Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Vánoční hvězda aneb jak nezahubit mexickou krásku ještě před svátky

Během vánočních svátků se většinou neubráníme koupit domů jeden z jejich symbolů, a tím je vánoční hvězda. Krásná dekorativní rostlina, která vám však nemusí dělat radost zákonitě jen na konci roku. Lze ji totiž pěstovat prakticky celoročně. Víte, odkud se vlastně vzala?
vánoční hvězda
Vánoční hvězda není rostlina na jednu sezonu. (foto: 123rf.com)

15. 12. 2021

Vánoční hvězda začíná české domácnosti zdobit už od počátku adventu čili od první zapálené svíčky. Ať už nám dekoruje jídelní nebo konferenční stolek, vyniká nádhernými květy ve tvaru hvězdy. Přemýšleli jste někdy, proč kvete právě v tomto ročním období?

Až z dalekého Mexika 

Pryšec obecný, lépe známý jako vánoční hvězda. Tato krásná pokojová rostlina má své kořeny v dalekém Mexiku, kde divoce obývá listnaté pralesy podél pacifického pobřeží. Už to je samo o sobě velmi zajímavé. Jak se ale rostlina kvetoucí běžně ve slunném, horkém Mexiku, stala symbolem vánočních svátků?

Z Mexika do Evropy

Vánoční symbol nám zdobí interiér dlouhá léta, přesto se jedná o poměrně mladou tradici v porovnání s jinými, hluboce zakořeněnými. Do Evropy se tato květina dostala v roce 1804. Toho roku si ji přivezl nejmenovaný přírodovědec, který ji zde chtěl zkoumat. Později ji zařadil mezi pryšce.

Součástí vánočních svátků se stala až v minulém století, kdy ji rodina německého přistěhovalce začala prodávat v předvánočním čase. Právě ve chvíli, kdy vyrostla do svého typického tvaru. Zmíněná rodina ji však do ’’hvězdy’’ vytvarovala pomocí technologických postupů. Jak už to s každým podvodem bývá i tento byl záhy odhalen a toho se chytila konkurence. Pěstitelé se ji naučili šlechtit a kultivovat tak, aby přežila v prostředí vytápěných bytů. A když se to podařilo, vánoční symbol byl na světě.

V současné době je možné zakoupit vánoční hvězdu v různých velikostech a barvách. Sice si ji pořizujeme nejčastěji v typickém červeném zbarvení, ale atraktivní je i její bílá podoba. Setkat se také můžeme s její růžovou alternativou, ovšem ta u nás není tak častá.

Proč vykvétá právě na Vánoce? 

Důvodem není kouzlo vánoční, zázrak, nebo jak chcete, ale spíše to, že se den stává kratší a noc delší. Rostlina totiž vykvétá zpravidla tehdy, kdy je noc delší než dvanáct hodin. Z její krásy se tak můžete radovat i v dalších zimních měsících, nikoliv jen během prosince.

K TÉMATU  Masožravky nekoušou! Naučte se je pěstovat díky pár krokům

Žádný mráz a žádný průvan 

Pěstování vánoční hvězdy není nic těžkého. Je to naopak poměrně snadné. Je však třeba najít pro rostlinku ideální stanoviště kde nebude mráz ani průvan. Na čem záleží, tak na správném výběru zeminy. Ta by neměla být ani příliš mokrá, ale ani příliš vysušená. Ať už rostlinu zakoupíte kdekoliv, pokud chcete, aby vám dělala radost co nejdéle, je dobré ji z původního obalu přesadit do nového substrátu.

Nejlépe se jí daří na místech, kde se teplota pohybuje mezi patnácti až dvaadvaceti stupni Celsia. Má ráda světlé stanoviště a suchý vzduch. Rozhodně ji nenechávejte na okenních parapetech, kde větráte. Teplotní výkyvy ji mohou a budou stát život.

Co se týče zalévání, nepřehánějte to. Zálivka by měla být mírná, ale za to pravidelná. Vyvarujte se přemokření a stojací vodě v květináči.  

Pozor na chyby při pěstování 

Pokud patříte k aktivním pěstitelům vánoční hvězdy a staráte se o ni po celý rok až do kouzelných svátků, pozor na pár chyb, které by vám její pěstování mohly zmařit. Jednou z chyb je již zmiňované přelévání. Zároveň se vyvarujte příliš suchému substrátu, který má za následek opadávání a žloutnutí listů. Také si ji nepořizujte z tržnice nebo s plísní – dlouho by vám v domácnosti nevydržela.

Odkvetlou vánoční hvězdu rozhodně nevyhazujte. Jak již bylo zmíněno, tato rostlina se dá pěstovat několik let. Stačí ji po shození jejích listů seříznout na výšku kolem deseti centimetrů a dát ji na světlé, chladnější místo. Zalévejte ji jen mírně, v létě ji klidně pěstujte venku. Když ji budete pravidelně hnojit, zanedlouho krásně obroste – když noc bude opět delší než den. Zní to až skoro magicky že?

K TÉMATU  Jaro začalo a s ním i chuť na grilování. Venkovní kuchyně nabídne víc, než jen posezení na zahradě!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zamiokulkas: Zamilujte se do pokojovky, která nevyžaduje pozornost

Vánoce se nezadržitelně blíží! Stíháte letos objednat dárky včas? Máme pro vás čtyři nejdůležitější rady, jak nakupovat na internetu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Syndrom vyhoření ohrožuje lidskou práci a psychiku již po dlouhou dobu, v posledních letech však postihuje čím dál tím více lidí. Člověk neočekává, že by to potkalo zrovna jeho, tento psychický problém však může postihnout každého z nás. Syndromem vyhoření jsem si prošla, po zdlouhavé snaze se mi podařilo z něj vzpamatovat, a dokonce mě to v životě posunulo dál.
Jíte pórek často? Jestli ne, tak byste měli. Tento přírodní poklad posiluje kosti, pomůže vám se stávkujícím trávením a prospívá srdečním funkcím. Funguje také jako posilovač obranyschopnosti a bojuje proti křečovým žilám.
Pokud jste majitelem čtyřnohého mazlíčka, pak víte, že ve své podstatě je jako dítě. Potřebuje vaši péči, zájem i láskyplnou výchovu, zrovna tak trénink, který ho učí dobrému chování a skvělé disciplíně.
Ačkoliv by se mohlo zdát, že se negativita posledních událostí ve světě promítne i do barev kolem nás, opak je pro letošek pravdou. Do módy se totiž dostávají spíš pozitivní naděje na uvolnění a módní scéna tak doplňuje štěstí a hravost, které nám v uplynulých měsících chyběly. Jaké barvy letí na jaře 2021 a jak je využít ve svém oblékání? Přinášíme vám tipy na trendy oblečení a šaty pro plnoštíhlé včetně doplňků.
Pojďte se v klidu usadit a kroutit hlavou nad příběhy nešťastníků, kterým se rozhodně první rande nepovedlo podle jejich vysněných představ. Kdo si neohlídal zuby, kdo to přehnal s romantikou, kdo ukázal ze svého těla více, než měl původně v plánu a kdo již svou životní lásku nebyl schopen nahradit někým novým?
Nespavost je problém, který trápí mnoho z nás. Bohužel nad tímto problémem máme tendenci jen mávnout rukou. To přejde - říkáme si. Jenže takzvaná insomnie může mít negativní dopad nejen na fyzickou stránku člověka, ale především na jeho psychiku, zejména pokud mluvíme o dlouhodobém problému.
Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?
Téměř každá žena touží po ideální postavě. Rad, jak zaručeně zhubnout, jsou v časopisech i na internetu tisíce. Daň v podobě jojo-efektu nebo zdravotních problémů, kterou platí za drastické shazování kilogramů nebo nepochopené hubnoucí praktiky, je ovšem příliš veliká. Co takhle začít jednou pro vždy správně? Poradíme vám, jak na to!
Zdravotní obuv tlumí otřesy, šetří klouby a umožňuje noze volně dýchat. Pro naše zdraví je kvalitní bota velmi důležitá. Poradíme vám, jak si ji správně vybrat a na co si dát při nákupu pozor.
Trendem posledních měsíců je pracovat z domova. Ano, plno věcí dokážeme zařídit i online – ono taky, co jiného nám nyní zbývá. Odpadá nutnost chvátat ráno do práce, dodržet přesnou dobu na oběd i mít připravené adekvátní oblečení do kanceláře. Zároveň zmizel každodenní stres, jak co nejrychleji dostat děti do školy, odpoledne je vyzvednout a dopravit na kroužky. Mohlo by se to zdát vlastně o mnoho snadnější, ale naše zdraví to nemusí vždy příliš ocenit. Jaké následky na něm může náš pohodový home office napáchat?
I když to tak zatím venku ne vždy vypadá, je jaro a příroda se probouzí ze zimního spánku. Právě jarní měsíce jsou ty pravé pro přípravu zahrady na nadcházející sezónu. Pokud chcete v létě sklízet ovoce a zeleninu, válet se v zelené trávě nebo se radovat z okrasných květin, něco pro to musíte udělat už teď. Podívejte se společně s námi na patero zahradních prací, kterým je dobré věnovat čas už teď.
Plánujete nebo už dokonce čekáte druhé miminko, ale po prvním těhotenství máte za sebou císařský řez? Každá nastávající maminka se ve stejné situaci ptá, v čem je takové těhotenství jiné nebo jaká jsou rizika. A právě na to se vám nyní pokusíme odpovědět.

Výběr článků

Když jsme se s manželem nastěhovali do nového domu po rekonstrukci, pořád se nám na něm něco nezdálo. Sem tam se ozývaly zvláštní loupavé zvuky - a omítka se loupala na místech, kde nebyl žádný důvod k vlhkosti. Nakonec jsme v domě prostě a jednoduše necítili dobře. Tenkrát jsme spojení "energetický úklid" vůbec neznali.
Banány patří mezi rychlou svačinku, ale také mezi potraviny, které pozitivně ovlivňují nervový systém a zlepšují náladu. V Japonsku na banány nedají dopustit především ženy, protože díky banánům si udržují štíhlou postavu. Už jste slyšeli o banánové dietě?

Nepřehlédněte

Suchá pokožka může být způsobena mnoha faktory. Mezi nejčastější patří dehydratace, stárnutí, sezónní změny, alergie a nedostatek mikroživin. V závislosti na příčině lze ke zlepšení stavu kůže použít různé metody. Mohou to být různé léčivé masti nebo jiné zvlhčující prostředky, pití většího množství vody a užívání některých doplňků stravy.
Následujete každoroční trendy předních designérů z Česka i celého světa? Pak se letos budete divit. Stříbrné barvě totiž odzvonilo. Co ji nahradí?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek