Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Používáte ve výchově dětí tělesné tresty? Možná jimi svým ratolestem škodíte

I když dříve bylo naprosto normální, že si děti sem tam od rodičů vysloužily nějaký ten pohlavek nebo plácnutí přes zadek, v dnešní době se na tělesné tresty nahlíží úplně jinak. Zatímco naši rodiče nebo prarodiče na občasném proplesknutí neviděli nic špatného, ba naopak byli zastánci hesla "škoda každé rány, která padne vedle", dneska jakmile na dítě vztáhnete ruku, hned se na vás společnost dívá skrze prsty.
tělesné tresty
Mají vůbec tělesné tresty smysl? (foto: 123RF)

16. 11. 2021

Odborníci varují: tělesné tresty nejsou vhodné!

Někteří odborníci dokonce tzv. bijí na poplach, pokud se téma stočí na tělesné tresty používané na dětech. Podle americké studie z roku 2009 dokonce vyšlo najevo, že tělesné tresty mají negativní vliv na šedou kůru mozkovou. Další výzkumy zase poukazují na to, že tělesným trestem můžete u svého potomka narušit jeho psychický vývoj.

Proč tělesné tresty nemají smysl?

I když vám možná při pohledu na vaše vztekající se neposlušné dítě doslova cuká ruka a přijde vám, že vlepit mu jeden pohlavek je daleko rychlejší a efektivnější, nežli mu další půl hodinu domlouvat, zpozorněte. Prozradíme vám, proč se odborníci shodují na tom, že tělesné tresty nemají u dětí smysl a co si z nich odnáší.

Větší si může dovolovat na menšího

Pokud své dítě za něco potrestáte fyzickým trestem, vyvoláte v něm představu, že si větší může dovolat na menšího, starší na mladšího a podobně. Děti si mohou zakořenit představu, že je v pořádku, aby ti silnější bili ty slabší. Připomíná to šikanu ve škole, kde si vždycky silnější jedinec najde slabší oběť…

Násilí je správným řešením problému

Opravdu chcete své děti vést k představě, že jediným správným řešením problému je fyzický trest? Přesně tak to na ně ale může působit, pokud je tělesně potrestáte za něco, co udělaly či naopak neudělaly. Myšlenka, že problém vyřeší jen násilí, je hodně špatná a neměla by se v dětech podporovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Finanční gramotnost je důležitá. Učte dítě už od školkového věku

Dětské stavebnice rozvíjí motoriku i kreativitu. Podle čeho ji vybírat?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Celosvětově uznávaný kanadský kytarista, skladatel a producent Jesse Cook, jež ve své tvorbě dokonale kombinuje prvky jazzu a flamenca, se na začátku nového roku poprvé představí českému publiku. Vystoupí za doprovodu svého bandu ve čtvrtek 20. února v pražském Lucerna Music Baru. V roli předskokana se objeví slovenské uskupení Blue Zodiac. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Všechno kolem nás podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Jestli tedy plánujete na letošní rok veselku a chcete, aby byla v souladu s trendy pro rok 2021, bude udržitelná, šedožlutá a přikloní se k přírodě. Co se však nemění, je jídlo, protože dobře najedený host je spokojený host.
Chia jsou drobná černá semínka šalvěje hispánské. Ta je původem z Mexika a Guatemaly a tato semínka byla základním jídlem starověkých Aztéků a Mayů. „Chia“ je ve skutečnosti starověké mayské slovo pro sílu. Chia semínka jsou malá, plochá a oválná s lesklou a hladkou strukturou, jejichž barva je většinou černá.
Vždycky, když jsem si četla ty příběhy o tom, jak někdo po letech spokojeného manželství přiznal, že je na stejné pohlaví, nechápala jsem to. Říkala jsem si, jak strašně těžké to musí pro toho druhého být. Nikdy jsem nechtěla, abych něco podobného zažila. Vlastně jsem si nic takového ani nepřipouštěla, prostě jsem si říkala, že mně se nic podobného stát prostě nemůže.
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Víte o tom, že to, jak dýcháte, má obrovský vliv na váš život? Na vaše zdraví, vaši vitalitu a také na vaši postavu! Proto byste se měli co nejdřív zaměřit na váš dech a naučit se správně dýchat. Můžete si díky tomu vyřešit spoustu zdravotních problémů a také problém s únavou.
Šikana, zejména u dětí, vyžaduje okamžitý zásah. Pokud se vaše dítě najednou rozhodne, že už nechce chodit do školy nebo že chce ukončit kroužek, měla by proběhnout diskuse. Posaďte se se svým dítětem a zeptejte se ho, co se v jeho životě děje. Mějte soucit, porozumění a péči ve svých slovech a tónu hlasu, aby se vaše dítě mohlo otevřít vám.
Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
Zima není váš kamarád? Nejraději byste se proto na Vánoce sebrali a odjeli do teplých krajů a Štědrý den si užívali s koktejlem v ruce, v bikinách a na pláži s výhledem u moře? Není nic jednoduššího než si koupit letenku a odpočítávat dny. Které destinace jsou na zimní dovolenou v tropech jako stvořené?
Podzim je ideálním obdobím pro posílení imunity, a můžete toho dosáhnout tím, že zařadíte do své stravy superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Výběr článků

Je sice pravdou, že jsme všichni netrpělivě čekali až se dostaví léto. V horkých letních měsících se nám ale nechtějí nosit tenisky nebo jinak uzavřené boty. V důsledků vysokých teplot mohou někomu také nohy začít otékat. V tuto chvíli přichází na scénu dámské sandály. Jaké jsou typy a s čím je vhodné je kombinovat? Může je nosit opravdu každá dáma a hodí se ke každé příležitosti? Všechny tyto informace jsme zjistili za vás.
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Lidé by si vzájemně v nouzi měli pomáhat, i přesto však je na světě mnoho případů, kdy člověku či zvířeti v ohrožení života nikdo pomoc neposkytnul. Doba je čím dál hektičtější a lidé si již méně všímají toho, co se okolo nich děje. Často bývají i lhostejní vůči negativním situacím, do kterých raději nechtějí zasahovat, aby sami nebyli ohroženi.

Nepřehlédněte

Říká se, že muži všeobecně upřednostňují spíše ženy blondýnky a s dlouhými vlasy. Ale je tomu skutečně tak? Vážně černovlásky s krátkými vlasy nemají u mužů šanci?
Vlasy jsou korunou krásy - a tak na ně i řada žen pohlíží. Ve chvíli, kdy začnou padat a jejich lesk se ztrácí, začínají panikařit a ptát se, jak proti těmto dopadům mohou bojovat, jak jim mohou čelit. Pokud by se zeptaly svých kadeřníků, ti by jim odpověděli jedno - vše začíná u správné péče.  

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek