Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Plánujete pořízení nového auta? Přinášíme pro a proti různých variant

Každý, kdo se chystá koupit nové auto, má v podstatě čtyři možnosti. Kromě možnosti okamžitého vyplacení celé částky, se nabízí varianta jako klasický leasing, půjčka od banky nebo nebankovního subjektu, či stále oblíbenější operativní leasing. Každá z variant má svá pro a proti. 

Okamžitá koupě

Velká část lidí považuje za nejlepší variantu koupit si auto ihned „za hotové“. Nejčastějším argumentem, proč tuto variantu lidé volí, je, že se nezadluží a auto je okamžitě v jejich vlastnictví. Takové řešení je ale výhodné pouze v případě, že disponujete větším množstvím hotovosti. Pokud za auto vydáte všechny své finanční rezervy, rozhodně je výhodnější zauvažovat o jiných variantách pořízení. Obzvlášť pokud byste vzhledem k financím slevovali ze svých nároků na auto co se např. stáří či bezpečnosti týče.

Klasický leasing

Varianta, která napadne většinu kupujících jako první, pokud nemají k dispozici dostatek finančních prostředků na úhradu plné částky nového auta, je klasický finanční leasing. Na jednu stranu je to příjemná a oblíbená forma financování, jelikož celkovou částku máte rozdělenou do jednotlivých měsíčních splátek. Na druhou stranu má i svá úskalí či nevýhody. Jednou z nich je akontace, což znamená, že hned na začátku musíte zaplatit určitou procentuální částku z ceny vámi vybraného vozu. Částka bývá různá, i když ve většině případů se pohybuje kolem deseti procent. Nemusí to být vysloveně pro všechny problém, ale např. pro lidi s nižším příjmem to může být komplikace. Další nevýhodou klasického leasingu je, že případné opravy a servis vozu si hradíte sami i přesto, že během doby, kdy auto splácíte, je jeho oficiálním majitelem leasingová společnost. Až v momentě, kdy splatíte poslední splátku, se stává auto vaším majetkem.

Vylepšená forma leasingu – operativní

Zajímavější formou klasického leasingu je tzv. operativní leasing. „Popularita operativního leasingu u jednotlivců ale i u podnikatelů rok od roku jen roste. Lidé si ho velmi oblíbili, protože při něm není vyžadována žádná akontace, ani žádné jiné vstupní poplatky. Jedná se vlastně o dlouhodobý pronájem auta, stejně jako si pronajímáte třeba byt. Klient platí každý měsíc předem dohodnuté splátky, přičemž po splacení si může vybrat opět nové a bezpečnější auto. V případě naší společnosti je také možné dohodnout se na odkupu vozidla”, vysvětluje Monika Vocílková ze společnosti Arval.

K TÉMATU  Nádherná místa Nízkých Tater, o kterých turisté netuší

Tato forma financování má jedno obrovské plus a to, že leasingová firma se vám stará po celou dobu o havarijní pojištění, povinné ručení, pravidelný ale i okamžitý servis či výměnu pneumatik. Postará se jednoduše o vše, co souvisí s používáním auta, řízení pak musíte zvládnout sami. Pokud chcete navíc auto měnit třeba každý rok či pět let, je operativní leasing jednou z nejlepších variant. V tomto případě je vlastníkem auta po celou dobu pronájmu leasingová společnost, která zároveň přebírá za auto plnou zodpovědnost, tedy řeší za vás i pokuty.

Spotřebitelská půjčka

V tomto případě můžete porovnávat a vybírat mezi bankami či nebankovními subjekty. V případě bank můžete v jejich nabídce přímo narazit na spotřebitelský úvěr na auto jako samostatný produkt. Stejně tak v nebankovním sektoru naleznete společnosti, které se na auto-půjčky přímo specializují. Bezpečnějším způsobem je vždy volit půjčku poskytovanou bankovním subjektem. Nespornou výhodou je rychlost vyřízení a stejně jako o leasingu to, že se nevydáte ze svých úspor. Zároveň jste v technickém průkaze uveden jako jeho majitel. Nevýhodou mohou být vyšší úrokové sazby a hlavně riziko dalších nákladů spojených s provozem automobilu.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Štědrý den je tady! Užijte si svátky se svými blízkými, a pamatujte, že smích léčí! Horoskop krásy a duševního zdraví vám ukáže, co vás může potkat. Připravila ho pro vás astroložka Naďa Šmídová.
Kombuchu už snad známe všichni. Je považovaná za zdravý fermentovaný čaj, který pomáhá nejen našim střevům, ale i celkové imunitě. Ještě ale existuje spoustu věcí, co o ní neznáte. Tak například – věděli jste, že kombucha může i uškodit?
V dnešní době je velmi jednoduché zajít do obchodu a koupit si síťku pomerančů nebo citronů. Je to samozřejmě skvělé řešení vitaminu C, rozhodně lepší než polykání tabletek, které kromě vitaminu C obsahují celou řadu dalších nepotřebných látek.
Střídavá péče je poměrně častým řešením, jak se o dítě postarat po rozchodu rodičů. Jedná se o jednu z nejlepších možností, pokud rodiče nežijí společně, je však třeba počítat s tím, že střídavou péči provází i řada nevýhod a strastí. Prioritou by vždy měla být spokojenost dítěte.
My ženy každý den vyhlížíme návrat partnera, a tak trochu potají doufáme, že nás alespoň jednou za čas překvapí krásnou kytičkou. Květiny milujeme, jsou pro nás symbolem toho, že na nás tomu druhému záleží. Dřív pánové nosili domů květiny pravidelně, dnes je to jiné. Pánové, pokud jste sem tajně zabloudili a hledáte tip, jaké květiny mají ženy rády, čtěte dál!
Voda je pro člověka jeden z nejdůležitějších prvků. Víte, že tvoří až 60 % těla dospělého jedince? Je nezbytná pro biochemické reakce, zásobování celého těla živinami, odstraňování odpadních látek a pro udržování krevního oběhu a tělesné teploty. Jak se ale v létě udržet správně hydratovaní, co se počítá, a co ne?
Kuchyňský kout je plný nejrůznějších spotřebičů, bez kterých bychom se při vaření prakticky neobešli. V případě, že vám chybí mikrovlnná trouba, pojďme si prozradit, jak ji vybrat. I tento společník se vybírá na základě několika kritérií.
Viber uvádí novou funkci nazvanou Polls (ankety), která uživatelům umožní snadno si ve skupinových chatech a komunitách zorganizovat hlasování na jakékoliv téma. Nová funkce rozšíří možnosti komunikace mezi uživateli, protože jim dává možnost vyjádřit svůj názor na jakékoliv téma snadno a rychle. Umožňuje také každému, kdo se zúčastní dané konverzace, sledovat, jaké názory mají ostatní na určité téma, a to přehledně, aniž by se museli probírat tisíci odpovědí a názorů.
Rekonstruujete a přemýšlíte nad tím, čím byste si zkrášlili holé stěny? Pokud vám nestačí obyčejná malba, pak můžete vyzkoušet další oblíbené způsoby stěnové dekorace. Některé výzdoby stojí čas i peníze, jiné pořídíte doslova za pár korun a máte je na zdi cobydup.
Téměř každá žena se chce líbit. Minimálně sobě, některé i svému partnerovi. Co to pro ni znamená? Mít zejména pěkně upravené vlasy, případně nehty, obličej s jemným make-upem a oblečení, které podtrhne její osobité kouzlo. Problémem je, že spousta žen vůbec netuší, jaký je jejich styl oblékání. A tak různě experimentují – a není to prostě ono.

Výběr článků

Čas od času takové jednání musí absolvovat každý z nás. Někdy je to vyřešení rodinného nebo partnerského problému, ale daleko častěji se týká pracovních záležitostí. Chce s vámi mluvit nadřízený nebo máte vy pokárat svého podřízeného. Potřebujete se připravit tak, aby rozhovor proběhl bez zbytečných konfliktů a hádek.
Rozhodli jsme se, že se pro procházky přírodou vybavíme repelenty proti klíšťatům.
Jsou potraviny, které si vychutnáte pouze ve slané nebo sladké verzi. A pak jsou mezi námi takové, ze kterých si připravíte snadno obojí. Stačí jen obměnit suroviny, zapojit fantazii, najít ten správný recept a lahodné jídlo je na světě. Které potraviny připravíte v obou variantách? Mrkněte na ně!

Nepřehlédněte

Blíží se den lásky, a s ním přichází otázka – jak letos udělat Valentýna nezapomenutelným? Připravte se na článek plný kreativních nápadů a romantických tipů, které vám pomohou zlomit stereotypy a přinést do vašeho vztahu novou jiskru. Od originálních malých gest až po velká překvapení – vstupte do světa lásky a vášně s jedinečnými nápady na Valentýnské překvapení pro vašeho milovaného. Zaručeno nezapomenutelné chvíle plné radosti a lásky!
Během těhotenství a zvláště v prvním trimestru můžeme počítat s fyziologickým váhovým přírůstkem. Každá maminka potvrdí, že v těhotenství přichází hlad častěji a ženy se do pravidelného stravování nutit nemusí. Jak je to ale s dietním režimem? Je vhodný? Do jaké míry?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek