Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Svatba za hranicemi: co je nutné vyřídit a na co se připravit?

Manželství se už dávno nebere jenom za “cár papíru”. I když je pravdou, že tento názor mezi námi nějakou dobu převládal, dnes se zájem o svatby zase zvedá. Lidé chtějí ztvrdit svou lásku před přáteli a rodinou, navíc se chtějí nějakou dobu pyšnit krásnými fotografiemi na sociálních sítích. Zatímco někteří se uchylují do starých chaloupek a stodol, jiní se rozhodli vzít se na útesu u moře. Pakliže se však chcete brát za hranicemi, je nutné vyřídit několik věcí. 
svatba za hranicemi
Na co si dát pozor u svatby za hranicemi? (foto: 123RF)

30. 09. 2021

Pokud se chcete vzít, musíte obejít několik úřadů. Není to zkrátka jako v Las Vegas, kde se můžete vzít i opilí a bez svých svědků. Nějaké prvotní přípravě po stránce administrativy se zkrátka nevyhnete, ať už se chcete brát v tuzemsku nebo v zahraničí. My se však podívejme pod pokličku zahraniční veselky. V čem tedy svatba za hranicemi vězí a co si pohlídat?

Vezměte si s sebou několik dokladů 

Jen si to představte – krásný svatební oblouk se tyčí na bílé pláži těsně před mořem. Nebo stojíte na útesu, vlasy vám jemně čechrá vítr a šumějící moře vám dělá tu nejkrásnější zvukovou kulisu. No, svatba v zahraničí je zkrátka zážitkem, ale aby k ní vůbec mohlo dojít, nesmíte si zapomenout sbalit několik dokumentů.  

K nepostradatelným patří rodní listy, potvrzení o právní způsobilosti k uzavření manželství (vydává zpravidla matrika případně česká ambasáda), také jsou potřebné kopie pasu s fotkou. Pokud už za sebou manželství máte, musíte mít s sebou i potvrzení o rozvodu či úmrtí list bývalého partnera, respektive dřívější oddací list. 

Stvrzeno apostilou 

Máte všechny potřebné dokumenty na jedné hromádce? Pak je zapotřebí je nechat stvrdit apostilou. Jedná se o doložku, která prokáže jak ověření podpisu, tak otisk razítka pro potřeby použití dokument v zahraničí. Apostilu nezískáte na poště jako ověření podpisu, ale na Ministerstvu zahraničí.  

Pamatujte ale na jedno – apostila platí pouze ve státech, které jsou součástí Haagské úmluvy. 

Nemáte apostilu? 

Pokud nemáte možnost apostilu získat nebo se zkrátka vyskytl jiný důvod toho, že ji nemáte, můžete si dokumenty nechat ověřit dvakrát. Východiskem je takzvaná superlegalizace dokumentu, což je jinými slovy dvojí ověření. Opět si pro něj můžete zajít na Ministerstvo zahraničí, případně si lze zajít na tuzemský zastupitelský úřad země, do které se chystáte.  

K TÉMATU  Nejste fotogenická? Omyl. Pouze neznáte svůj správný úhel

Co se může hodit 

Konstatujeme ale, že požadavky zemí se liší. Zatímco některá země si vystačí s výše uvedenými dokumenty, jiná potřebuje i potvrzení z imigračního úřadu. Důvodem je potvrzení toho, že partneři jsou v zemi legálně.  

V každém případě je dobré přijet do země dřív, nejpozději dva dny před svatbou. Je totiž vaší povinností se nahlásit na příslušném úřadě a dohodnout si detaily svatby.  

Jak je to se svědky? 

Na koho nezapomeňte jsou svědkové svatby. Buďto si je můžete “přivézt” s sebou, nebo můžete požádat tamější obyvatele. Je však důležité, abyste od náhodných svědků získali jejich osobní údaje. České matriky je mohou zpětně vyžadovat a po ukončení svatby by se mohlo stát, že už dva ochotné lidi nikdy nepotkáte.  

A co předmanželská smlouva? 

Pasažérem na palubě letadla bude mimo jiné i předmanželská smlouva. Tedy alespoň prohlášení o skutečnosti, že existuje, respektive že jste ji uvedeného data a na uvedeném místě podepsali. Pokud se berete v zahraničí, je však důležité, abyste prohlášení měli přeloženo do angličtiny. Jinak vám nebude co platné.  

Kde může proběhnout svatba v zahraničí? 

Vzít se lze na mnoha místech světa. Nejčastěji se však lidé uchylují na Seychely nebo na Mauricius. Především proto, že po příjezdu do Česka nebudete muset obřad opakovat znovu. Oddací list s apostilou bohatě stačí. Jinak je tomu ale v případě Malediv, kam se také jezdí poměrně často. I když ale bude váš obřad naprosto pohádkový, v tuzemsku svůj sňatek zlegalizujte. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Svatba nebo život na psí knížku? Záleží na tom, jak moc se chcete (od)vázat

Nejhranější písničky na svatbách. Co je pravě in a co si samy nevěsty nejčastěji přejí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Situace je kritická. Místo toho, aby děti zamířily do lavic, zůstávají dál doma. Uzavřené jsou kompletně nejen základní školy, ale nově i ty speciální a mateřské. Přesto počet nemocných mezi nejmenšími v posledních dnech roste. Je tak nejvyšší čas začít posilovat jejich obranyschopnost. Soutěžte proto s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia s oceněným vitaminem D a probiotiky, které podpoří jejich imunitu.
Výraz plovoucí podlaha je tu s námi zhruba už od 90. let minulého století, od té doby se začaly objevovat ve více a více domácnostech. Jejich slávě však ještě zdaleka neodzvonilo. Majitelé bytů a domů jsou si vědomi jejich výhod, a proto výběr typu podlahy padne často zrovna na ně.
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Jedna z největších tuzemských událostí, Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, pořádaná od roku 1946, byla tento rok opět tradičně počátkem července. A jako každý rok se stala ostře sledovanou, ať v pozitivním slova smyslu, tak i v tom negativním.
Vaše dítě odmaturovalo a na vysokou školu ho nevzali. Mělo by si najít zaměstnání. Jenže by rádo mělo ještě poslední prázdniny. Jste rozvedená a jeho otec mu řekl, že od června přestává platit výživné. Je to správné? Jak dlouho má rodič vyživovací povinnost k dospělému dítěti? A má dítě právo na poslední prázdniny?
Samoopalovací krémy, pěny nebo oleje jsou šikovnou věcičkou, kterou si nejedna z nás zamilovala. Důvod je prostý – jedná se o zdravější alternativu opalování, zajistí bronzový nádech mimo letní sezónu, a navíc dokážou dodat barvičku i těm, kterým není shůry dáno a poměrně složitě se opalují.
Oválné vany i umyvadla, dřevěné podlahy nebo přiznaný beton, a také všudypřítomná šedá barva podlahy nebo obkladů. To jsou koupelnové trendy pro rok 2019.
Kam se špinavým prádlem? Do pračky! Ale někdy je ho víc a různých barev, a než přijde na řadu, uschová ho koš na prádlo, praktický doplněk vaší koupelny. Vybrat si můžete přesně takový, aby stylově i barevně zapadl do vašeho interiéru. Koše na prádlo jsou proutěné, plastové nebo látkové, ale také z bambusu. Inspirace pro vás!
Když se podíváte do ledničky u svých rodičů nebo u známých, možná vás překvapí, že tam dávají i potraviny, které vy uchováváte jinde. Víte však, co je tedy správné, a jaké potraviny bychom do lednice opravdu dávat neměli?
19. listopad je pro mnohé jen dalším obyčejným podzimním dnem v řadě. Na tento den však připadá Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Pojďte se proto ku příležitosti tohoto dne dozvědět něco o týrání a celkově špatném zacházení s dětmi. Víte, co je to syndrom CAN?
Tento pracovní týden si dejte pozor zejména na nemoci, které poletují vzduchem, a také na všechny ty, kteří nehrají fér a mažou vám med kolem pusy. Tentokrát je snadno odhalíte! Horoskop krásy a duševního zdraví přináší astroložka Naďa Šmídová.

Výběr článků

Znáte ji určitě všichni a mnozí ji máte i doma. Aloe vera, u nás velice zdomácnělý sukulent, který má mimořádné účinky na lidské zdraví a v medicíně se již dlouho využívá jak vnitřně, tak také k vnějšímu ošetření kůže.
Retro je v kurzu už několik let, a dotklo se i domácího osvětlení. Můžete si tak pořídit i lampu ve stylu vintage. Tedy věci, které se tváří, jako by za sebou měly celé věky. Toto designové osvětlení navíc vypadá, jako by pocházelo z období páry, a dá zařadit dokonce do kategorie steampunk. Takové industriální lampy vytvoří hřejivou atmosféru, a navíc můžete mít doma i úplný originál.
Stoly plné jídla a mnoho výjimečných receptů, které se připravují zejména o Vánocích, jen jednou za rok. Jak zvládnout chutě v případě, že držíte dietu? Nenechte se zlákat těžkým jídlem, abyste v novém roce hříchu nelitovala. Díky těmto tipům si užijete Vánoce a zároveň se po nich budete cítit svěže a fit.

Nepřehlédněte

Džíny jsou základním kouskem každého šatníku. A dalo by se říct, že se jedná také o jeden z kousků, který se vybírá opravdu stěží. Žádná žena nechce, aby džíny tlačily, škrtily nebo se v nich nedalo ani pohnout, proto je ideální vybírat si je podle typu postavy.
Nový rok je v plném proudu a řada lidí ještě stále pracuje na svých novoročních předsevzetích. Pokud se ta vaše týkají nakopnutí kariéry nebo byznysu obecně, existuje několik tipů či kroků, které je nutné podstoupit pro úspěch stanovených cílů.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek