Neděle , 28. 04. 2024

Jaroslav

5 tipů, které podpoří vaše trávení. Pomoct může voda i bylinky

Nevolnost, průjmy, zácpy, nadýmání, nafouklé břicho. Připadá vám to povědomé? Taky vás sužují tyto zdravotní problémy? Mám pro vás dobrou zprávu! Z těchto potíží vede cesta ven! Stačí do vašeho života zařadit těchto 5 tipů a vaše trávení vám poděkuje. Věřím, že nejen vaše trávení, ale i vaše psychika, jelikož špatné trávení nás díky nepříjemných problémům může dostávat do stresu.
trávení
Trávení lze podpořit několika způsoby. (foto: 123RF)

17. 05. 2021

1. Pomocníci pro vaše trávení

Mezi tyto pomocníky na správné trávení patří lněné semínko. Ráno nalačno rozkousejte 1 lžíci lněného semínka a zapijte jej vlažnou vodou. Po ránu je lepší vlažná voda, ať po ránu váš organismus neproplachujete hned ledovou vodou. Ale pozor! Lněné semínko nekupujte pomleté! Z kupovaného pomletého lněného semínka vyprchají prospěšné látky. Proto kupujte vždy celé a rozkousejte ho nebo rozdrťte těsně před konzumací.

Mezi další pomocníky patří fermentované nápoje jako je například kombucha, kterou seženete ve zdravých výživách. Dále taky jablečný ocet, který můžete ihned po ránu pít ve vlažné vodě. Stačí jen 1 lžička, je chuťově velmi výrazný. Také tu můžeme zařadit ovoce a zeleninu, protože obsahují hodně vlákniny, která je prospěšná pro správnou funkci trávení.

Pokud vám chybí dostatek vlákniny ve stravě, tak můžete trpět zácpou. Pro dodání více vlákniny do vaší stravy si můžete pořídit tak zvané ,,Psyllium”, což je vláknina, kterou seženete v drogeriích či zdravých výživách. 

2. Voda, voda, voda

Abyste si udrželi trávení v harmonii, tak je klíčové pít dostatek neperlivé vody! Voda vyplavuje nadbytečné a škodlivé látky z vašeho těla ven. Proto pijte okolo 2 litrů vody každý den a uvidíte, že ať už vás sužuje jakýkoli problém s trávením, tak brzy odezní. Zároveň můžete podpořit vaše trávení tím, když po ránu vypijete 0,5 litru vlažné vody.

Můžete si do ní přidat citrón, který to ještě více podpoří. Obrovským nakopávačem pro trávení, ale celkově pro zdraví a spoustu energie, je vypít po ránu vlažnou vodu s citrónem, jablečným octem a špetkou himálajské soli! Vyzkoušejte a uvidíte.

voda
Nezapomínejte na dostatečný pitný režim. (foto: 123Rf)

3. Omezte tyto potraviny

Existují potraviny, které škodí trávení. Mezi ně patří především bílé pečivo a jakékoli ultrazpracované potraviny. Omezte tedy výrobky z bílé mouky a celkově lepek. Lepek je obsažen ve spoustě potravin, ale věřte mi, že když jej omezíte, tak pocítíte obrovské změny. Nejen ohledně vašeho trávení, ale především se změní vaše zdraví a vaše postava se začne měnit k lepšímu.

bílé pečivo
Žádné bílé pečivo. (foto: 123RF)

Mezi ultrazpracované potraviny patří polotovary, nekvalitní šunky, tavené sýry, pomazánky z obchodu a zkrátka všechny potraviny, jejichž složení je delší než 1 řádek! Taky chci zmínit omezení mléčných výrobků, které spoustu lidem dělají potíže. Mléčné výrobky z obchodu jsou totiž opravdu nekvalitní, a proto doporučuji konzumovat raději kvalitní od farmáře a ze zdravých výživ.

K TÉMATU  Osvědčené triky našich babiček: Voda v uších, komáří bodnutí i škytavka

Zkuste omezit mléko z obchodu, bílé jogurty a také tvarohy. Po chvíli si všimnete, že se vaše trávení dalo více do pořádku. 

4. Nepřejídejte se!

Tohle je neskutečně důležitý bod. Když se přejídáte nebo jíte každé 2 hodiny, tak strašně moc zatěžujete vaše trávení! Vaše buňky pak nemají prostor na regeneraci a navíc jste unavení. Proč? Protože tělo spotřebovává veškerou energii na trávení jídla.

Když se přestanete přejídat a jíst mezi jídly, tak nejen že zlepšíte vaše trávení, ale hlavně vám začnou mizet různé zdravotní problémy, nafouklé břicho a taky budete mít více energie. To samé platí s jedením před spaním. Vaše tělo pak nemá prostor na regeneraci buněk, když v noci pracuje na strávení daných potravin. Proto nejezte 2-3 hodiny před spaním. 

5. Bylinky aneb léčivá síla přírody

A na závěr tu máme pomocníky z přírody! Mezi ně patří ostropestřec mariánský, který čistí játra a dostává trávení více do harmonie. Dále taky mátový čaj a kvalitní zelený čaj. Hlavně nekupujte zelený čaj ze sáčku. Kupte si kvalitní a sypaný zelený čaj ze zdravé výživy. Ano, bude vás to možná stát více peněz, ale věřte mi, že vám vaše tělo poděkuje. Navíc do čeho jiného investovat, než do svého zdraví? 🙂 Když se cítíme zdraví, tak pak fungují i další oblasti v našem životě. 

bylinky trávení
Bylinky přímo z vaší zahrádky. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Pokud trpíte na akné nebo ekzém, na vině může být i špatné trávení

4 důkazy, že je čokoláda vlastně zdravá. Reguluje krevní tlak a prospívá trávení!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Málokterá z nás má cvičení v oblibě – chceme se mu vyhnout co se dá a doufáme, že to bez něj zvládneme. Existují ale cviky, které nejsou tolik náročné, a zároveň dokáží změnit život k lepšímu. Ať už v oblasti zdraví nebo sexu. V obojím případě se budete cítit mnohem lépe poté, co budete pravidelně cvičit Kegelovy cviky.
Všechny si v posteli chceme užít a navíc žádná z nás netouží po penisu, který se v pánských trenkách hledá lupou. Čeho je ale moc, toho je příliš. S jeho velkou výbavou se připravte na několik omezení. Příliš velký penis je zkrátka kontraproduktivní. A jak to všechno leze do peněz?
Přemýšlíte o tom, že byste své dítě na týden nebo dva poslali na dětský tábor? Pro koho jsou tábory vhodné, a komu naopak ublíží? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody letního táborování.
Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!
Praní prádla je každotýdenní činnost, ke které se musí přistoupit. Koše totiž začínají přetékávat a člověk najednou nemá, co na sebe. Je proto klíčové, abychom našemu použitému oblečení zase vdechli nový život. Jenže jak k praní prádla přistupovat? 
V dnešní době máme spoustu pomocníků, o kterých si generace před námi mohly nechat jen zdát. Vysávají za nás roboti, praní prádla přenecháváme pračce, máme také myčku, tudíž nemusíme špinavé nádobí mít ručně. V mnoha ohledech, jak se zdá, máme vše vlastně jednodušší. Proč ale paradoxně i tak nemáme čas a nejsme tak šťastní a v klidu, jak bychom měli být?
Výběrem svatebních šatů stráví mnoho nevěst i několik týdnů. Patříte k těm, které se nemohou rozhodnout? Nechte se inspirovat módními trendy roku 2022 a možná najdete, co hledáte.
Meghan Markle, Vévodkyně ze Sussexu, si během svého partnerství a manželství s princem Harrym dokázala znepřátelit řadu příznivců královské rodiny. Čím je kontroverzní Američanka proti sobě poštvala?
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
Plavky neodmyslitelně patří k létu. Jelikož se plavková sezona blíží rychlostí blesku, mělo by se zmínit to, jaké plavky se nosily dříve, a jaké se budou nosit letos.
Během pandemie začali lidé trávit o 30 procent více volného času u mobilů a počítačů. Aktuálně to jsou čtyři hodiny a dvanáct minut denně u smartphonu a další čtyři hodiny před monitorem. Tato 'nálož' má své důsledky. Čekárny očních lékařů praskají ve všech. Nechcete-li se k pacientům přidat, neignorujte varovné signály. Naučte se potížím předcházet a řešte je.
V Čechách i ve světě snad neexistuje nikdo, kdo by o francouzských filmech Nezkrotná Angelika alespoň neslyšel. Tato telenovela se stala slavnou především díky své hlavní představitelce, kterou ztvárnila francouzská herečka Michèle Mercier. Tato nezapomenutelná tvář přitom účinkovala ve více jak 50 filmech. V současnosti je jí přes 60 let a ve společnosti se již příliš neukazuje. Zachovala si ovšem svou pověstnou jiskru v oku a na rozdíl od svých kolegyň se rozhodla stárnout přirozeně a grácií.

Výběr článků

Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Na vašem těhotenském testu se konečně objevily dvě čárky a vás začala děsit vidina, že se příštích devět měsíců nepohnete z gauče? Dobrá zpráva je, že se v těhotenství sportu zříkat nemusíte. Právě naopak, fyzická aktivita představuje skvělou přípravu na porod. Musíte jen zvolit tu správnou a nepřepínat své síly.

Nepřehlédněte

Hledáte originální tipy na výlety v okolí vašeho bydliště, nebo se rádi podíváte i do jiných krajů České republiky? Přinášíme vám nový seriál, v němž vám prozradíme tipy na ta nejkrásnější a nejzajímavější místa ze všech krajů naší země.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek