Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Mentální vyčerpání: Jak rozpoznat, kdy už nejde o lenivost, ale o problém?

Na naši psychiku je toho prostě někdy moc: Práce, starost o rodinu, výchova dětí, péče o domácnost, do toho musíme mnohdy řešit osobní krize a krize ve vztahu. Není tedy divu, že občas už nemůžeme dál, cítíme se unavení a nejdou nám věci tak, jak bychom si představovali. Můžeme si občas myslet, že jsme jen líní, znechucení, a za to se i občas stydíme.
vyčerpání
Únava ještě neznamená lenost. Může jít o vážné psychické problémy. (foto: 123RF)

15. 03. 2022

Často je však na vině něco mnohem horšího a vážnějšího. Mentální vyčerpání je nebezpečné a může nás postihnout vlastně kdykoliv. Máte občas pocit, že je toho na vás příliš, jste podráždění, unavení, nic vás nebaví a trápíte se, i když jde jen o zdánlivé maličkosti? Možná už jste právě teď psychicky na dně. A s tím si nezahrávejte.

Na malý úkol musíte vyvinout velké úsilí

Čekají vás běžné domácí práce, doprala pračka, musíte vytáhnout myčku a je třeba zajít do popelnice s košem? Tohle jsou běžné domácí práce, které řadíme mezi ty malé. Vždyť je to za pár minut hotové, ne? Jenže vám se nechce, nemůžete se k tomu donutit, dělá vám to velké obtíže?

Ne, nemusí jít o to, že jste líní se zvednout z gauče. I tohle je jedním z příznaků mentálního vyčerpání. Mozek už je prostě natolik unavený a zahlcený, že i tyhle maličkosti si vyhodnotí jako velké úkoly. Proto se vám nechce, proto se z toho gauče nemůžete zvednout.

Bez motivace i nadšení

Dříve jste šli do všeho po hlavě. Bavily vás nejrůznější věci a pořád jste se motivovali k tomu dokázat něco víc. Dnes už nemáte na nic chuť, nejste pro nic nadšení a šťastní se už vůbec necítíte? Na budoucnost už raději nemyslíte, protože se pak jen více propadáte do úzkostí. Máte strach z toho, co přijde zítra a už vás to nebaví? Pokud nemáte žádnou motivaci, žádné plány a stojíte na místě, zpozorněte.

Možná jste jen krok od vážných psychických problémů a depresí. Mentální vyčerpání se projevuje právě i tímto způsobem. Zkuste si o tom s někým promluvit, svěřte se někomu blízkému a neduste to v sobě. Pokud ale ani to nepomůže, zvažte rozhodně návštěvu terapeuta. I kdybyste tam měli zajít jen jednou, pomůže vám to a odvrátí to možnou hrozbu.

K TÉMATU  Jak správně zvolit oblečení a obuv pro horskou turistiku

Únava a podráždění

V noci jste spali klidně a bez buzení? Stejně jste ale celý den jako tělo bez duše, chce se vám spát a cítíte únavu? Spánek je pro fungování naší fyzické, ale i té psychické stránky neskutečně důležitý. A jestliže se v noci nebudíte, spíte dostatečně dlouho, a přesto to na sobě nepociťujete a jste neustále vysílení, je to opět známka toho, že je něco špatně. Pokud jste mentálně vyčerpaní, spánek vás už nenakopne. Stejně tak je to i s podrážděním.

vyčerpání
Spíte dostatečně, a přesto nemáte energii? (foto: 123RF)

Každý má občas špatný den. Jenže pokud je těch špatných dní několik za sebou, není to v pořádku. Pokud je člověk mentálně vyčerpaný, je neustále podrážděný a také mnohem častěji propuká v pláč. Rozplakat vás přitom mohou úplně nepochopitelné věci. Pláč přichází někdy i bez varování, bez jakéhokoliv impulzu. Záchvaty pláče bez příčiny samozřejmě taky nevěstí nic dobrého.

Když to bolí i fyzicky

Duševní problémy se často odrážejí i na tom, jak se cítíme po fyzické stránce. Motá se vám často hlava, je vám na zvracení, máte zácpu nebo průjem, z ničeho nic se začnete cítit malátní, bolí vás hlava? Znovu si odpovídáme – mentální vyčerpání. Může to ale značit i úzkostnou poruchu a v každém případě je nutné navštívit lékaře. Nic vás nepřesvědčí o vážnosti situace jako to, že se vaše psychika začne odrážet i na fyzickém stavu. Tělo už si tím opravdu říká o pomoc.

Mentální vyčerpání byste rozhodně nikdy neměli podceňovat. Může se z něho vyvinout duševní porucha, deprese a podobně. Pokud už nezvládáte dlouhodobě svou situaci a trápíte se stále více, vyhledejte pomoc psychoterapeuta. Nebojte se říct si o pomoc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Psychika ovlivňuje váš zdravotní stav. Jak si pomoci?

K TÉMATU  11 skvělých investičních tipů pro ženy

Obsedantně-kompulzivní porucha: problém doprovázený úzkostí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Možná jste již v rádiích zaznamenali hit Bad Guy, který rozhodně nepatří mezi mainstream. Kdo je slečna, která letos posbírala snad všechny americké ceny Grammy?
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
Připravuje vás o nervy celulitida nebo akné? Řešení těchto kosmetických problémů představuje olej z čajovníku australského. Mimochodem, ten vás zbaví také lupů a pomáhá zneviditelnit vzhled jizev!
Podzim je tady, proto je čas obout se do teplejší a pevnější obuvi. Trendy pro podzim 2022 vás nadchnou. In je pohodlí a funkčnost. Mrkněte, jaké se letos budou nosit kozačky, kotníkové boty a boty na sníh. Pro každou ženu máme spoustu tipů, ze kterých si vyberete. Využijte podzimního Black Friday a nakupte nejlepší boty za zlevněné ceny. Boty si můžete pořídit i na další sezóny, proto volte kvalitní materiály a prověřené značky.
Máte ráda ty večery, kdy si sednete s lahvinkou vína, přidáte nějakou dobrotu a pustíte si pořádný doják, u něhož si můžete pobrečet dojetím, aniž by vás někdo viděl? A co je ještě lepší, tak film, který je založen na skutečné události! Vybrali jsme pro vás ty nejdojemnější kousky, které nenechají jedno oko suché!
S létem, tím horkým, slunečným obdobím plným koupání a drinků, vyvstává pro lidi nové nebezpečí. Stávají se kořistí a potravou hned trojice nebezpečných nepřátel. Řeč je o hmyzu, konkrétně o klíšťatech, komárech a ovádech. Jejich teritorium v létě je opravdu obrovské a ať se snažíte jakkoliv, dříve nebo později na ně určitě narazíte. Nejúčinnější ochranu představují repelenty, v noci pak například moskytiéra.
Victoria Beckham slaví padesátiny a její životní cesta je jako z pohádky. Od úspěšné zpěvačky nejznámější dívčí skupiny světa přes manželství s fotbalovou hvězdou Davidem Beckhamem až po založení globální módní značky. Přečtěte si, jak Victoria a David vychovávají své čtyři děti a proč je jejich rodinný život příkladem harmonie a úspěchu
Někdy se začnou velmi brzy objevovat jisté známky, které nám napoví, že je něco v nepořádku.

Výběr článků

Děti jsou fascinovány celou zvířecí říší. I proto jejich kroky velmi často míří do zoologických zahrad, kde mohou být svědky existence i takových tvorů, které běžně v přírodě nepotkají. Po ukončení výletu do zoo se v nich však probouzí touha mít vlastního tvora, o kterého by mohli pečovat, také doma. A stává se, že po dlouhém naléhání a přemlouvání rodiče jednoho dne svolí. Jenže jaký domácí mazlíček je ten nejvhodnější?
Modelek je po celém světe velké množství. Jejich konkurence je opravdu vysoká. Do světa reflektorů se ale dostanou jen ty nejlepší. Ovšem co to znamená nejlepší? Nejvyšší? Nejhubenější? Nejkrásnější? Nejmladší? To vše má svůj úhel pohledu. Jsou totiž modelky, jejichž kariéra skončí tak rychle, jak začala, a oproti tomu jsou i takové, které jsou stále žádané i ve věku (nebo právě proto), kdybychom si spíše řekli, že už takové povolání není zcela vhodné.
Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.

Nepřehlédněte

Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek