Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Aviváž svede víc, než jen oživí barvy vašeho prádla

Máte pocit, že vaše aviváž není tak zázračná jako v televizní reklamě? I když nerozjasní barvy vašeho prádla tak, jak by podle televize měla, nelamte nad ní hůl. Své využití najde i v mnoha dalších oblastech, na které její výrobce tak úplně nemyslel. Kde všude vám aviváž přijde vhod? To se dozvíte v našem dnešním článku.
aviváž
Aviváž vám přijde vhod při úklidu vaší domácnosti. (zdroj foto: ezy.cz)

12. 03. 2021

Úklid domácnosti

Někdy to vypadá, že existují dva různé druhy stejného produktu. Ty fungující, které používají šťastné maminky nevychovaných a věčně špinavých dětí z televizních reklam, a ty bez viditelných účinků, které se prodávají ve vaší drogerii. Ale možná to chce jen zkusit aviváž využívat trošku netradičně.

Třeba aviváž dokáže skvěle vyleštit okna, a nejen u vás doma. Poradí si i s okny v automobilu, na kterých navíc krátkodobě zamezí jejich zamlžování, což oceníte zejména v zimě. Využití aviváže jako leštěnky na okna není žádná věda, stačí rozmíchat jednu odměrku v několika litrech horké vody a k mytí použít jemný hadr z netkané textilie.

Aviváž se nicméně skvěle popere i s mastnotou, kterou se nedaří odstranit jinými prostředky. Třeba se skvrnami od potravinářských olejů na kuchyňské lince, ale i s mastnotou na dřevěných a kovových površích.

Také v tomto případě stačí aviváž a horká voda, koncentrace aviváže by však měla být asi o polovinu vyšší. V této koncentraci je aviváž vhodná i k mytí podlahy, je však lepší podlahu následně omýt ještě vodou.

Umyje koupelnu i toaletu

Pokud pak do roztoku aviváže v horké vodě rozmícháte ještě polévkovou lžíci jedlé sody, budete mít přípravek, který si poradí s celým arzenálem typických koupelnových nečistot. Včetně vodního kamene na bateriích, ale tady je třeba zakročit ještě předtím, než se na nich vytvoří souvislejší vrstvička.

Univerzální koupelnový čistič z aviváže nicméně dokáže oživit vaše dlaždičky, ale také vanu, umyvadlo nebo záchodovou mísu. V posledním případě pravděpodobně budete muset vytvořit koncentrovanější roztok a přidat ještě jednu polévkovou lžíci jedlé sody.

Pomocník do auta

O tom, jak aviváž zabrání mlžení oken, jsme se už zmínili. Kromě toho je skvělá při očistě světlometů, zpětný zrcátek nebo některých interiérových prvků, například gumových koberečků a palubní desky. A na rozdíl od řady jiných přípravků si aviváž dokáže poradit i s většinou skvrn, které se mohou objevit na čalounění sedadel.

K TÉMATU  Přírodní úklidové prostředky: uklízejte domácnost bez chemie

Obvykle jde o skvrny od limonád, kávy nebo mastnoty z občerstvení na benzinkách. Všechny se řadí do kategorie těch odolnějších, ale aviváži smíchané s horkou vodou v poměru jedna ku čtyřem a pár kapkami vinného octa přesto neodolají.

Tentokrát použijte místo hadru houbičku na mytí nádobí a na skvrně vytvořte hustou pěnu, kterou několikrát vydrhněte. Po takovém čištění je dobré čalounění vyluxovat a nechat pořádně vyschnout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak probíhá energetický úklid bytových prostor? Budete žasnout, co lze změnit

Úklid ve skříni. Udělejte si pořádek, přišel čas svetrů a kabátů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už jste milovníci módy, nebo jde toto trochu mimo vás, stojí za to si připomenout pár kousků, ze kterých postavíte skvělé outfity.
V ČR jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem. Povinnost vysvětluje ministerstvo zdravotnictví ochranou zdraví celé společnosti. Roste ale počet rodičů, kteří děti očkovat nenechávají nebo ho odkládají do vyššího věku, protože je považují za nebezpečné. Závažné nežádoucí účinky ale nejsou prokázány.
Slavnostní štědrovečerní tabule je stějně oblíbený zvyk, jako stromeček a světýlka. Jak letos připravit vánoční stůl? Inspirujte se nápady, jak letos prostřít váš slavnostní stůl.
Jeden by se ze všech těch vědeckých studií zbláznil. Co platí dnes, za pár týdnů už se zase shazuje ze stolu. Jak se to tedy má s vodou s citronem, kterou jsme měli pít každé ráno? Pomůže nebo naopak? Možná vás fakta překvapí.
Každý čínský panovník si byl vždy vědom toho, že musí na svět přivést dědice trůnu. A měl to také dobře pojištěné. Kromě oficiální manželky měl ještě císař další „podřadné“ manželky a své konkubíny.
Nezáleží na tom, jestli plánujete velkou hostinu na Vánoce, narozeniny, výročí nebo pravidelně vaříte domácí jídla. Každý kuchař i kuchařka potřebují v kuchyni trochu pomoci. Některé spotřebiče nebo nádobí vám může ušetřit čas i práci. Podívejme se na pár předmětů, které by neměly chybět ve vaší kuchyni, jestli máte rádi domácí pokrmy.
Domácí zvířata jsou pro radost. Kočky občas tropí všechny ty věci, na které jsme zvyklí. Snaží se nacpat do každé tašky, loví svůj stín nebo odraz v zrcadle, a jsou zvědavé a chtějí všechno zkoumat. Zaručeně vás pobaví!
Recepty na bezlepkové cukroví vyřeší problém s vánočním mlsáním, pokud máte vy nebo někdo z rodiny intoleranci na lepek. Vždyť co by to bylo za Vánoce bez cukroví? Takhle se omezovat nemusíte a ani nepoznáte, že je cukroví na stole vlastně bezlepková dieta.
Zásnuby jsou neopakovatelným a silným životním okamžikem. Jistě víte, že my ženy jej většinou prožíváme mnohem intenzivněji a zásnubní prstýnek jen tak z prstu nesundáme. I když každá máme jiný vkus, někdy se rády řídíme i trendy. Z čeho si budete moci vybrat nadcházející sezónu?
Je spousta úžasných přípravků, které nám během pár vteřin pomohou zdokonalit naše vlasy. Jenže... Pokud jste majitelkou bohémských vlnek nebo roztomilých kudrlinek, pak víte, jaký je to s nimi občas kříž, aby vypadaly opravdu zdravě. Oproti jiným vlasům totiž mají větší tendenci k lámaní, třepivosti a suchosti. Naštěstí jsou ale k mání různé přípravky pro podporu vln, z nichž některé jsme za vás otestovali.

Výběr článků

Člověk si to neuvědomuje, ale prakticky na každém místě číhají lidé, kteří ho chtějí okrást, respektive obrat o peníze. Což se nyní, v době panující koronavirové krize, neslyší možná rádo. Abyste se vyhnuli tomu, že za služby nebo jiné zaplatíte více, než byste měli, dávejte si pozor hlavně na několik profesí.
Říká se, že ženy jsou v uvažování složité, zatímco muži zůstávají srozumitelní a jednoduší. Co se ale vztahů týká, tak muži a ženy následují trochu rozdílné cesty. To, co muži hledají ve vztahu není to, co by ženy motivovalo, aby do takového vztahu šly. Rozdělují je jejich touhy, mentalita, vášně či úroveň vyjadřování. My vám nyní řekneme, co muži doopravdy očekávají od vztahů se ženami a po čem jejich srdce touží.
Zarámované fotky jsou klasika, ale co takhle vytvořit celou stěnu ze vzpomínek na vaše zážitky nebo ratolesti, když vyrůstaly? Rámy a rámečky poslouží jako krásná dekorace. Vhodným poskládáním můžete stvořit koláž podle vašeho vkusu, od zvoleného materiálu rámečků až po snímky, které zvěčníte na zdi. Můžete je pak podle libosti měnit a prohazovat. V rámečku ale nemusí být jen fotka, jak uvidíte v naší galerii.

Nepřehlédněte

Objevte skryté erotogenní zóny. Proč? Muži milují ženy, které se v posteli nestydí. Když se muž potká v ložnici s nespoutanou ďáblicí, je schopen mít ji v hlavě ještě několik let poté. Postelové scény se pak se zájmem vypráví na pánských večírcích. Ačkoli můžete namítat, milenka tohoto ražení je schovaná v každé z nás a je jedno, zda jste otrkaná lvice salónů nebo věrná manželka. Naučte se pomocí jednoduchých triků ovládat partnerovo tělo a odpoutejte se od všednosti dní.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek