)

Být krásná a vypadat mladě nemusí být tak finančně náročné, jak se zdá. Stačí do svého jídelníčku zapojit ty správné omlazující suroviny. A samozřejmě se pravidelně hýbat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Obličejová jóga je cesta nejen k omlazení. Tímhle způsobem můžete skvěle nastartovat svůj den

Domácí recepty z růže: vyrobte si pleťovou vodu na omlazení pokožky, masku nebo salát z růží

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Trh s nemovitostmi zažívá nevídané období. I když se původně mluvilo o tom, že Češi nemají našetřeno a že jim chybí takzvaný hotovostní polštář, ukázalo se, že peněz je – a mnoho. Skupují se totiž i takové nemovitosti, které svou cenou volají do nebes. A zájem zatím neutichá.
Bylinková zahrádka v sobě skrývá mnoho kouzla. Kromě toho, že je krásná na pohled, je také zdrojem spousty podmanivých vůní a léčivých účinků pro naše tělo. Jak založit bylinkovou zahrádku, abychom se z ní mohli těšit i několik let? Máme pro vás pár tipů.
Léto nepochybně patří k vůbec nejoblíbenějšímu období, které většina z nás vždy netrpělivě vyhlíží. Ostatně není nic lepšího, než si užívat sluneční paprsky, hodit opalovačku a vyblbnout se v prohřáté vodě. Jenže co když pohodovou idylku naruší příchod menstruace?
Když se naším pozemkem prohnala povodeň, zůstali jsme jako opaření. Nejen, že jsme se museli vyrovnat se ztrátou milovaného psa a tím, že jsme přišli o auto, ale rodiče se s tou situací dodnes nevyrovnali.
Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Blíží se pracovní pohovor a chcete na něm opravdu uspět? Zakládat byste si měli především na dobrém prvním dojmu, který je v případě pohovoru nadmíru důležitý. A ten je tvořen také tím, co máte na sobě.
Chtěli byste si domů pořídit malé kotě nebo jste jeho čerstvým majitelem? Máme pro vás praktické rady, které vám pomohou v péči o nového člena rodiny. Tohle se bude hodit.
Black House má jednu zvláštnost. Voda v mělkém vnitřním bazénu umí v kombinaci s prosklenými stěnami odrážet sluneční světlo do každé části domu. Je koncipován pro maximální využití nepřímého slunečního záření. Podívejte se na tu nádheru.
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?

Výběr článků

Vždycky se myslelo, že nevěra je smutnou vizitkou kolabující vášně a vyhaslé intimity ve vztahu. Jenže pozor, do jiné postele může zadaného poslat i to, že je závislý na příjmech svého partnera, nebo že jeho věk končí číslem devět!
Mnozí z nás opalování velmi podceňují, přitom jde o jednu z nejrizikovějších kratochvílí, která nám může zničit zdraví. Co všechno byste měli vědět o opalování, než si lehnete na lehátko a začnete se v žáru poledního slunce opalovat?
Nezáleží na tom, kolik je zrovna hodin. Je to tady! Máte chuť dopřát si něco hodně nezdravého. Jednou vás provokuje tlačenka v lednici, podruhé máte problém zkrotit myšlenku pochutnat si na tom hříšně sladkém dortíku. Tu a tam takový okamžik potká snad každého z nás a jak jistě víte, všechno má nějakou příčinu. A to i hlas vašich myšlenek volající po pizze a hranolkách s dvojitou tatarkou. Co za tím stojí a jak to řešit? Poradíme.

Nepřehlédněte

Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.
Módní trendy na nás útočí ze všech stran. Ne vždy je ale tak jednoduché si s nimi poradit. Víte, jak je uchopit?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek