Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Pandora začne prodávat dostupnější produkty

Když se blíží vánoční svátky, v obchodních centrech se setkáváme s obrovskými frontami. Ty však nevedou nikam jinam než do malého krámku s názvem Pandora. Zejména pánové, kteří zapomněli svým nejdražším koupit něco hezkého se snaží na poslední chvíli ulovit alespoň přívěsek na náramek, po kterém ženy doslova touží, i když se tedy razantně plácnou přes kapsu. To se však změní.
Pandora
Pandora mění svou strategii. (foto: 123RF)

10. 08. 2021

Pandora je známá pro své šperky plné diamantů. Tyto drahé kameny jsou věčné. I proto na ně ostatně sází už od samotného počátku své existence. Nyní se však současný šéf rozhodl změnit strategii celého byznysu a po dlouhých letech stahuje pravé diamanty z nabídky. Takzvané “krvavé diamanty” se nahrazují těmi z laboratoří.  

Už žádné vytěžené diamanty 

Když člověk nosí krásné šperky plné drahých kamenů, ani si neuvědomí to, odkud vlastně pochází či jaký je za nimi příběh. A to je možná špatně. Kdybychom totiž věděli, co za doputováním diamantů k nám stojí, pravděpodobně bychom šperky nenosili. Tedy alespoň tehdy, pakliže se označujeme za ekologa.  

Pandora se rozhodla jít ekologičtější cestou. Přírodní diamanty, které se v Africe pracně těží, se už nebudou nabízet. Nabízet se budou levnější alternativy putující z laboratoří, které by však svým vzhledem měly být prakticky totožné.  

Přiláká ekologické myšlení nové zákazníky? 

Nejen touha zavděčit se či pomoct matičce Zemi je však důvodem, proč se Pandora rozhodla jít tímto směrem. Doufá, že ekologické myšlení přiláká nové zákazníky. Přece jenom rádoby ekologů (ale i těch skutečných) je mezi námi obrovské množství. 

Cena přiláká. V laboratoři vyrobené diamanty mají nižší náklady na výrobu než ty, jež jsou přírodně těžené. Podle průzkumů jsou až třetinové, což se vyplatí.  

Miliony šperků každý rok 

Pandora dneska patří k předním výrobcům šperků na světě. A patří také k nejvyhledávanějším (o čemž svědčí již zmiňované fronty před kamennými pobočkami hlavně před vánočními svátky). Podle posledních statistik za jeden jediný rok vyrobí i pětaosmdesát milionů šperků, prodá se pak více jak padesát tisíc diamantů.

Už jenom díky těmto číslům došla firma k prozření. A taky k tomu, že cenově dostupné a udržitelné produkty budou směrem, kterým se bude následně ubírat. 

K TÉMATU  12 věcí, do kterých má smysl investovat peníze

Lidé laboratorní verze upřednostňují 

Zatímco někteří stále ještě ohrnují nos nad laboratorně vyráběnými diamanty, najde se více těch, kdo jsou z rozhodnutí nadšení. Je to pouze ukázka měnícího se vkusu a toho, že ekologie je skutečně na prvním místě.  

Laboratorní drahokamy se vyrábí opravdu zvláštním procesem, kdy se směs plynů ohřívá na více jak 800 stupňů Celsia. To umožňuje ukládat atomy uhlíku po vrstvách, dokud nevznikne krystal. Krystal je pak svými vlastnostmi k nerozeznání od skutečného, v přírodě vytěženého diamantu. 

Výroba diamantů v laboratořích na plné pecky 

Diamanty vyráběné v laboratořích nejsou ničím výjimečným. Opět stojí za zmínku pár statistik. Jenom během loňského roku došlo k výrobě přes šest set milionů karátů diamantů. Těžba těch přírodních rapidně klesá, od roku 2017 došlo k vyprodukování zhruba 152 milionů karátů, za uplynulý rok to bylo pouze 111 milionů. 

Důvodem zvýšeného množství laboratorně vyráběných diamantů není jenom ekologie, ale především neustále rostoucí poptávka po levnějších alternativách. Zájem samozřejmě dál roste s každou další a další firmou vyrábějících šperky a směřující tímto směrem.

Zejména když se velké šperkařské podniky známé po celém světě, jako je například Pandora, rozhodnou preferovat laboratorně vyráběné kameny před těmi přírodními, poptávka se rychlým tempem zvedne. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Proč byste vždy měly mít ve své šperkové kolekci stříbrný náhrdelník?

Nutně potřebujete oživit svůj šatník? Šperky s olivínem jsou v kurzu!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.
Domácnost by bez pokojových rostlin nebyla to pravé ořechové. I proto se většina lidí snaží o to, aby to v jejich domově žilo a hrálo všemi barvami. Nepěstují se však jen stálezelené rostliny, ale také pokojový ibišek, který není ničím náročným.
Zázrak moderní kosmetiky nebo prastará síla přírodních kamenů? Odhalte spolu s námi účinky malého kosmetického pomocníka jménem roller, kterého si zamilujete už po prvním použití.
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?
Je spousta úžasných přípravků, které nám během pár vteřin pomohou zdokonalit naše vlasy. Jenže... Pokud jste majitelkou bohémských vlnek nebo roztomilých kudrlinek, pak víte, jaký je to s nimi občas kříž, aby vypadaly opravdu zdravě. Oproti jiným vlasům totiž mají větší tendenci k lámaní, třepivosti a suchosti. Naštěstí jsou ale k mání různé přípravky pro podporu vln, z nichž některé jsme za vás otestovali.
Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Jízda na koni je krásný a dynamický sport, který přitahuje miliony lidí po celém světě. Ať už jezdíme zábavně, rekreačně nebo soutěžně, je důležité mít správné vybavení, které nám umožní dosáhnout nejvyššího výkonu a zároveň nám poskytne pohodlí a bezpečí. Mezi jedno z nejdůležitějších vybavení patří bezpochyby rajtky, což jsou kalhoty speciálně navržené pro jezdce.
Většinu žen za život čeká několik událostí, které vyžadují speciální prádlo. Nemyslíme tím ale svatbu, výročí nebo kulaté narozeniny. Na mysli máme těhotenství, mateřství i samotnou menstruaci. Víme, že pohodlí začíná už pod šaty a při těchto událostech to platí dvojnásob.
Zejména během zimy k nám do domácnosti zavítal nevítaný host jménem plíseň. Projevuje se nejen nepříjemným zápachem, ale také tmavými skvrnami poblíž oken nebo v rozích místnosti, kde se drží vysoká vlhkost. Plíseň trápí hlavně majitele bytů, kteří mají plastová okna a jimž se vlhkost vzduchu v příbytku především v zimě pohybuje ve vysokých číslech.

Výběr článků

Velké oslavy, večírky, jednohubky, chlebíčky, šampaňské a často rachejtle a ohňostroje k Silvestru patří a těžko bychom si bez nich dokázali příchod nového roku představit. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaký je původ těchto oslav?
Cambridge dieta se skládá ze šesti kroků. Zaručuje rychlé hubnutí a těší se velké popularitě. Navíc vám po celou dobu bude k dispozici speciální nutriční poradce. Zní to až neuvěřitelně dobře? Pojďme se na tuto zázračnou dietu podívat zblízka!
Make-up kdekoliv. Tyhle kosmetické vychytávky poradí, jak vytvořit vlastní rozjasňovač, čím nahradit pudr nebo udělat rychlé kontury obočí.

Nepřehlédněte

Peru je velmi zajímavá země oplývající především mnoha kulturními památkami starověkých civilizací a koloniální architekturou. Jedná se o neuvěřitelně rozmanitou zemi a ráj pro každého cestovatele. V našich představách může znít Peru jako zapadlá zemička, kde nic nenajdeme, ale opak je pravdou! Tajemné džungle, ztracená města, jezero Titicaca, delta Amazonky – právě za těmito zázraky turisté do Peru míří. Tato země Jižní Ameriky jim poskytne příležitost ocitnout se ve zcela jiné dimenzi.
Možná máte skvělý sex, na kterém nechcete nic měnit. V pořádku, ale jedna malá drobnost může vaše milostné prožitky pozvednout na novou, vášnivější a intenzivnější úroveň. Stačí věnovat pozornost něčemu, co běžně děláte. Správně se nadechněte!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek