Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Jak zútulnit domácnost a nevydat se ze všech úspor?

V dnešní době mnoho lidí pracuje z domu, a proto se chtějí ve své domácnosti dobře. Jaké kroky podniknout, abychom se cítily dobře a zároveň nám nevyschl náš finanční polštář? Pojďme se podívat na pár tipů, pomocí nichž můžeme zútulnit naši domácnost.
jak zútulnit domácnost
Tipy, jak zútulnit domácnost. (foto: 123Rf)

02. 06. 2021

Květiny

Jak zútulnit domácnost? Řešením jsou květiny! Ať už řezané, nebo ty v květináči, dodají naší domácnosti tu správnou atmosféru.  Přes den pročišťují vzduch od různých škodlivin, dělají radost svým květem, a v případě správně zvoleného květníku dolaďují interiér k jeho dokonalosti. Také na nás působí uklidňujícím dojmem, což je v dnešní hektické době velké pozitivum.  

Pro ženy, které mají mnoho povinností, jsou vhodné různé typu sukulentů, jako přínosné aloe vera či kaktusy, které nepotřebují pravidelnou zálivku. Květiny nám přinášejí do domácnosti kousek jara v podobě narcisků, tulipánů, hyacintů a dalších. Tyto cibuloviny lze různě dekorovat pomocí materiálu z přírody jako je mech, či můžete jejich cibulku obalit voskem, což je trend posledních let.

jak zútulnit interiér květiny
Květiny dokážou mnoho. (foto: 123RF)

Dřevo

Stále více získává na oblibě dřevo a veškeré dřevěné doplňky. Začíná to laděním interiéru nábytkem, podlah či obkladu do imitace dřeva. Pomyslné teplo domova získáme právě dřevěnými doplňky jako jsou dřevěné koše, květináče, různé schůdky, stolíky, které se dají využít jako konferenční či jako stojan pod nějakou dřevěnou dekoraci.

Velkou dávku útulnosti nám dodají různé velikosti dřevěných špalků, které se hodí do každé domácnosti.

dřevo
Dřevo vnese do interiéru příjemnou atmosféru. (foto: 123RF)

Obrazy

Čím jiným si připomenout krásně strávený čas s rodinou či přáteli než svou oblíbenou fotografií vloženou do stylového rámu? Nebo se zasnít nad obrazem svého oblíbeného autora? Obrazy či fotografie nám připomínají hezky strávené chvíle, také jsou rovnou i dekorací v obývacím pokoji či zútulní dlouhou chodbu naší domácnosti.

obrazy
Obrazy vdechnou domu život. (foto: 123RF)

Jak zútulnit domácnosti? Vsaďte na bytový textil

Každá domácnost vypadá pěkně, když je uklizená. Není ale potřeba, abychom vytvářely jen sterilní prostředí, ve kterém má každá věc své pevně dané místo. Díky přehozené dece přes sedací soupravu bude místo působit dojmem, že se kdykoliv můžeme zachumlat do hřejivé deky a jen tak relaxovat. 

K TÉMATU  Tipy, jak si bezpečně pronajmout byt

Své udělají i polštářky – či se momentálně dostávají do popředí ručně háčkované přehozy, deky, ubrusy či zdobné prvky na zeď v podobě makramé.

Nezapomínejme, že i okna potřebují obléci! Závěsy i záclony již nejsou přežitek a lapači prachu, ale krásně doladí celkový interiér obývacího pokoje či naší ložnice. Také nám poskytnou potřebné soukromí.

jak zútulnit domácnost textil
Povlečte polštáře do příjemného textilu a pořiďte si také hebké plédy a deky. (foto: 123RF)

Osvětlení

Nedílnou součást útulné domácnosti tvoří i vhodné osvětlení. Přes den nám pomohou velká okna či vestavěné světlíky. Naopak v podvečer hřejivou atmosféru navodíme praskajícím krbem, který zútulní každou domácnost.

Pokud nám finance nedovolí krb, můžeme tmavý kout rozjasnit lampičkou či jiným dekoračním osvětlením.  Různé vonné svíčky či světýlka nás pocitově naladí a zútulní jindy tmavé kouty v domácnosti.

osvětlení
Zakomponujte do domu příjemné osvětlení. (foto: 123RF)

Koutek jen pro vás

Je vaše hobby fotografování, šití, pletení, kresba či čtení knih? Není nic jednoduššího než vytvořit svůj prostor pro věci, které rádi děláme. Koutek můžeme vybavit šicím strojem s našimi výtvory, malou knihovničkou či zimní zahradu vybavit kromě kytiček ještě pohodlným ušákem, na němž budeme relaxovat po náročném dni.

Důležité je, aby nám daný koutek dělal radost a poskytl nám dokonalé místo třeba jen k relaxaci s kávičkou v ruce.

Zútulnění domácnosti není jen o penězích. Domácnost si můžeme zútulnit i malou drobností jako je například nová váza na řezané květiny či zrenovovat starý květináč po babičce. Důležité je, abychom z dané věci měly radost a cítily se v domácnosti dobře. A jakou maličkost jste si pořídily do domácnosti naposledy vy, milé dámy?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Teepee nesmí chybět v žádném pokojíčku. Jak na něj?

Barvy interiéru: jak na nás působí? S černou opatrně

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pokud jste jako rodiči neustále svým okolím upozorňováni, že vaše dítko je příliš zlobivé, nemusí být vždy chyba na straně vašeho potomka.
Je samozřejmé, že člověk rád pomůže svým dětem a příbuzným, pokud se dostanou do finanční tísně. Ovšem v praxi se podle právníků a exekutorů často stává, že dlužník peníze nevrací. V rodině to může být problém, který nevratně naruší dobré vztahy.
Hub se letos urodilo poměrně dost, i když je pravdou, že jen na některých místech. Pokud patříte k lidem, kteří se letos vydávali na houby poměrně aktivně, víte, že se dařilo hlavně růstu bedel. Ať už jste ale narazili na tuto nebo zcela jinou houbu, její konzumací jste prospěli svému zdraví. Houby jsou totiž zdravé, zejména tedy některé z nich.  
Dopřáváte si klasického turka? Mnoho z nás nedá dopustit na silnou kávu. Jakmile ji ale dopijeme, kávovou sedlinu, která zůstane na dně, bez milosti vyhodíme. To je ovšem škoda, protože lidově nazývaný lógr může u vás doma najít další využití.
Bydlet v malém příbytku není nic, za co byste se měli stydět. A stejně tak to není žádná nevýhoda. Naopak - čeká vás méně uklizení. Konkrétně utírání prachu, protože se u vás nebude nacházet velké množství nábytku. Tím se takovým pomyslným oslím můstkem dostáváme k jeho zařizování. Abyste nežili v přecpané, kýčovité domácnosti, vyplatí se myslet na několik základních pravidel. 
Trend na TikToku #lazygirljob mění stojaté vody kariéry. A za vším hledejme influencerku Gabrielle Judge. Ne všichni, ale s tímhle trendem souhlasí a hlavně starší generace mluví o rozmazlenosti dnešní generace. Ale jak se ukazuje, ženy, které se daly na cestu a vystoupily z karierního kolotoče si umí své rozhodnutí hravě obhájit!
Ve většině medií proběhla zpráva nejen o oceněných filmech a osobnostech v anketě Český lev, ale také o tom, kdo měl co na sobě. Dress code, neboli pravidla oblékání na určité události, mnoho umělců nedodrželo. Ve světě nedodržování takových pravidel může znamenat i zákaz vstupu na dané místo. Co znamenají jednotlivé pojmy na pozvánkách na akce?
Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Kdy si zajít na prodloužení řas? Kdy se naopak vyhnout operacím? Tento týden přinese opět spoustu zvratů. Zajímá vás, co vám hvězdy předpověděly? Přečtěte si horoskop krásy a duševního zdraví podle astroložky Nadi Šmídové.
Nakupování oblečení vás může bavit, ale přesto se nemusí stát zábavou. Hlavní náplní vašeho volného času. Také nemusíte mít plnou skříň, abyste byla vždycky dobře oblečená. Stačí jen přemýšlet a kombinovat.
Zadar v Chorvatsku láká na originální zpívající schody. Mořské varhany navrhl architekt Nikola Bašić v roce 2005 a od té doby hrají nepřetržitě. Tento architektonický objekt je zároveň neobvyklý hudební nástroj. Zvuk vyluzuje tak jako u klasických varhan vzduch, který je vytlačovaný skrze ocelové trubky, schované ve schodech. Ten dovnitř ženou mořské vlny.

Výběr článků

Bude se zastřihovat! Střední nebo krátká délka střihu znamená úplně nový účes, ale také rozhodnutí zbavit se své dlouhé okrasy. Možná se inspirujete!
Rozhodli jste se zatočit s přebytečnými kily po porodu a začít běhat s kočárkem? Jistě je to ideální varianta jak dělat něco pro sebe a při tom zabavit i vašeho potomka aniž byste museli složitě shánět hlídání. Mimo standartní výbavy na běh je však důležité vybrat i správný kočárek, který splní všechny vaše kritéria a očekávání.
Děti zoo milují. Některá zvířata jsou pěkně chytrá a chtějí si hrát, a pak se stane, že naše potomky pěkně vystraší. Tučňáci, lvi, tygři, oblíbené zvědavé žirafy nebo velbloudi, ale i medvědi nebo bobr, dorážející přes sklo. Tyhle legrační situace vás pobaví!

Nepřehlédněte

Bolest při pohlavním styku, bolestivá menstruace a problémy s početím. To všechno se může skrývat pod diagnózou endometriózy. Endometrióza je gynekologické onemocnění, které postihuje řadu žen především v plodném věku.
Bílá kuchyně se může už od prvního pohledu zdát jako jasná výhra. Je to barva, která se hodí ke všemu, je nadčasová a nesmrtelná. Možná máte představu, že bílá kuchyně vydrží roky, protože nikdy nevyjde z módy. Navíc už se nemůžete dočkat, jak se vyřádíte na doplňcích, protože k bílé se přece hodí všechno. Bílá kuchyně ale má i své stinné stránky. Znáte je?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek