Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Jana (35): Utekla jsem s dětmi od násilníka. Teď nás nedokážu živit

Když jsem četla na internetu nebo v časopisech o ženách, co je muž bil a léta týral, říkala jsem si, jak je možné, že ty ženy dávno neutekly. Jak si mohly všechno nechat líbit? Myslela jsem si, že to není normální, že je jasné, že každá týraná žena by měla od partnera odejít a žít sama.
násilník
ilustrační obrázek (foto: 123RF)

23. 02. 2022

Nyní jsem ale v podobné situaci a začínám to pomalu chápat. Můj partner se projevil jako násilník a musela jsem ho opustit i s dětmi. Není ale snadné vychovávat děti sama a ještě bez peněz. V příbězích těch žen se teď vidím.

S partnerem máme dvě malé děti, starší dceři je devět let a ta mladší má teprve jedenáct měsíců. Na začátku vztahu to bylo všechno jako z románu, měli jsme se skutečně rádi a hodně jsme měli společného. Rok po našem seznámení se narodila dcera. Měli jsme pěkný prostorný pronajatý byt, partner měl dobrou práci, jezdili jsme na výlety i dovolené. Všechno klapalo.

První facka

Jenže po pár letech idylky se začala stahovat mračna i nad námi. Vždycky jsem věděla, že je můj muž horká hlava a hlavně na mě vždycky hrozně žárlil. Když ale byla dcera malá, nemusel na mě žárlit. Byla jsem s ní doma, pečovala o ni, vařila jsem, uklízela a celé dny jsem jen čekala, až se partner vrátí domů z práce. Jenže dcera povyrostla a já si musela najít práci.

Když jsem jako brigádnice nastoupila do kavárny, kterou vlastní moje kamarádka, byl doma oheň na střeše. Můj muž to nedokázal rozdýchat, že mě denně očumují cizí chlapi a v té době jsem taky od něj dostala svou první facku. Když si to vezmu zpětně, už tehdy jsem od něj měla odejít, ale po tom všem mě nenapadlo, že doma se mnou bydlí násilník.

Zkusíme to znovu

Kamarádka mě neustále přesvědčovala, že mám v kavárně zůstat. Ona potřebovala pomoci, ale na druhou stranu mi hrozně vycházela vstříc se směnami, do práce jsem chodila vlastně podle toho, jak jsem mohla já. Nepotřebovala jsem pomoc s hlídáním, na všem jsme se domluvily. To byla výhoda. Partner ale trval na tom, že tam pracovat nebudu. Když jsem něco namítla, ten násilník mě zbil, a tak to šlo asi dva roky, než jsem si našla práci jinou. Přesto jsem váhala, jestli jsem udělala dobře, ale neuměla jsem si představit, že odejdu a budu na všechno sama. A tak jsem to zkousla.

K TÉMATU  Přátelé partnera jako strašák čerstvého vztahu. Jak se s nimi sblížit?

Domluvili jsme se, že já změním práci a začneme znovu. Omluvil se mi, chvíli se zase snažil, občas vybouchl, když se vrátil z hospody, ale už mě nebil. Byla jsem ráda, ulevilo se mi. Měla jsem pocit, že jsem si za to mohla sama, vlastně jsem ho k žárlivosti vyprovokovala. Je pravdou, že jsem jako číšnice byla hodně rozverná, někdy jsem se zákazníky maličko flirtovala, ale nikdy jsem svého partnera nepodvedla. Možná jsem jen omlouvala, co udělal, sama před sebou.

Ani další dítě to nespravilo

No jenže po nějaké době si můj muž zase našel jiný důvod, proč na mě křičet a zfackovat mě. Už mu vadilo i to, že jsem sousedovi půjčila vajíčka nebo že jsem se usmála na pošťáka, co mi přinesl balík. Žárlil pořád a zbil mě, i když jsem byla těhotná s naší druhou dcerou. Jenže já byla těhotná, tak jsem s ním zůstala, čekala jsem na zázrak. Náš malý zázrak se narodil a já jsem další facku dostala hned po příchodu z porodnice.

Moc jsem se smála na primáře, co mě rodil. Nemohla jsem kojit, byla jsem ve stresu a doma jsem se bála partnera. To bylo nejhorší období v životě. Nakonec jsem se rozhodla k radikálnímu kroku a odešla jsem i s dětmi. Sbalila jsem nás, když byl ten hrubián a násilník v práci a odešla jsem ke kamarádce. Jenže teď jsem také v šílené situaci.

Z čeho budeme žít?

Kamarádka byla moc hodná, nechala nás u sebe bydlet, ale s miminkem to nešlo dlouho. Ona sama má tři děti a dva psy, musely jsme s holkama pryč. Odstěhovaly jsme se na ubytovnu, sice je to malé, ale velmi čisté a příjemné prostředí. Jenže nájem není úplně malý, já mám jen rodičák a samozřejmě i další výdaje. Nezvládám to platit, už skoro nevím, co nám dám k večeři. Opět se mi v hlavě tak rozjíždějí myšlenky, zda byl dobrý nápad odejít pryč. Je mi proti srsti vyběhávat si dávky na sociálce, chci si najít zase brigádu, ale dcerku mi ani do školky zatím nevezmou.

K TÉMATU  Nela v koučinku: Šípková Růža a šáteček s pokračováním. Jsme na konci, přátelé

Děsím se každého dne, počítám každou korunu a lituji toho, že takto musí moje děti žít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Používáte ve výchově dětí tělesné tresty? Možná jimi svým ratolestem škodíte

Jak se bránit agresivnímu chování

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V posledních letech jsou stále populárnější hesla jako speed hiking nebo fast hiking. Oblečení, obuv a vybavení určené pro tyto aktivity se objevují v kolekcích nejznámějších výrobců. Co to ale je a co to obnáší? Zveme vás k přečtení krátkého článku na toto téma.
Vzhled dnes hraje hlavní roli. Na základě celkové vizáže si vytváříme první dojmy a názory na druhého člověka. Hodnotíme v čem přišel, jestli má mastné vlasy nebo jak na tom jsou jeho nehty. Ano, i nehty o člověku mnoho prozradí. Zejména to, jestli dbá na detaily či nikoliv.
Kdysi se mělo za to, že Země je středem vesmíru nebo že žárovku vynalezl Thomas Alva Edison. Omyly lidstva jsou zřejmě nevyčerpatelné, a v některých mnoho let setrvávali třeba právě i významní vědci. Ani dnes tomu není jinak, a některé zavedené mýty a omyly přetrvávají desetiletí. Podívejme se na některé z nich.
Dokážete si představit, jak moc dokážou být opalovací krémy nebezpečné? V některých případech mohou pozměnit i naši DNA! Neodnesete to vy, ale vaše děti a vnoučata už možná ano.
Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Mezi recyklované předměty nepatří jen papír nebo plasty. Z jednou použitých materiálů se dá vyrobit spousta originálních věcí, kterými se můžete chlubit. Takovou osvědčenou klasikou je korek, ze kterého se dělají batohy, kabelky nebo peněženky. Čistě ekologický ale můžete mít i kryt na mobilní telefon.
Úklidové práce jsou něčím, co nastupuje na scénu prakticky každý týden. Z posledních statistik vyplývá, že úklidem domácnosti stráví každý průměrný člověk až desetinu svého života. Abyste jednotlivými pracemi netrávili více času, než je skutečně nutné, začněte aplikovat několik zásad, jak důkladně uklidit byt. Prozradíme vám, na co hlavně nezapomenout (a na co se obvykle zapomíná).
Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.
Je tomu několik dnů, kdy Lela Ceterová a Karlos Vémola oznámili, že jdou od sebe. Složité životní období prožívali již nějaký čas, a v poslední době se dokonce nakazili koronavirem, kterým onemocněla i jejich několikaměsíční dcerka.
Plánujete si domů pořídit domácího mazlíčka? Psa, kočku či snad křečka? Raději si pořiďte sladkovodní akvárium s rybkami. Proč? Je to skvělá relaxační záležitost a navíc krásná dekorace do bytu. 
Potřebujete ušetřit, ale zjistili jste, že nemáte nic na sebe? Nemusíte nutně procházet internetové obchody, v nichž ceny za oblečení dosahují opravdu nemalých výšek. V ideálním případě zamiřte do nejbližšího second handu a nakupujte tam.
Moderní koupelny, to je hlavně čistota a jednoduchost, vkusně sladěné barvy a imitace dřeva nebo kamene. Přednost mají zemité tóny, jako hnědá, béžová nebo šedá. Skvěle vypadají i prosklené sprchové kouty. Je pravda, že v koupelně netrávíme tolik času, jako v obývacím pokoji nebo kuchyni, je ale nepostradatelným místem, kde chceme relaxovat a užít si klid. I proto by měla být koupelna pěkně útulná.

Výběr článků

Čas je to, oč tu běží. Nikdy ho není dost a zvláště v poslední době je každá minuta drahá. Ze dne na den jste se staly na plný úvazek nejen matkami, ale i učitelkami, vychovatelkami a kuchařkami. K tomu všemu musíte zvládnout ještě svoji práci. Pokud se z toho nechcete zbláznit, rozdělte úkoly v rodině a nebojte se ulehčit si práci. Využijte všeho, co doba nabízí, a uvidíte, že bude i teplé jídlo.
Lesklé zrcadlové polevy neboli mirror glaze udělají z každého dortu malířský obraz. Poléváním a mícháním různých barev můžete vytvořit vzory podle své fantazie. Vaše dílo bude vypadat jako od profesionálů!
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.

Nepřehlédněte

Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Působení na sociálních sítích je dnes prakticky nutností. Právě zde se totiž celé dění světa odehrává. Lidé sdílí své dny, zážitky, také pracovní nabídky. Firmy prezentují své služby a produkty. Zkrátka a dobře kdo není na Instagramu, jako kdyby nebyl. Proto se snažte vyladit svůj profil k dokonalosti natolik, aby se z něj stala podoba pasivního příjmu. Jaké aplikace vám k dosažení kýženého množství sledujících pomůžou?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek