Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak naslouchat svému srdci? A proč to mnozí neumí?

Možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy jste nevěděli, jak se rozhodnout. Dokola jste přemýšleli nad tím, jaká je ta vaše správná cesta. Taky jste si asi říkali, jestli to rozhodnutí bude opravdu z vašeho srdce. Jak tedy poznat, co doopravdy chcete a činit tak vždy správná rozhodnutí, která vychází z vašeho srdce? O tom si dnes povíme!
jak naslouchat srdci
Jak naslouchat svému srdci? (foto: 123rf.com)

25. 03. 2021

Proč to neumíte?

Čím to vlastně je, že nevíme, co chceme? Rozum říká jedno, ale stále máme pocit, že slyšíme takový ten hlubší vnitřní hlásek, který vlastně touží po něčem jiném. Ano, právě ten vnitřní hlásek je hlas našeho srdce, který postupně zeslábl, protože jsme ho během života neposlouchali anebo byl potlačen. Jak se naučit naslouchat srdci?

Jako malé děti nám bylo naprosto jedno, co si o nás myslí ostatní a řekli jsme narovinu vše, co jsme měli na srdci! Nestyděli jsme se nahlas smát, křičet a vydupat si cokoli, co jsme chtěli. Bohužel postupem času se naše pravé já vytratilo…

Bylo nám ukazováno, jak bychom se měli chovat a jak naopak ne. Opakovali nám, že bychom měli být rozumní a dělat taková rozhodnutí, která jsou pro nás bezpečná! A právě tohle všechno nás odpojilo od našeho srdce. Naučili jsme se totiž dělat rozhodnutí, která jsou z hlediska rozumu bezpečná a komfortní.

Stále k němu máte přístup

Z těchto důvodů nenasloucháme vlastnímu srdci. Začali jsme se bát být sami sebou a vyjadřovat to, co opravdu chceme. A tak to naše srdíčko utichlo. Protože jsme jej zkrátka přestali poslouchat… Dobrou zprávou ale je, že naše srdce tu stále JE!

Ano, možná utichlo, možná cítíte, že jste odpojení od samých sebe a často nevíte, co životě chcete. Ale stále k němu máte přístup a postupně se můžete naučit mu opět naslouchat a konat tak vždy správně!

Jak jsem psala výše, tak nás dost ovlivnilo naše okolí – výchova, učitelé ve škole, kamarádi a tak dále. Konali jsme tak, aby to bylo bezpečné a abychom se zavděčili. Proto je klíčové, abyste se naučili odpojovat od okolí a začali se napojovat na sebe!

K TÉMATU  Vyzkoušejte cviky, které vám zajistí krásná prsa

Nemyslíme to tak, že musíte přerušit veškerý kontakt se světem… Myslíme tím, abyste netrávili hodiny na sociálních sítích, kde jste opět ovlivňováni názory druhých lidí. Nejen na sociálních sítích, ale i osobně v kontaktu neustále obklopeni dalšími lidmi. Je důležité se naučit trávit čas i o SAMOTĚ. Jedině tak začnete znovu slyšet hlas vašeho srdce…

Jak naslouchat srdci?

Vyhraďte si KAŽDÝ DEN chvíli času, kdy budete trávit čas o samotě. Ano, jen vy a nikdo jiný. Možná to pro vás bude nezvyklé. Možná se samoty bojíte. Ale jen tak budete moct zjistit, kým doopravdy jste. Když se odpojíte od jakýchkoli vnějších vlivů a zaměříte pozornost sami k sobě. Do svého nitra, ke svému srdci a budete mu naslouchat… Stačí půl hodiny každý den.

Může se jednat o procházku v přírodě anebo můžete jít do nějaké místnosti, kde nebudete rušeni a tam jen tak být a naslouchat. S sebou si určitě vezměte diář a zapisujte si vše, co vás napadne! Denně totiž máme 60-70 tisíc myšlenek a z toho důvodu se v nich hlas vašeho srdce může lehce ztratit…

Často chceme získat odpověď od rodiny, od kamaráda, od partnera, od učitelů, od koučů. Jenže jedině VY znáte sami sebe nejlépe! Proto nemůžete chtít, aby za vás někdo druhý rozhodoval! Pokud tak činíte, tak dáváte váš život do rukou někoho druhého… Můžete chtít od druhých radu či názor, to ano. Ale rozhodnout se musíte vždy jedině vy sami. Na základě vašeho srdce.

Jak se cítíte?

Pocity jsou indikátorem toho, jestli dané rozhodnutí, nápad či cokoli jiného vychází ze srdce. Když se pro něco chcete rozhodnout, tak vnímejte, jak se u toho cítíte! Jestli pociťujete napětí, nepříjemné pocity v břiše, úzkost, nejistotu, tak dané rozhodnutí vychází spíše z rozumu než ze srdce.

K TÉMATU  Single na Valentýna? No stress, nejste v tom přece sama!

Pokud naopak cítíte radostné pocity, nadšení a především hřejivé pocity u srdce, tak je to vždy to správné! Je to rozhodnutí z vašeho srdce. V takové chvíli víte, že jste odpověď na otázku “jak naslouchat srdci” rozluštili.

Proto vnímejte vaše pocity. Nejen během jakýchkoli rozhodnutí, ale vždy během vašeho života. Vaše srdce vám skrz pocity dává najevo, jestli jdete správnou cestou anebo ne. Tento jednoduchý krok vám moc pomůže k tomu, abyste se naučili naslouchat svému srdci.

Jakmile jej začnete praktikovat společně s trávením času o samotě, tak se váš život začne měnit. Najednou budete víc a víc vědět, co doopravdy chcete. Také se budete umět lépe a rychleji rozhodovat. Takže vzhůru do toho a já vám přeji co nejpříjemnější cestu k vašemu srdci!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Sebeláska je klíčem ke spokojenému životu. Naučte se to!

Jak se mít konečně více ráda? Nedostatek sebelásky může ubíjet

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Rostlinná mléka jsou skvělou alternativou kravského mléka, a to hlavně pro ty, kterým mléko živočišného původu nedělá dobře, pro lidi s alergií nebo intolerancí na živočišné mléko. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří si rostlinné mléko prostě zamilovali a pijí ho i bez zdravotních problémů.
Vánoce jsou především o odpočinku a zpomalení. Kdo ale říká, že je musíte celé proležet u televize s horou jídla? To vám samozřejmě nikdo nebere, ale i vy sami se budete cítit lépe, pokud se občas zvednete a uděláte něco pro své zdraví. Podle cvičení ve vánočním duchu vám to půjde samo!
Pracoviště je podle statistik třetím nejčastějším místem, kde se můžete potkat se svou drahou polovičkou, a až třetina Čechů v práci prožila alespoň chvilkový románek. Láska v kanceláři může být krásná a vzrušující, ale zároveň s sebou může přinést i řadu nepříjemností. Jaké jsou tedy klady a zápory takového vztahu?
Objevte skryté erotogenní zóny. Proč? Muži milují ženy, které se v posteli nestydí. Když se muž potká v ložnici s nespoutanou ďáblicí, je schopen mít ji v hlavě ještě několik let poté. Postelové scény se pak se zájmem vypráví na pánských večírcích. Ačkoli můžete namítat, milenka tohoto ražení je schovaná v každé z nás a je jedno, zda jste otrkaná lvice salónů nebo věrná manželka. Naučte se pomocí jednoduchých triků ovládat partnerovo tělo a odpoutejte se od všednosti dní.
Kočky se řídí jednoduchým heslem. Pokud se do toho vejdu, můžu si tam zdřímnout. Spící kočky někdy zaujímají polohy, které přímo vybízí natáhnout se s nimi a odpočívat podle jejich vzoru. Milují krabice, ale klidně se napasují i do umyvadla. Některé kočky si pak hoví na zádech tak, že vypadají jako mrtvé. To když jsou naprosto spokojené!
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
Je před námi topná sezóna, a to je varování pro naše dýchací cesty. Jak to? Právě za jejich záněty, které nás v zimním období trápí mnohem častěji než jindy, může z devadesáti procent nízká vzdušná vlhkost.
Diety a zdravý životní styl jsou mezi celebritami oblíbené téma. Spousta z nich se snažila shodit přebytečná kila, která ovšem získala zpět díky jo-jo efektu. Některým z nich se ale váhová proměna podařila. Které slavné dámy se teď pyšní vysněnou postavou a co pro to musely udělat?
Vyrazit na túru či pořádně šlápnout do pedálů chce během léta nejeden z nás. Jenže mnohdy plány zůstanou jen v hlavě, protože po prvním dni a zvýšené pohybové aktivitě se dostaví bolesti svalů, nepříjemné křeče a únava. Přitom všechny tyto potíže mají často společného původce. Tím je nedostatek hořčíku. Jde-li o dlouhodobý problém, mohou být následky mnohem závažnější.
Nový rok je v plném proudu a řada lidí ještě stále pracuje na svých novoročních předsevzetích. Pokud se ta vaše týkají nakopnutí kariéry nebo byznysu obecně, existuje několik tipů či kroků, které je nutné podstoupit pro úspěch stanovených cílů.
Čeká Vás výlet do zahraničí? Jedete v zimě do Itálie na hory, na exotické Maledivy, nebo pozorovat polární záři na Island? A chcete se cítit bezpečně za všech okolností? Mít jistotu, že když se Vám něco stane, bude Vám zajištěn ten nejlepší komfort a servis, že se o Vás někdo skutečně postará? Pak jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíte před cestou udělat, je uzavřít dobré cestovní pojištění. Jakou pojišťovnu si ale vybrat, aby seděla na míru Vašim potřebám, a přitom Vás cestovní pojištění nevyšlo víc než celá vytoužená dovolená? Na to Vám pomůže najít odpověď srovnávač pojištění Yespojisteni.cz.

Výběr článků

Možná by vás ani nenapadlo, že masáž a pořádnou péči ocení i váš čtyřnohý kamarád. Podívejte se, jak si relaxující buldoček užívá masáž!
Naše manželství jsem vždy brala jako ideální soužití muže a ženy. Všichni naši známí nás měli jako vzor toho, jak by to v dlouhodobém vztahu mělo vypadat. Byla jsem do manžela zamilovaná od svých dvaceti let, po několika letech mě požádal o ruku. Jak jsem se ale mýlila v tom nejbližším člověku, kterého mám, to si ani nedokážete představit! Než se objevila jeho nemanželská dcera...
Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.

Nepřehlédněte

Mel B, Melanie C, Emma Bunton, Geri Halliwell a Victoria Beckham. Psal se rok 1996 a hitparádové příčky ovládl hit Wannabe dívčí britské kapely Spice Girls. Kde je holkám dneska konec?
Pokrok medicíny je neskutečný a těžko bychom si kdysi mohli představit, že i z malých prsou se dají vykouzlit vysněné trojky, a to vše pomocí silikonových implantátů. Ovšem věděli jste, že zvětšit prsa se dají i pomocí vlastního tuku, který většině z nás přebývá na jistých partiích? To zní jako výhra po všech stránkách!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek