Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Jak často doma převlékáte postel? Většina lidí to dělá špatně

Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
postel převlékání
Jak převléknout postel? (Foto: 123RF)

13. 10. 2021

Převlékáte postel, až když je cítit?

Sáhněte si do svědomí, jestli převlékáte postel až v okamžik, kdy už je cítit potem. V létě to může být klidně už za pár dní, v zimě vám pak povlečení může “vydržet” až tři týdny. V každém případě je to ale špatně. Pokud převlékáte postel v intervalu delším nežli jeden týden, dobrovolně se pak o své lůžko dělíte nejen s houbami a plísněmi, ale také s roztoči. Sice je okem nevidíte, ale můžete se spolehnout, že tam někde jsou.

Jak často měnit povlečení?

Správně byste měli měnit povlečení každý týden. Uvědomte si, že v posteli strávíte v průměru osm hodin každý den. Zatímco nerušeně spíte a spokojeně se převalujete, ulpívají na polštáři, prostěradle i na peřině šupinky kůže, pot, kožní maz i lupy. Tohle všechno pak tvoří ideální prostředí pro celou řadu choroboplodných zárodků a alergenů, kterých se lze zbavit jen tak, že povlečení vezmete a vyperete.

Zbytečně ohrožujete své zdraví

Mávnout rukou nad tím, jak často převlékáte postel a spokojit se s přesvědčením, že dokud nesmrdí, je to vlastně v pohodě? Vůbec ne. Nedostatečná frekvence převlékání ložního prádla může ohrozit vaše zdraví. Většina lidí si bohužel neuvědomuje, že spánek ve společnosti plísní, bakterií, hub a roztočů může mít negativní dopad na jejich zdravotní stav. Na pozoru by se měli mít především alergici nebo lidé trpící kožními potížemi.

Potíte se nebo spíte nazí?

Jiná pravidla pro převlékání postele platí pro jedince, kteří se hodně potí, spí nazí nebo se před ulehnutím do postele neosprchují. Patříte-li mezi ně, ložní prádlo byste měli měnit dokonce ještě častěji.

Všech nezvaných hostů se zbavíte pouze tehdy, vyperete-li povlečení správně. Pamatujte, že čím vyšší teplota, tím lepší. Povlečení proto perte na nejvyšší možnou teplotu, kterou vám umožňuje štítek na ložním prádle, nejméně by to mělo být 60 °C.

K TÉMATU  Sezení nebo špatná ústní hygiena. Co dalšího ještě může mít vliv na vaše srdce? To jste možná netušily!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bydlení v boho stylu? Pokoj vás musí zahřát u srdce

Hygge je oblíbený trend bydlení, který vychází z přírody. Jak takový domov vypadá a co vám přinese?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vitamín D je důležitý pro lidské zdraví – pomáhá udržovat silné kosti, zuby, posiluje imunitní systém a podporuje optimální hladinu krevního tlaku. Co však mnoho lidí neví je fakt, že nejdůležitějším zdrojem pro vstřebávání vitamínu D do těla je slunce. Právě v létě ho lze ze slunce vytěžit nejvíce. Jak toho dosáhnout, abyste měli dostatek?
Postel ukrytá v knihovně nebo sedačka, která se sama přestaví na palandu. Chytré a praktické řešení prostoru doma nabízí originální nábytek budoucnosti. Tyto nápady ale nepůsobí jen jako snaha o získání prostoru za každou cenu. Mnohá řešení jsou vysoce praktická z důvodu účelnosti, jako zasouvací botník pod schody do patra.
Jsou muži a ženy z různých planet? Ano, mezi námi je velký rozdíl! Jak vypadá vaše ranní rutina, postoj k životu nebo jak reagujete na různé situace? A jak na stejné situace reaguje váš mužský protějšek? Podívejte se na hlavní rozdíly mezi námi a muži. Tyhle úsměvné příhody ze života vám budou povědomé!
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.
Že ořechové skořápky poslouží leda tak v kamnech? Čaj z nich připravený podporuje štítnou žlázu a odstraňuje hleny, které dráždí dýchací cesty. A co víc, tahle medicína účinkuje v řádu několika hodin.
Jakmile se začnete s přáteli bavit o tom, jestli doma chovat nějaké zvíře, můžete se dozvědět mnohé. Někteří nesnesou byť jen představu chlupů na koberci, kočky v posteli nebo pravidelného ranního venčení. Někdo si zase naopak neumí představit život bez zvířecího člena rodiny. Pokud byste ale chtěli argumentovat vlivem na vlastní zdraví, závěry výzkumů jsou jednoznačné – domácí mazlíček vašemu zdraví jedině prospěje!
Bolesti hlavy a svalů. V krku škrábe, přichází únava a kašel. Teplota strmě stoupá. A je tu chřipka. Chřipkové epidemie provázejí českou zimu rok co rok. Lékaři varují před komplikacemi, jejichž následkem může být i smrt. Avšak zabrat dá i viróza nebo obyčejné nachlazení.
Na scéně, kde Krystyna Pyszková převzala korunu Miss World 2024, zazářila nejen svou krásou, ale i díky promyšleně zvolenému outfitu. Naše módní redaktorka, expertka na nejnovější trendy a osobní styl, nám pomůže odhalit, co dělá tento outfit tak výjimečným.
Rozhodli jste se sobě nebo svým blízkým udělat radost a koupit jim chytré hodinky? Dalo by se říct, že chytré hodinky jsou výkřikem módy a že je to trend, který je budoucností. I proto je každý chce mít. Zvyšující poptávka vede ke zvyšující se nabídce a rázem není tak snadné vybrat si jedny, které nám budou dělat společnost. Pojďme si tedy prozradit, jak vybrat chytré hodinky, které budou tím nejlepším parťákem v každodenním životě.
Připravte se na příval roztomilosti. Rozpustilé kočičky si hrají, mazlí se a dovádějí, a vyvolají úsměv na tváři i u sebevětšího mrzouta. Proto milujeme domácí mazlíčky.

Výběr článků

Většina žen chce okouzlit své okolí perfektním vzhledem a dobře zvoleným módním outfitem. Z toho důvodu zpravidla volí kousky, které jim sice zaručí vyladěný vzhled, ovšem na úkor jejich zdraví. A možná k takovýmto ženám patříte i vy. Pojďte se proto podívat na několik špatných módních návyků, které neprospívají vašemu zdraví, a zjistěte, jak najít přijatelný kompromis.
Začít si vztah se šéfem není vůbec jednoduché. Intimní vztahy na pracovištích jsou vždy složité, a pokud jde o nadřízeného, je to ještě komplikovanější. Přitahuje vás? Dává vám najevo svůj obdiv? Bude to jen flirt, nebo snad láska? Jak si poradit, a přitom si udržet práci.
Modrý oceán a nekonečná pláž. Radost pohledět? Nejen to! Tahle atmosféra působí preventivně proti celé řadě nemocí. Také vás okamžitě nabije energií a navodí šťastné emoce. Ovšem i na hubnutí má příznivý vliv!

Nepřehlédněte

Někdo jich má málo, jiný zase až moc. Pihy jsou nedílnou součástí pokožky každého z nás. Drobné pihy krásy jsou víceméně neškodné, ovšem to neznamená, že by znaménka nebyla riziková. Naopak. I ony se v budoucnu mohou proměnit v zákeřný melanom, kterému jde předejít jedině poctivou prevencí u dermatologa. A my známe jednu moderní metodu, před kterou neuteče žádné znaménko.
Vytoužené jaro už klepe na dveře. Dny se oteplují a prodlužují, příroda a květiny se probouzejí k životu a my se pomalu vzpamatováváme ze zimního spánku. S příchodem jara přichází nejen obměna šatníku, ale také období častějšího zkrášlování, změna stravovacích návyků a získání nové energie. Řada z nás se začíná stresovat tím, že je na čase začít hubnout do plavek, zpevnit křivky, získat lepší kondici a celkově pročistit organismus. Hlavně klid! Tyto změny můžeme nastartovat za pomoci přírodních bylinek. Proč tělu nedopřát to, co potřebuje?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek