Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

4 knihy, které připomenou historii. Přečtěte si příběhy z koncentráku

Říká se, že historie, ač je sebevíc temná, by se měla připomínat. Důvod je prostý - pokud budeme mít neustále na paměti hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo, nedovolíme, aby k něčemu podobnému došlo i nyní. I z toho důvodu se stále točí filmy s osvětimskou tématikou, které jsou založeny na skutečných událostech, nad kterými se jen nevěřícně kroutí hlavou. Kromě filmových snímků stojí za přečtení také knihy o koncentračních táborech, které vás možná více vezmou za srdce.  
příběhy z koncentráku
Jaké knihy z koncentráků stojí za přečtení? (foto: 123RF)

05. 10. 2021

Takových knih s touto hrůznou tématikou je však v knihovnách a knihkupectvích celá spousta. Pojďme si proto vyjmenovat alespoň některé z nich, které stojí za přečtení přednostně.  

V pekle plynových komor, Shlomo Venezia 

I když se na pultech knihkupectví najdou výtisky, jako je “Chlapec v pruhovaném pyžamu” nebo “Tatér z Osvětimi”, najdou se také knihy pojaté z trochu jiné perspektivy. Většinou nás knihy o koncentračních táborech vezmou mezi Židy, kteří museli do naprosté únavy a vyčerpání pracovat. Kteří nedostávali mnoho jídla a kteří byli biti vždy, když nevyhověli příkazům důstojníků.

Existují ale i takové knížky, které jsou sice téže hrůzného charakteru, ale pojednávají o jiné části tábora a o lidech, kteří nebyli mezi ostatními. Těmi myslíme ty ze sonderkommanda.  

Jedním z nich byl i Shlomo Venezia – muž, který se dostal mezi “vyvolené”, jež sice dostávali větší příděly jídla a kteří se víceméně nechávali na pokoji, na druhou stranu museli být těmi, kdo se postará o těla v plynových komorách a o jejich spálení. Jinými slovy právě oni byli těmi, kteří vedli své známé i neznámé na smrt. Kniha nazvaná “V pekle plynových komor” je psaná stylem rozhovoru, ve kterém se její autor zpovídá z hrůzných vzpomínek, které nahání husí kůži.  

Je velmi zajímavé, jak Židy ze sonderkommanda viděli ostatní. Dalo by se říct, že jim dokonce záviděli větší příděly jídel, bohužel si neuvědomovali, že právě tito lidé jsou vyčerpáváni po té psychické stránce.  

https://www.databazeknih.cz/knihy/v-pekle-plynovych-komor-39223

Osvětimská ukolébavka, Mario Escobar 

Dalším velmi zajímavým knižním výtiskem, který opět nepatří k těm, jež tak dobře známe, je Osvětimská ukolébavka. Není to Židech urputně pracujících a bitých. V tomto případě mluvíme o knize o Němce, která si však vzala Roma a měla s ním děti. A i když ona nemusela odjet do koncentračního tábora, přesto jela, aby neopustila svou rodinu.

K TÉMATU  Hyperaktivní močák: Co dělat, když už zase musíte?

Díky jejímu původu s ní bylo až do konce zacházeno jinak než s ostatními, čehož se snažila využít. Stála za školkou ve Osvětimi a přimlouvala se u samotného Mengeleho, aby děti dostávaly větší příděly a měly si s čím hrát.  

Velmi poutavý příběh, který zaručeně přelouskáte během několika dnů. I když nepatří kniha k nejtenčím, příběh je velmi poutavý a, jak již bylo zmíněno, opět z trochu jiné perspektivy, než jakou byste pravděpodobně čekali.  

https://www.databazeknih.cz/knihy/osvetimska-ukolebavka-405127

Co Dante neviděl, Alfréd Wetzler 

Příběh Wetzlera a Vrby pravděpodobně nemusíme připomínat, pokud se o osvětimskou tématiku trochu zajímáte. Mluvíme o Židech, kterým se podařilo utéct z Osvětimi. Zejména zpráva Alfréda Wetzlera se stala velmi důležitým a klíčovým zdrojem informací pro spojence, kteří nakonec Osvětim osvobodili. I když je pravdou, že hrůzným činům, ke kterým v táboru docházelo a kterými byli Židé svědky, nikdo zprvu nechtěl věřit.  

V současné době existuje také film na motivy příběhu.

https://www.databazeknih.cz/knihy/co-dante-nevidel-145435

Chlapec v pruhovaném pyžamu, John Boyne 

A když už jsme zmínili Chlapce v pruhovaném pyžamu výše, zmiňme ho také závěrem. Jedná se totiž také o knihu, která by měla mít své místo ve vaší knihovně, pakliže jste nadšeným čtenářem výtisků s podobným tématem. Na motivy knihy se natočil stejnojmenný snímek pojednávající o devítiletém chlapci, který si mezi Židy najde svého kamaráda.

A i když je od sebe dělí ostnatý plot, přesto si vytvoří silné pouto. Vše ale bude mít nakonec velmi drastickou dohru. 

https://www.databazeknih.cz/knihy/chlapec-v-pruhovanem-pyzamu-7852

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Knihy pro pohodový večer: desítka těch nejlepších

Nový rok ve znamení investování. Knihy, které vás dovedou k bohatství

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Doby, kdy existovala pouze dvě pohlaví, muž a žena, jsou dávno pryč. Fyzicky se lidé rodí stejní, ale psychicky se mění. S tím jsou také spojené nároky na to, aby si člověk mohl vybrat takové pohlaví, jaké mu je nejbližší. Znáte všechna pohlaví? Jejich výčet vás možná překvapí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
Všichni mluví o tom, že předehra je důležitou součástí dobrého sexu. Ale jak na tu nejlepší předehru, aby vaše žena byla úplně hotová? Protože milostná předehra přichází v různých podobách, a pro někoho může být matoucí, nebo dokonce stresující se v této změti zorientovat. Ale žádný strach, proto jsme tu my, abychom vám pomohli.
Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.
Monstera – pokojová rostlina s monstrózními listy, která je součástí českých rodin už od nepaměti. V mnoha domácnostech se dědí po generace – pěstovaly ji babičky, matky, dcery i vnučky. Je ideální rostlinou do moderních i starších domovů, hravě si s ní poradí i začínající pěstitelé. Ke svému životu totiž nevyžaduje prakticky nic.
Jaké jsou vaše plány a cíle? Chcete zůstat v zajetých kolejích zaměstnance? Nebo prahnete po výstupu ze své zóny komfortu, která s sebou nese také start podnikání? Ať už chcete rozjet velkou společnost nebo působit „na vlastní noze”, v obou případech by vám v knihovně mělo dřímat několik knižních výtisků, které mohou člověka sedmimílovými kroky posunout kupředu.
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?
Různé alternativní směry výuky jsou v dnešní době stále populárnější. Možná si řeknete, že při pohledu na stav klasického státního školství není divu. Jedním z těchto směrů je Montessori pedagogika, někdy můžeme slyšet mluvit také o Montessoriovské škole. Víte, jak vypadá vzdělávání v takovýchto školách a školkách? Pojďme se podívat na základní principy.
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
Poslechněte si deset hlasů z britské verze talentové show The Voice 2019, které naprosto uchvátily diváky a šokovaly porotu. To je zpěv!
Proč zrovna deset tisíc kroků a proč byste měla výzvu vzít za svou i vy? Důvodů je hned několik a všechny vám budou jedině ku prospěchu.
Zjistili jste, že jste bez takzvaného hotovostního polštáře? Tudíž kdyby přišla další mimořádná situace podobná té na jaře, neměli byste, z čeho žít? Pak je načase začít s financemi lépe hospodařit. Abyste se však radovali ze zisků a nikoli ze ztrát, které na konci měsíce vykážete, stáhněte si mobilní aplikace, které vám se správou osobních financí pomůžou.
Tohle svému dítěti dělat nebudu! Takhle moje dítě rozhodně vychované nebude! To si nebude moct dovolit! To jsou časté věty, které člověk vypustí z úst ještě před tím, než se rodičem vůbec stane. Jenže když nastane okamžik a narodí se mu dítě, rázem ke všemu má trochu jiný postoj.

Výběr článků

Dřevěné bedýnky aktuálně frčí. Nehodí se přirozeně do každého interiéru, ale pokud máte rádi venkovský, přírodní nebo skandinávský styl, oceníte chytré nápady na jejich využití. Bedýnky poslouží hlavně jako odkládací prostory. Vhodnou kombinací z nich můžete vytvářet vlastní originální praktická řešení. Je na vás, jestli zvolíte jednoduché jednobarevné bedýnky nebo omšelý retro vzhled. Dají se obrousit, natřít i spojit. Upravte si je podle sebe!
Člověku to nedá, aby si toho nevšiml – je to tu už od začátku října, kdy se v obchodech objevuje první vánoční výzdoba, prohnaně proložená figurkami Mikulášů, čertů a andělů. V trafice se začínají objevovat svépomocné kuchařské časopisy, ze kterých se na člověka smějí pusinky, úly a kuličky, a než se nadějeme, máme tady plný frontální útok na peněženku a první signální soustavu. A co uděláme?
Rodit ve stylu vévodkyně Kate, které se osvědčila kombinace hypnoterapie, relaxace a dýchacích technik? To můžeme taky! Kolik stojí kurz hypnoporodu a co na něm teď všichni mají? A jaké vyšetření během těhotenství patří k těm nejhezčím? Přečtěte si postřehy naší redaktorky, která tohle aktuálně prožívá!

Nepřehlédněte

Když jsem potkala Petra, strašně se mi líbil a učaroval mi jeho úsměv, nadhled i smysl pro humor. Nikdy jsem ale necítila ty pověstné motýlky v břiše. Všem v okolí se ale líbil, dostal i mé rodiče a všichni si mysleli, že pro mě nemůže být vhodnější partner.
Dnes dáváme přednost sedací soupravě, ale pokud nám to prostor dovolí, proč si nedopřát klasiku? Křeslo v obývacím pokoji je pohodlné a zamilujete si ho! Ušáky, relaxační, rozkládací, moderní i elegantní nebo kožená klasika, vyberte si podle stylu vašeho interiéru.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek