Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Když neklape manželství aneb jak ho zachránit?!

Nic netrvá věčně, ani šťastný vztah bez hádek a nedorozumění. Jestliže už máte nějaké ty společné roky za sebou a přijde vám, že váš vztah uvadá, neházejte flintu do žita, ale chopte se kormidla a manželství zachraňte. Nevíte jak? Poradíme vám.
manželství
Vzpomeňte si, jak vám bylo na začátku dobře. (foto: 123RF)

10. 03. 2022

Je pravděpodobné, že se stalo něco, kvůli čemu se obáváte, že se vaše manželství rozpadá. Ať máte jen takový pocit nebo se na tomto nepříjemném faktu shodnete společně, pokud chcete své manželství zachránit, musíte jednat hned. Nečekejte, až se věci dále vyostří, a rozhodně nestrkejte hlavu do písku s tím, že se vše nějak vyřeší samo. Čím dále to necháte zajít, tím větší škody budou napáchány, a vy tak budete mít menší šanci, že váš vztah s partnerem spravíte.

Najděte způsoby, jak spolu lépe komunikovat

Komunikace je jádrem všeho. Bez efektivní komunikace se vztahy velmi rychle hroutí. Špatnou komunikací se můžete cítit nepochopeni, vaše partnerka či partner si může připadat ublíženě apod. 

  • Naslouchejte tomu druhému a snažte se lépe porozumět tomu, co vám chce sdělit.
  • Snažte se nevynášet unáhlené soudy a dejte pouze na fakta.
  • Dejte si také pozor na slova, ono je rozdíl říct „rozčílil jsi mě“ a „teď jsem naštvaná“. Snažte se spíše vyjádřit to, jak se cítíte, než použít obviňovací spojení.
  • Vyhněte se defenzivní reakci.
  • Vyjadřujte negativní pocity způsobem, který nestaví partnera do defenzivy.

I když máte pocit, že se vaše manželství rozpadá, nikdy není pozdě zapracovat na svých komunikačních schopnostech – koneckonců to může být hlavní faktor, proč vaše manželství trpí.

manželství
Vytvořte zase jeden tým! (foto: 123RF)

Nečekejte na zásadní kroky toho druhého

„Proč bych měl být zrovna já TEN nebo TA, kdo zachraňuje náš vztah?“ Přijde vám tato věta známá? Zde jsou důvody, proč byste to měli být zrovna vy, kdo se vrhne do záchrany manželství.

  • Hluboko uvnitř, pod vší tou bolestí a záští, stále chcete, aby tohle manželství vyšlo. Milujete svého partnera, jen nevíte, jak napravit to, v čem se momentálně nacházíte.
  • Představte si, že byste oba zaujali tento postoj. Váš vztah by se výrazně zlepšil.
  • Představte si, že by za vámi váš partner přišel a pokusil by se o stejnou nápravu jako vy.
  • Pomyslete na to, že se k sobě začnete chovat hezky jako na začátku vztahu.
K TÉMATU  Nová studie šokuje: muži mají z nevěry výčitky svědomí, zatímco ženy jsou díky ní šťastnější! Co útočí na naši psychiku?

Buďte vy tím, kdo udělá ten významný krok, uvidíte, jak to toho druhého mile překvapí.

Buďte k sobě upřímní

Pokud víte, že je něco špatně, ale nemůžete za to dát ruku do ohně, promluvte si o tom. Nebojte se vyjádřit své obavy ohledně manželství a zeptejte se, zda to ten druhý cítí stejně. Pokud se otevřete a dovolíte si být vůči svému partnerovi zranitelní, s velkou pravděpodobností udělá totéž. A co je lepší než upřímný rozhovor?

Vytvořte zase tým

Pamatujete na začátek vašeho vztahu, kdy jste fungovali jako jeden tým? Bohužel, postupem času se věci změnily. Najednou kopete každý sám za sebe. Ale co kdybyste se vrátili zase zpět a místo nepřítele viděli v partnerovi zase přítele, partnera, důvěrníka a týmového hráče? Pokud změníte svůj postoj a pohled na svého partnera k pozitivnějšímu obrazu, možná zjistíte, že se změní i váš přístup k případnému konfliktu s ním.

Požádejte o pomoc

Rad, jak pomoci rozpadajícímu se manželství, je nespočet. Ovšem pokud cítíte, že sami to nezvládnete, terapie je pro záchranu ideální. Nečekejte, až budete podepisovat rozvodové papíry! Najděte manželskou poradnu, kde vám odborný terapeut pomůže zvládnout vaše rozpolcené pocity, díky nimž klidná společná komunikace vůbec neexistuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

„Nevěra mi málem zničila manželství. Výčitky svědomí jsem ale překonala,“ říká Kristýna (38)

Rozvody na denním pořádku. Co stojí za nimi dnes stojí?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Osmadvacetiletá Eva Burešová na sebe poprvé upozornila v soutěži Česko Slovensko má talent a prozpívala se až do finále. Pro její kariéru to byl ale teprve úplný počátek.
Zmatená a vystrašená zvířata, plačící malé děti a nepořádek na ulicích je výsledkem hlučných ohňostrojů, které k oslavám silvestra už tak nějak patří. Ale vzhledem k tomu, že následky jsou jak pro zvířata, tak pro děti často fatální, existují místa, kde je pyrotechnika naprosto zakázaná a čím dál více lidí se uchyluje k oslavám Nového roku bez petard.
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Adidas, jeden z hlavních partnerů RunCzech, opět připravil exkluzivní kolekci triček k osmi závodům letošní běžecké série. Autorkou grafických návrhů triček je ilustrátorka, animátorka a digitální umělkyně Eliška Podzimková, jejíž projekt PLEŠOUNI chce adidas touto spoluprací podpořit.
Toužíte po zahradě? Nebaví vás prázdný a špinavý balkon? Poradíme vám, jak z vašeho balkonu nebo lodžie vykouzlit vlastní soukromou oázu klidu.
Kocour Haburu je velkým fanouškem hry na piano. Rád na něm usíná, když se z něj line melodie ukolébavky. Ponořte se do klidu spolu s ním!
Vaginální mykóza nebo také kvasinková infekce. To je problém, který je ženám moc dobře známý. Štěstí má žena, která se s nepříjemným pocitem pálení, svědění a nepříjemnou bolestí intimních partií ještě nesetkala. Statistiky však říkají, že se s mykózou alespoň jednou za život setkala snad každá z nich. Proto lze logicky říct, že každá žena se ptala na to, jak s mykózou bojovat.
Jsou krásní, slavní a bohatí a díky jejich neúnavné píli ve svém oboru mají tolik peněz, že si mohou dovolit koupit doslova cokoli. Jednou z velmi oblíbených investic jsou luxusní rezidence na těch nejprestižnějších adresách.
Únava je přirozenou reakcí našeho těla na přepracovanost nebo stres. Pokud se ani po dobrém spánku necítíte odpočatí, jste neustále napjatí a necítíte se takříkajíc „v pohodě“, můžete trpět syndromem chronické únavy. Je rozšířený mezi obyvateli velkých měst, kteří jsou vystaveni častému stresu a přepracovanosti. Vědci nazývají chronickou únavu nemocí 21. století. Nestihla právě vás?
Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Sice jsou tenisky nejoblíbenější obuví, ovšem v zimě, kdy teploty padají pod bod mrazu, by nám v nich umrzla noha. Proto si pořizujeme boty zimní, které nás dokážou před nízkými hodnotami na teploměru ochránit. Velmi oblíbené jsou semišové zimní boty, které i skvěle vypadají. Tedy pokud jsou čisté a umíte o ně pečovat! V opačném případě žádnou parádu neudělají.
Skalka je ta část zahrady, se kterou si vyhrajete nejvíc. Tento prvek zahradní architektury napodobuje přirozenou skalní kompozici. Je na vás, kolik prostoru skalce dáte a jak velké kameny zvolíte. Stejně tak, jaké rostliny nebo přímo stromky zde zasadíte. Udělejte si ji podle svého!

Výběr článků

Každému je nejspíš jasné, že bez zdravé životosprávy a pravidelného cvičení je téměř nemožné si vypracovat štíhlou postavu. Dneska se zaměříme na cvičení. Protože víme, jak je těžké začít cvičit, tak aby nás to všechny bavilo, proto vám v dnešním článku přinášíme pět jednoduchých cviků, které vám zdokonalí vaši postavu.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!
Jakmile vysvitlo sluníčko a konečně se po měsících zimy oteplilo, vsadíme se, že už jste na internetu začala lovit plavky na novou sezonu. V pořádku. S tím úzce souvisí i hubnutí, protože zatímco koukáte na ty holky s perfektní postavou, na sobě najdete obvykle aspoň pár nedostatků, které si umanete do léta spravit. Proto potřebujete jídlo, které vám k vysněné postavě pomůže.

Nepřehlédněte

Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
V generacích to tak chodí, že jedna pomáhá druhé. Hlídání vnoučat babičkami a dědečky k tomu bezpochyby patří. Je také dobré pro budování rodinných vztahů. Nikoli jako sebeobětování, ale jako skvělý čas strávený s generací, která vám může hodně dát, a funguje to i naopak.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek