Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Cvičení H.E.A.T. jako turbo spalovač kalorií

V jednoduchosti je ta největší síla. Tento výrok je pravdivý i v případě cvičení a redukce váhy. Pokud i vy chcete zhubnout, vsaďte na program H.E.A.T. a jeho důraz na ten nejpřirozenější pohyb pro každého z nás. Díky chůzi totiž dokážete spálit maximum kalorií, které vás brzy dostanou k vysněné povaze.
H.E.A.T.
H.E.A.T. program spočívá v obyčejné, přirozené chůzi. (foto: 123RF)

03. 02. 2022

Samotná podstata cvičení H.E.A.T. je velmi jednoduchá. Podporuje totiž především přirozený pohyb – chůzi. Přesto má však skvělé účinky na spalování kalorií i celkovou funkci organismu. Díky tomu, že je chůze velmi přirozeným pohybem pro každého člověka, je tedy jasné, že při lekci nezatěžujete klouby ani jiné části těla.

Při cvičení se proto nemusíte bát žádných otřesů, skákání nebo odporové zátěži. Cviky, které otřásají tělem, totiž mohou přivodit zdravotní problémy, zejména lidem s nadváhou. Přestože se může zdát, že je H.E.A.T. program velmi snadný a málo namáhavý, je naopak velmi produktivním cvičením, které vám dopomůže k novému a pevnému tělu. Navíc vám zpevní i páteř, svalový a kloubní aparát.

Jak probíhá lekce H.E.A.T.?

H.E.A.T. program je speciální skupinové cvičení, kdy v jedné místnosti cvičí maximálně 15 lidí. Pro každého z nich je připravený jeden speciální chodicí pás, který vám při první lekci trenér vysvětlí. Jeho ovládání je velmi jednoduché, nastavíte si zátěž i stupeň sklonu. Během lekce se obě nastavení mění podle toho, jak vám trenér řekne. Rychlost chůze ovládáte vy samy, jelikož je pás mechanický a vy svou silou rozjedete stroj podle vlastních představ.

Brzy však zjistíte, že úplně nejlépe se vám jde do rytmu hudby, která při celém tréninku hraje. Lekce trvá většinou 45 minut a spolu s trenérem projdete zahřívací chůzí, velkým stoupáním i svižným tempem. Na konci lekce se ještě protáhnete při zastaveném pásu. Záleží jen na vás, jaké tempo si zvolíte, proto je H.E.A.T. program vhodný i pro začátečníky.

ukázka klasické lekce cvičení H.E.A.T.

Který H.E.A.T. program zvolit?

Mnoho fitness center nabízí několik druhů cvičení. Lekce jsou většinou rozdělené podle náročnosti a jsou určené pro začátečníky, mírně pokročilé a pokročilé. Všechny lekce probíhají na stejném místě, v místnosti se většinou ztlumí světlo, proto si mnoho trenérů i cvičících pořizují ve tmě svítící oblečení nebo boty.

K TÉMATU  Orthorexie: Když se ze zdravého jídla stane posedlost. Jak moc řešíte stravu?

Pro začátečníky jsou H.E.A.T. lekce přizpůsobené tak, aby si nejdříve v klidu osvojili ovládání stroje a naučili se v tempu chůze správně dýchat. Také se naučí chodit v takovém tempu, které je pro správnou tepovou frekvenci nejlepší (65–80). Některé lekce jsou obohacené ještě o krátké posilování na konci chůze. Při takovém cvičení běžně ujdete asi tři kilometry a váš energetický výdej se bude pohybovat kolem 450 kalorií.

Zahřejete se a krásně unavíte

V prvních minutách celé tělo zahřejete, při lekci protáhnete svaly a rozproudíte své tělo. Ke konci lekce trenér pomalu snižuje tempo a vy tak postupně uklidňujete svaly. Nemusíte se tak bát složité choreografie, skutečně se jedná jen o chůzi v různé intenzitě.

Pozitivní účinky na zdraví

Cvičení H.E.A.T. zlepší vaší celkovou kondici, výsledky pocítíte zejména v případě, že se do programu zapojíte dvakrát nebo třikrát týdně. Díky pravidelnosti a velké frekvenci cvičení si brzy vybudujete fyzičku a budete moct zvyšovat váš výkon spolu s ubýváním na váze. Podpoříte tím nejen kondici, ale vybudujete si dostatek svalů v těle. Zbavíte se přebytečného tuku, a to dokonce i toho vnitřního, který zabírá místo ke správné funkci všech orgánů. Váš metabolismus bude zdravější, celkové zlepšení fungování těla pocítíte už ve druhém týdnu cvičení.

Na lekci H.E.A.T., což je mimochodem zkratka anglických slov High Energy Aerobic Training, si vezměte pohodlné oblečení, sportovní obuv a dostatek vody. Spolu s pitným režimem počítejte také s intenzivním pocením, proto vám přijde vhod také malý ručník k otírání potu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Cvičení pilates formuje postavu. Pozor však na několik chyb

Cvičení s alkoholem: Dočkáme se výsledků?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sůl možná není až tak zdravá na talíři, ale jako kosmetický přípravek dokáže hotové zázraky. Účinky mořské vody známe snad všechny, ale nemusíme hned jezdit k moři, abychom si mohly dopřát všechny blahodárné účinky soli.
Máte něco málo našetřeno a své úspory schováváte pod polštářem doufajíc, že vám je inflace “nesežere”? Bohužel inflace dosáhne i na vaše úspory, které sídlí na běžném účtu. Aby došlo naopak k jejich zhodnocení, vyplatí se je investovat. Do čeho? To je už na vás. Ať už se rozhodnete pro akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo pro spořící účet, pomůžou vám knihy o investování, které vás navedou na tu správnou cestu.
Anorexia nervosa tzv. anorexie je zahalená velkým množstvím stigmat, a třeba právě vás zajímá pravda. Jak nepříjemné je žít v těle anorektika, na kterého se okolí dívá skrz prsty? Uvažování člověka s mentální poruchou není jednoduché, a to včetně člověka trpícího anorexií.
Pojďte se v klidu usadit a kroutit hlavou nad příběhy nešťastníků, kterým se rozhodně první rande nepovedlo podle jejich vysněných představ. Kdo si neohlídal zuby, kdo to přehnal s romantikou, kdo ukázal ze svého těla více, než měl původně v plánu a kdo již svou životní lásku nebyl schopen nahradit někým novým?
Kratom (Mitragyna speciosa) je tropický stálezelený strom z čeledi kávovníkovitých. Pochází z Thajska, Myanmaru, Malajsie a dalších jihoasijských zemí. Jaké má použití v holistickém léčení a wellness?
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?
Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
Pod tímto jménem si lze představit nejen Nizozemce známého jako Ledový muž, ale současně i jeho zázračnou techniku otužování, která po celém světě zaznamenala neuvěřitelný boom a vedla k inspiraci mnoha a mnoha lidí. Wim Hof je proslulý svou odolností vůči chladu a je několikanásobným rekordmanem v této oblasti. V čem jeho metoda spočívá?
Současná hygienická situace si žádá kooperaci nás všech. Je potřeba, abychom se chránili podle hesla, které bylo vytvořeno: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ Roušku si můžete vyrobit mnoha způsoby.
Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.
O čem bude rok 2019 z hlediska „Karmy“?  O osvobození z destruktivních vzorů, které jsou pozůstatkem z dob minulých, u mnoha lidí zasahujících až do dávných časů  „patriarchátu“. Jaký je tedy váš karmický horoskop pro tento rok?
Kdo by neznal roztomilá dvojčata Annie James a Hallie Parker z filmu Past na rodiče, kde si Lindsay Lohan zahrála dvojroli po boku Dennise Quaida a Natashy Richardson. A právě tento film se stal jejím odrazovým můstkem, který jí navždy změnil život.

Výběr článků

Koncem listopadu dorazí na pulty knihkupectví výpravná obrazová monografie Žít – Karel Svoboda. Spletité osudy slavného skladatele v ní jedinečným způsobem zpracoval jeho syn Petr Svoboda, který své vzpomínky doprovodil i desítkami unikátních fotografií. Mnohé z těchto snímků jsou publikovány vůbec poprvé. Kromě Petra Svobody zavzpomíná v knize na geniálního, i když svérázného umělce plejáda dalších osobností, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí.
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?

Nepřehlédněte

Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.
Nikdo nestojí o takovou bolest, jaká zánět močového měchýře provází. Většinou následuje po prochladnutí a trvá několik dní. Jsou však bylinky, které vám pomohou, aby vás nic z toho nepotkalo. Které?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek