Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Netradiční využití zubní pasty v domácnosti, kde byste to možná nečekala

Využití zubní pasty se ani zdaleka nemusí týkat jen natolik běžné činnosti, jakou je čištění zubů. Většina z nás má tubu zubní pasty na umyvadle v koupelně, ale koho by napadlo vyčistit s ní například kohoutky?
pasta
Zubní pasta se nehodí jen na čištění zubů. (foto: 123RF)

01. 03. 2022

Když se řekne zubní pasta, většina lidí si vybaví čištění zubů – k tomu ji přece primárně využíváme. Široké využití zubní pasty ale sahá mnohem dál, nežli jen k péči o zdravý chrup. Jelikož jde o mírně abrazivní prostředek, jehož součástí zpravidla bývá jedlá soda, lze zubní pastu využít jako všestranného pomocníka v domácnosti. Kde všude je využití zubní pasty možné?

Kohoutky

V kuchyni nebo v koupelně máme vodovodní baterie a s nimi také kohoutky, které často podléhají zkáze v podobě vodního kamene a ošklivých skvrn. Na jejich údržbu nemusíte používat drahé čisticí prostředky, protože skvělého parťáka máte hned po ruce.

pasta
Se zubní pastou vyleštíte kohoutky i umyvadlo. (foto: 123RF)

Naneste malé množství zubní pasty na houbičku a rozetřete ji po baterii a kohoutku u umyvadla nebo vany. Nechte působit 15 minut, poté krouživými pohyby vyleštěte a na závěr opláchněte vlažnou vodou. Aby na kohoutku či baterii nezůstaly fleky, otřete je dosucha čistým hadříkem.

Žehlička na vlasy

Používáte žehličku na vlasy? Pro mnoho žen je to nepostradatelný pomocník pro vytvoření dokonalé vizáže. Možná jste si všimli nehezkého gumového povlaku, který se na žehličce vytvořil. Mohou za to vlasové přípravky, které používáte a které následně na žehličce ulpívají.

Zbavit se jich můžete se zubní pastou. Ta totiž velmi snadno odstraní usazeniny, aniž by došlo k poškození povrchu žehličky. Opět stačí nanést malé množství zubní pasty na houbičku nebo suchý hadřík a usazeniny setřít. Na závěr povrch otřete vlhkým hadříkem a nechte uschnout.

Šperky

Díky šperkům se cítíme lépe, doplňujeme s nimi naše outfity, zvedáme si sebevědomí. Nosily se před lety, nosí se dnes a nosit se budou i nadále. Pokud ale chcete, aby dobře vypadaly, musíte se o ně náležitě starat. Už asi tušíte, že i tady najde uplatnění využití zubní pasty, se kterou můžete oblíbeným šperkům poměrně snadno navrátit jejich krásu a především lesk.

K TÉMATU  Chytré úložné prostory. Jak věci prakticky uschovat a mít doma pořádek

Jak na to? Možná to nevíte, ale zubní pasta, se kterou si ideálně dvakrát denně pucujete zuby, výborně pomáhá na zašlé stříbro. Stačí malé množství pasty nanést na starý zubní kartáček, jehož štětiny se dostanou i do hůře přístupných míst. Jemnými krouživými pohyby šperk vyčistěte, opláchněte vlažnou vodou a vyleštěte suchým hadříkem.

POZOR: Nepoužívejte zubní pastu na opály nebo perly, mohli byste je poškrábat a nenávratně poškodit.

Umyvadlo

Určitě i vám se někdy stalo, že vám po čištění zubů ulpělo trochu zubní pasty na umyvadle. Nebo je to častý prohřešek vašeho partnera, se kterým vás tolik rozčiluje. Ale víte co? Berte trochu pasty v umyvadle ve svůj prospěch!

Místo toho, abyste pastu naštvaně spláchli do útrob potrubí, vezměte do ruky houbičku, přidejte trošku vody a s pastou umyvadlo vyčistěte. Zabere vám to chviličku a umyvadlo se bude blýskat čistotou jako nové.

Skvrny na sprchovém koutu

Jestli svědomitou hospodyňku něco dokáže přivést do stavu šílenství, pak jsou to nehezké fleky od mýdla, které “zdobí” dveře od sprchového koutu. Často tam fleky zanechá i tvrdší voda a co si budeme povídat – na pohled to nevypadá pěkně. Jak se těchto nejen mýdlových skvrn zbavit?

sprcha
Sprchový kout vypadá hezky jen když na něm není vodní kámen. (foto: 123RF)

Už asi tušíte, že zde opět bude hrát hlavní roli pasta na zuby. I malé množství zbaví dveře sprchového koutu nepěkných fleků. Naneste pastu na houbičku, dveře s ní vyčistěte, nechte chvíli působit a poté opláchněte vlažnou vodou. Na závěr vyleštěte do sucha, čímž zabráníte vodním skvrnám.

Zrcadla

Rozčiluje vás, když se během sprchování nebo horké vany v koupelně zamlží zrcadlo a vy se v něm nevidíte? Víme, jak tomu zabránit. Na hadřík naneste trochu zubní pasty, v malých kruzích vyleštěte povrch zrcadla a pastu na něm nechte zaschnout. Jakmile zaschne, vezměte čistý suchý hadřík a zrcadlo doleštěte.

K TÉMATU  Moderní stodola pro bydlení. Rezidence Stealth Farmhouse získala ocenění za nejlepší design

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Čištění pračky snadno a rychle!

Přírodní úklidové prostředky: uklízejte domácnost bez chemie

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Někdy je to prostě nutné. Tělo přemůžou bakterie a jinak než s pomocí antibiotik se s nimi nezvládnete vypořádat. Předepsaná antibiotika původce nemoci obvykle spolehlivě zničí, ale v našem těle napáchají další škody. Po jejich užívání je tedy třeba myslet i na to, jak tělo dostat zpět do předchozí formy.
Jógu zná v dnešní době snad každý a vysoké procento z nás jí doma nebo v tělocvičně dokonce cvičí. Tato relaxační cvičení se vždy provádějí zpomaleně a využívají všech svalů v těle. Jóga má díky tomu skvělé zpevňující a detoxikační vlastnosti. Není sice na hubnutí tak efektivní jako aerobik, nicméně je to velice funkční způsob, jak formovat své tělo. Pokud jógu milujete nebo s ní teprve začínáte, určitě se seznamte se 7 pozicemi, které tvoří samotný základ jógy a pro vaše tělo dokáží vykonat zázraky!
Starat se o jedno malé dítě může dát pěkně zabrat. Dvě potrápí ještě víc, ale co teprve šest prcků? Tahle kočičí máma to nemá jednoduché, ale rozhodně ví, že nemá smysl se zbytečně stresovat!
Když se začal venku šířit nový typ koronaviru, došlo k nařízené karanténě a v platnost vešla celá řada nouzových opatření. Lidé se uchýlili do svých domovů, odkud řada z nich začala pracovat. Ti, kteří z domu pracovat nemohli, se začali dívat na Netflix.
Nestíháte sníst banány včas a pak vám doma zčernají? Myslíte si, že přezrálé a již na první pohled nehezké banány už se nedají jíst? Možná už vám nebudou chutnat jen tak, ale můžete si z nich připravit dezert nebo třeba zmrzlinu. Jak můžete zužitkovat přezrálé banány? Určitě na mnoho způsobů, vyzkoušejte tyto recepty. A využít pak můžete i samotné slupky, které byste za normálních okolností vyhodili.
Otevíráte schránku a mezi letáky vidíte obálku s pruhem. Nervozita je na světe. Co to přišlo? Je to pokuta nebo snad exekuce? Nebo nějaké špatné parkování? Ne všechny obálky s pruhem jsou důvodem k nepokoji.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.
Děti i domácí mazlíčci umí být roztomilí. Tihle prckové sice ještě nosí pleny, ale už mají doslova záchvat smíchu. A může za to pes! Slyšet dětský smích je rozhodně lepší, než křik. Možná se budete smát s nimi!
Některé filmy v nás dokážou vyvolávat radost, štěstí, romantickou náladu a jiné zase třeba strach. A některé filmy jsou natolik sugestivní, že je lepší se jim vyhnout, pokud na ně nejste zrovna správně naladění.
Každá žena se chce líbit. Některé z nás sází na přírodní krásu, jiné se snaží zdokonalit pomocí různých řasenek, očních stínů, make-upu apod. Když se ale vydáme do obchodu, často tam bezradně stojíme před regálem a nevíme, co si vlastně vybrat. S tím je teď ale konec. Přečtěte si následující řádky a příště půjdete najisto.
I když venku panuje nebezpečný koronavirus, to neznamená, že žádné jiné nemoci neexistují. S příchodem nového typu koronaviru nedošlo k odstranění ostatních onemocnění, což je dobré mít na paměti. Stále jsou rizikem i jiné choroby, jako je rakovina nebo chřipka. Mnohé nemoci číhají i na ty nejmenší. Prozraďme si nejčastější dětské nemoci, které jsou rizikové pro naše malé ratolesti.
Čas je to, oč tu běží. Nikdy ho není dost a zvláště v poslední době je každá minuta drahá. Ze dne na den jste se staly na plný úvazek nejen matkami, ale i učitelkami, vychovatelkami a kuchařkami. K tomu všemu musíte zvládnout ještě svoji práci. Pokud se z toho nechcete zbláznit, rozdělte úkoly v rodině a nebojte se ulehčit si práci. Využijte všeho, co doba nabízí, a uvidíte, že bude i teplé jídlo.

Výběr článků

Kdy je vhodné si dopřát si saunu kdy se vyplatí ulevit chodidlům? Horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové vám napoví, co byste měly očekávat, a čemu se tento týden raději vyhnout.
Přizpůsobte koupelnu vašim představám. Koupelnové baterie pro umyvadla mohou mít dnes téměř jakýkoli design. Trendy je matné černé zpracování nebo LED žárovky, které osvětlují proud vody.
Nezajímá vás politika? Měla by. Nenechte rozhodovat o své budoucnosti jiné a jděte k urnám. Proč? Politici se přetahují o moc, kterou můžeme dělit na lokální a globální. Uvědomte si, že je důležité, jaký člověk stojí v čele. Manipulátor, nebo někdo rozumný?

Nepřehlédněte

To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Hot jóga není bikram jóga. Mezi těmito jógovými praktikami je několik rozdílů, mnohé ale naopak mají společné. Proč hot či bikram jógu zkusit? Důvodů máte mnoho.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek