Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Hormonální jóga jako řešení potíží s menstruací nebo otěhotněním

Když se řekne jóga, můžeme si představit mnoho jejích variant. Může jít o pomalé protažení celého těla, dynamickou power jógu, ale třeba i o jógu hormonální. Právě s její pomocí můžete vyřešit mnoho nepříjemností plynoucích z nevhodné hladiny hormonů v těle.
hormonální jóga
Jóga může pomoct při problémech s menstruací i otěhotněním. (foto: 123RF)

17. 09. 2021

Pro koho se hodí?

Systém cviků byl vytvořen a propagován Dinah Rodrigues, která je původem z Brazílie. Ta působí i ve svém vyšším věku stále jako lektorka a terapeutka, je to žena s neskutečným charisma. Celý svůj život se o jógu aktivně zajímá. Ale nenechte se mýlit – hormonální jóga není určena jen ženám. Existuje i sestava pro muže a také trochu odlišná kombinace cviků pro lidi trpící diabetem.

Výsledek pravidelného cvičení

Hlavním úkolem hormonální jógy je ovlivnění činnosti žláz s vnitřní sekrecí. Ty jsou v těle zodpovědné za produkci hormonů, které pak ovlivňují celkovou stabilitu těla. Jóga podporuje především činnost hypofýzy, štítné žlázy, příštítných tělísek, nadledvin a vaječníků. Účinky cvičení můžete pozorovat na mnoha úrovních. Dochází k ovlivnění fyzického zdraví vašeho těla, ale i vaší psychické pohody.

Jaký je konkrétní přínos hormonální jógy?

  • minimalizace potíží s menstruací (nepravidelnost, PMS)
  • zmírnění nepříjemností při menopauze
  • podpora plodnosti
  • zeštíhlení a vytvarování těla
  • zvýšení pohyblivosti
  • odbourání stresu
  • zlepšení kvality spánku
  • zvýšení schopnosti koncentrace
  • psychická stabilita

Sestava pro muže má samozřejmě trochu jiný efekt. Cílem je především podpora plodnosti, snížení negativního efektu stresu, zvýšení libida i řešení potíží s prostatou. U diabetiků cviky pomáhají proti komplikacím nemoci, zlepšují aktuální zdravotní stav. Jóga se doporučuje i u těch, kteří mají dispozici k diabetu v rodině a rádi by zabránili jeho propuknutí u sebe.

Nejdřív se nechte zaškolit

Hormonální jóga obsahuje sestavu cviků, které je třeba provádět v daném pořadí. Cvičení je dynamické, je v souladu s dechem. Při některých pozicích se dýchá velmi prudce do břicha. Cviky na sebe hezky navazují a jsou snadno zapamatovatelné.

Abyste však mohli hormonální jógu sami pravidelně cvičit, je důležité nejprve absolvovat lekci s vyškoleným instruktorem. Ten vás seznámí s jednotlivými kroky a zajistí, abyste cviky prováděli správně. Pak už můžete cvičit v pohodlí domova – ideální denně. 

K TÉMATU  Otestovali jsme: Kompresivní punčochy na křečové žíly. Opravdu fungují?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Obličejová jóga je cesta nejen k omlazení. Tímhle způsobem můžete skvěle nastartovat svůj den

Jóga proti syndromu karpálního tunelu: lék na bolest zápěstí

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.
Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Když se lísáme ke zvířatům, jejich nenadálý pohyb nebo zvukový projev nás pěkně vyděsí. Někdy tak trochu zapomínáme, že zvířata nemusí brát tulení jako něco příjemného. Zajímá je vaše jídlo, a jdou po něm hlava nehlava. Reakce dětí i dospělých je vždy leknutí, jen ti malí se trochu víc bojí. I takový roztomilý tuleň umí pěkně vyděsit!
Bulvární plátky v posledních měsících plní články, které se věnují vztahu Agáty Hanychové a Jaromíra Soukupa což je v tomto spojení opravdový bizár. Kdybyste se s někým vsadili, že tihle dva skončí spolu, každý by si klepal na čelo. Na druhou stranu, je to tak šílená dvojice, až jsou si možná vlastně souzeni.
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Celosvětově uznávaný kanadský kytarista, skladatel a producent Jesse Cook, jež ve své tvorbě dokonale kombinuje prvky jazzu a flamenca, se na začátku nového roku poprvé představí českému publiku. Vystoupí za doprovodu svého bandu ve čtvrtek 20. února v pražském Lucerna Music Baru. V roli předskokana se objeví slovenské uskupení Blue Zodiac. Vstupenky jsou k zakoupení v síti GoOut.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Mandle jsou oblíbené oříšky, které rádi “chroupeme” jen tak třeba u populárního televizního pořadu. Je skvělé, že za ta léta dokázaly nahradit brambůrky klasicky smažené v oleji, které zdraví, na rozdíl od mandlí, zrovna neprospívají. Pokud však máte tak velkou spotřebu, že vaše peněženka při každé úhradě dalšího a dalšího balíčku trpí, nabízí se otázka, zdali si madle nechcete vypěstovat na své zahradě? Odpověď je ano!
V éře digitálních rande a sociálních sítí se naše cesty k lásce neustále vyvíjejí. Zjistěte, jak moderní technologie přetvářejí způsoby, jakými navazujeme a udržujeme vztahy, a co to znamená pro budoucnost romantiky.
Vybrat si brýle je tuze složitá věc, kterou není radno podcenit. Aby na vás brýle (ať už dioptrické či sluneční) vypadaly dobře a cítili jste se v nich přímo bezvadně, je potřeba, aby tzv. "seděly“ na váš tvar obličeje.
Ruku na srdce, které z vás mají kosmetickou taštičku narvanou k prasknutí? Skutečně tam potřebujete mít vše, i když nejde pořádně zapnout? A už jste slyšely o balení, které je určené na cesty? Ušetřete svou taštičku a inspirujte se tipy, díky nimž budete připravené vždy a všude.
Vodní atrakce, nazvaná River Adventure, vás přenese mezi dinosaury. Jurský park na Floridě projedete na loďce, ze které budete netrpělivě vyhlížet na břehy a hledat pravěké tvory!

Výběr článků

To, že je snídaně základ, už jste slyšela mockrát. Jenže jakou si dát, abyste se konečně zbavila toho břicha či celkově zhubla? Víme a prozradíme!
Zubní nit jste nepoužila ani nepamatujete? Často se stresujete i kvůli naprostým banalitám? Pokud vás navíc neužije ani na pravidelnou fyzickou aktivitu, vaše srdce vyloženě trpí. Co všechno se vám kvůli tomu může stát?
Kočky jsou malé domácí šelmy, a všechny se liší svojí individuální povahou, stejně tak jako lidé. Občas jsou kočičky nevědomky strašně roztomilé! Loví světýlka na zdech, útočí na vlastní odraz v zrcadle nebo se snaží nacpat do co nejmenší krabice. Co dělá ta vaše?

Nepřehlédněte

Ve většině medií proběhla zpráva nejen o oceněných filmech a osobnostech v anketě Český lev, ale také o tom, kdo měl co na sobě. Dress code, neboli pravidla oblékání na určité události, mnoho umělců nedodrželo. Ve světě nedodržování takových pravidel může znamenat i zákaz vstupu na dané místo. Co znamenají jednotlivé pojmy na pozvánkách na akce?
Body, které souvisí s orgány v našem těle, najdeme na našich nohou, rukou, i po celém těle. Pomocí jejich stimulace si jednoduše pomůžete od zdravotních potíží. Pojďte je najít společně s námi!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek