Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Bolavé dásně: jak úspěšně bojovat s nepříjemným problémem?

Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
bolavé dásně
Bolavé dásně umí člověka pořádně potrápit. (FOTO: 123RF)

27. 09. 2021

Jak se projevuje zánět dásní

Takový zánět dásní bývá obvykle doprovázen zvýšenou citlivostí na studené a teplé pokrmy a bolestivým skusem. V pokročilých případech se objeví na dásních dokonce malé trhlinky, které vedou k jejich krvácení. Bolavé dásně způsobují lidem velké nepohodlí: nedovolují jim normálně jíst, přehnaně bolí při horkých a studených jídlech až vše vede nakonec k tomu, že dásně jen konstantně a bez přestávky pobolívají. Co s tím?

Běžné příčiny onemocnění dásní

Mezi nejčastější příčiny, které vedou k rozvoji onemocnění dásní, patří typicky všem známé nedodržování ústní hygieny. Mohou to být ale i chyby v zubním ošetření provedeném u zubaře. Dále se onemocnění může rozvinout v důsledku oslabené imunity například v průběhu jiného onemocnění. V neposlední řadě se pak často mluví o problémech s dásněmi v období těhotenství, kdy je příčinou změna hormonální hladiny. Příčinou vzniku zánětu dásní je i kouření nebo mluvíme o jednom z vedlejších projevů cukrovky.

Urputná bolest vás k zubaři dožene

Léčba dásní doma je možná, ale pouze v počátečních fázích vývoje onemocnění. Pokud je dáseň již oteklá a bolí až je to k nevydržení, je nejlepší volbou okamžitě vyhledat lékaře. Pouze zubař může určit příčinu onemocnění a předepsat správné léky proti bolesti a na uzdravení. Nikdy se nesnažte si v takových případech pomoci sami. Pokud máte jen malé pochyby, raději vyhledejte odborníka. Ten vám diagnostikuje problém a nabídne nejschůdnější řešení.

Léčba v domácích podmínkách

V mírných případech, kdy onemocnění nedojde do tak razantního stádia, může lékař předepsat pacientovi domácí léčbu. Do ní se řadí pravidelné vyplachování dutiny ústní, speciální čištění, nanášení léčivých mastí a chladících gelů, vyplachování léčivými odvary. Jakákoliv léčba by v každém případě měla být minimálně konzultována s odborníkem.

Oplach dásní se používá nejčastěji

Oplach pomocí speciálních roztoků pomáhá rychle se zbavit bolesti a zastavit zánětlivé procesy v měkkých tkáních. Složení roztoků dezinfikuje povrch dásní a ničí patogenní bakterie. Po každém jídle je nutné dásně opláchnout, v průměru je to pak 2–4krát denně. Některé léky se používají v čisté formě, jiné musí být zředěny vodou. Vždy vám je předepíše váš zubní lékař.

K TÉMATU  Vyhrajte přípravky Naturevia a posilněte imunitu nejen svých dětí

Dbejte raději na prevenci

Zánětem dásní trpí v České republice 80–90 % populace ve věku nad 30 let. Dávejte si na tohoto nepatrného strašáka pozor, protože neléčený zánět dásní může vést až ke vzniku paradentózy. Proto je o mnoho jednodušší zánětu dásní předcházet, ale jak? Základem je pečlivě provedená dentální hygiena.

Tu můžete provést jen kvalitními zubními kartáčky a využitím mezizubních nití nebo interdentálních kartáčků, které vám pomohou vyčistit těžko dostupné mezizubní prostory.

Ústní vody mohou pomoci

Pokud již zánětem dásní trpíte, a ještě jste nestačili zajít k zubaři, mohly by vám pomoci speciální ústní vody, které dokáží zklidnit podrážděné dásně i zuby a potlačí množení choroboplodných bakterií v ústech. Takové ústní vody nejlépe žádejte v lékárně, nejsou na předpis, proto se jedná o jakousi první pomoc v bezodkladné situaci. Pokud se s tímto problémem zrovna potýkáte, přejeme mnoho zdraví a rychlé uzdravení!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak se správně starat o zuby. Ať váš chrup září na míle daleko

Jak efektivně vybělit zuby i bez dentisty. Nejdříve zjistěte příčinu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Překrásný Olea All Suite Hotel je celý postavený z přírodních materiálů a zaujme atmosférou naprosté pohody. Pětihvězdičkový resort vyniká luxusem a personál je tu k dispozici nonstop. Bazény prolínají skrz všechny části hotelu a zajímavostí je, že do se do vody můžete ponořit přímo z vašeho pokoje. Tohle je prostě nádhera!
Móda je tématem, které zajímá především ženy. Samozřejmě že existují i pánové, jež se vyznají v módních trendech, a dokonce je baví je sledovat. Ale spíše je to doménou žen, které na toto téma jsou schopné vést se svými kamarádkami dlouhé dialogy. Největším problémem bývá si vytvořit vlastní šatník. S ním se potýká spousta žen. Tápou a zkoušejí a hledají rady a inspiraci. Řešením by mohl být kapslový šatník. Co je jeho podstatou?
Jednou z možností, jak pozitivně ovlivnit vzhled našeho obličeje, je obličejová jóga. Jedná se o krátké cvičení, které umí oddálit projevy stárnutí a pozitivně naladit tělo i mysl. V čem spočívá?
Vaše domácí prostředí může mít obrovský vliv na vaši pohodu. Objevte, jak malé změny ve vašem bydlení mohou vytvořit oázu klidu a štěstí, ve které se budete každý den cítit skvěle.
Začalo to jednou ve sprše. Asi po páté jsem si kontrolovala prsa. Měla bych to samozřejmě dělat častěji, když vím, že prababička měla ve svých 82 letech diagnostikovaný nádor, ale není čas. A taky jsem kojila, takže jsem ve skupině žen, které jsou proti rakovině prstu více chráněné. Tak to aspoň píšou na internetu. Bohužel jsem si ten den nahmatala bulku v prsu. Co teď? Mám to řešit? Nebo ne?
Jsem vdaná už třicet let – za tu domu jsme si toho s manželem zažili hodně, ale vždy jsme byli tím spokojeným a harmonickým párem, prostě dva lidé, kteří k sobě patří. Kamarádky se mě často ptaly, jak to děláme a zda už někdy došlo i k nevěře.
Jak docílit toho, abyste měla vlasy nejen lesklé a pevné, ale také zdravé a odolné? Buď si můžete koupit vlasovou masku v drogerii, anebo si připravit vlastní, která vašim vlasům dodá všechny potřebné živiny a za mnohem nižší cenu.
Z ničeho nic srdce bije na poplach, žaludek se sevře a vy se cítíte svým partnerem či partnerkou zrazeni. Ano, to je žárlivost, která je v nízké míře naprosto přirozená.
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
Chcete mít ve své domácnosti domácího mazlíčka, se kterým bude radost trávit volný čas? Nemusíte nutně sahat po pejskovi, i když je jistě velkým lákadlem. Co si domů raději pořídit kočku, která na vás nebude tolik závislá?

Výběr článků

Mezi námi jsou tací, které bolí hlava jednou nebo dvakrát za rok. Pak existují lidé, kteří se potýkají s bolestmi hlavy téměř pravidelně. A některé z nás postihuje ubíjející migréna, kvůli které jsou dočasně vyloučení ze společenského života. Ale víte, co dělat, když na bolest hlavy ani migrénu nic nefunguje?
Také vám někdo v polovině vaší dovolené začne připomínat, jak se vám to krátí a že už brzy půjdete do práce? Kdyby to někdo udělal, asi byste se pěkně naštvala. Ale připomínat dětem, že brzy skončí prázdniny, připadá mnoha dospělým normální. Přitom i děti si potřebují odpočinout a ne myslet na povinnosti, které je čekají. Mají se vůbec děti o prázdninách učit?
Pokud se chcete cítit pohodlně, zařaďte do vašeho šatníku i kvalitní spodní prádlo. Na následujících řádcích se zaměříme na dámské kalhotky. Jestliže netušíte, podle jakých parametrů spodní díl prádla vybrat, nezoufejte! My vám to totiž níže rádi prozradíme. Proto čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi.

Nepřehlédněte

Kdysi se mi do dovolené nečekaně vetřel adrenalin, aniž bych ho objednala. Čerstvý partnerský vztah dokonale prověřilo ztroskotání s lodí!
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek