Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Mšice aneb jak se zbavit tohoto nebezpečného škůdce?

Mšice jsou jedním z nejnebezpečnějších a nejškodlivějších druhů hmyzu. Jednak zabíjejí naše milé rostliny, ale i vůbec myšlenka, že máme v domácnosti parazita, není vůbec líbivá. Pokud se něco takového tedy stane, jak s tím bojovat? Co proti mšicím obecně platí a jak se jejich nastěhování do našeho domu vyhnout?
mšice
Mšice umí potrápit nejednoho pěstitele zeleniny. (foto: 123RF)

15. 06. 2021

Co je na nich tak špatného?

Na začátku jara mšice poškozují mladé výhonky a spodní strany listů rostlin. Vysávají z ní šťávu a výsledkem je, že zelený prostor vysychá. Rostlina tak nezvládá dále růst. Kromě poškození rostliny nese hmyz velmi nebezpečné virové infekce. Škůdce je navíc obzvláště nenáročný – může žít jak na zahradě, tak i na pokojových rostlinách. Míra poškození rostlin způsobených mšicemi je často významně podceňována. Způsobuje rostlinám:

  • deformované výhonky a listy,
  • zbarvení listů do žluta,
  • zkroucené vegetativní orgány,
  • zpomalení růstu,
  • nedostatek sklizně v důsledku nedozrání plodů.

Mšice – jak je poznat?

Hmyz lze vidět pouhým okem. Již v počátečním stadiu léze je docela snadné vidět několik známek usazování škůdců – charakteristické zvlnění listů, deformace různých oblastí a výskyt sladkého květu na vegetativních orgánech. Na otevřeném prostranství se poblíž někdy objeví velké množství mravenců, jelikož je přitahuje mšicí sladká sekrece. Mšice žijí ve velkých skupinách a najdete je přímo u růstových bodů, na mladých pupenech, výhoncích, stopkách.

Preventivní opatření

Před nákupem je rostliny nutné pečlivě zkontrolovat. Mšice se mohou skrývat i v živých kyticích. Před výsadbou na zahradě nebo vstupem do domu je nutné provést preventivní ošetření. Doporučujeme umístit pokojovou rostlinu na několik dní do izolace.

Chcete-li zničit škůdce na místě, můžete zasadit fenykl, kopr, petržel a mrkev. Nedoporučuje se okamžitě uchýlit k použití silných chemikálií. Chemikálie totiž ničí i ten prospěšný hmyz – berušky, škvory, pestřenky, střevlíky atd.

Příroda proti mšicím bojuje

Přirozenými obránci rostlin jsou pestřenky. Proti tomuto hmyzu bojuje i beruška, která jej požírá. Pomoci mohou i ptáci ta neváhejte a připravte jim na zahradě pěkná krmítka. Zkušení zahradníci doporučují výsadbu levandule, jelikož silná vůně květu odpuzuje zelené mšice.

K TÉMATU  Jak pěstovat balkónovky aneb velký přehled pravidel

Pokud se mšice usadily na ovocném nebo okrasném stromě, můžete v oblasti poblíž kmene zasadit půvabnou kapucínku. Rostlina odvede pozornost škůdce. Zbavit se hmyzu na menší květině je pak mnohem jednodušší.

Domácí prostředky v boji proti mšicím

Jak si v boji proti mšicím můžete ještě pomoci? Existují domácí přípravky, jež si můžete snadno namíchat v kuchyni. Zbavit se škůdců a zabránit jejich rozmnožení pomůže mýdlový roztok s popílkem z drceného dřeva. Budete potřebovat deset litrů vody a tři sklenice popela. Po 3 dnech musíte rozpuštěné strouhané mýdlo na prádlo rozpustit v kapalině. Takových prostředků však existuje mnohem víc.

Česnek a jedlá soda zaberou

Také se používá nálev z pampelišky a česneku. Na 10 litrů pokojové teploty namočíte 200 gramů česneku a 400 gramů listů a stonků pampelišek. Směs je připravena k použití za 3 hodiny. Pomůže i samotný česnek nebo jedlá soda, ta působí ostatně na všechno nezvané.

Stačí vsypat jednu lžičku do převařené vody a vychladlou tekutinu použít na postřik. Na postřik z česneku použijte 25 stroužků na 1 litr vody, nechte 4 hodiny louhovat a potom scezenou tekutinu vylijte do rozprašovače.

Hnojení musíte řádně hlídat

Také se vyplatí přísně dodržovat koncentraci hnojiv. Mšice hledají rostliny s ochuzeným substrátem z nedostatku živin. Škůdce se také usazuje na překrmených plodinách. Pro krmení je nežádoucí používat hnojiva s vysokou koncentrací dusíku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak bojovat se škůdci, kteří okupují pěstovanou zeleninu

Jak se zbavit mandelinek bez chemie. Zachraňte vaše brambory

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Červená řepa je doslova vitaminová bomba. Obsahuje mnoho látek, příznivých pro náš organismus. Může se pyšnit například vysokým obsahem vitamínu C, vitamínu B. Mimo jiné také obsahuje další blahodárné minerály, jako je hořčík, draslík, sodík. Je plná železa a kyseliny listové, a tak se doporučuje i při chudokrevnosti. Také příznivě působí na štítnou žlázu, protože v ní najdeme i jód. A jaké má další skvělé vlastnosti?
Čeká vás zařizování nového bytu nebo snad rekonstrukce toho stávajícího? Inspirujte se trendy v bydlení pro rok 2022. Cílem pro nadcházejících dvanáct měsíců je vytvořit ze svého domova místo, kde se budete cítit příjemně, v klidu a bezpečí.
Postel nebo televize, schovaná ve zdi, schovaný úložný prostor pod postelí nebo skládací stolky. Skládání všeho, co se dá. Je to účelné a praktické! Podívejte se na chytré vychytávky, které dokáží ušetřit spoustu místa ve vašem prostoru pro žití.
Někdy se práce v našich životech stane natolik hektickou, že začneme opomíjet vše ostatní jako je například láska a vztahy. Prioritou se pro většinu z nás stane kariéra. U těchto 10 prací byste ale měli být obezřetní, pokud nechcete zůstat sami!
Mléko - přidáváme si ho do nápojů, připravujeme si z něj mnohé pokrmy, přidáváme do buchet nebo ho jen popíjíme u televize. Je plné tělu prospěšných živin, i proto by mělo mít neodmyslitelné místo v našem jídelníčku. Jenže co když patřím do skupiny vegetariánů nebo veganů a mléko je v rozporu s tím, co uznávám? Skvělou alternativou je mléko rostlinné.
Možná i u sebe můžete s nástupem zimy pozorovat přeměnu svých rukou. Najednou někam zmizí hebká a na dotyk příjemná pokožka a ruce se stanou nevzhlednými a drsnými. Z kůže se mohou olupovat drobné šupinky, může praskat a některá místa mohou být bolestivá na dotyk. Co si s tím tedy počít?
Návrat dětí do školy po Vánočních prázdninách může být pro rodiče výzvou. Náš článek se zaměřuje na praktické tipy, jak podpořit své děti ve studijním procesu. Přinášíme konkrétní rady, které pomáhají vytvořit pozitivní a podporující prostředí pro úspěšný návrat do školní rutiny. Jak jsou na tom vaše děti?
Dnes v pátek 9.2. nás čeká fascinující astrologický úkaz – Novoluní ve Vodnáři. Toto kosmické setkání slunce a měsíce přináší nejen nový začátek, ale také osvěžující energii a nové možnosti pro všechny znamení zvěrokruhu.
Rýže je velmi populární přílohou, a pokud ji dobře připravíte, jistě si na ní pochutnáte. Zdaleka však není jen jedna jediná rýže, ale máte na výběr hned několik druhů. Znáte je a víte, kdy jakou rýži použít?
Lidé zranění při pádu na zamrzlém či zasněženém chodníku musí o odškodnění bojovat dlouho, v 67 procentech déle než rok. Až ve třech čtvrtinách případů totiž obce a technické služby odmítají za zranění přijmout odpovědnost. Konečné odškodnění se přitom může vyšplhat na statisíce, průměr je 287 tisíc korun. Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích zodpovídá za náhradu škody, která vznikla při neprůchodnosti chodníku, město či obec. Jak se zachovat, když se vám to stane?
Říká se, že muži všeobecně upřednostňují spíše ženy blondýnky a s dlouhými vlasy. Ale je tomu skutečně tak? Vážně černovlásky s krátkými vlasy nemají u mužů šanci?
Byla neskutečně krásná a neuvěřitelně talentovaná. Přesto se v jejím životě objevilo hned několik škraloupů, které jí poškodily pověst. Mona Lisa dvacátého století, jak se Gině Lollobrigidě přezdívá, je však dodnes považována ze největší herecký sex symbol.

Výběr článků

Přemýšlíte, co dělat během volného odpoledne, kdy je venku nevlídno a v televizi nejde nic, co by vás dvakrát bavilo? Je načase si sednout nad oblíbenou knížkou a s čajem v ruce se pořádně začíst do děje.
Chcete mít bronzovou pleť, ale smažení se na slunci není nic pro vás? Pak zkuste samoopalování! Samoopalovací přípravky dodají pokožce opálený vzhled bez pobytu na slunci.

Nepřehlédněte

Když je sex opravdu dobrý, často si přejeme, aby nikdy neskončil. Jindy se ale nemůžeme dočkat, až bude po všem. Nabízí se otázka, jak dlouho by mělo trvat milování? U každého může být tahle představa o ideální délce sexu trochu jiná...
Léto se pomalu přetáčí v podzim. Sluníčka ubývá, začíná školní rok a hrozí nám podzimní stres. Jak se mu vyhnout, zůstat v klidu a udržet si letní náladu?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek