Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Jak vkusně a moderně zařídit malý byt

Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 
jak zařídit malý byt
Zařizování malého bytu nemusí být věda. (foto: 123RF)

27. 10. 2021

Zatímco při zařizování větších domácností se při nakupování nábytku nemusíte prakticky ohlížet doprava, doleva, při zabydlování menších domovů je třeba k jednotlivým kouskům přistupovat takticky, strategicky. Zařídit menší byt je totiž poměrně náročné, zejména pokud se v něm chcete trochu pohybovat a neskákat jako kamzíci po nábytku. Jak ale bylo zmíněno, stačí se řídit několika pravidly.  

Výrazné barvy kradou prostor 

Podle bytových architektů je třeba upustit od výrazných barev. Ty jsou totiž zloději prostoru (alespoň toho optického). Naopak se vyplatí vsadit na krémovost a v ideálním případě na jednoduchou bílou.  

Lidé si bohužel neuvědomují, co všechno umí barvy. Zlepšují i zhoršují náladu, ovlivňují náš každodenní postoj a emoce a také si nemile pohrávají právě s prostorem v příbytku. Při zařizování menších domácností mají tabu barvy, jako jsou žlutá, výrazná červená, temná modrá nebo svítivě zelená. Povolena je především bílá, kterou se poté nebojte zkombinovat s výraznějším odstínem, jehož nositeli budou bytové doplňky méně výrazného charakteru. 

Lamino vyhrává 

Mnoho lidí touží po útulném domově, kde se budou cítit nadmíru příjemně. Proto si jednotlivé pokoje touží vybavit masivem, který je doslova nositelem útulnosti a zmiňované příjemnosti. Ve skutečnosti se ale tento materiál nehodí kamkoliv. Problém nastává s malými domácnostmi, v nichž svou pozornost zaměřte na lamino. To je navíc levnější, méně masivní, jednoduché a lze o pořídit v bílém odstínu, což opět opticky zvětší dostupné prostory. 

Vhodné nejsou ani masivní police nebo skříně. Opět sázejte na něco jednoduššího, v potaz přichází i odlehčené kovové konstrukce nebo transparentní plast. Když zvolíte nábytek na nožičkách, dojde k optickému odlehčení domova. 

Světlo má vstup povolen 

Při zařizování malých bytových jednotek je klíčem jedno – dosáhnout optické velikosti. S tím pomohou nejen světlé tóny barev, ale vše umocní světlo jako takové. I proto se do těchto příbytků často sází na prvky skandinávského bydlení, v němž mají červenou záclony a mohutné závěsy, které světlo spíše kradou, než ho podporují. 

K TÉMATU  Jak se zbavit octomilek v domácnosti – rychle a bez větších výdajů

Jistě nám dá každý za pravdu, když řekneme, že světlo umí divy. Do svého menšího příbytku ho proto přineste v maximální míře. Pokud se nechcete vzdát záclon, volte pavučinkovou alternativu. Kromě jednoho centrálního osvětlení nainstalujte domů ještě alespoň tři přídavná. A nebojte se ani zrcadel, která umístíte nejen do koupelny. Ta světlo z jeho zdrojů dál rozptýlí. 

Zrcadlo je mocný čaroděj 

Právě zrcadla jsou velkým trendem poslední doby. Pokud se zajímáte o svět bydlení, víte, že své místo nachází nejen ve zmiňovaných koupelnách, ale také v ložnicích a obývacích pokojích. Jsou vkusným bytovým doplňkem, který navíc rozptyluje světlo i do míst, kam se běžně nemá šanci dostat.  

Při výběru rozhoduje váš vlastní vkus. Jestli bude zrcadlo v kovových rámech nebo bude bez výrazných okrajů, to je ryze na vás. Platí ale, že se nebojte velikosti a kulatosti. 

Další tipy, jak zařídit malý byt 

  • Vždycky udržujte pořádek. Úložné prostory pohlcující jinak rozházené věci mějte po ruce. 
  • Nevzdávejte se pohodlí. Sedací souprava patří do domácnosti, jen ji volte praktickou (čili menší, leč rozkládací). 
  • Sklopný jídelní stůl je stále vyhledávanějším řešením. 
  • Vestavěné skříně do chodeb ušetří prostor v jednotlivých místnostech. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bydlení v boho stylu? Pokoj vás musí zahřát u srdce 

Anglický styl bydlení: prim hrají masivní zrcadla i krb

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Během panující pandemie koronaviru se společnost Netflix mohla radovat snad každý den. Každý den jí totiž narůstalo množství diváků, kteří nevěděli, jak jinak si zkrátit čas než dobrým filmovým snímkem či seriálovým hitem. Popularita streamovací služby neutichla ani v okamžiku, kdy se lidé navrátili do svých zaměstnání. Naopak trend značně sílil, a to i díky novinkám, které Netflix neustále přináší.
Chcete-li vaší ratolesti pořídit pohodlné a zároveň vysoce módní boty, zkuste se porozhlédnout po dětských teniskách. Na následujících řádcích vám prozradíme, podle jakých kritérií vybírat tenisky pro chlapce, abychom nešláply vedle. Čtěte a nechte se inspirovat s námi!
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop na další pracovní týden. Myslete na své zdraví a zbytečně se nestresujte, nepomůže to ničemu. Na co si dát pozor a co můžete očekávat?
Ledvinové kameny způsobují nesnesitelnou bolest. Kdo tuto věc někdy zažil, může potvrdit, že na tuto zkušenost nikdy nezapomene.
V posledních letech získávají stále více na popularitě předlohy pro rodinné kroniky, které mají inspirovat babičky a dědečky k vyprávění o rodinné historii. Zájem určitě oživil i populární televizní seriál, v němž právě touto formou autoři zmapovali více než padesát let českých dějin. Rodokmeny jsou prostě v módě.
Baculatý a oteklý obličej - to je problém mnoha žen. I když i mužů, ovšem ženy jsou ty, které s tímto problémem chtějí opravdu efektivně bojovat. Jestliže nejste se svým obličejem spokojená, nemusíte si zoufat a ani nemusíte chodit na plastiku. Existuje totiž několik věcí, které udělat, abyste o oteklý obličej přišla.
Ať už jsou ve špenátovém salátu, restované nebo v omeletě, houby jsou chutnou pochoutkou nabitou živinami. Obsahují selen a ergothionein, což jsou silné antioxidanty. Také zde najdeme vitamíny skupiny B. Ačkoli jsou bílé potraviny často považovány za chudé na živiny, houby jsou výjimkou. Obsahují mnoho minerálů, jako je selen, draslík, měď, železo a fosfor, které se v potravinách rostlinného původu často nenacházejí. Ačkoliv se mezi sebou liší, všechny houby se mohou pochlubit působivým nutričním profilem. Níže si představíme 7 důvodů, proč by měly houby být pravidelnou součástí jídelníčku.
V dnešním světě se dá najít spousta způsobů, jak pracovat sám se sebou, a jedním takovým lifestylovým trendem je i biohacking, který je takovou filosofií budoucnosti a mluví se o něm jako o způsobu, jak využít v průběhu života svůj tělesný potenciál a užít si spoustu let v dobré duševní i fyzické kondici.
I když jídlo není zrovna nejlevnější položka, to nejdražší na Vánocích jsou zejména dárky. Dvojnásob to platí tehdy, pokud máte kolem sebe víc lidí, které chcete pod stromečkem obdarovat. Jak se dá ušetřit za dárky, aniž byste museli mít výčitky před ostatními členy rodiny? Poradíme vám.
Děti dnes vyrůstají mezi chytrými telefony a tablety, a jejich zájem o ně musíte mít pod kontrolou. Vaše ratolesti vás vidí chytrou elektroniku používat, a není třeba se snažit jim zájem o ni odpírat. Nemyslíme tím, aby vaše dítě místo stavebnice nebo panenky žmoulalo telefon, ale existují hry, které se snaží zábavnou formou něčemu přiučit. Jaké aplikace budou užitečné pro ty nejmenší?

Výběr článků

Nápoj původem z Jižní a Střední Ameriky je u nás považován za halucinogenní drogu. Ovšem američtí šamani na něj mají úplně jiný názor. Lidé proto neváhají utratit desetitisíce korun, aby podstoupili rituál, který jim má změnit celý život.
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Červená srdíčka, růže, čokoládky, dárky a všude kolem vás ty nechutné projevy lásky… ano, sv. Valentýn se opravdu blíží a s ním také časté deprese z toho, že tento den musíme strávit samy.

Nepřehlédněte

Všichni víme, že současná doba není zrovna dvakrát příhodná. Všechno kolem nás zdražuje, najednou zaplatíme víc nejen na jídle, ale i na energiích či pohonných hmotách, ale výplata zůstává stejná. Doba utrácení tak pomalu mizí v nedohlednu a nám nezbývá nic jiného, než si prostě utáhnout opasky. Na čem se dá alespoň trochu ušetřit? Mrkněte na pár tipů.
Pěstitelská sezona je v plném proudu, což znamená, že si lidé ve svém volném čase musí najít čas na svádění boje s mandelinkami. Právě mandelinky jsou totiž největším problémem, který sužuje jejich pěstované brambory. Rozpoznat je není vůbec nic těžkého. Mandelinka bramborová je americký brouček, který je asi dvanáct milimetrů dlouhý a osm milimetrů široký. Většinou je zbarven do bílo-žluta nebo do bílo-oranžova s tím, že ho zdobí černé pruhy.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek