Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

Stres v těhotenství: jak se mu jednoduše vyhnout?

Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?
stres v těhotenství
Stres v těhotenství může způsobit řadu zdravotních problémů. (foto: 123RF)

13. 10. 2021

Zastavte se

Mozek vám jede na plné obrátky a vy nevíte, co s tím? I to může být důvodem, proč vás stres v těhotenství sužuje. Udělejte si proto 5minutovou přestávku. Naučte se identifikovat okamžik, kdy už dochází k přetížení organismu a v tu chvíli řekněte rychle STOP! Vypněte – alespoň 5 minut si vždycky najdete.

Natáhněte se, zavřete oči a jen tak relaxujte a zhluboka dýchejte. Vnímejte, jak se zvedá váš hrudník. I tento krátký čas stačí na to, aby se mozek regeneroval a získal sílu na další fungování. A nervový systém se také uklidní.

Protáhněte se

Hormony, které se uvolňují, když jste ve stresu, mohou způsobit napnutí svalů. Protahování je skvělý způsob, jak čelit této hrozbě a zmírnit stres během těhotenství. Pokud pociťujete úzkost nebo nervozitu, věnujte několik minut ze svého nabitého programu protažení krku, zad, paží a nohou.

Nakloňte hlavu tak, aby se vaše ucho pohybovalo směrem k rameni. Zastavte se, když ucítíte mírné pnutí – a držte tuto pozici po dobu dvaceti sekund. Nezapomeňte zhluboka dýchat, aby se vaše svaly uvolnily. Po dvaceti sekundách pomalu přesuňte hlavu zpět do normální polohy. Opakujte na druhou stranu

protažení
Protažení je vždycky dobrý nápad. (foto: 123RF)

Spousta odpočinku

Když nemáte dostatek spánku, vaše tělo a mysl se rychle vyčerpají. To může vést k vytvoření negativních myšlenek a emocí, což může jednoduše spustit stres. Pokud máte problémy se spánkem v noci, doporučujeme si zdřímnout během dne. I rychlé 20minutové zdřímnutí může pomoci tělu i mysli uvolnit se.

odpočinek
Dopřejte si hodně odpočinku. (foto: 123RF)

Dopřejte si masáž

Stejně jako strečink je i masáž skvělým způsobem, jak uvolnit svaly a zbavit se stresu během těhotenství. Doporučujeme použít speciální masážní olej, který má uklidňující účinky. Stačí dát několik kapek do dlaně a jemně masírovat napnuté svaly krouživými pohyby. Zaměřte se současně na své dýchání a brzy pocítíte, jak se váš stres rozplývá.

masáž
Masáž dodá pocit klidu. (Foto: 123RF)

Mluvte se sebou

Ne, to jsme se opravdu od stresu nezbláznili. Věděli jste, že totiž i váš hlas vás dokáže uklidnit? Můžete zjednodušeně „ukecat“ své tělo, aby se přestalo stresovat. Stačí jednoduchá mantra, kterou si budete neustále opakovat, což pomůže vaší mysli, aby se začala soustředit a vytlačila všechny negativní myšlenky.

K TÉMATU  Meal prep: Trend, který vás zachrání od hodin strávených v kuchyni

Doporučujeme něco jako: „Jsem šťastná, zdravá, uvolněná a stoprocentně připravená starat se o své miminko.“ Klidně si ale vytvořte vlastní text, aby odpovídal vaší situaci. Pak, když se vám začnou nervy hroutit, zavřete oči, zhluboka dýchejte a recitujte svou mantru pro sebe.

Dejte si mátový čaj

Listy máty peprné obsahují mentol, který působí jako svalový relaxant a sedativum. Máta peprná také pomáhá odstranit plyn z vašeho žaludku a vyřešit žaludeční problémy, jako je nevolnost a zvracení. Popíjení mátového čaje je zdravý a přirozený způsob, jak zmírnit stres během těhotenství. Mějte v kabelce vždy několik sáčků z máty peprné, abyste mohli bojovat se stresem a problémy s bříškem, ať jste kdekoli. Mátový čaj je přirozeně bez kofeinu, takže si ho můžete popíjet celý den v práci nebo doma.

mátový čaj stres v těhotenství
Není nic, co by nevyřešil teplý mátový čaj. (foto: 123RF)

Promluvte si s někým jiným o tom, co vás trápí

Někdy jsou věci, které vás nejvíce stresují, prostě jenom ve vaší hlavě. Když přemýšlíte o porodu, bojíte se, co se může stát – a najednou jste ve stresu. Mluvit s někým jiným o tom, co vás trápí, je skvělý způsob, jak dostat tyto starosti z hrudníku a zmírnit stres. Vyberte si někoho, s kým se cítíte dobře, když mluvíte o těchto citlivých otázkách – partnera, přítele, dokonce i terapeuta – a vše vyřešte.

Budete překvapená, o kolik lépe se budete cítit, když své trápení ze sebe dostanete ven.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Těhotenství a sport se nevylučují. Dopřejte si radost z pohybu!

Dieta v těhotenství. Je na místě? Co dělat a co raději vypustit? Jak je to s výživovými doplňky?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Všichni lidé na celém světě chtějí být zdraví a krásní. Téměř každá žena si chce uchovat svou krásu a mládí co nejdéle. I když se život zdá být hektický a obtížný, ženy se snaží najít několik minut na péči o sebe každý den. Cílem kosmetických procedur je zastavení nebo zpomalení procesu stárnutí. Ale co když mluvíme o nevysvětlitelné ztrátě krásy? Tohle se stalo ženě z Anglie – Mary Ann Bevan.
Krabičkové diety jsou hitem dneška. Když chtějí lidé zhubnout, automaticky vyhledávají nutričního specialistu a žádají ho o vytvoření krabiček, které lidem nedovolí jíst nic jiného. Ovšem i když jsou krabičky často vychvalované, pravdou je, že mají i své nevýhody.
Pomalá píseň Say Something je celosvětově známá. Duo A Great Big World ji nahrálo spolu Christinou Aguilerou, a její tempo a slova dojímají i ty nejmenší! Malý kluk v autosedačce při jejím poslechu pláče, vypnout ji ale nechce!
Chcete-li si koupit pohodlné a zároveň trendy boty, určitě vsaďte na kožené kousky. Ty mají mnoho předností. Na následujících řádcích si na koženou obuv posvítíme pěkně zblízka. Povíme si jak ji vybrat a i to, s jakými módními doplňky ji kombinovat. Proto pojďte číst dále a nechte se inspirovat společně s námi.
Všechny to známe. Místo toho, abychom si užívaly adventní čas, sháníme dárky, uklízíme, pečeme cukroví, v práci doháníme resty a nemáme ani čas si zapálit adventní svíčky. O Vánocích jsme pak ve stresu z toho, že jsme na něco zapomněly, jestli se budou dárky líbit, cukroví chutnat a zdali máme skutečně pořádně naklizeno. Co takhle to letos udělat jinak?
Uznávaný a oblíbený šéfkuchař, porotce soutěže MasterChef, odborník přes gastronomii, tím vším se po profesní stránce může Přemek Forejt pyšnit. O to větší šok je jeho spolupráce s nejoblíbenějším fast foodovým řetězcem McDonald's.
Svatba se plánuje od začátku do konce. Právě tohle ale přímo volá o to, aby něco nevyšlo podle představ. Někdy je to neškodný trapas, jindy nepříjemný pád. Typickým příkladem je házení kytice nevěsty!
Horoskop astroložky Nadi Šmídové vám napoví, čemu se následující pracovní týden raději vyhnout, co můžete očekávat, a který den je nejvhodnější odpočívat. Kdy budete plodné v práci, a kdy naopak vypustit a dopřát si masáž? A který den probrat s partnerem váš intimní život?
Zavodnění lidského těla je problém, se kterým v dnešní době bojuje mnoho lidí z moderního světa. Příčin může být hned několik. Zbavit se přebytečné vody je přitom velmi snadné. Podívejte se na příznaky zavodnění a na pár tipů, díky kterým se vody lehko zbavíte.
Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
Čeká vás v příštím roce stěhování do nového nebo jen plánujete rozsáhlou rekonstrukci vašeho stávajícího bydlení? V takovém případě by vás mohlo zajímat, jaké budou interiérové trendy pro rok 2023. Pojďte se alespoň na některé z nich s námi podívat.

Výběr článků

Nakupování na internetu je bezesporu denní chléb prakticky každého. Zatímco před úderem koronavirové pandemie jsme z internetu objednávali pouze oblečení, nábytek nebo elektroniku, v době karantény jsme si zamilovali rozvoz jídla i potravin až před práh našeho domu.
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.
O tom, že věk je jen číslo, by mohly tyto dámy napsat dlouhé knihy. Samozřejmě to nemají zadarmo, ale jejich úsilí je nekonečné - a výsledek … famózní. Podívejte se na tyto super samice, kterým by padesát netipoval nikdo z nás! Na konci článku vás čeká naprostá pecka!

Nepřehlédněte

Nákup vánočních dárků se často mění v noční můru, každý z členů rodiny totiž obvykle všechno má, nic nepotřebuje a zejména starší lidé zkrátka nic nechtějí a je velmi těžké se jim zavděčit. Také každý rok řešíte tohle dilema? Nevíte, čím potěšit a obdarovat své nejbližší a docházejí vám nápady? Podle čeho vlastně dárky vybírat a opravdu se trefit? Nikdo nechce dát dárek, který nepotěší. Jděte na to letos chytře.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek