Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Ginkgo biloba – znáte strom z Asie se zázračnými účinky?

Strom ginkgo biloba je svými účinky proslulý již po staletí. Využíval se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně. V Asii, odkud pochází, je v některých místech dokonce uctívaný.
ginkgo
Jinan dvoulaločný lépe známý jako ginkgo biloba. (foto: 123RF)

25. 02. 2022

I u nás je strom známější pod označením ginkgo biloba než pod českým názvem jinan dvoulaločný. Stromy jinanu bývají označovány jako živoucí fosilie, jelikož jejich historie sahá až do doby prvohor. Někdy můžete zaslechnout i jeho přezdívku fontána mládí.

Prostě nepřehlédnutelný

Ginkgo biloba je velmi mohutný a na první pohled zajímavý strom. Dosahuje do výšky kolem 35 metrů, dožívá se až 1000 let. Ze stromu se využívají především jeho listy. Jsou sytě zelené a mají dva laloky – jak již název stromu napovídá. Jejich tvar může připomínat vějíř.

A právě listy stromu v sobě obsahují mnoho cenných látek. Sklízí se především na konci léta a na začátku podzimu, kdy by měly mít na naše tělo největší efekt.

Na zahřátí končetin i pro lepší paměť

Naše zdraví potěší obsažené flavonoidy, terpenické laktony a mnoho dalších. Zřejmě vás tolik nezaujme výčet obsažených látek, ale spíš, jaké má ginkgo biloba účinky na naše tělo. Pokud budete ginkgo užívat pravidelně, můžete na sobě pozorovat plno pozitivních účinků. Mezi nejčastější patří:

  • lepší prokrvení končetin
  • podpora paměti a soustředění
  • efektivní očista těla od škodlivých látek
  • zmírnění únavy
  • zmírnění bolesti hlavy
  • lepší zvládání stresových situací

Pokud máte neustále studené ruce nebo nohy, ginkgo určitě vyzkoušejte. Funguje také jako prevence náhlých mozkových příhod, onemocnění srdce a cév. Díky tomu, že obsahuje velké množství antioxidantů, chrání buňky našeho těla před předčasným stárnutím. Bývá doporučován v pokročilejším věku pro podporu fungování mozku. Je možné ho brát jako doplněk léčby při Alzheimerově chorobě. Celkově harmonizuje tělo, mohou tedy vymizet různé nepříjemné příznaky, se kterými si mnohdy klasická medicína neví rady (např. pískání, hučení v uších).

Vyberte si, jak ho užívat

Doplňky stravy obsahující extrakt z listů můžete zakoupit ve formě prášku nebo kapslí. Lze koupit i usušené a nadrcené listy, ze kterých si pak snadno připravíte čaj. Je třeba ale počítat s tím, že jakmile začnete ginkgo bilobu užívat, neprojeví se jeho účinky okamžitě. Vydržte ho brát pravidelně několik týdnů a pak až můžete zhodnotit jeho přínos.

K TÉMATU  10 termálních míst, kde se vykoupete i v zimě

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Chia semínka: Přínos pro naše zdraví + recept jako BONUS!

Znáte pupalku? Pomáhá nejen proti stresu. Jak přistupovat k pěstování?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Maminky v tomto videu natočil jeden tatínek, který je dal přes internet dohromady, aby ukázali světu, jak může být běžný život s postižením zábavný a plný radosti. Píseň, kterou společně zpívají, je dojemná skladba A Thousand Years. V originále ji nahrála zpěvačka Christina Perri k filmu Twilight sága: Rozbřesk - 1. část. Video bylo natočeniona podporu World Down Syndrom Day 2018, a představuje 50 matek s jejich dětmi. Původní inspirace vznikla díky britské organizaci Singing Hands, která pomáhá dětem ve skupinách učit Makaton. Tento jazykový program pomáhá slyšet lidem s problémy s učením nebo komunikací pomocí značek a symbolů. Tohle vás skutečně dojme!
Aloe vera je rostlina, která se velmi často označuje za zázrak v květináči. Zdravotní benefity a léčivé účinky této drobné dužinaté a nijak nevýrazné rostliny jsou totiž až dech beroucí. Nemůžeme se divit tomu, že se mezi námi najde tolik lidí, kteří chtějí zázračnou aloe vypěstovat. Bohužel ne každý je zběhlý v pěstování. Jak tedy na to? Jak na pěstování aloe, která nám pomůže při akné i popáleninách?
Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Je možné, že v běžném ortodoxním vztahu se necítíte příliš šťastní, i když vám tam nic nechybí. Možná by vám více vyhovoval otevřený vztah. Co to obnáší? Jaké jsou benefity? Jste vůbec typ pro otevřený vztah? Je mnoho věcí, které je předtím třeba brát v úvahu.
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Ekologické rodičovství není jen módní trend, ale způsob, jak předat dětem důležité hodnoty týkající se ochrany naší planety. Udržitelný životní styl může pomoci snížit vaši ekologickou stopu a zároveň zajistit zdravější prostředí pro vaši rodinu. Zde jsou praktické tipy, jak začít:
Že se rybí olej nevábné chuti musí jenom konzumovat? Možná vás nikdy ani ve snu nenapadlo, že když ho začnete používat jako krém, můžete díky němu zkrásnět. Dáte mu tedy šanci? Nebudete litovat!
Jsem už roky rozvedená a svou dceru vychovávám sama. Moje rodina je s tím smířená, ale moje bývalá tchyně to nikdy nerozdýchala. Ona je prostě stará škola, je věřící, a tak s ní náš rozchod docela zamával. Zpočátku mě nechtěla už nikdy vidět, pak ale ovdověla a chtěla se více sblížit s vnučkou.
Co vede vegetariány k jejich rozhodnutí přestat jíst maso? Co toto rozhodnutí do jejich života přinese a jak jsou na tom zdravotně oproti zbytku populace? Podívejte se na rozhovor s veganem a vegetariánkou, kteří se rozhodli ze dne na den přestat jíst maso.
Koncem listopadu dorazí na pulty knihkupectví výpravná obrazová monografie Žít – Karel Svoboda. Spletité osudy slavného skladatele v ní jedinečným způsobem zpracoval jeho syn Petr Svoboda, který své vzpomínky doprovodil i desítkami unikátních fotografií. Mnohé z těchto snímků jsou publikovány vůbec poprvé. Kromě Petra Svobody zavzpomíná v knize na geniálního, i když svérázného umělce plejáda dalších osobností, jejichž vtipné, láskyplné, ale i nostalgické historky obraz Karla Svobody dokonale dotvářejí.
Chcete si vyrobit roztomilé a barevné svíčky podle vašeho gusta? Není to nic těžkého! Tyhle nápady vám napoví jako inspirace pro vaše vlastní svíčky, které poslouží také jako dekorace. Zapojte i děti, které budou mít radost z vlastnoručního díla. To může posloužit jako dárek pro někoho z rodiny. Co takhle svíčka jako Coca-Cola nebo překrásný květ růže?
S mámou jsme si blízké, myslím, že jsme si vytvořily hodně hlubokou vazbu v době, kdy nás táta opustil. Mám ještě o rok mladšího bratra, který se nikdy nemohl smířit s rozvodem rodičů a byly s ním poměrně velké problémy.

Výběr článků

Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Její jméno je Kathy Jacobs, je jí 56 let a žije ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Calabass ve státě Kalifornie.
Čisticí prostředky na nás útočí reklamou, podle které je každý z nich ten nejúčinnější a nejvoňavější. Jsou látky v pracích prostředcích nezávadné? Laik to nepozná, ale existuje úsporné i efektivní řešení. Vyrobte si doma vlastní prací prášek. A nebojte, nejedná se o žádnou neúčinnou náhražku - tohle vám plně nahradí běžně kupované výrobky. Jak na to?

Nepřehlédněte

Tajemný společník tam kdesi z vesmíru, který nám svítí noc co noc – to je Měsíc. Jeho fáze nás zahalují do symboliky a mystiky, ovlivňují naše nálady a energii. Každá fáze Měsíce nese svůj význam a zanechává stopu na našem nitru. Věnujte jim pozornost, prozkoumejte jejich význam a objevte, jak mohou ovlivnit vás a váš život. Vstupte do fascinujícího světa měsíčního cyklu a prožijte jeho magii na vlastní kůži.
Může sýr přivolat noční můry? A jak je to s kořeněnými jídly? Dejte si pozor na to, co jíte. Váš spánek i sny totiž může ovlivnit nevhodná strava. Pokud se v noci převalujete nebo máte problém zabrat, vina může být i v jídle.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek