Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Slovní zásoba u dětí: jak podpořit její rozvoj?

Pokud máte doma dítko, které využívá jen málo slov, neskládá pořádně celé věty dohromady nebo se mnohdy v řeči sekne, protože prostě nenachází vhodná slova, zřejmě přemýšlíte, co s tím. Samozřejmě je na místě poradit se s lékařem, ale pokud není situace úplně vážná, snadno na tom můžete společně zapracovat. A o co víc – bude vás to bavit! Jak se dá vývoj řeči dětí podpořit?
slovní zásoba u dětí
Jak podpořit slovní zásobu u dětí? (foto: 123Rf)

02. 06. 2021

Kolem věku dvou let obvykle děti začínají být v řeči aktivnější. Už rozumí tomu, co jim říkáme, některé děti se velmi hezky vyjadřují. Není však rozhodně třeba panikařit z toho, že dcera vaší kamarádky mluví ve větách, zatímco vaše dítě stěží užívá pár slov. Vývoj řeči je velmi individuální záležitostí. Poradíme, jak se slovní zásoba u dětí vyvíjí a jak ji podpořit.

Mluvit, mluvit, mluvit

Na dítě hodně mluvte, pokládejte mu otevřené otázky, vyprávějte mu o všem, co kolem sebe vidíte. Můžete si třeba doma zavést večerní nebo ranní rituál, kdy si budete prostě jen povídat. Co se vám dnes líbilo? Co vás dneska naštvalo? Dítě navíc naučíte úplně úžasnou věc. Dokáže popsat své pocity, což pro něj výhledově může být opravdu k nezaplacení.

mluvte
Mluvte, mluvte, mluvte. (foto: 123RF)

Pojďte si číst

Využívejte jakoukoliv příležitost ke čtení. U menších dětí si pravidelně najděte čas na čtení pohádek, větší děti se už mohou zapojit do čtení s vámi. Po dočtení kapitoly se o ní můžete ještě s dítětem bavit, popsat si společně obrázky v knize nebo si říct, jak si představuje jednotlivé postavy. Když na vás dítě mluví, chvalte ho a povzbuzujte. Reagujte na to, co vám říká.

Jistě se vám osvědčí také různé říkanky nebo písničky. Dítě bude povídání hned víc bavit, když se u toho zároveň budete hýbat a názorně předvádět to, o čem mluvíte.

slovní zásoba u dětí čtení
Do denního harmonogramu zakomponujte více knih. (foto: 123RF)

Hrajte si

Je možné zakoupit plno her určených právě pro rozvoj řeči. Nemusíte ale ani vybírat nic složitého. Děti se zabaví třeba se story cubes, kdy máte sadu kostek, na jejichž stranách jsou nakreslené obrázky. Podle toho, jaké obrázky si na nich hodíte, vymýšlíte příběh, kde vše z kostek využijete. Mohou se hodit i kartičky s rozstříhanou pohádkou. Tu je potřeba složit a pak vyprávět.
Stejně tak můžete dítěti koupit různé dětské kostky, díky kterým si procvičí například barvy, zvířata nebo tvary.

hrajte si
Nebojte si hrát. (foto: 123RF)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Vztah s tchyní: Jak uklidnit věčně rozbouřenou řeku?

Vychovávám dítě sama bez táty aneb matky samoživitelky a jejich trable. Co je trápí ze všeho nejvíc? A jak si s tím poradit?

Jak vychovat přiměřeně sebevědomé dítě? Zkuste dodržovat základní rady

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Každý jsme tím místem prošli. Někdo bez ztráty kytičky dal své zkoušky na poprvé, jiný se trápil a ani po několika pokusech mu řidičák nedali. Pojďte se podívat na přehled zábavných kousků z autoškoly. Třeba i vaše auto při té vzpomínce zaskáče radostí - co vy a autoškola?
Moderní doba si žádá neustálý vývoj v péči o pleť a každá moderní žena pravidelně sleduje nejnovější trendy v oblasti kosmetiky. Je ultrazvuková špachtle vážně takový zázrak, který představuje revoluci v péči o pleť, nebo se z ní stane jen lapač prachu na dně nočního stolku?
Jaké jsou trendy v bydlení pro letošní zimu? Toužíte si trendově zařídit váš domov? Pak se můžete inspirovat těmito 4 aktuálními trendy.
Mnoho lidí nevěří, že vztah na dálku by mohl někdy fungovat. Možná vám to budou rozmlouvat rodiče, kamarádi, kolegové v práci – ale to nejdůležitější rozhodnutí je přeci jenom na vás. Jedno vám ale musí být jasné – nebude to vůbec nic lehkého. Můžete se ale inspirovat pár radami, které vám toto nepříjemné období vzdáleného partnera zjednoduší.
Každá z nás touží po zdravých a dokonalých vlasech. Získat je však mnohem snazší, než se na první pohled může zdát. Stačí jen vsadit na metodu No poo, která se nejen ve světě blogerek stala trendem. V čem spočívá a jak vám pomůže s vitalitou vašich vlasů?
I když to tak zatím venku ne vždy vypadá, je jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Právě jarní měsíce jsou ty pravé pro přípravu zahrady na nadcházející sezónu. Pokud chcete v létě sklízet ovoce a zeleninu, válet se v zelené trávě nebo se radovat z okrasných květin, něco pro to musíte udělat už teď. Podívejte se společně s námi na patero zahradních prací, kterým je dobré věnovat čas už teď.
Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!
Umíte si představit vánoční svátky bez pohádek? Nemusíte být nutně dítě, abyste vyžadovali oblíbené příběhy na Štědrý den a všechny následující svátky. Užijte si volné sváteční dny a nezapomeňte na pohádky, které vám přinesou klid a krásnou atmosféru do vašeho domova.
Mykóza je velmi nepříjemný, ale celkem běžný druh infekce. Její příčinou jsou houby, které se běžně vyskytují v našem prostředí. Pokud se kůže nohou nakazí, trápí ji nejen estetické nedostatky, ale také svědí nebo pálí. Při přemnožení hub dochází ke vzniku zánětů.
Tihle dva lidé se rozhodli vyzkoušet cvičení jógy v páru. I s návodem to ale není nic jednoduchého, jak si oba dva vyzkoušeli na vlastní kůži. Udržet krkolomné pozice je bez tréninku velký oříšek, i pokud patříte mezi pohybově nadané.
Zdá se to neuvěřitelné, ale podle Světové zdravotnické organizace patří mezi jednu z deseti nejčastějších příčin smrti dýchání znečištěného vzduchu, tedy smogu. Život ve velkoměstech, spojený s moderním způsobem života, v sobě nese spoustu nenápadných nebezpečí. Stres, deprese, nespavost, dýchací potíže, to všechno lze označit za civilizační choroby, a spojení se smogem  má na náš organismus neblahý vliv.
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!

Výběr článků

Jak zútulnit interiér? Nemusíte sázet na předražené bytové doplňky nebo na podobné prvky do domácnosti, které zanedlouho omrzí. Stačí vsadit na pokojové rostliny, které budou tím nejlepším co si domů přinesete. Zejména, pokud se bude jednat o dracénu - působivou pokojovou rostlinu, která nevyžaduje příliš mnoho péče.
Docílit toho, aby záhony nebo okenní parapety zely všemi barvami i během zimy, je poněkud složité. Tedy, to si alespoň zahrádkáři a pěstitelé pokojových rostlin myslí. Ve skutečnosti však existují druhy rostlin, které lze pěstovat i během zimy a které dokonce i v chladných ročních obdobích pučí do všech barev duhy. A jednou z nich je brambořík.
Všechny to známe. Místo toho, abychom si užívaly adventní čas, sháníme dárky, uklízíme, pečeme cukroví, v práci doháníme resty a nemáme ani čas si zapálit adventní svíčky. O Vánocích jsme pak ve stresu z toho, že jsme na něco zapomněly, jestli se budou dárky líbit, cukroví chutnat a zdali máme skutečně pořádně naklizeno. Co takhle to letos udělat jinak?

Nepřehlédněte

Stravování nikdy nebylo tak kontroverzní veličinou, jako teď. Je to otázka diety, zdraví, náboženství i sociálního přesvědčení. Každý se stravujeme jinak a je mezi námi čím dál víc jedinců, kteří vyznávají alternativní způsob stravování. Z různých důvodů. Jedním z nejrozšířenějších příkladů je vegetariánství.
Dejte si pozor na krmení pejsků "od stolu". Poradíme vám, které potraviny určitě nesmíte dát svému čtyřnohému mazlíčkovi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek