Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Umělé květiny v domácnosti: ano, či ne?

Umělé květiny jsou velmi oblíbené v kancelářích, obchodech, různých salonech, protože si zachovávají svůj původní vzhled a nevyžadují údržbu. Existuje mnoho pověr týkajících se domu a věcí v něm. Lidé se zajímají o správné uspořádání zrcadel, nábytku a vůbec o vlastně to platí o spoustě věcí, které si domů kupují. Jednou z otázek, které je trápí je to, zda stojí za to, domů kupovat umělé květiny.
umělé květiny
Patří umělé květiny do domácnosti? (foto: 123RF)

30. 06. 2021

Pověry na nás mají velký vliv

Ohledně umělých květin existuje opravdu mnoho pověr a je od nich dosti odrazováno. Umělé květiny s sebou prý přinášejí nemoci, hádky, sváry, nejrůznější potíže a dokonce slibují smrt. V bytě, kde je neživá kytice, se lidé cítí osamělí a nepochopení.

Rovněž se věří, že prázdnota uvnitř květenství pohlcuje veškerou pozitivní auru a vysává energii. Živé květiny naopak dodávají člověku elán. A tak se mnoho z nás dostává na vážky – živé květiny přece jen něco stojí a brzy uvadnou, zato umělé nám už zůstanou. Co si tedy vybrat?

Máme dobrou alternativu!

Podle všeobecných přesvědčení jsou přijatelnou možností suché květiny. Neměli by však být uschlé ani mrtvé, ale musí být pečlivě vysušeny a prezentovány ve formě kompozice. Vždyť přece už v dávných dobách v domě visely suché věnce a trsy polních rostlin. Byly dokonce úspěšně používány jako amulety.

Proto se nemusíte bát umístit si domů usušenou květinu Často se jedná například o svazek růží, které jste dostala k narozeninám, či dokonce o svatební kytici, která vám může ještě dlouho připomínat onen památný den.

Řeknete umělým květinám „ano“?

Pokud se přeci jen rozhodnete zakoupit si umělou květinu, dbejte na to, aby tato dekorace neztratila jasnou barvu. Proto by se umělé květiny neměly umisťovat na okna na přímé sluneční světlo. Prach je také velkým a častým nepřítelem. Z okvětních lístků a stonků jej můžete opatrně odstranit proudem vody, kartáčem nebo fénem. Nemusíte tak složitě otírat hadříkem každý lístek.

Balancování pro a proti

Čerstvě natrhané květiny oživí jakýkoli interiér, vnesou světlé barvy do místnosti a naplní ji příjemnou vůní. Bohužel neustálé udržování živých rostlin v domě je pro mnohé nedostupným luxusem. A někdy jde o principy: po krátkém stání ve vodě květina vadne a umírá. Umělé kytice jsou zase druhá věc. Jedná se o odolnou výzdobu interiéru, která potěší oko, avšak jen potud, dokud ho svým vzhledem neomrzí.

K TÉMATU  Bez pohledu do zrcadla nevyrazíme z domu. Může mít stovky tvarů a podob, stačí si vybrat! Jaké jsou teď trendy?

Argumenty pro

Vše, co umělé květiny (nebo spíše obyvatelé domu, ve kterém se nacházejí), potřebují, je pravidelné odstraňování prachu. Pokud to materiál výrobku umožňuje, provádí se mokré čištění. Listy a pupeny jsou otřeny vlhkým hadříkem, omyty pod sprchou nebo dokonce umyty v umyvadle.

Pokud jsou květiny vyrobeny z papíru nebo jiných choulostivých materiálů, použijte malý vysavač k odstranění prachu. Neživé květiny mají oproti živým mnoho výhod:

  • nezpůsobují alergie;
  • nejsou jedovaté a zdraví nebezpečné, jako mnoho živých rostlin;
  • vypadají dosti reálně;
  • překvapí svou rozmanitostí;
  • jsou mnohdy cenově dostupné;
  • lze umístit kamkoli, nejen k oknu;
  • nenáročné z hlediska péče.

Argumenty proti

Přes všechny výhody umělých květin mnozí rozhodně odmítají mít je ve svých domovech. Na otázku „proč?“ často odpovídají, že neživé květiny mají místo na hřbitově. Avšak moderní kytice vytvořené k výzdobě interiéru vůbec nepodobají hřbitovním květům. Nevýhodou je také to, že umělé květiny jsou slavnými sběrači prachu.

V pupenech a na listech se ho hromadí velké množství, což je škodlivé pro zdraví obyvatel. Je obzvláště škodlivé umístit kytici nebo kompozici do blízkosti postele malého dítěte, alergika nebo osoby trpící respiračními chorobami. Umělé květiny také prý negativně ovlivňují energii domu a samotných obyvatel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Letní věnce aneb kouzelný doplněk na vchodové dveře i do bytu

Darujte ty správné květiny aneb jak se neztrapnit

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Psi jsou odjakživa symbolem věrnosti a oddanosti. I mezi nimi se však najdou jedinci, kteří v tomhle směru excelují. Možná znáte příběh japonského psa plemene Akita Inu jménem Hačikó ze dvacátých let minulého století. Ten byl zvyklý čekat na svého pána, univerzitního profesora v letech, na jednom tokijském nádraží, kde ho páníček nechával cestou do práce.
Nezáleží na tom, jestli je vám třicet nebo padesát. Bolesti zad a s tím přidružené obtíže se mohou týkat kohokoli, vždy v jiné podobě či intenzitě. Ať už za to může genetika, špatné zlozvyky, nedostatek pohybu a nezdravý životní styl či dokonce úraz, v každém případně je to něco, co dokáže ukrást kvalitu života. A rada nad zlato – když bolí záda, začněte cvičit. Jenže jaké cvičení vybrat, aniž bychom si ublížili a opravdu si pomohli? Jednoznačně SM systém od doktora Richarda Smíška, který s vadami páteře dokáže doslova zázraky.
Dřímají vám pod polštářem dlouho střádané úspory? Možná vás denně provází strach z toho, že na dveře vaší domácnosti zaklepe neovladatelná inflace a všechny vám je sebere. Jelikož tento finanční jev začíná vystrkovat své růžky, je zapotřebí se zamyslet nad investováním. Pokud nemáte naspořeny miliony, je pro vás tou nejlepší cestou zlato – tedy investiční zlato.
V dnešním rychlém tempu života se stále více žen rozhoduje pracovat z domova. V tomto článku prozkoumáme tipy a triky, jak si vytvořit efektivní pracovní prostor v domácím prostředí. Od organizace pracovního času po ergonomii pracovního místa – objevte klíčové faktory pro úspěšné fungování v home office.
Proměňte svůj domov či byt v harmonickou oázu, kterou nebudete chtít už nikdy opustit. Udržování prostoru v Zenu není jen o stylu.
Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.
Způsobů uchovávání potravin a úrody je několik – vedle klasického zmrazování v mrazáku můžete také své plodiny zavařit a vychutnat si tak jejich skvělou chuť i několik měsíců poté. Vyzkoušejte tyto snadné tipy a zavařujte v pohodlí domova.
Květiny v interiéru nejsou žádnou novinkou. Aby také ano, vždyť se s nimi bylo možné setkat už před hodně dlouhou dobou. Naši předkové je milovali. Není se čemu divit, jelikož se jednalo o nadčasovou záležitost.
V éře digitálních rande a sociálních sítí se naše cesty k lásce neustále vyvíjejí. Zjistěte, jak moderní technologie přetvářejí způsoby, jakými navazujeme a udržujeme vztahy, a co to znamená pro budoucnost romantiky.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
Možná sami na sobě cítíte, že už nemáte tolik chuť na saláty z čerstvé zeleniny, lehká jídla a vlastně ani na prosecco. Prostě by to chtělo něco sytějšího, aby vám nebyla zima a neměly jste pořád hlad. Co zkusit podzimní jídelníček?

Výběr článků

Přemýšlíte, co ještě pořídit na zahradu? Houpačka vám zpříjemní letní dny, kdy budete chtít posedět venku, ale vyhnout se přímému slunci. Jednoduché závěsné zahradní houpačky s ocelovou konstrukcí snadno přemístíte kamkoli po zahradě a na zimu se dají složit. Dřevěná pergola stojí pevně na místě, ale zase vypadá se zavěšenou houpačkou překrásně. Jen si vyberte!
Ať už patříte mezi věčné dietářky nebo momentálně cítíte, že přišel ten správný čas shodit pár kil navíc, jistě přemýšlíte, jakou nejlepší cestou se vydat. Ve světě diet se objevuje řada možností, jak dosáhnout vytouženého cíle.
Když se narodí zdravé miminko, které najednou zemře, jde vždy o nesmírnou tragédii nejen pro rodiče, ale pro celou rodinu. Za náhlou a neočekávanou smrtí miminka může být strašák všech rodičů označovaný jako syndrom náhlého úmrtí kojence. Existují nějaká opatření, která pomáhají výskyt tohoto syndromu snížit? Otázka, která zajímá každou nastávají maminku.

Nepřehlédněte

I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.
Je pití dvou litrů vody denně málo nebo moc?  Proč káva nebo kola do pitného režimu nepatří? Zatěžujete pitným režimem své tělo nebo mu naopak děláte dobře? Snažili jsme se to zjistit. Tak čtěte, ať víte víc!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek