Pátek , 03. 05. 2024

Alexej

Jak vybrat správnou žehličku na vlasy? Poradíme

Krásné a dobře upravené vlasy bez ohledu na povětrnostní podmínky a roční období – to je sen každé ženy. Zvláště v dnešní době není vždy možné využívat služby kadeřnických salonů. Proto stojí za to vybavit se doma speciálními přístroji, kterými svým vlasům dodáte zcela nový vzhled. K takovým patří právě žehlička na vlasy. Víte ale, jak vybrat tu správnou?
jak vybrat žehličku na vlasy
Vybrat si žehličku na vlasy není nic těžkého. (foto: 123RF)

01. 07. 2021

Jak vlastně funguje?

Jak vybrat správnou žehličku na vlasy? Chcete-li zjistit, která žehlička na vlasy je nejvhodnější pro domácí použití, musíte pochopit princip fungování takového zařízení. Uvnitř vlasů se nachází vrstva zodpovědná za schopnost vlasů se stočit do kadeří. Nejčastěji se tato vlastnost projevuje ve vlhkém počasí, kdy padají srážky a je přítomna mlha.

Žehlička funguje na tom principu, že odstraňuje přebytečnou vlhkost z vlasů zahříváním, čímž zabraňuje jejich kroucení.

Může mi žehlička uškodit?

Spolu se všemi pozitivními aspekty odborníci také stanoví nevýhody tohoto zařízení. Kvůli stálému vystavení vysokým teplotám se struktura vlasu zhoršuje, jsou více křehké a lámou se. Proto je důležité zvolit takovou žehličku, která se pyšní výhodami.

Navíc je dobré poradit se s vaším kadeřníkem (třeba po telefonu). Kadeřník vám poradí, jaký přípravek je nejvhodnější pro péči o unavené vlasy. Na trhu se nejčastěji prodávají speciální olejíčky.

Jak vybrat žehličku na vlasy? Druhy nahřívaných desek

Při každodenním používání vlasy přicházejí do styku hlavně s vyrovnávacími deskami. Proto je při výběru žehličky klíčové zajímat se především o to, čím jsou destičky potaženy. Vlastnosti povlaku totiž určují, jak bezpečný bude pro vaše vlasy. Nejčastěji používané materiály jsou:

  • kov;
  • keramika;
  • mramor;
  • teflon;
  • turmalín;
  • někdy najdete titan.

Kovové destičky

Kovové povlaky patří do kategorie levných žehliček. Nízká cena je podmanivá, ale existuje riziko způsobení výrazného poškození vlasů. Nerovnoměrné zahřátí desek vede k spálení vlasů, destrukci jejich struktury, dehydrataci a také k rozštěpeným konečkům. Takovým žehličkám se raději vyhněte, protože sebelepší péče o vlasy pomocí různé kosmetiky jejich dopad nezachrání.

Keramické destičky

Keramický povlak je jedním z nejběžnějších typů povrchů. Takový materiál se rovnoměrně zahřívá a udržuje teplotu na nastavené úrovni. Působení keramiky navíc přispívá k lesku a pružnosti vlasů. Negativní dopad u těchto modelů je minimální. Navzdory skutečnosti, že cena žehliček s keramickými deskami je vyšší než těch kovových, je stále lepší zvolit keramiku. Úspory se nevyplatí, protože utrpí krása a zdraví vlasů.

K TÉMATU  Jak pečovat (nejen v létě) o vlasy, abyste je měly krásné jako modelky z reklamy?

Teflonové destičky

Rovnoměrné zahřívání destiček vylučuje možnost spálení vlasů. Riziko poškození vlasů je tak minimální.Teflon je ideální materiál pro jemné vlasy se sklonem k lámání se. Negativním faktorem těchto žehliček je jejich vysoká cena a křehkost materiálu.

Teflon se totiž časem přirozeně ničí a dochází k jeho stírání z povrchu žehličky. Zjistit nepřítomnost teflonové vrstvy pouhým okem je poměrně obtížné. Ale bez ní není používání žehličky již vhodné.

Mramorové a turmalínové destičky

Mramor je vhodný pro slabé vlasy, se kterými jejich majitelky bezvýsledně bojují. Má chladicí účinek, a tak potlačuje vysoké teploty, které žehlička produkuje. Turmalínové desky mají vlastnosti podobné teflonovým a mramorovým modelům. Přispívají k zadržování vlhkosti ve vlasu, tudíž se vlasy každodenním používáním tolik nepoškodí.

Titanové destičky

Titanový povlak je považovaný za nejspolehlivější a nejbezpečnější. Zvýšená hladkost desek přispívá snižuje tření a napomáhá vlasům udržet si hedvábnou strukturu. Váš účes tak bude lesklý a hladký. Velmi často se taková zařízení používají v profesionálních salonech kvůli minimální pravděpodobnosti poškození vlasů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vlny a kudrliny frčí! Jak mít vlnité vlasy?

Letní péče o vlasy. Jak se ostříhat, chránit před sluncem, chlórem i solí z moře

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Najednou zasvítí sluníčko do oken, venku rozkvetou keře a hned vám svět připadá mnohem veselejší. Jaro už je tady, a to nejen teplotami venku. Velikonoce jsou za necelý měsíc, a tak je ten správný čas vnést jarní náladu také do vašeho domova.
Hledáte čtivo, které vás zabaví při dlouhých propršených nebo prosněžených zimních večerech? Uvařte si čaj nebo kávu nebo si nalijte sklenku vína a nechte se pohltit stránkami knih, které vás dozajista nadchnou. Na své si přijdou milovnice romantiky, napětí, mezilidských vztahů, dobrodružství i hororu.
Čas prázdnin a dovolených je přímo balzámem pro duši i pro tělo. Ne už tak pro pleť - sluneční paprsky, UV záření, horko, slaná a chlorovaná voda můžou pleť hodně dehydratovat. Víme, jak vypadat skvěle celé toto období. Klíčovým pomocníkem jsou pleťové masky.
Život dokáže mít smysl pro humor. Jednu chvíli jste nahoře, potom zas dole, a události se občas dějí zdánlivě bez přičinění. Podívejte se na video, které je původně krátkým filmem "One Man's Loss" od Phila Sansoma, a zde ho v sestřihu použil německý zpěvák Hagen Stoll. I takhle hořkosladký dokáže život být!
S příchodem sychravých a deštivých dnů nemusíte mít obavy, že se budete doma nudit. O zábavu se vám postará Netflix, který má ve své nabídce dokumenty, co vás chytnou za srdce.
Ano, i v českých supermarketech už najdete exotické ovoce z druhého konce světa, které vám připadá tak všední jako jablka z vaší zahrady. Ale ujišťujeme vás, že stále ještě existují druhy, o kterých jste možná neslyšeli. Které to jsou?
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.
Protože žijeme v globalizovaném světě, i v Asii mnohdy slaví Vánoce podle západních a křesťanských zvyků. Ale stále ještě na tomto kontinentu existují země i kousky míst, kde Vánoce vypadají jinak.
Setkáváme se s ní velmi intimně, ovlivní naši pohodu, vezme nám sílu i náladu, nutí nás se o ni starat a ani na minutu na ni nezapomenout. Obtěžuje muže, ženy i děti a každý ji nazývá jinak – viróza, nachlazení, chřipka. Je mezi nimi rozdíl? A jaký?
Otužování pro větší imunitu proti nemocem nejsou jen babské řeči. Terapie chladem má benefity, které zvyšují naši tělesnou odolnost. Co s vámi udělá pravidelné šokování těla prudkým snížením okolní teploty?
8. listopadu oslavil herec Alain Delon své 87. narozeniny. Pro všechny je hercem překypujícím charismatem a přitažlivostí, o čemž by mohlo vyprávět mnoho a mnoho žen. Jaký byl a jaký je Alain Delon dnes?

Výběr článků

Dříve jste ve skříni našli maximálně dva druhy rostlinného oleje. Nyní jeho rozmanitost přímo ohromuje, ve výsledku však vyvolává mnoho otázek – od prostého „Co je to za olej?“ až po „Jaký druh jídla s ním vařit?“ Pojďme si v těch olejích udělat kapánek jasno a zjistit, které z nich se vyplatí používat v kuchyni pravidelně. Nejspíše budete kukat, jaké oleje se do vaší kuchyně mohou vůbec dostat!
Všichni milujeme vůni vypraného ložního prádla. Ulehnout do převlečené postele a nechat si něco pěkného zdát - to je v našich očích ideální odměna za náročný den. Jak často ale u vás doma převlékáte postel? Většina lidí to bohužel dělá špatně a následně se o své lůžko (často nevědomky) dělí se stovkami bakterií. To už není tak lákavá představa, viďte?

Nepřehlédněte

Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
Jednoduché, vkusné, elegantní, nestárnoucí – bílé boty lze charakterizovat mnoha způsoby. Jejich čistota však vnese notnou dávku vkusu do každého outfitu. To je jistota. A zajisté se ve vašem botníku neztratí. Tak už přestaňte dělat kompromisy, bílou obuv prostě potřebujete!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek