Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

6 kroků, podle čeho vybrat troubu do nového baráku

Pečicí trouba patří do každé kuchyně. I když nezásobujete okolí buchtami a koláči jako na běžícím pásu, trouba se může hodit. Třeba někdy dostanete chuť na pizzu, pečené kuře nebo cokoli jiného. Jak ale vybrat troubu tak, aby odpovídala vašemu životnímu stylu a do domu se vám nedostal třeba zbytečně předimenzovaný požírač elektřiny, nebo naopak spotřebič, který zdaleka neuspokojí vaše touhy po pečených pokrmech? Tento článek vám s výběrem pomůže – a to v pouhých šesti krocích.
trouba
Víte podle čeho vybrat vhodnou troubu?

1. Trouba není sporák


Dřív to bylo jasné, trouba byla prostě ta spodní část sporáku. I dnes si samozřejmě můžete pořídit klasický sporák – tedy spojenou kombinaci trouby a varné desky (ploten). Můžete si dokonce vybrat, zda chcete vařit na sklokeramické, indukční nebo klasické plynové desce.
Pokud máte přístup k plynové přípojce a vaříte často a rádi, plyn je jasná volba. Z ekonomického i praktického hlediska. I v každé profesionální kuchyni se vaří na plynu. Pokud vám plyn nevoní, nemáte ho nebo chcete elegantnější design, jsou tu ostatní možnosti.
Výše řečené se týká varné desky, ale u trub je to trochu jinak. Plynové trouby jsou zcela okraji zájmu. Většina lidí upřednostní v tomto případě pohodlí a bezpečnost elektřiny.
Místo sporáku je dnes častou volbou samostatná pečicí trouba. Vybrat si můžete buď vestavnou, nebo volně stojící…


2. Vestavná vs. volně stojící trouba


Vestavná trouba je dnes oblíbenou volbou zejména do rodin a nových, rekonstruovaných a stylových kuchyní. Pokud si chcete vybrat tento typ, je to vynikající nápad, trouby mohou být špičkově vybavené (anebo jednodušší a levnější). Dokonale splynou s designem kuchyně. Aby to nebylo tak jednoduché, jsou ještě dvě řešení.
– Samostatné provedení můžete umístit kamkoli nezávisle na varné desce, jejím umístění nebo typu.
– Polyvalentní trouby jsou vybaveny ovládáním na varnou desku. Deska musí být kompatibilní a je třeba ji umístit nad sporák.
Volně stojící trouby jsou spíš kompaktní modely pro méně náročné použití. Najdou místo v menších a málo vytížených kuchyních, u studentů, jednočlenných domácností, na chatách a podobně. Někdy mají i dvě (výjimečně jiný počet) plotýnky na vaření integrované v horní části.


3. Objem


Velmi důležitý parametr! Při výběru vycházejte z toho, jak často a rádi pečete a kolik vás v domácnosti je. Obecně vzato se trouby do cca 60 l považují za malé, vhodné pro jedno- až dvoučlenné domácnosti. Často jde o volně stojící typ.
Vestavné modely mívají častěji 60 a více litrů. Nejoblíbenější jsou však varianty o objemu 71 nebo 72 l. Jde o osvědčený standard pro 3 až 4člennou domácnost. Pokud pečete velmi vášnivě nebo je vás hodně, klidně pokukujte i po větším modelu – výběr už je ale menší.

K TÉMATU  Výběr jídelního stolu, který bude ladit se stylem vaší kuchyně

4. Rozměry


Standardním rozměrem vestavných trub je 60 cm na výšku (resp. 59-60 cm) a stejně tolik na šířku. Hloubka pak bývá 54-57 cm. Lze se setkat i s kompaktními modely pro menší kuchyně, u nichž je výška snížena např. na 45 cm.


5. Co to umí?


Výrobci se často snaží oslnit dlouhým seznamem funkcí a možností svých trub. Před nákupem byste si měli ujasnit, co opravdu využijete – za každou funkci totiž zaplatíte.

– Potřebujete ovládací panel s displejem nebo vám stačí elektronické ovládání bez něj, nebo dokonce mechanické ovládání?
– Rychlý ohřev (rychlé předehřátí trouby), rozmrazování, grilování, otočné grilování, parní pečení, mikrovlny, infra-pečení (zejména na maso), 3D pečení (cirkulace vzduchu při pečení více jídel). To jsou funkce, s nimiž se můžete setkat.
– Vyšší bezpečnost může zajistit dětská pojistka, ochlazování dvířek (jistě užitečné v rodinách s malými dětmi) anebo teleskopické výsuvy pro bezpečnější vysunutí plechu či pekáče.
– Vhod mohou jistě přijít různé pokročilé systémy samočistění. Např. katalytický (speciální úprava povrchu) nebo pyrolytický (čištění vysokou teplotou) či AquaClean (parní čištění). Za tyto technologie si ovšem připlatíte.

6. Cena a značka


Kolik stojí pečicí trouba? Na vestavnou si připravte aspoň 4 tisíce Kč, pokud jste nenároční – najdete zde značky jako Beko, Mora či Amica a další. Od cca 8 tisíc už koupíte i lepší modely dobře znějících značek jako Bosch nebo Electrolux. S výběrem konkrétního modelu vám mohou pomoci i testy vestavných trub.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Nevědomost, nešťastná náhoda, strach i slabost pro druhého – to všechno hraje roli, když se necháme kýmkoli jakkoli zneužít. Často na to přijdeme, až když už je pozdě. Většinou si s sebou následně životem neseme psychické břemeno, kterého se jen těžko zbavujeme.
Párů, kterým se nedaří otěhotnět „přirozeně“ je spousta. Dneska se nepodíváme co je příčinou, ale když už postupujete IVF, tak jak vše zvládnout co nejlépe.
Domluvily jste se na letní dámské jízdě v zahraničí? Pak je nejvyšší čas vše naplánovat. Máme pro vás seznam 5 věcí, díky kterým se dovolená vydaří na jedničku.
Jakékoliv potíže se spánkem se mohou nepříjemně odrazit na průběhu celého našeho dne. Pokud se necítíte ve své kůži, hned se obtížněji hledá potřebná trpělivost při doprovázení dětí do školek či do škol. Stěží budete pak mít v práci dostatek energie na řešení všech úkolů. Není však nutné sahat hned po lécích. Kvalitu svého spánku můžete výrazně podpořit pomocí bylinek. Jaké stojí za to vyzkoušet?
Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
I malé dítko dokáže zařídit pořádné trapasy. Přesvědčte se sama!
„Ten Zdeněk je tak skvělý, vybrala sis opravdu dobře,“ slýchávala Veronika od kamarádů i rodiny. Ve skutečnosti se bála s ním rozejít. Byl to psychopat. Nikdo kromě ní nevěděl, čeho všeho je schopný.
Krabičkové diety jsou hitem dneška. Když chtějí lidé zhubnout, automaticky vyhledávají nutričního specialistu a žádají ho o vytvoření krabiček, které lidem nedovolí jíst nic jiného. Ovšem i když jsou krabičky často vychvalované, pravdou je, že mají i své nevýhody.
Máte pocit, že solíte málo? Bez dochucení se jídlo nedá jíst, ale na druhou stranu, sůl nám ve větší míře škodí. Jak najít kompromis?
Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
Kdy jindy máte příležitost se ponořit pod hladinu a ocitnout se v tichu? Kdy jindy byste se mohla naučit dobře plavat? Plavání uklidňuje nervy, léčí duši a umí vytvarovat postavu. To byste mohla zkusit, no ne?
Doma už to není, co bývalo? Nečekejte, až se rozchod zeptá a vezměte osud do svých rukou. Ideální partnerkou, kterou ten váš bude zbožňovat i na rukou nosit, můžete být vlastně okamžitě! A stačí k tomu jen tyhle tři věci…

Výběr článků

Realitní makléři u nás nemají nejlepší pověst. V posledních letech se vnímání jejich práce v očích prodávajících i kupujících poněkud zlepšilo, ale přesto přibývá Čechů, kteří se rozhodnout pro dobrodružství v neprobádaném světě realit bez ostříleného průvodce. Určitý podíl viny na tom mají autoři článků ve stylu „jak prodat nemovitost ve třech krocích“. Možná jste podobný návod četli a došli k závěru, že realitku vůbec nepotřebujete. Třeba to tak skutečně bude – můžete to zjistit v rámci jedinečného online kurzu, který připravila MAXIMA REALITY.
V každé domácnosti nechybí alespoň jedny nástěnné hodiny. Co takhle zvolit nějaké obří, které se stanou dominantou vašeho interiéru? Retro styl je pořád v oblibě, tak se inspirujte překrásnými kousky. Dřevo, jeho imitace nebo design starých nádražních hodin navozují příjemnou atmosféru. Hodí se prakticky kamkoli, do ložnice, kuchyně nebo obývacího pokoje. Nejenom, že ukazují čas. Jsou zároveň krásným doplňkem vašeho interiéru.
Každou milovnici nakupování a módní intelektuálku teď nezajímá nic jiného, než co bude trendem letošního podzimu. Někteří už možná mají nastudováno z módních časopisů či procházkách po obchodech, jiní však stále netuší, do čeho se na ulici obléknout.

Nepřehlédněte

Sluneční alergií trpí každý pátý člověk. Její projevy se mohou u každého z nás lišit, avšak alergie na sluníčko vždy představuje komplikaci, která nám může zkazit dovolenou i celé letní období. Víte, jak se proti ní chránit?
Sledujete nejnovější módní trendy, nebo vás absolutně nezajímá, co je zrovna IN nebo OUT? V průběhu času se trendy mění a co bylo módním faux pas před deseti lety, dnes může být šik. Anebo naopak. Existuje však pár módních jevů, které lze za trapas považovat v každé době.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek