Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Jak se zbavit octomilek v domácnosti – rychle a bez větších výdajů

Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.
jak se zbavit octomilek
Co na octomilky platí? (foto: 123rf)

05. 03. 2021

Zbytečně je nelákejte

Jak se zbavit octomilek? Snažte se vyhnout tomu, aby si octomilky vaši domácnost vůbec vyhlédly pro svůj další pobyt. Mají vynikající čich, tak jim nedopřejte žádné pro ně lákavé vůně. Nahnívající ovoce bez milosti vyhoďte (ideálně okamžitě mimo prostory bytu), různě rozkrojené kousky jablek apod. dávejte do lednice.

Mušky milují i zbytky sladkých nápojů. Vymyjte tedy sklenice a hrnky od džusu, šťávy, ale i piva a vína. Stejně tak nenechávejte nikde láhve nebo plechovky od nápojů. Lákadlem pro octomilky může být i rozlité pití na stole nebo na podlaze. Základní prevencí je tedy zajištění čistoty.

Pořádná čistka odpadů

Octomilky lákají nejen zbytky dobrot, ale třeba také zanesené odpady nebo různý obsah odpadkového koše. Koš tak pravidelně vynášejte a odpad pročistěte. Na odpad můžete koupit některý ze speciálních čističů dostupných na trhu, ale vystačíte si i s tím, co máte k dispozici doma.

Jak se zbavit octomilek? Do odpadu nasypte sáček jedlé sody, zalijte ji octem a nechte chvíli působit. Pak je nutné propláchnout odpad horkou vodou.

Nepřeléváte květiny?

U uvedeného dotazu by se mohlo zdát, že s tématem článku nesouvisí, ale není tomu tak. Octomilky se rády množí také v mokré hlíně. Zkontrolujte tedy své pokojové květiny, jestli některá z nich není příliš zalitá a hlína není dlouhodobě vlhká. Pokud už se to tedy stalo, nechte hlínu důkladně proschnout.

Veškeré mušky odchyťte

Jestli se vám už octomilky usadily v bytě, vyzkoušejte některý z uvedených způsobů, jak je lapit do pasti. Zakoupit můžete klasickou lepící pásku „mucholapku“. Ta mušky přiláká a obsažené insekticidy je následně zahubí. Jedná se o investici v řádu několika korun. Můžete zakoupit i různé lapače v podobě misek nebo speciální lampy.

K TÉMATU  Poradíme Vám, jak vybrat prostěradlo pro lepší kvalitu spánku

Můžete ale vsadit třeba i na vůni koření – octomilky ji totiž nesnáší. Po bytě rozmístěte hřebíček, do květináčů můžete dát stroužek česneku. Tady ovšem budete tak trochu obtěžovat i sebe, protože celý byt bude zvláštně provoněn.

Na octomilky můžete snadno vyrobit past. Stačí, když dáte do vhodné nádoby zbytek džusu nebo vína. Na vršek láhve dejte papír a udělejte do něj malé dírky. Octomilky přiláká vůně nápoje, vlezou dovnitř, ale ven se už nedostanou. Láhev i s celým obsahem pak můžete vyhodit.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Aromalampa nebo difuzér? Co je lepší? A jak si jednoduše vyrobit osvěžovače s vůní vašeho domova? Dáme vám návod!

Jednoduchý návod, jak vyndat bez námahy plný pytel z odpadkového koše

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Prach a nepořádek má rád asi málokdo. A jelikož se vysávání většinou neřadí mezi nejoblíbenější činnosti, můžete úklid výrazně zrychlit a zefektivnit, pokud se vyvarujete následujících chyb.
Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.
Rok co rok se s příchodem vánočních svátků napříč rádii rozeznívá typicky vánoční playlist, mezi kterým nikdy nechybí hitovka od Mariah Carey All I Want for Christmas Is You. Každý tuhle pecku zná, mnozí z nás si ji s oblibou pouští jako kulisu při pečení cukroví nebo balení dárků. Je prostě natolik nadčasová, že ji můžeme slyšet zas a znovu. Víte ale, kdy a jak legendární písnička vlastně vznikla a hlavně, kolik každoročně vydělává? Nejen na to se podíváme!
Pohlavní nemoci – pro mnohé tabu, pro jiné něco tak intimního. Je chybou se domnívat, že vás některá z těchto velmi choulostivých onemocnění nemůže postihnout. Mnohé se totiž nepřenáší jen při pohlavním styku nebo nechráněným sexem. Jejich příčiny mohou být i jiné. Pojďme se seznámit s těmi nejčastějšími.
Rádi ji pijeme, i když víme, že to zrovna zdravé není. Že s její pomocí snadno sundáte žvýkačku z vlasů, to už asi všichni víme. Ale to zdaleka není všechno. Coca-cola vyčistí zašlé kachličky v koupelně, varnou konvici od usazenin nebo pánev s připáleným jídlem! To všechno bez zbytečného trápení a drhnutí. Také si s její pomocí můžete připravit colový dort. Podívejte na video!
Toužíte po pevné a pružné pleti bez jakékoliv chybičky? Chcete mít účes jako ze salonu? Svěřte se do rukou speciální kosmetiky s obsahem kyseliny hyaluronové, jejíž účinky vás ohromí. Pleťové krémy, séra a další produkty se díky jejímu obsahu postarají o zlepšení stavu vaší pokožky.
Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Kočka cejlonská je nejmenší kočka na světě. Tento ohrožený druh žije pouze na jihu Indie a ostrově Srí Lanka. Kvůli náročnosti chovu můžete tohle zvířátko spatřit u nás pouze v Zoo Liberec a Zoo Ostrava. Malý noční predátor je ztělesněná roztomilost! Posuďte samy.
Úspěšné složení závěrečných zkoušet se musí oslavit. Promoce je jedinečnou možností, kam uzavřít jednu kapitolu života a otevřít další. Všichni chceme absolventa překvapit krásným dárkem, který se mu bude líbit. Poradíme vám, co pořídit pro ženy i muže. Uvidíte, že nakonec ten nejlepší dárek vyberete.
S jarem je mimo stoupajících teplot neodmyslitelně spojena obměna šatníku za vzdušnější a pestřejší oblečení. Prostor dostávají kousky s vypasovanějšími střihy podtrhujícími ženskost a jemnost. Konec konců, kterou z žen by nepotěšila mužská pozornost, kterou vyvolá právě dobře padnoucí sukně různého střihu a délky? Víte, jaký střih se k vaší postavě hodí nejvíce?
Slouží k oddělení záhonu, trávníku, chodníčků, ale i jiných ploch. Zahradní obruby a obrubníky mají rozličné tvary i materiály. Betonové se používají nejčastěji, ať už jako klasický obrubník nebo oblíbená palisáda. Obruby ale mohou být i dřevěné, případně plastové imitace jak dřeva, tak kamene. Který vyhovuje vaší zahradě?

Výběr článků

Správná velikost podprsenky dokáže s vaším tělem divy. Pozvedne vaše prsa, zeštíhlí pas a bude se vám lépe dýchat. Jak si změříte velikost prsou a poznáte, že vám prádlo dobře sedí?
Známe to všechny. Ocitneme se z ničeho nic ve společnosti, nikoho neznáme a s naší introvertní povahou nemáme odvahu dát se s někým do řeči. Někdy za to může strach, jindy stud a velmi často také netušíme, jak se do konverzace s ostatními zapojit, abychom se neztrapnily. Naštěstí existuje mnoho témat, do kterých se můžeme bez obav pustit i bez hlubších znalostí i dovedností.
Britney Spears, dnes již 40letá popová princezna, vyjádřila přání, mít se svým snoubencem Samem Asgharim svého třetího potomka. Dočkají se 16letý Sean a 15letý Jayden dalšího sourozence?

Nepřehlédněte

Sen o vlastním bydlení se mi splnil před rokem. Byla jsem šťastná, že se konečně mohu odstěhovat od rodičů a žít si po svém. Ale nadšení z nového domova a pěkného pronajatého bytu je pryč.
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek