Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Odvykačka cukru: Jak se jednou provždy zbavit chuti na sladké?

Sladkou chuť snad všichni milujeme už od dětství a většině z nás taková slabost zůstala až do dospělosti. Každý z nás pak po sladkém saháme z různých důvodů. Někdy je za tím jen zrádný okamžik, kdy nás honí mlsná, jindy si tím potřebujeme spravit náladu. Ať už si to chceme přiznat nebo ne, cukr našemu zdraví škodí. Dá se na sladké vůbec zapomenout, a jak ho můžeme vyřadit ze života úplně? Na to se právě teď podíváme.
jak se zbavit chuti na sladké
Stop cukru. (zdroj foto: 123rf.com)

12. 02. 2021

12. 02. 2021

Jak se zbavit chuti na sladké? Není žádným tajemstvím, že rafinovaný cukr je sice pro naše chuťové pohárky lákavý, avšak o to víc nebezpečný. Škodí nám a také bohužel způsobuje nepříjemná onemocnění, se kterými není tak snadné se poprat, zároveň je také nepřítelem štíhlé linie.

Ačkoli všechno moc dobře víme, boj s chutí na sladké není jednoduchý. Stále nás mámí ta úžasná čokoláda, křehké sušenky a bůhví co ještě. Dobrou zprávou ale je, že i přes veškeré nesnáze se můžete cukru ve svém životě zbavit zcela nadobro. Nepůjde to sice úplně snadno, ovšem ten pocit, kdy přestanete být otrokem bílého protivníka, stojí opravdu za to. 

Jak se zbavit chuti na sladké? Místo cukru vsaďte na kvalitní sacharidy

Spousta lidí mívá tendence zaměňovat sacharidy za cukry, snaží se je omezovat proto na minimum, což vede k jedinému – tělo začne ztrácet energii, kterou si bude chtít vynahradit nějakým rychlým zdrojem energie, kterou právě představuje rafinovaný cukr. A bludný kruh se roztáčí a nemá konce.

Kvalitní sacharidy by vždy měly být optimálně zahrnuté do vašeho každodenního jídelníčku a to vždy adekvátně k vaší váze, věku a také tělesnému výdeji. Právě ony jsou tou zdravou cestou, která vám dodá dostatek síly a energie, samozřejmě bez nutnosti přítomnosti nezdravého cukru.

Omezujte cukr ve svém jídelníčku postupně

Pokud jste zvyklí dopřávat si pravidelně cukr, není úplně nejlepší utnout jeho příjem ze dne na den. Tělo se pak následkem toho rychle dostane do stresu a začne přirozeně bažit po tom, co mu bylo po celou dobu dopřáváno. Málokdo pak odolá tomu, aby ve chvíli jakéhosi abstinenčního příznaku nesáhl po sladkém.

K TÉMATU  Plánujete prázdniny pod stanem? Jak si správně zabalit?

Pokud pravidelně sladíte ranní kávu nebo čaj, zkuste množství cukru postupně omezovat až jej jednoho dne vynecháte úplně. Také ve chvíli, kdy máte chuť na čokoládu, si vychutnejte třeba borůvky, jablko a přelstěte mozek tím, že mu sladké sice dopřejete, ale v jeho přirozené formě.

Po určité době si zvyknete a najednou začnete i více vnímat intenzivní chutě pokrmů i nápojů, které doposud přebíjela přemíra cukru.

Buďte připraveni a myslete vždy dopředu

Chuť na sladké se zpravidla u každého objevuje z ničeho nic. Samotný okamžik, kdy mozek začne myslet na sladké, sice úplně ovlivnit nedokážete, ovšem vyplatí se mít po ruce záložní plán, díky kterému se sladkostem vyhnete obloukem. Vůbec nejlepší je mít po ruce třeba jablko či banán. Někdy se ale může stát, že si ovoce jednoduše zapomenete zabalit do kabelky.

Co s tím? Je nutné začít pracovat se samotnou myšlenkou a snažit se chuti na sladké zbavit svépomocí. Možností je celá řada. Jednou z nich je vlastní ubezpečování a zdůvodnění, že sladké nepotřebujete. Zabavit mozek a přesunout myšlenky jinam je pak možné také tím, kdy se začnete soustředit na něco zcela jiného. Uvidíte, že pomyšlení na sladké pak rázem zmizí.

Zapojte do života bez cukru i svou rodinu

Ať už se chystáte shodit pár kilo anebo právě dát navždy sbohem všem sladkostem, vždy je dobré pro lepší motivaci zapojit i někoho dalšího, se kterým se vám podaří náročnou výzvu zdolat levou zadní. Může se jednat o kamarádku, ale také o zbytek vaší rodiny, se kterou žijete ve společné domácnosti.

Nastavení nového životního stylu ve vaší rodině vám pomůže o to víc z důvodu, že tím zamezíte případnému pokušení. Zkuste si proto v rodině připravit nová stravovací pravidla, která prospějí nejen vám, ale i vašim nejbližším.

K TÉMATU  Tyto 3 chytré fitness náramky se v 2021 vyplatí koupit

Pokud ovšem pociťujete, že to tak dobře nepůjde, zkuste svou rodinku namotivovat třeba úžasným dezertem, který je okouzlí i tehdy, když bude zcela bez cukru. 

Vyškrtněte ze své kuchařky cukr

Stravování bez cukru se může zdát poněkud složité, ovšem zdání klame. Existuje spousta knih, které se věnují receptům bez cukru, stejně tak i webových stránek, které budou dlouhodobým zdrojem inspirace. Především jde o to začít, pomalu, postupně a začít objevovat nové možnosti.

Ani se nenadějete a už sama budete chtít zkoušet nové vlastní recepty, což je ostatně jeden z úžasných signálů, že jste skutečně blízko ke zdravému životu bez cukrů. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Odborník radí: jak souvisí zrak s naším životním stylem. Co dělat, aby naše oči netrpěly

Zdravý životní styl: recept na pečenou dýni s kozím sýrem a pekanovými ořechy. Pochutnáte si!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Možná trápí i vás, jen o tom nevíte, nebo jste si toho ještě nevšimli. Ačkoliv jsou sklivcové zákalky považované za projev ”stáří” a zhoršujícího se vidění, ve skutečnosti se mohou objevit už kolem třicátého roku života.
Přemýšleli jste někdy nad tím, co děláte, když večer ulehnete do postele? Drtivá většina z nás zapne televizi nebo sáhne po svém telefonu, aby nám náhodou před spaním nic neuniklo. Nebo v horším případě obě tyto možnosti zkombinujeme. Bohužel obrazovky těchto zařízení vyzařují takzvané modré světlo, které narušuje naše přirozené spánkové cykly. Ale abyste své tělo připravili na kvalitní spánek, je třeba modré světlo naprosto minimalizovat.
Předpokládá se, že do roku 2025 budou ženy ovládat dvě třetiny majetku v USA. Zde je několik skvělých investičních tipů šitých na míru ženám.
Mnohé druhy zeleniny a ovoce v minulosti rozhodně nevypadaly a nechutnaly tak jako dnes. Lidé si je vyšlechtili k obrazu svému. Otázkou je, jestli je to na škodu, nebo k užitku. Seznamte se s těmi nejznámějšími vyšlechtěnými druhy plodů, které dříve byly úplně jiné.
Mnozí odborníci mluví o současnosti jako o „době jedové“. Upozorňují, že toxické látky jsou nejen kolem nás, ale i v nás. Pocházejí ze znečištěného životního prostředí, ale také z kosmetiky a léků, které užíváme. Svou roli hraje i nevhodná strava a alkohol, který si sem tam dopřejeme. Jednou za čas bychom tak měli udělat ve svém těle důkladný úklid. Právě leden je pro očistu ideální.
Zatímco svět čelí velkému množství výzev, jako je například změna klimatu nebo nedostatek obnovitelných zdrojů, společnost by měla začít ženské nápady a vynálezy brát vážněji. Proč? Protože i ženy už mnohokrát dokázaly, že si zaslouží na poli vědy uznání.
Navštívit jednou za čas kadeřníka? Proč ne, ale radikální zkrácení a nový účes vás doslova promění v jinou osobu. Podívejte se kadeřníkovi přímo pod nůžky.
Účes je něco, co může udělat každou ženu krásnou a přitažlivou. Kromě barvy, stylu a také stylingu hraje roli i délka vlasů. Že musí být pouze dlouhé? Rozhodně ne.
Někdo se narodil jako barvoslepý a celý život neviděl nic z barev tak, jak je vnímáme my ostatní. Jaký je to asi pocit, spatřit to všechno kolem poprvé? Speciální brýle umožní takovým lidem vnímat barevné spektrum. A tady se můžete podívat na reakce lidí, kteří to právě zažívají.
O každém svém rozhodnutí dobře popřemýšlejte. Chcete na plastickou operaci obličeje? Určitě můžete. Co dalšího vás dnes čeká?
Zase máte pocuchané nervy, protože nic nestíháte? Ještě dříve, než sáhnete po svém obvyklém sladkém dopingu, zvažte jinou možnost. Máme pro vás hned několik potravin, které vás doslova nabijí pocitem štěstí!
Máte pocit, že jste vždy třetí kolo, pokud jde o vašeho partnera a jeho telefon? Představte si toto: jste nadšená z rande se svým partnerem – bude to první noc v tomto týdnu, kdy budete trávit čas společně. Ale když se dostanete do restaurace, nepustí telefon z ruky.

Výběr článků

Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.
Češi jsou národem pejskařů. Psy opravdu milujeme. Pro naše čtyřnohé mazlíčky uděláme všechno, co jim na očích uvidíme. Kupujeme jim nejrůznější krmení, ale i pamlsky. V prvním zmíněném bývají největší spory. Krmit granulemi, nebo masem? Co je lepší? Na to se nyní podíváme.

Nepřehlédněte

Knížky pro děti jsou nejen zábavným zdrojem pro trávení volného času, ale také přínosným nástrojem pro rozvoj dětského myšlení a fantazie. Proto jsme pro vás připravili seznam nejlepších knih, které nejenže děti baví, ale také jim pomáhají rozvíjet se.
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek