Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Vyšvihněte perfektní čokoládové košíčky a zpestřete si Vánoce

Recept, který pro vás dnes máme, patří zcela výjimečně mezi ty náročnější. Ale výsledek rozhodně stojí za to. Tohle lehce netradiční vánoční cukroví si totiž okamžitě zamilujete. Kromě toho s ním uděláte skvělý dojem i na tu nejpřísnější tchýni.
košíčky
Košíčky voní čokoládou, vanilkou a rumem. Mňam! (foto: najrecept.sk)

14. 12. 2021

Ingrediencí a jednotlivých komponentů je na čokoládové košíčky na první pohled mnoho. Čas a úsilí, které jim věnujete, ale stojí za to. Slibujeme!

Ingredience

Těsto na čokoládové košíčky:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g holandského kakaa
  • 5 g mleté skořice
  • 1 vejce
  • kůra a šťáva z jednoho citronu nebo limetky

Ořechová nádivka:

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 80 ml třtinového rumu

Vanilkovo-kakaový krém:

  • 300 g másla
  • 150 g cukru krystal
  • 20 g holandského kakaa
  • 5 g mleté vanilky
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 vejce
  • Špetka soli

Čokoládová poleva:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru

Kromě toho se hodí rybízová, malinová nebo jahodová marmeláda na naplnění košíčků.

Příprava

Ingredience na těsto smíchejte dohromady v dostatečně velké míse. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho asi půl hodiny odpočinout. Pak těsto napěchujte do formiček na pečení. Ty dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Košíčky budou upečené v závislosti na velikosti formiček za 15-30 minut, těsto by mělo krásně zezlátnout.

Hotové upečené košíčky dejte vychladnout. V mezičase si připravte nádivku a krém. Nádivka je velmi jednoduchá – v mixéru smíchejte ořechy, cukr, vanilkové cukry a rum. Touto hmotou naplňte košíčky, které je dobré ještě předtím vymazat vaší oblíbenou marmeládou. Do košíčků by mělo přijít tolik nádivky, aby byly téměř zarovnané.

Krém je o něco složitější. Vejce si rozklepněte, zlehka prosolte a našlehejte vidličkou. Za stálého šlehání, tentokrát však v mixéru, do nich zapracujte nejprve cukr, a pak také máslo a kakao. Nakonec přidejte i vanilku. Pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hladký a jemný krém. Ten navrstvěte jako „čepičku“ na košíčky.

Na vrch přijde čokoládová poleva, kterou případně můžete dozdobit nějakým sypáním nebo mletými ořechy. Čokoládu si nalámejte na kousky a rozpusťte si ji ve vodní lázni. Pak ji z lázně odstavte a rozmíchejte v ní smetanu a cukr. Hotovou polevou košíčky dozdobte. Košíčky pak dejte do lednice zatuhnout, stačit bude jedna hodina. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Jak si založit s.r.o. krok po kroku

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vánoční ořechové trubičky: skvělé cukroví, které se nepeče

Tipy na netradiční vánoční cukroví. Bez lepku, vajec a cukru

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý den se na nás valí plno informací, mnohdy zažíváme stres v práci, aktuálně třeba také těžkosti při distanční výuce dětí nebo různá omezení, která člověku komplikují život. Pak se snadno stane, že večer máte už prostě jen touhu zalézt ke knížce a přepnout své myšlenky na něco úplně jiného.
Astroložka Naďa Šmídová přináší horoskop krásy a duševního zdraví na nový pracovní týden. Nenechte se hned v pondělí zbytečně vytočit, a taky myslete na oslabenou imunitu, teploty pěkně padají dolů! Na co si dát pozor?
V letošní sezóně budou absolutním hitem dámské lodičky v koženém provedení. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně a netušíte, proč a jakým způsobem je zakomponovat do svého outfitu, nevadí. My vám to totiž na následujících řádcích prozradíme. Proto čtěte a nechte se inspirovat společně s námi!
Pětatřicítka je pro ženy zvláštní mezník. I když nechceme, začneme se zamýšlet, zda je náš život v pořádku, a zda směřujeme správným směrem.
Nošení dioptrických brýlí neznamená, že byste měli automaticky zanevřít na make-up. Naopak. Dokonce existují i speciální návody, jak se nalíčit tak, aby make-up dokonale ladil s vašimi brýlemi. Ať už nosíte brýle na blízko nebo na dálku, s obroučkami nebo bez, ideální make-up můžete vykouzlit každé ráno.
Pejskové, kočičky, ale i malí ježci nebo klokan. Zvířecí miminka, která jsou tak roztomilá, že už sladší být ani nemohou. Chlupaté mazlíčky milujeme, a tahle mláďátka jsou prostě k zulíbání. Tohle vám udělá na tváři úsměv!
Sebere mi děti – to patří mezi nejčastější obavy rodičů, kteří se rozvádějí. Často tato věta totiž bývá předmětem zastrašování ze strany některého z rodičů nebo nástrojem vydírání, aby rodič dosáhl v bitvě zvané „rozvod” svého. A obvykle to funguje.
V průběhu života se s bolestí hlavy setká přes 90 procent lidí. Bolest přitom většinou ustoupí během několika málo hodin. Stejně jako při chřipce či jiných nemocech. Jenže migréna, to už je jiná káva. S tou si sami neporadíme. Tady už potřebujeme lékaře jako sůl.
Máte v plánu zahradní párty? Léto je tady a nejlepší místo pro posezení s přáteli je venku. Grilování, oslava narozenin nebo jen tak, připravte stůl snů! Pokud máte zahradu, je hlavní problém vyřešený. Nemusíte nutně sedět pod vaším přístřeškem, zkuste netradičně posadit hosty uprostřed pozemku na trávníku. A pokud zahradu nemáte, můžete udělat to samé někde za domem. Dny jsou dlouhé a večery teplé, takže vám nic nebrání posedět, jak dlouho jen budete chtít. Důležitá je ale příprava, aby bylo po ruce všechno!
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Svou domácnost můžete zpestřit různými věcmi. Zatímco někdo sází na bytový textil, jiný si raději pořizuje pokojové rostliny, které dokážou vdechnout interiéru život. Pakliže patříte také mezi pěstitele, kteří touží po jedinečném prvku ve svém domově, naučte se pěstovat amarylis. Působivou pokojovou rostlinu, která je stokrát hezčí než barevný povlak na polštář.  
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?

Výběr článků

Už jste někdy slyšeli o osteodynamice? Pokud ještě ne, pak určitě nepřehlédněte náš článek. Právě v něm se dozvíte, v čem je tato metoda výjimečná a co všechno s naším tělem dokáže. A už teď můžeme prozradit, že jen samé dobré věci. Tak jdeme na to!
Když začnou bolet dásně, je to velice nepříjemné. Často problém tkví ve vznikajícím zánětu, se kterým je třeba co nejdříve bojovat. Zánět dásní je sice běžné onemocnění, které postihuje dospělé i děti v jakémkoli věku, ale nikdy by se nemělo podceňovat. Pokud vás dásně občas bolí, pojďte se tomu podívat na zoubek, třeba konečně přijdete na to, jak s tímto nepříjemným pocitem zatočit jednou provždy!
Jaro se pomalu přelévá do léta, a tak začínají lidé řešit, jak budou vypadat v plavkách. Ať už u českých řek, rybníků či bazénů, nebo někde u moře. A přiznejme si, že po roce všemožných protiepidemických opatření, zavřených tělocvičen a fit center nebo zákazu lyžování je ve formě jen málokdo. Proto byste mohla ocenit cvičení pro zpevnění zadečku, která zaručeně fungují.

Nepřehlédněte

Období dovolených nemusí skončit s prázdninami. Máme pro vás tip na úžasné místo, ze kterého se vám nebude chtít ani odjet. Místo, ve kterém si na své přijdou milovníci osvěžujícího koupání, objevování památek i nadšenci pro horskou turistiku.
All beige outfity. Nekončící trend, který bychom už mohli označit pomyslnou značkou nadčasovost. Za těch pár let, co tu s námi je, by si to zasloužil. Stejně jako černá, bílá či námořnicky modrá patří i béžová mezi barvy, se kterými nikdy nešlápnete vedle.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek