Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Psychika ovlivňuje váš zdravotní stav. Jak si pomoci?

Role psychiky v pohledu na náš zdravotní stav se dříve hodně přehlížela. Dnes již s jistotou můžeme tvrdit, že i klasická medicína zohledňuje psychický stav pacienta v celkovém náhledu na jeho diagnózu a na průběh léčení.
psychika
Jak psychika ovlivňuje zdraví?(foto: 123RF)

11. 10. 2021

Co je psychosomatika

Psychosomatika je pojem, který pochází již ze starého Řecka, kdy popisovala vzájemný vztah duše (psyché) a těla (soma). V naší zemi se považuje za normální, když řeknete, že z důvodu probíhající nemoci nemáte zrovna nejlepší náladu a cítíte se sklíčení. Ještě však před několika lety bylo to ale bylo naprosto nemístné. Doba se naštěstí mění a psychika už není tabu.

Co nám říká duše

Mnoho odborníků – ať již z řad lékařů nebo psychologů – svorně tvrdí, že role psychosomatiky je následná. Organismus se snaží chránit psychické zdraví. To je u daného jedince vystaveno nepřiměřenému nátlaku. Proto na sebe upozorňuje tělesnými projevy.

Je to jako by se rozsvítila červená na semaforu a tělo se vám snažilo říci: „Stop, už mě dále nepřetěžuj, více nesnesu!“ V tomto případě se zaměřte na jasnou úlevu. Najděte si čas pro sebe a slevte ze svých nároků.

Co když neuposlechneme varování

Co se stane, když volání o pomoc budeme dlouhodobě podceňovat, nebo dokonce přehlížet? Jak jistě tušíte, k ničemu dobrému to nevede. Náš fyzický stav se bude nadále zhoršovat.

Zatímco ze začátku nám na semaforu bude problikávat červená, ale ještě budeme moci počkat na zelenou a opět se rozjet. V případě dlouhodobějšího jednostranného přetěžování organismu se můžeme přirovnat k závodníkům, kteří se řítí k semaforu měřícímu rychlost – naskočí vám červená, a navíc vás čeká nevyhnutelná pokuta. Chronická podoba nemoci se hlásí o slovo.

Přeceňujete své síly?

Patříte mezi životní jezdce, kteří neustále přeceňují své síly? S antibiotiky chodíte do práce a zastáváte úkony jako v běžném dnu? Zkuste se na tuto situaci podívat očima člověka, který si plnohodnotně uvědomuje důležitost již přečtených řádků. Nedovolte, aby se vám vaše šílená jízda vymstila. Jsou lidé, kteří vás k životu nutně potřebují. Dopřejte si chvíli, abyste se zamysleli. Jak změníte svůj život? Dopřejte si jednou týdně klidnou masáž, návštěvu sauny nebo čas sami pro sebe.

K TÉMATU  Posilte svůj imunitní systém. Střídání počasí a teplot je pro něj největší zkouška

Pozor na děti

Dětská psychika je kapitola sama o sobě. Na tomto poli vyroste nová generace psychologů a lékařů, kteří budou skutečně spolupracovat. Toto dětem nejvíce pomůže.

Těžko totiž vyléčíte dítě sirupem na bolesti břicha, když jejich původ je někde zcela jinde – rodiče jej vnímají jako přítěž, nemají na něj čas, spolužáci ve škole jej mají za outsidera a tisíce dalších důvodů, které při dlouhodobém přehlížení a zametání pod koberec vykvasí ve velký problém pro duši i tělo.

Jak si ihned pomoci

Začněte ihned. Slevte ze svých nároků. Udělejte si radost, vypněte, navštivte psychologa, nebo většinou postačí, když se svěříte někomu blézkému – ať už příteli nebo někomu z rodiny. Možná budete překvapení, že takové problémy nemáte jenom vy! Vypovídejte se z toho. A taky zeptat se na názor jiné osoby.

V momentě, kdy si jej vyslechnete, budete si připadat, jako by půlka všech vašich starostí odpadla. Nebudete na to sami. A co vám zezačátku připadalo jako neřešitelný problém, se teď změní v maličkost, se kterou si poradíte lusknutím prstu.

Jak se staráte o své duševní zdraví vy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Podzimní deprese: jak s ní bojovat? Pomocníky jsou bylinky

Psychohygiena: Jak se starat o svou duši aneb 5 zásad pro lepší život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud se chcete letos blýsknout, můžete vsadit i na červené tenisky. Ty jsou stylové a můžete je ladit s nejrůznějšími trendy oděvy a s módními doplňky. Jestliže zrovna nejste módní guru, nemusíte si zoufat. My vám na následujících řádcích prozradíme o červených teniskách vše podstatné. Proto čtěte a pojďte se inspirovat s námi!
Domácí pracovna je prostor, který byste měli dostatečně oddělit od zbytku domova. Pokud se pracovna rozlézá po bytě, ztrácí se hranice mezi prací a odpočinkem a kvalitně nesplňuje ani jedno. Inspirujte se pěknými pracovnami, a třeba dostanete nápad, jak zařídit tu svou.
Vstupte do světa inspirativních žen, které se nebojí překračovat hranice a formovat podnikatelský svět na svůj obraz. Od odvážných startupistek po průkopnice v technologiích, tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že ženy jsou nezastavitelnou silou v každém odvětví.
Mohou být regálové, výklopné nebo jako lavice, na kterou se posadíte u nazouvání. Botníky ale vypadají dobře i z palet nebo přepravek. Můžete mít tak doma svůj vlastní originální kousek nábytku. Který si vyberete?
To je tvrdý oříšek, protože LEGO® sad je velice mnoho a liší se od sebe různými vlastnostmi: velikostí kostek, tematikou, barvou, tvarem a dodatečnými funkcemi. Každá stavebnice je jinak přizpůsobena určité věkové skupině. Čím se řídit při výběru kostek? Jak se správně rozhodnout? Napovíme v této publikaci.
Zase si potřebujete obarvit vlasy, ale návštěva kadeřnického salonu se vám teď do harmonogramu vůbec nehodí? Zkrášlete se v pohodlí domova – a navíc podstatně levněji. Schopnosti prostředků, které skrývá vaše kuchyň, vás prostě nadchnou!
Naše domácnost byla po dlouhé roky šťastná a plná smíchu. Vychovali jsme opravdu šikovné děti - a obzvláště manželka se celou dobu snažila tak, že se péče o jejich potřeby stala největším koníčkem. Děti se ale osamostatnily a ona najednou propadla depresím.
Každý z nás má ty nejlepší rady a recepty, jak zvládnout nachlazení. Někdo rovnou běží do lékárny, někdo se uchyluje k tradiční čínské medicíně a někdo sahá po osvědčených dobrých rad našich babiček.
Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Jak zvýraznit rty, když zrovna nemáte po ruce rtěnku? Čím obohatit lak na nehty? K čemu je dobrý citron? Vyzkoušejte nápadité vychytávky pro vaší krásu.
Rozchod může být komplikovaný a emotivní proces, avšak někdy přesto zůstává láska mezi lidmi i po konci vztahu. Dnešní článek na Dámské Lize se věnuje této citlivé situaci, kdy i přes rozhodnutí o rozchodu zůstává mezi bývalými partnery láska. Prozkoumáváme možnosti, jak s tímto paradoxem pracovat, jak najít rovnováhu mezi uzavřením minulosti a udržením vzájemného respektu a lásky.
Období Vánoc je časem klidu a pohody, to však neplatí pro oslavy na Silvestra. Vedle zábavy, velkého množství alkoholu a hudby vás nejspíš neminou ani petardy, ohňostroje a rachejtle. Ale tato zábavní pyrotechnika s sebou nese mnohá nebezpečí úrazu, kterým je dobré se vyvarovat. Připravte se na komplikace a buďte nachystaní zasáhnout ve chvíli, kdy dojde k úrazu.

Výběr článků

Potřebujete se uklidnit nebo zahnat stres? Ano, můžete si jít zaběhat, ale komu by se chtělo běhat v tom mrazivém vichru venku. Spíše vsaďte na bylinku, která oslní nejen svou vůní, ale i na pohled.
Pro někoho může jít o kraj nehostinný, neboť si ho často spojujeme zejména s těžbou uhlí. Ve skutečnosti jde ale o nádherný kus krajiny s bohatou historií a přírodními scenériemi, které rozhodně stojí za to navštívit. Vybrali jsme pro vás deset nejzajímavějších míst, které byste si při návštěvě severních Čech neměli nechat ujít.
Každý jsme tím místem prošli. Někdo bez ztráty kytičky dal své zkoušky na poprvé, jiný se trápil a ani po několika pokusech mu řidičák nedali. Pojďte se podívat na přehled zábavných kousků z autoškoly. Třeba i vaše auto při té vzpomínce zaskáče radostí - co vy a autoškola?

Nepřehlédněte

Dětská postýlka by nebyla kompletní bez dětské matrace. Jak ale matraci pro dítě vybrat a dopřát mu tak během spánku co nejlepší podmínky a bezpečí? S výběrem nejlepší dětské matrace se pojí celá řada tipů a doporučení, kterými byste se měli řídit.
V roce 1998 spatřila světlo světa argentinská telenovela „Divoký anděl“, která přinesla světovou popularitu zejména představitelce hlavní role, Natalii Oreiro.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek