Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Proč jsou sójové svíčky lepší než ty klasické?

Už dávno je pryč doba, kdy si lidé doma zapalovali parafínové čajové nebo jiné svíčky. Osvěta na téma svíček se šíří světem rychlostí blesku. Pokud ale stále netušíte, proč zainvestovat do sójových svíček, pár důvodů pro vás máme. Ten hlavní je, že parafínové svíčky vážně poškozují naše zdraví.
sójové svíčky
Svíčky jsou součástí každého moderního interiéru. (foto: 123RF)

25. 11. 2021

Klasické svíčky způsobují astma i vyrážky

Proč volit sójové svíčky oproti těm klasickým? Parafínové svíčky při spalování uvolňují do ovzduší toxické organické sloučeniny, jako jsou například benzen, aceton či toluen. A všechny tyto látky jsou vysoce karcinogenní. A to rozhodně není všechno, co parafínové svíčky do vzduchu, který dýcháme, uvolňují. Obsahují totiž i acetaldehyd, formaldehyd nebo akrolein. Jde o látky, respektive chemikálie, které se vyskytují v emisích nafty.

Budete-li takové svíčky často zapalovat v blízkosti sebe a dalších lidí, mohou vám způsobit nejrůznější alergie, vyrážky a dokonce i astma. Mnohé vědecké výzkumy taktéž poukazují na to, že v té nejhorší možné variantě můžete onemocnět rakovinou. 

Zapomeňte na parafín i umělá aromata

Nebezpečím pro lidský organismus však není pouze samotný parafín, ale i toxické látky, které jsou obsažené v barvivech a aromatech svíček. Za zmínku stojí i fakt, že součástí svíček je i knot uchycený pomocí zinku nebo olova. To také rozhodně není nic, co by našemu zdraví prospívalo. Ty nejlevnější svíčky jsou zkrátka tím nejhorším, co si do domácnosti můžete pořídit. 

Který vosk je ten správný?

Naštěstí se čím dál častěji vyrábějí i prodávají svíčky zdraví naprosto neškodné. Ty se skládají zejména ze sójového vosku, vonných esenciálních olejů a bavlněného knotu. Ten by měl být vždy maximálně tři milimetry dlouhý. Proto doporučujeme před každým zapálením svíčky knot na příslušnou délku zastřihnout. 

Abyste se ve svíčkách skutečně vyznali, připravili jsme pro vás přehled několika možných alternativ k parafínovým svíčkám.

Palmový vosk nedýmá

Mnohem zdravější variantou oproti parafínovým svíčkám jsou svíčky z palmového vosku, které tolik `nekouří`, zato hoří mnohem déle a také drží svůj tvar. Ovšem ekologický palmový vosk příliš není, neboť se kvůli palmovému oleji ve velkém kácí deštné pralesy a následkem toho umírají mnohé vzácné rostlinné i živočišné druhy. Existují však palmové svíčky, které prošly takzvanou certifikací RSPO. To znamená, že pocházejí z ekologicky šetrného zdroje.

K TÉMATU  Dokonalý domek z recyklovaného materiálu. Co na něj říkáte?

Včelí vosk je neškodný, ale vzácný

Všichni ho jistě dobře známe, ale protože je dražší, neboť je ho málo, málokdo svíčky z včelího vosku kupuje. Přitom je to velká škoda, protože i tento druh svíček je absolutně zdravotně nezávadný. Při hoření nevylučuje žádné toxické látky, ale naopak vzduch čistí.

Jenže včelí vosk je relativně vzácný a není ho tolik jako například palmového či sójového vosku nebo parafínu, proto se do něj často přimíchávají jiné látky, třeba právě parafín, a tyto svíčky se pak vydávají za svíčky z včelího vosku, ačkoliv v sobě skrývají něco úplně jiného. 

Sójový vosk vydrží hořet mnohem déle

Svíčky ze sójového vosku jsou skvělou variantou pro ty, kteří si potrpí na svíčky, ale zároveň nemají tolik peněz, aby si mohli každý den dovolit zapalovat svíčky z včelího vosku. Sójové svíčky nezvyšují podíl C02 v atmosféře a produkují mnohem méně sazí než klasický parafín. Také vydrží hořet mnohem déle. Při koupi těchto svíček si ale nejprve pozorně přečtěte obal, z čeho jsou vyrobeny. Některé svíčky se vyrábějí z geneticky modifikované sóji a do některých je zase přidáván parafín. 

Řepkový vosk nesmí být geneticky modifikovaný

Ano, i takové svíčky existují. Řepkový vosk, jak sám název napovídá, se vyrábí z řepkového oleje a svíčky z něj jsou mnohem ekologičtější než svíčky parafínové. Opět si ale dávejte pozor, aby nebyly vyrobeny z geneticky modifikované řepky. 

Olivový a slunečnicový vosk

U nás není příliš známý, ale v Evropě se takové svíčky skutečně vyrábějí. K výrobě svíček se používá již použitý olivový a slunečnicový olej. Jsou velmi ekologické, protože kdyby se již použitý olej nezpracoval dál, může v přírodě znečistit vodu i půdu. Velkou výhodou je, že si takovou svíčku snadno vyrobíte i doma z vlastního použitého oleje. Jak na to?

K TÉMATU  DIY: Vánoční dekorace na poslední chvíli. Tohle ještě stihnete a poslouží i jako originální dárek

Vyrobte si vlastní svíčku z použitého oleje

Výroba svíčky z použitého oleje trvá jen pár minut a budete potřebovat pouze 1 dcl použitého slunečnicového nebo jakéhokoliv jiného oleje, vonný prášek, který seženete na internetu i v drogériích, bavlněný knot, špejli a nádobku na svíčku. 

Rostlinný olej smíchejte s vonným práškem a tekutinu dejte na jednu minutu ohřát do mikrovlnné trouby. Ohřátou směs přelijte do nádoby na svíčku, například do tvrdší skleničky. Pak si bavlněný knot uvažte na držák knotu nebo na špejli a ponořte ho do svíčky tak, aby kus knotu ze svíčky vyčuhoval. Právě špejle vám pomůže v tom, aby knot do olejového vosku nesklouzl. Nechte svíčku zcela zaschnout a pak knot ze špejle odvažte a sestřihněte ho na tři milimetry. Svíčka vám vydrží hořet až třicet hodin. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Domácí vonná svíčka: Jak vyrobit bytový doplněk?

Vonné svíčky jako nebezpečná dekorace. Opravdu mohou způsobit rakovinu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Že byste rády přes zimu něco dělaly, ale chodit do posilovny vás nebaví? Stejně jako my vyzkoušejte formu cvičení, která je v kurzu. Kruhový trénink zpevní tělo zábavnou formou.
V současnosti se ženy dělí převážně na dvě skupiny. Některé nedají dopustit na menstruační kalíšek, jiné vždy raději sáhnou po klasických vložkách nebo tampónech. Před časem však na náš trh dorazily i menstruační kalhotky. Pokud se tedy rozhodujete, po čem sáhnete zrovna vy, čtěte dál.
Naši domácnost mohou sužovat nevítaní nepřátelé, kteří nás po ránu nemile překvapí. Jsou jimi brouci, kterým se někdy zkrátka líbí víc v domě než na zahradě, kde mají obvykle svá obydlí. Pokud i k vám domů doputovali drobní tvorové, kteří sice v mnoha případech škodliví nejsou, ale v ostatních ano, prozraďme si, jak s nimi bojovat.
Žádná domácnost se neobejde bez jídelního stolu. Mezi všemi vyniká stůl z masivu, bytelný a odolný nábytek z masivního dřeva. Můžete vybírat z nespočtu tvarů i materiálů, jako dub, buk, ale i borovice nebo jedle. Stůl z masivu se stane dominantou vaší kuchyně nebo obývacího pokoje.
Když se řekne Česká republika, každý si spíše vybaví pivo, nicméně Morava – to je kraj hlavně vína a slovácké kultury. Proto je zde spousta vinic, které můžete obdivovat nejlépe ze sedla svého kola.
Víc peněz by se určitě hodilo. Ceny rostou, to je nezpochybnitelné. Ale vaše mzda je už pár let pořád stejná. Ne každý má to štěstí, že má takového zaměstnavatele, který svým zaměstnancům pravidelně nebo aspoň nepravidelně mzdu či odměny zvyšuje. Jak si tedy slušně říct o lepší peníze, abyste před šéfem nebo šéfkou neztratili tvář?
I sourozenci spolu mohou vycházet již od narození. Není to nic složitého
Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
I když už se za okny kolikrát "rýsuje" jaro, ještě si nějaký ten pátek počkáme, než se dá zima definitivně na ústup. Počasí je nevyzpytatelné a po ránu umí i nepříjemně překvapit. Studený vítr a teploty okolo nuly rtům příliš nesvědčí.
Lana a provazy jsou báječný retro a vintage doplněk jakéhokoli interiéru. I moderní bydlení můžete podtrhnout jedním z těchto kousků. Nejčastější uplatnění pro lano je designové osvětlení, ale uplatnění najde i jinde. Inspirujte se!
Na omega-3 mastné kyseliny se dnes klade velký důraz. Taky aby ne, vždyť prospívají mozku i paměti. Zároveň snižují riziko obezity a cukrovky. Víte, že je můžete čerpat třeba z vajec, listové zeleniny, mandlí nebo chia semínek?

Výběr článků

Příroda se po zimě pomalu probouzí ze spánku. To samé platí také o našem těle, které v chladných měsících fungovalo v trochu jiném režimu. A právě teď, kdy jaro začíná nabírat na síle, je ten správný čas nastartovat očistu organismu a dopřát si svěží probuzení. Jednou z možností je detox jednotlivých orgánů, které zkrátka pro zdravé tělo i mysl musí šlapat jak hodinky. Pojďme se společně mrknout na podrobnosti.
Známe ho úplně všichni. Nejspíš ho mnoho z nás má na talíři alespoň párkrát do týdne. Avokádo je hit posledních let, je to superpotravina, která nesmí chybět v žádném zdravém jídelníčku. Jenže s sebou nese i temnou stránku, o které se ví, ale příliš se o ní nemluví. Nebo ji záměrně nevidíme.

Nepřehlédněte

Jsou muži a ženy z různých planet? Ano, mezi námi je velký rozdíl! Jak vypadá vaše ranní rutina, postoj k životu nebo jak reagujete na různé situace? A jak na stejné situace reaguje váš mužský protějšek? Podívejte se na hlavní rozdíly mezi námi a muži. Tyhle úsměvné příhody ze života vám budou povědomé!
Mileniálové jsou prý rozmazlená generace, která nemá ráda závazky, zato má vysoké ambice. Veškerý volný čas tráví na mobilu a vyhýbají se sexu. Jak je na tom, ale předchozí generace X? Mají si co vyčítat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek