Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak vybrat myčku na nádobí? Kapacita, spotřeba, cena, vše je ve hře

Jak šetřit s vodou? Běžná otázka, na kterou chce znát tolik lidí odpověď. Úspěch ale tkví ve dvou věcech, a sice ve změně svých návyků a v investování do spotřebičů, které s vodou zachází opatrně. A jedním z těchto spotřebičů je myčka na nádobí. Pokud ještě ve vaší kuchyni nedominuje, prozraďme si, jak takovou myčku na nádobí vybrat?
myčka
Myčka se vyplatí hned z několika důvodů. (foto: 123RF)

02. 02. 2022

I když mnoho lidí má stále řadu výhrad k tomuto domácímu spotřebiči, je pravda, že mluvíme o vynikajícím pomocníkovi, který šetří jak vodu, tak i energii. Nakonec ale vyhodnotíme, že myčka na nádobí prospívá jak životnímu prostředí, tak i nám, protože šetří čas, tím pádem i energii naši, nejen tu elektrickou.

Lze konstatovat, že se z myček na nádobí stal doslova trend. Aktuálně se na trhu najde modelů celá spousta. Zatímco některé se liší svou velikostí a spotřebou, jiné zase nabízenými programy nebo speciálními funkcemi, které z nich dělají nepostradatelnou součást vašeho domova. Ostatně toto všechno může mít při výběru myčky zásadní vliv.

Jak vybrat myčku na nádobí? 

Rozhoduje kapacita a velikost myčky 

I když je mnoho parametrů, které je nutné při výběru zvážit, nakonec jsou těmi hlavními kritérii kapacita a velikost myčky na nádobí. Velikosti se liší především svou šířkou (vyrábí se o šířce 45 a 60 centimetrů). Dále tím, kam má být myčka na nádobí umístěná. Existují volně stojící, vestavné nebo stolní myčky.

To, pro jakou se rozhodneme, se odvíjí od prostoru, jenž je pro myčku vymezený. A samozřejmě hraje roli i počet členů domácnosti. Pokud je nás v domácnosti víc, drobná stolní myčka nám bude prakticky k ničemu. Takže jestli máte početnou rodinu, široké modely jsou trefou do černého.

Jaká je spotřeba? 

Stejně jako při výběru jiných domácích spotřebičů, i v tomto případě hraje roli to, jak velká je spotřeba. Protože pokud se jedná o neúsporný domácí spotřebič, raději ho nechte v prodejně, protože by vám jenom nepříjemně zvyšoval energetickou náročnost domu. A při současných cenách elektřiny to za to nestojí.

Myčka na nádobí má být spíše úsporný člen domácnosti, proto musí oplývat jak nízkou spotřebou energie, tak nízkou spotřebou vody. Ty nejlepší mají energetický štítek A a vyšší, co se týče spotřeby vody – nejlepší a nejúspornější spotřebují na jeden mycí cyklus pouze 0,6-9 litrů vody.

myčka
Cena, hluk, spotřeba, už máte jasno? (foto: 123RF)

Dává o sobě myčka vědět? 

Neboli hlučnost – další důležitý parametr, který určitě zvažte, pokud přemýšlíte o koupi myčky. Při procházení nabídky se dívejte právě na ukazatel hlučnosti, protože ten má vliv na vaši budoucí spokojenost. Pokud bude myčka „řvát” na celý dům, velice brzy ji nahradíte jinou. Nabízí se otázka, jaká je vlastně komfortní úroveň hlučnosti? Podle odborníků by hlučnost neměla překročit 40 dB, ovšem tolerovaná hranice je ještě kolem 60 dB.

K TÉMATU  Cockpit zajistí, že se vždy budete vracet do krásně vyhřátého domova! Jak to?

A co programy? 

Co by vás také při výběru mělo zajímat, to jsou přednastavené programy. Už v obchodě (ať už v tom kamenném nebo internetovém) byste se měli přesvědčit o tom, jaké programy myčka má, jakými programy se pyšní.

Mezi nejlepší modely patří takové, které jsou řízené speciálními programy sledující různé ukazatele (třeba míru znečištění nádobí nebo tvrdost vody). Když ale bude k dispozici 5-6 programů, je to v pořádku. To je optimální nabídka, ve které najdete jak ekologický cyklus, tak rychlý a samozřejmě i ten intenzivní na více zašpiněné nádobí.

Cena jako méně podstatná veličina

Samozřejmě kontrolujte i cenu. Nechcete přece, aby vás myčka na nádobí doslova zruinovala po finanční stránce. Nemělo by se však jednat o nejvíce podstatnou veličinu. Spíše si určete na začátku hranici, kterou nechcete překonat a při výběru jen kontrolujte, jestli je cena ve vašich finančních možnostech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Spotřeba vody v Česku: kolik aktuálně činí a jak s ní šetřit?

Jak vybrat vhodnou hypotéku na vaše bydlení

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sociální sítě jsou dnes mocné marketingové nástroje, které nutně nemusí být určeny jen k propagaci byznysu nebo nějakého produktu. Mohou to být zrcadla nás samotných a lze si z nich vytvořit i pasivní příjem. Stačí, aby byl instagramový profil dostatečně atraktivní, získal určitý počet sledujících a byl hojně navštěvovaný. K tomu všemu mohou přispět instagramové šablony a dalších několik tipů.
V dnešní době mnoho z nás hledá způsoby, jak se zbavit stresu a o své tělo se řádně starat během rušného života. Často kvůli tomu pátráme na sociálních sítích po osobách, které by nás inspirovaly a my nechali jimi (ne)vědomě ovlivnit náš životní styl. Chceme vědět, jak zdravě žít, nechat se vést nebo poznat nepoznané.
Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
Každou milovnici nakupování a módní intelektuálku teď nezajímá nic jiného, než co bude trendem letošního podzimu. Někteří už možná mají nastudováno z módních časopisů či procházkách po obchodech, jiní však stále netuší, do čeho se na ulici obléknout.
Po patnácti letech manželství jsem se rozváděla a myslela jsem si, že začnu nový život. Jenže mé dvě děti se nedokázaly s rozpadem rodiny smířit – a mně to nedalo spát. I když jsem vlastně nechtěla, podlehla jsem, a nakonec jsem se k bývalému muži vrátila. Nyní jsou děti šťastné, manžel spokojený, ale já vím, že to není ono. Navíc jsem zjistila něco, co mi situaci ještě více zkomplikovalo.
Zajíždíte prsty do vlasů a cítíte, jak jsou suché? Štve vás to? V létě byste jim měla věnovat mnohem vyšší pozornost, než kdy jindy. Časté koupání, mytí, slunce, mořská sůl ani chlorovaná voda jim totiž moc nesvědčí. Mnohem rychleji se vysušují a lámou. Jak se o ně starat?
Navodí příjemnou atmosféru, zahalí domov do úžasné vůně a podpoří relaxaci. Nejen taková kouzla svede aromaterapie, která se stala nedílnou součástí všech milovníků nádherných vůní. Láká aromaterapie i vás? Mrkněte se na pár podrobností, které vás zasvětí do tajů všech jejích podmanivých benefitů.
Adventní věnce se dají koupit, ale opravdovou hodnotu má váš vlastnoruční výrobek. Inspirujte se úchvatnými nápady naoriginální adventní věnce z rozličných materiálů a vyzdobte jídelní stůl na letošní svátky nějakým novým kouskem.
Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Kůže je krásná na pohled, na omak, a dokonce i nádherně voní. Problém je v tom, že kvůli ní umírají zvířata. Už brzy ale může být kůže všude kolem nás, a to ve svých alternativních a ekologických podobách. Znáte je všechny?
Kdysi se říkalo – jedno za každého z rodičů a jedno navíc státu. V posledních desetiletích se dlouho držel trend dvou dětí v rodině. Dnes jsou rodiny i často pouze s jedním dítětem. Rodíme děti pro sebe nebo pro společnost?
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?

Výběr článků

Svícen z proutí vyrobíte za chviličku a pak už stačí jen zapálit svíčku a užívat si atmosféru. Poradíme vám ale i jak sestavit dekoraci z elektrických světýlek. V obou případech by se dalo použít řčení "za málo peněz, hodně muziky", protože na přípravu nepotřebujete nic nedostupného. Jako nástroj postačí tavná pistole. Výsledek je ale úchvatný. Vyzdobte si domov vlastnoručními kouzelnými detaily!
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Napájecí zdroj je elektronické zařízení, které v rámci daného výkonu přeměňuje jeden typ elektřiny (nejčastěji střídavé síťové napětí) na jiný (nejčastěji stejnosměrné napětí). Každý zdroj je definován třemi základními parametry charakterizujícími napěťové úrovně a výkony. Jeho úkolem je dodat potřebnou elektrickou energii.

Nepřehlédněte

Už dlouho toužíte po víkendu ve wellness, ale jak časové, tak finanční důvody vám to neumožňují? Nezoufejte, máme pro vás hned několik rad, jak si udělat wellness víkend doma.
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek