Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Měsíc a jaký má vliv na chování člověka?

Vědci tvrdí, že lunární cykly mohou souviset třeba s délkou spánku a menstruačními cykly. Vše je ale předmětem sporů. Jak si stojí věda a její pátrání po příčinách nespavosti u lidí? A v čem nás ještě měsíc a jeho cyklus ovlivňuje? Podíváme se na dopady měsíce na lidskou psychiku, zdraví i běžný denní režim.
měsíc vliv
Jaký vliv má měsíc na člověka? (Foto: 123RF)

29. 10. 2021

Co všechno ovlivňuje?

Měsíc má nemalý vliv na člověka. V období, kdy je na obloze úplněk, lidé usínají v průměru o 5 minut déle, jejich spánek trvá o 20 minut méně a fáze hlubokého spánku je snížena o 30 %. Měsíční cykly také ovlivňují Zemi: množství vyzařovaného světla závisí na fázi měsíce a gravitační přitažlivost každých 12,4 hodin stimuluje příliv a odliv oceánů.

Stav lidí je synchronizovaný s těmito cykly. Vědci tvrdí, že přitažlivost působí na každou molekulu vody. Jedním z důvodů pro změnu stavu člověka proto může být gravitační přitažlivost, jelikož jsme tvoření ze 75 % vodou.

O spánku se diskuze nevedou

V průběhu dějin si lidé spojovali vliv měsíce s různými jevy. To bylo většinou neopodstatněné, ale zdá se, že něco z toho je pravda. Vědci americké univerzity zjistili, že měsíční cykly opravdu ovlivňují délku spánku. Čím blíže byl úplněk, tím méně lidí v noci spalo.

Je pravděpodobné, že klíčovou roli při tom hrálo množství světla – s úplňkem je ho více a lidský mozek na to patřičně reaguje. Ovšem s umělým osvětlením tento jev není tolik výrazný. Účinek měsíce na lidský spánek je výraznější tam, kde není přístup k elektřině.

A co ženy a jejich dny?

Ale spánkové cykly nejsou jediné, které může Měsíc ovlivnit. Dříve se všeobecně věřilo, že lunární cykly jsou spojeny s těmi menstruačními – možná ne bezdůvodně. Další studie ale ukázala, že menstruační cykly lze synchronizovat s lunárními cykly zejména u mladých žen, které nejsou vystaveny nadměrnému umělému světlu. Nástup menstruace zpravidla spadá na úplněk. S věkem se však cyklus zkrátí a přestane se shodovat s lunárním.

Reprodukce u lidí a zvířat

Vědci předpokládají, že v dávných dobách bylo lidské reprodukční chování výrazně spojeno s lunárními cykly, avšak příchod umělých světelných zdrojů, zejména v posledních stoletích, toto spojení výrazně oslabil. Vždyť přece u zvířat je tento jev velmi často pozorovaný, nicméně u lidí je stále předmětem zkoumání a častých sporů. Možná se ale díky novým studiím brzy pevně dokáže, jak to mezi námi lidmi a měsícem opravdu je.

K TÉMATU  Vánoční půst je to nejhorší, co můžeme tělu na Štědrý den dopřát! Proč tolik trpí? Jak se o Vánocích stravovat a kdy je čas na cukroví?

Vliv fází měsíce na člověka

Nový měsíc

Nový měsíc ovlivňuje většinu lidí negativně. Stáváme se podrážděnějšími, agresivnějšími. Cítíme také apatii ke všemu. Nový měsíc má ale pozitivní vliv na děti: jsou méně nemocné a stávají se aktivnější. Během tohoto období plánujte a stanovujte cíle. Formulujte je a pište. Nepracujte příliš tvrdě ani se nestresujte.

Rostoucí měsíc

Rostoucí měsíc má pozitivní vliv na ženy. Cítíme příval energie a touhu přijímat vše tady a teď. Nálada je radostná, lehká. Během tohoto období můžete začít plnit cíle. Podepisujte smlouvy, choďte do posilovny, je také důležité dbát na příjem vitamínů. Tělo totiž musí nejen vydávat, ale přijímat.

Úplněk

Zvyšuje se emocionalita a častěji se u lidí, převážně u mužů, projevuje agresivita. Proto je důležité si co nejvíce vyčistit mysl: meditovat, tančit, navštívit psychologa. Doporučujeme nedělat nic, co by představovalo riziko pro zdraví: nepřekračujte během jízdy rychlost, nepijte alkohol, nepřetěžujte se prací.

Ubývající měsíc

V toto období je pro tělo typická snížená citlivost. Tělo zpomalí, reakce se trochu zabrzdí. Je čas dokončit nedokončené podnikání a provést inventuru: v práci, rodinném životě, v projektech. Je důležité ovládat své emoce. Raději nezačínejte s ničím důležitým.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Samota má na zdraví člověka špatný vliv. Jaké nemoce vám podle vědců hrozí? A co vám přinese spokojený vztah?

Psychika ovlivňuje váš zdravotní stav. Jak si pomoci?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!
Avokádo se stalo součástí našich jídelníčků, kdy z něj můžeme připravit výtečné guacamole, využít jej jako náhražku másla nebo použít jako základ na zdravou pomazánku. Jenže avokádo skvěle neposlouží jen v kuchyni, jeho využití sahá daleko za kulinářskou sféru. Víte, k čemu všemu se vám může doma hodit?
Pozdrav vycházejícímu slunci nad třpytícím se oceánem. Meditace za zvuku mořských vln. Uvolňující procházky palmovými háji. Kokosová voda a spousty exotického ovoce. Potřebujete dovolenou pro tělo i mysl? Vydejte se do teplých krajin za jógou. Spojit dovolenou s cvičením jógy je stále víc a víc populární.
Na Vánoce máme každý své oblíbené zvyky a dekorace. Existuje nepřeberné množství možností, jak vyzdobit vánoční interiér. Který nápad se vám líbí nejvíc?
Zdá se, že se zloději poslední dobou spokojí s čím dál tím menší kořistí a způsobí větší škodu na dveřích a vybavení. Jak jim zabránit ve vloupání?
Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.
Věděli jste, že podle posledních statistik má průměrný člověk ve svém mobilním telefonu stažených zhruba třicet mobilních aplikací? Sice je nemusí nutně využívat, ale staženy jsou. Zatímco pánové nezapomínají kromě sociálních sítí na sportovní aplikace nebo aplikace sportovního sázení, co ve svém mobilu ukrývají ženy?
Do roka a do dne, Lomikare, Lomikare... Ne ne, nejde o žádné zlo, natožpak historického charakteru. Jen ten časový úsek sedí pro přátelské a oboustranné ukončení spolupráce.
Umět lyžovat, bruslit. Dnes běžný standard pro mnoho rodin. Ale co když vaše dítě zimní sporty nezajímají? Má k nim odpor? Může se vám podařit ho překonat?
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
Hledáte efektivní a zároveň chutnou dietu, která vám bude vyhovovat? V současné době je na vzestupu dieta, která tyto podmínky splňuje, jaká?

Výběr článků

Při nakupování na internetu můžete narazit na řadu zajímavého. Při házení oblíbených nápojů do virtuálního košíku na vás může vyskočit třeba takzvaný matcha čaj, který vás zaujme pro svou nápadně zelenou barvu. Právě díky ní se nad ním pozastavíte a přemýšlíte, jestli si ho také vhodit či nevhodit do onoho koše. Nakonec však kliknete na "dokončit nákup" s tím, že si ho zakoupíte někdy příště. Pojďme si prozradit, proč se této chyby v budoucnu nedopustit.  
Mnohokrát jste se těšili na chvíli, kdy spolu konečně budete trávit více času. A když ta situace nečekaně nastala, místo společného tvoření, her a zkrášlování bytu se jen hádáte?
Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.

Nepřehlédněte

Vidíte manželství jako metu, do níž vstupujete v princeznovské róbě bránou opentlenou květinami ve stylu "žili šťastně až do smrti“? Nebo jako strašák, který omezuje vaši osobnost? Je manželství a rodina ještě stále základem vztahu dvou lidí? A jaké má tato instituce výhody a nevýhody?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek