Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Univerzální lék na podzimní deprese

Skončilo léto a začíná se zkracovat den. Jak se co nejlépe vyrovnat s nadcházejícím špatným počasím a špatnou náladou?
deprese
podzimní deprese přichází snad na každou z nás. Poradíme vám, jak proti ní účinně bojovat!

Pohodlí je základ

Jednou z věcí, kterou můžete pro sebe udělat, je vytvořit si doma pohodlné místo, které bude jen vaše. Alespoň tedy po část dne, pokud máte doma děti, manžela, psa, kočku a hromadu práce. Vytvořit si svůj útulný koutek, ve kterém se budete cítit pohodlně a budete v něm moci v klidu odpočívat, je základem v boji proti podzimním depresím. A nemusí to být zrovna zvláštní místnost, stačí klidně jen křeslo, do kterého se můžete zabořit s dobrou knihou a sklenicí vína nebo šálkem čaje či kávy. Zapomeňte na sledování seriálů nebo sociální sítě, základem je v klidu se odpojit a zůstat chvíli offline. Dobrá próza dá totiž vašemu mozku odpočinout víc než celá série seriálu.

Kvalitní jídlo

To, že jídlo má velký dopad na lidský organismus je už dlouho dokázáno. Soustřeďte se tedy zvláště na podzim, nebo v době, kdy jste ve velkém stresu na to, abyste jestli opravdu kvalitní potraviny. A nejen proto, abyste si udrželi štíhlou linii, ale proto, aby váš mozek správně fungoval. Zažili jste někdy po vydatném obědě útlum, kdy se vám chtělo jen spát a byli jste unavení? Do téhle situace byste se večer neměli ideálně dostat. Vhodné jsou lehčí večeře, které tělo nebude dlouho trávit a nedostanou vás do „komatu“. Zlepší se vám spánek a ráno se vám bude mnohem lépe vstávat.

Podzimní měsíce a brzká tma mají vliv na zvýšené užívání alkoholu. Bohužel alkohol má negativní vliv na váš mozek, vaši náladu a vaši výkonnost. Chcete-li tedy zvládnout podzim a zimu v nejlepší kondici, nepřehánějte to večer s pitím. Ráno se vám bude opět lépe vstávat a budete celkově lépe fungovat.

Čistý byt, čistá mysl

Bohužel to, co má také velký vliv na vaši náladu, je to, v jakém stavu je okolí kolem vás. Neuklizený byt, nepořádek, nebo třeba jen neurovnaný stůl snižuje pracovní výkonnost a náladu. Ano, náladu může dočasně snížit také to, že se musíte donutit k úklidu, ale v konečném důsledku stojí za to se vybičovat k vrcholovému výkonu a pustit se do práce.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Solární světélka, zapíchaná podél chodníčku, udělají také příjemnou atmosféru. Ale noční osvětlení zahrady, jako je tohle, vás přenese rovnou do pohádky. Světla zavěšená v koruně stromu nebo naopak umístěná u kmene menších stromků vytváří ve tmě přímo čarovnou náladu.
Chodit bez bot se stalo tak trochu módním trendem. Najednou máme podporovat chůzi dětí po kamínkách, existují různé stezky na trénink chůze naboso, frčí barefoot neboli bosé boty. Čím nám tohle ale vlastně prospívá? Bude naše zdraví za chůzi naboso opravdu vděčné?
Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.
S teenagery to občas nebývá snadné. Začnou být drzí, odmlouvat, prosazovat více své názory a nám najednou připadá, že jsme na ně krátcí. Paradoxní ale je, že právě v těchto dobách vás, vaši lásku a péči váš potomek potřebuje nejvíc. Řekneme vám, jak s ním udržet hezký vztah pomocí každodenních činností.
Že jste několikrát vzpomínaly na své rodiče kvůli tomu, že vám dali nevhodná křestní jména? Až si pročtete náš článek, budete jim s láskou děkovat. Rozhodně si můžete pogratulovat, že jste ještě dopadly dobře. Jdeme na přehled zajímavých a kuriózních křestních jmen, která se skutečně v naší zemi vyskytují.
Když je zmínka o mandlovém mléce, možná vás na prvním místě napadne jeho přínos v kuchyni. Je velmi populární u lidí alergických na laktózu, vegetariánů či vitariánů. Mandlové mléko však může mít i zcela odlišné využití. Může vám totiž pomoct ke zdravým vlasům a pleti.
I přímotopy jdou s dobou. Ta si žádá úsporné a efektivní přístroje, které nebude třeba schovávat do skříní, ale naopak vystavovat na obdiv členům domácnosti i návštěvám.
Nalíčit se do práce je jedna věc. Do divadla už to zabere trochu více času, ale tohle? Kompletní make-up změní vaši visáž tak, že vás nikdo nepozná! Těchto pět příkladů vám ukáže, že se dá z každé ženy vyrobit kráska.
Snad každý rodič od svého milovaného dítěte očekává pouze to dobré, doufá, že se vydá správnou životní cestou a bude šťastné. Takhle to ale samozřejmě v životě bohužel nechodí a někdy se holt i to nejhodnější dítě může dostat na scestí. To se stalo mé dceři Markétě, já se s tím však do teď nemohu vyrovnat. Odvedl nám ji drogový dealer.
Už dávno neplatí, že poctivou čokoládu poznáme jenom podle toho, kolik obsahuje kakaa. Potrpíte-li si na skutečně kvalitní suroviny a čokoláda patří k jedné z nich, pak vězte, že číst její obal se rozhodně vyplatí.
Brouzdáte po Netflixu nebo HBO GO a nevíte, co si pustit? Připravili jsme si pro vás TOP 5 seriálů, které byste si určitě neměla nechat ujít. Na své si přijdou romantické duše, milovnice napětí a dramatu a také ty ženy, které se chtějí zasmát a zkrátka žasnout.
„Zhasni a na nic se neptej!“ Vypadá to ve vaší ložnici nějak takhle? Neumíte prodat svoje ženství, charisma ani chlípné dovednosti, protože se pořád jen stydíte? Na to existuje medicína, kterou ovšem v lékárně nekoupíte. Kam se pro ni chodí?

Výběr článků

Jste-li ve věku 55+ a hledáte zaměstnání, můžete se s tím běžně setkat. Věková diskriminace při žádosti o zaměstnání je v naší zemi poměrně běžná. Způsobů, jak ji prokázat a jak se jí bránit, není bohužel mnoho. Ale jsou.
Vysavač je nepostradatelný nástroj pro každou domácnost. Zbavit se prachu a nečistot je prostě nutnost. Jak vybrat správný vysavač? Do jakých kategorií se rozdělují a k jakým parametrům přihlížet?
S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.

Nepřehlédněte

Mezi nejznámější ženy Ruska se rozhodně řadí kosmonautka, první žena ve Vesmíru. Valentina Těreškovová má zajímavý životní příběh a dodnes se dokonce politicky angažuje ve své milované zemi. Podívejte se na její zajímavý život i současnost.
V chladných dnech jsme zahalení od hlavy až k patě. A právě o tu patu jde. O obě. Aby nebyly stejně jako uzavřené boty v kanceláři nebo třeba v kině cítit. Je to trapas.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek