Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Pěstování jahod: doma v truhlíku versus na zahradě

Jahody povětšinou známe ze zahrádek a málokoho napadne, že by se vůně jejich čerstvých plodů mohla linout i z parapetů v domácnosti. Nemyslete si, že pěstování jahod doma je beznadějný podnik, ze kterého nebude mít nic jiného než dekorativní efekt. Některým nadšencům se podaří vytvořit celou jahodovou plantáž na parapetu nebo na lodžii – a po celý rok z ní sklízet zralé plody. Jaké jsou tedy zásady pěstování jahod doma v truhlíku a venku v zahrádce?
pěstování jahod
Jak pěstovat jahody v truhlíku? (foto: 123RF)

24. 05. 2021

Kdy vysadit jahody na zahrádce?

Jak na pěstování jahod? Sazenice zahradních jahod se vysazují na jaře, nebo na podzim, přičemž před výsadbou se sazenice uchovávají v chladné místnosti po dobu nejméně 5 dnů.

Nejlepší čas na výsadbu je odpoledne. Přebytečné listy jsou odstraněny, zejména staré a uschlé, ponechte pouze dva vnitřní zelené listy. To je předpoklad jejich přežití, jelikož kořenový systém nemusí být schopen zvládnout zátěž a rostlina zemře.

Péče o čerstvě zasazené jahody

Sazenice mladých jahod vyžadují v prvním roce zvýšenou pozornost, zejména v počáteční fázi, kdy se ještě nezakořenily. V horkém počasí, v prvních dnech, jsou sazenice zastíněny a zalévání se provádí podle potřeby. Pokud pozdní mrazy ohrožují jarní výsadbu, pak je plantáž chráněna krycími materiály.

Pamatujte přitom, že zamokření půdy může vést k výskytu chorob a rozpadu kořenů. Proto věnujte zvláštní pozornost vlhkosti a jahody nezalévejte přespříliš!

Pusťte se do pěstování jahod doma!

Hlavní problém, který se u jahod v truhlíku doma na parapetě může vyskytnout, je potřeba osvětlení jahod v deštivých dnech. Vzhledem k tomu, že zahradní jahody vyžadují poměrně dlouhou denní dobu (asi 12 hodin), nemohou být umístěny na stinném místě.

Chcete-li si teda doma pěstovat vynikající jahody, budete potřebovat:

  • vytvořit optimální mikroklima na balkóně, verandě nebo na parapetu (větrání, topení, dodatečné osvětlení),
  • připravit nádoby na výsadbu sazenic,
  • na podzim namíchat vhodnou půdní směs nebo koupit hotovou,
  • připravit si sazenice z vlastního pozemku nebo je nakoupit v obchodě.

Pořiďte si sazenice nebo semena

Pokud máte nějaký pozemek, na kterém již jahody pěstujete, bude nejpohodlnější v září vykopat zdravé sazenice a okamžitě je přesadit do květináčů. Jinak si můžete sazenice zakoupit, jejich nabídka je převážně na jaře, kdy dochází k sázení.

K TÉMATU  Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Taky můžete ale využít semen jahod a vypěstovat si je již od počátku. Jistě z nich vyrostou kvalitní jahodové keříky, avšak první plody uvidíte mnohem později. V každém případě se při nákupu zaměřte na odrůdu, která bude vhodná do vnitřních prostor.

Zasazení do květináče

Pro domácí pěstování je vhodné zvolit remontantní (stáleplodící) jahody – plody se na nich objevují po celý rok a rychle dozrávají. Vezměte tedy nádoby nebo květináče, které jsou dostatečně velké pro sazenice jahod, a na jejich dno položte pořádnou vrstvu malých oblázků, protože i když jahody potřebují pravidelné zalévání, nevydrží podmáčení a stojatou vodu v květináči.

Na spodní vrstvu nasypte rašelinovou půdu s přídavkem dřevěného popela a humusu a do této směsi jahody zasaďte.

Jak se starat o jahody na parapetu

Je vhodné umístit květináče s jahodami na dobře osvětlené parapety. Umístění na okenní parapety zvolte tehdy, pokud nemáte krytý balkon nebo lodžii. Tyto jemné rostliny musí být pečlivě chráněny před mrazem! Aby se vysazené sazenice jahod rychleji zakořenily, odstraňte první květní stopky, které se na ní objeví.

Jahody potřebují pro normální vývoj železo, proto vložte rezavé hřebíky do půdy květináče. Rostliny můžete opylovat vatovým tamponem nebo štětcem a každý den se jimi dotýkat každé květiny.

Rada na závěr: jahody si nezapomeňte patřičně užít

Až se vám podaří jahody konečně vypěstovat, a je jedno jestli doma nebo na zahrádce, nezapomeňte z nich napéct nějakou dobrotu. Vyzkoušet můžete třeba jahodový koláč nebo jednoduché jahodové řezy. Přejeme hlavně hodně úspěchů a dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Doba pěstování se blíží! Vybíráme správné odrůdy brambor

Pěstování melounů na balkóně? Ano, jde to i v květináči

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.
Starat se o jedno malé dítě může dát pěkně zabrat. Dvě potrápí ještě víc, ale co teprve šest prcků? Tahle kočičí máma to nemá jednoduché, ale rozhodně ví, že nemá smysl se zbytečně stresovat!
Kvůli práci z domova či výuce online trávíte denně mnoho hodin před monitorem. Často je to mnohem víc času, než kolik to bylo před pandemií. Výsledkem je enormní zátěž pro oči. Ty jsou pak unavené. Dopřejte jim péči a výživu, kterou si zaslouží. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy Naturevia pro namáhané oči.
Ještě váš byt nedýchá vánoční atmosférou? Do Štědrého dne zbývá dost času, abyste do bytu vnesli ducha Vánoc. Výzdobu nemusíte kupovat hotovou, je to finančně poměrně náročné. Stačí pár drobností koupit, něco nasbírat v přírodě, inspirovat se a začnou se dít zázraky.
Je 25. 10. 1993 a česká hudební scéna je bohatší o jedno album – a to ne ledajaké album… Ilona Csáková vydává svůj debut - Kosmopolis.
V dnešním prohlášení z Buckinghamského paláce bylo oznámeno, že britský král Karel III. čelí rakovině. Monarcha, který nedávno absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě, nyní zahájil léčbu, ačkoli konkrétní typ rakoviny nebyl zveřejněn.
Tyhle šperky a módní doplňky nejen, že vypadají skvěle, Budou také naprosto originální, až si je vyrobíte doma. Je to snadné a výsledek je perfektní. Vybere se každý, jsou tu stylové, roztomilé i elegantní kousky.
Legíny – poměrně kontroverzní kousek oblečení, na který má každá žena svůj názor. Zatímco některé jsou na jedné straně barikády a striktně je odmítají, druhé je naprosto milují - doma, do práce i do města. Pojďme se jim trochu podívat na zoubek, a především zjistit, jak legíny nosit, protože právě v tom bývá velmi často zakopaný pes oné nespokojenosti.
Správné sezení na záchodě je stejně důležité, jako například sezení u pracovního stolu s počítačem. I když je vyprazdňování naprosto přirozený jev, většina z nás ho provádí špatně. Představíme vám ty největší chyby, kterých se na toaletě při vykonávání potřeby dopouští každý z nás. O jaké se jedná?
Ve spolupráci se značkou Retlux připravil portál DámskáLiga.cz vánoční soutěž. Zapojte se do hry o chytrou vánoční výzdobu.
Jak vyšroubovat prasklou žárovku nebo čím vyčistit varnou konvici od usazenin? To a mnoho dalšího se dozvíte ve videu. Vše zvládnete do pěti minut!

Výběr článků

Ano, řeč bude tentokrát o mužském přechodu. O tom, co se děje v tuto dobu u žen se mluví hodně, ale téma mužské andropauzy je stále tak trochu opomíjenou záležitostí. I muži však mohou toto období vnímat jako velmi náročné a přináší jim celou řadu nepříjemností. Co se v jejich těle děje, a jak se s těmito změnami co nejlépe vyrovnat?
Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
Už nevíte, jak nad hyperaktivitou svých mazových žláz vyzrát? Zkuste esenciální levanduli nebo rozmarýn. Ovšem slibné výsledky přináší i olej z čajovníku australského, který zároveň omezí tvorbu akné.

Nepřehlédněte

Bali - nádherný, romantický a přírodou protkaný ostrov, který přímo vybízí k prožití okamžiku, který se na vždy zapíše do vaší paměti jako váš den D. Plánujete zde svatbu? Proč ne, je to ostatně v poslední době poměrně trendy záležitost. Předem byste rozhodně měly vědět, na co se připravit. Svatební specialistka a místní balijský průvodce pro vás připravili souhrnné informace přímo z místa činu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek