Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Přírodní domácí kosmetika: vyrobte si ji v pohodlí domova

Není nad to používat jen tu kosmetiku, u níž přesně víte, co obsahuje. Tak se vyhnete alergiím a dalším nežádoucím reakcím. Proto vám přinášíme tipy na přírodní kosmetiku, kterou si v klidu sama vyrobíte doma.
přírodní domácí kosmetika
Přírodní, domácí kosmetika je dnes trendem. (Foto: 123RF)

20. 08. 2021

Domácí kosmetika je přijatelná svou cenou. Přestože kvalitou odpovídá drahým produktům z drogerie, vy za ni dáte jen pár korun. V neposlední řadě si také můžete zvolit, jak bude vonět. Co víc si můžete přát?

Medový sprchový gel

Udělejte si z každé koupele příjemný rituál, na který se budete těšit. Domácí kosmetika může obsahovat i sprchový gel.

Co budete potřebovat?

  • ½ hrnku kastilského mýdla
  • půl hrnku kvalitního medu
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 1 lžičku vitamínu E
  • 20 kapek esenciálního vonného oleje, nejlépe citrusového
  • uzavíratelnou lahvičku s dávkovačem

Postup:

Ve vodní lázni si rozpusťte med. K němu pak přidejte všechny ostatní ingredience. Pokud se vám bude sprchový gel zdát málo aromatický, můžete přidat o něco víc esenciálního oleje. Pořádně vše promíchejte a přelijte do lahvičky s dávkovačem. Směs ještě alespoň dvě minuty protřepávejte. Pak už máte hotovo a sprchový gel můžete rovnou vyzkoušet.

přírodní domácí kosmetika med gel
Když sprchový gel, tak z léčivého medu. (foto: 123RF)

Bylinné šlehané máslo

Po koupeli krásně vyživí pokožku a ještě se rychle vstřebává. Vyrobte si tělové máslo s vaší oblíbenou vůní.

Co budete potřebovat?

  • 3 lžíce bambuckého másla
  • 1 lžíci kakaového másla
  • 3 lžíce bio kokosového oleje
  • 2 lžíce kvalitního olivového oleje
  • 3 lžíce macerátu z vaší oblíbené bylinky (například rozmarýn, meduňka, růže…)
  • 1 lžíci vitamínu E
  • 4 kapky esenciálního oleje, jehož vůni zvolíte podle macerátu
  • uzavíratelnou dózu

Postup:

Ze všeho nejdříve si připravte macerát. Usušenou bylinu, tedy třeba okvětní plátky růží, rozmarýn, meduňku, citrónovou trávu a jiné nasypejte do uzavíratelné sklenice. Měli byste ji zaplnit do dvou třetin. Následně ji zalijte kvalitním rostlinným olejem, například olivovým, mandlovým nebo jojobovým.

Olejem sklenici naplňte až po okraj a uzavřete ji. Lehce jí protřepejte a pak ji nechte macerovat tři týdny na teplém a stinném místě. Jednou za dva až tři dny sklenici opět trochu protřepejte. Jakmile doba macerování uplyne, olej sceďte přes plátýnko nebo jemné sítko.

K TÉMATU  Objevte tajemství krásy jižanských žen a osvojte si přirozenou péči

Nyní přejdeme k samotnému postupu výroby másla. Kakaové a bambucké máslo si rozehřejte ve vodní lázni. Přidejte olivový a kokosový olej, ale dejte si pozor, abyste směs nevařili. Jakmile bude všechno perfektně propojené, směs z plotny odstavte a nechte ji vychladnout. Pak ji umístěte na pár hodin do mrazáku. Ideálně přes noc.

Druhý den ji nechte hodinu rozmrzávat a následně ji promixujte tyčovým mixérem. Přidejte lžíci vitamínu E, tři lžíce macerátu a čtyři kapky vybrané vonné esence. Ještě minutu až dvě mixujte a tělové máslo máte hotové. Přendejte ho do uzavíratelné dózy a uchovávejte mimo dosah slunečních paprsků. 

bylinky máslo
Z bylinek si připravíte skvělé máslo. (foto: 123RF)

Levandulové tuhé mýdlo

Domácí kosmetika může být zpestřena i levandulí. Zapomeňte na předražená mýdla na ruce, která vám vysuší kůži. Dopřejte si takovou péči, kterou si zasloužíte.

Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 5 lžic olivového oleje
  • 5 lžic bambuckého másla
  • 1 lžíci ricinového oleje
  • 130 g hydroxidu sodného
  • 3 dcl vody
  • hrst sušené levandule
  • 10 kapek esenciálního vonného oleje
  • formu na mýdlo

Postup:

Nejprve si rozehřejte máslo a oleje, nejlépe ve vodní lázni, aby se vám nic nepřipálilo. Mezitím si smíchejte vodu s hydroxidem sodným. Než tekutiny smícháte dohromady, ujistěte se, že obě mají stejnou, ideálně pokojovou teplotu. Pak směs pořádně vyšlehejte a přidejte k ní esenci a sušenou levanduli.

Na závěr vše ještě jednou důkladně promíchejte a nakonec mýdlo nalijte do připravených formiček. Pokud nemáte formičky na mýdlo, můžete použít jakékoliv jiné, například formu na muffiny, minibábovky nebo cukroví. Mýdlo ve formě nechte uležet alespoň tři až čtyři týdny na nejchladnějším místě v bytě či domě. 

levandule
Z levandule je skvělé máslo, které pokožku zklidní. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Hit posledních let: Handmade kosmetika. Má však své výhody i nevýhody

Kosmetika na míru i pro alergiky. Výroba domácí kosmetiky není složitá. Jak a s čím můžete začít už dnes

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Poslední schůzku s Nelou pojala koučka Marcela Hlaváčková poněkud netradičně. A podle očekávání z ní měla její klientka velkou radost. Proč? To se dočtete na řádcích níže.
Jsem vdaná za svého muže dlouhých devatenáct let, máme tři děti, a i když jsme si prošli někdy těžkým obdobím, všechno jsme spolu ustáli. Teď ale přišlo něco, co nás rozdělilo a nevím, zda to ještě někdy může být zase jako dřív.
Jaro s sebou nenese jen hromadu sluníčka, ale především alergie, které nepatří k tomu nejmilejšímu. Když všechno kolem nás začne kvést, ve vzduchu se rázem začne vznášet větší množství pylu, což vede k alergickým reakcím. Pojďme si prozradit, co na sennou rýmu a další projevy alergie zaručeně zabírá.
Problémy se zády jsou v dnešní době civilizačním onemocněním, se kterým se setkává snad každý druhý z nás. A zatímco některé jsou vrozené a získané třeba vlivem skoliózy či hyperkyfózy a dalších latinských názvosloví, jiné jsou způsobené nezdravými návyky, které každý den (mnohdy nevědomky) opakujeme. A právě takové zlozvyky ke zhoršení a ještě větším potížím jenom přispívají. Co nám nejvíce kazí záda?
Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.
O chodidla je samozřejmě třeba se starat celý rok, ale v létě je péče o nohy trochu jiná. Nejen proto, že je ukazujete v otevřené obuvi. Chození naboso totiž chodidla více namáhá. Aby nohy vypadaly krásně a pěstěně, dodržujte základní pravidla.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
S příchodem nového roku se obnovily módní kolekce v oblíbených i méně oblíbených obchodech. Loňské zboží vystřídalo letošní a my si již mohli všimnout toho, co se bude letos nosit. Stejně jako vloni, i letos se bude naše pozornost upínat k modelům, které ohlásily svůj velký comeback. I letošnímu roku budou dominovat kousky, které známe z devadesátých let a které po nějakou dobu upadly do zapomnění.
Mnoho žen vyššího věku se nemůže dočkat důchodu, ale je to vždycky výhra? Záleží na tom, kolik máte naspořeno. Zda jste využila penzijního spoření, nebo jste si spořila sama či s partnerem jiným způsobem. Protože jen z důchodu se v naší republice moc užívat nedá.
Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Jsou krásní, slavní a bohatí a díky jejich neúnavné píli ve svém oboru mají tolik peněz, že si mohou dovolit koupit doslova cokoli. Jednou z velmi oblíbených investic jsou luxusní rezidence na těch nejprestižnějších adresách.
Objevte skryté erotogenní zóny. Proč? Muži milují ženy, které se v posteli nestydí. Když se muž potká v ložnici s nespoutanou ďáblicí, je schopen mít ji v hlavě ještě několik let poté. Postelové scény se pak se zájmem vypráví na pánských večírcích. Ačkoli můžete namítat, milenka tohoto ražení je schovaná v každé z nás a je jedno, zda jste otrkaná lvice salónů nebo věrná manželka. Naučte se pomocí jednoduchých triků ovládat partnerovo tělo a odpoutejte se od všednosti dní.

Výběr článků

Všichni se souhlasně shodnou, že energetické nápoje nejsou pro děti. Osvěta v tomhle směru ale přesto trochu pokulhává: někde jsou k dostání i ve školním automatu. Proč je to špatně a jaké skrývají nebezpečí?
Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?
Možná si to ani neuvědomujeme, ale plasty jsou všude kolem nás. Některé jsou velmi cenné a pomáhají nám v běžném životě. Například plastové součástky elektroniky, plastové rukavice a pomůcky v nemocnicích nebo plastové součástky aut a všeobecně plast používaný v průmyslu. Některé plasty nám ovšem neslouží léta, ale jen pár hodin nebo dokonce minut. Proto bychom se na tyto druhy plastů měli zaměřit a začít s nimi šetřit. Jak můžeme v domácnosti během každodenních činností plasty eliminovat?

Nepřehlédněte

Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Léto si každý z nás spojuje s opalováním a všichni se na něj nesmírně těšíme-. Konečně totiž může naše tělo získat bronzový odstín bez toho, aniž bychom museli navštěvovat solárium. Jenže co až léto bude pryč? Co pak? Vyvstává najednou otázka, jak si udržet opálení po co nejdelší dobu. Tento článek obsahuje nejúčinnější tipy na to, jak opálení co nejvíce prodloužit a pyšnit se tak krásným tělem i několik měsíců po dovolené.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek