Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Jak efektivně vyčistit myčku a pračku? Poradíme vám

Prakticky v každé moderní domácnosti se nachází myčka a pračka. Tyto spotřebiče nám dokážou ušetřit neskutečné množství času a práce. Z toho důvodu je třeba se o ně pořádně starat, aby z ničeho nic nevypověděly svou službu a nenechaly vás na holičkách. Jak na to?
jak vyčistit myčku pračku
Jak na čištění myčky a pračky? (foto: 123RF)

24. 05. 2021

Jak se starat o pračku

Jak vyčistit myčku si řekneme za chvíli. Nyní se zaměříme na pračku – spotřebič, který má doma své čestné místo.

Špína, která se v pračce uvolní z vašich oděvů, ručníků a prostěradel, musí někam odtékat, což znamená, že se v pračce může v průběhu času hromadit špína. Bez pravidelného čištění může spotřebič obsahovat zbytky čisticího prostředku, usazeniny tvrdé vody a plísně kolem víka.

To může na prádle zanechat zbytky nebo způsobit, že vaše prádlo nebude zrovna vonět. Chcete-li zajistit, aby vaše čerstvě vyprané oblečení a prádlo byly co nejčistší, postupujte podle následujících pokynů, jak čistit pračku jednou za měsíc.

Krok 1: Spusťte horký cyklus s octem

Spusťte prázdný pravidelný cyklus a do přihrádky na prací prostředek nalijte litr bílého octa. Nebojte se, že stroji ublížíte, protože bílý ocet nepoškodí ani pračku, ano oblečení. Kombinace horké voda s octem odstraní bakterie a zabrání jejich růstu. Ocet může také působit jako deodorant a proříznout plísňové pachy.

Krok 2: Vydrhněte vnitřní a vnější část pračky

V kbelíku nebo umyvadle smíchejte asi 1/4 šálku octa s litrem teplé vody. Pomocí této směsi plus houbičky a speciálního zubního kartáčku očistěte vnitřek zařízení. Věnujte zvláštní pozornost dávkovačům na aviváž nebo mýdlo a těsnění kolem otvoru dveří. Pokud je dávkovač mýdla odnímatelný, namočte jej před čištěním do octové vody. Očistěte také zevnějšek stroje.

Krok 3: Spusťte druhý horký cyklus

Spusťte ještě jeden prázdný pravidelný horký cyklus, bez čisticího prostředku nebo octa. Je-li to žádoucí, přidejte do bubnu 1/2 šálku jedlé sody, abyste odstranili usazeniny uvolněné z prvního cyklu. Po dokončení cyklu otřete vnitřek bubnu utěrkou z mikrovlákna, abyste odstranili všechny zbývající zbytky.

K TÉMATU  Intimní zápach ženských partií. Problém, o kterém se nemluví snadno. Co značí a jak s ním zatočit?

Jak se starat o myčku a jak vyčistit myčku

Na filtru a vnitřních stěnách myčky se časem hromadí kousky jídla, mastnoty, nerozpuštěného čisticího prostředku a vodních minerálů. Spolu s nepříjemným zápachem může myčka ve skutečnosti zanechat skvrny a film na vašich sklenicích a talířích. Stručně řečeno, to znamená, že pokud myčku nádobí nevyčistíte správně, váš spotřebič nemůže plně vykonávat svou práci.

Navíc pokud necháte jídlo a špínu nahromadit, může to vážně poškodit filtr a čerpadlo myčky, což nakonec povede k nákladným opravám.

Zápach myčky

Pokud je vaším největším problémem zatuchlý zápach, spusťte cyklus Pouze máchání, a následně nechte pootevřená dvířka, aby cirkuloval vzduch. Pokud jde o vůni, začněte tím, že se budete zabývat kořenem problému, které jsou v drtivé většině případů zbytky jídla.

Abyste zabránili nežádoucímu zápachu, odstraňte přebytečné jídlo před vložením talířů, příborů, misek a dalších předmětů do myčky. Odlepte také papírové štítky z nového nádobí.

Jak čistit myčku?

Čistit filtr a vypustit myčku byste měli jednou za měsíc. Naštěstí je jeho tříkrokový proces snadný a nevyžaduje žádné speciální nástroje. Jak čistit myčku?

  1. Vyčistěte odtok: Odstraňte spodní koš na nádobí. Zkontrolujte odtok z myčky a odstraňte z něj veškeré zbytky nebo potraviny. To zlepší odvodnění, zvýší účinnost čištění a zabrání poškození myčky.
  2. Vložte ocet do myčky: Začněte s prázdnou myčkou. Vložte šálek bílého octa do nádoby vhodné do myčky nádobí na horní rošt stroje. Spusťte myčku v cyklu horké vody. Tím se vymyje mastnota a špína a odstraní se také zatuchlý zápach.
  3. Opláchnutí jedlou sodou: Vysypte jeden šálek jedlé sody na dno myčky. Proveďte krátký cyklus mytí horkou vodou. Myčka bude čerstvě vonící a bude mít světlejší interiér bez skvrn.

Tato péče nezabere tolik času, a vaše spotřebiče budou i nadále spolehlivě fungovat.

K TÉMATU  Nenechte se zmást aneb jak vyřešit případné hlavolamy při třídění odpadů

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Slim, ultraslim nebo minipračka na zeď? Jak si dobře vybrat malou pračku do malé koupelny?

Vybíráme kávovar do domácnosti. Co při výběru hraje roli?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Každá žena občas zažívá stres anebo úzkosti – to je naprosto běžné. Nicméně nahromaděný stres dokáže pěkně potrápit a zařídit spoustu zdravotních problémů. Ale takový stres v těhotenství! Ten dokáže ovlivnit vývoj vašeho miminka – a to přece žádná z vás nechce. Jak se tedy poprat se stresem v těhotenství?
Oblečte se do barev a vyjděte z šedivého průměru. A že máte o pár let nebo pár kilo víc? Vždyť nemusíte zkoušet módní výstřelky. Městská dáma nad šedesát v rozervaných džínách nám přijde trochu přes čáru, ale je spousta dalších možností, jak se cítit skvěle v každém věku i těle.
Co takhle trochu zpestřit interiér? Pokud patříte mezi ty, které mají rády "udělej si sám", tohle jsou nápady pro vás. Originální květináče, plyšová spona na záclony, zarážka na knihy nebo talířek na jednohubky, to vše má jedno společné - základem jsou staré hračky. Nějaký vhodný kousek najdete i u vás, a pak hurá do díla. Zkuste trochu netradiční dekorace!
Začátek školního roku bývá pro děti náročný. Především přeladit se z prázdninového módu do toho studijního vyžaduje mnoho úsilí. Nenáročným způsobem, jak se děti můžou začít učit, aniž by si to uvědomovaly, jsou naučné filmy a seriály. Jen posadit děti před obrazovku ale nestačí. Důležité je s nimi o pořadech mluvit. Jak na to?
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Volba barvy pro interiér, ve kterém se pohybujeme, má velký vliv i na naše psychické rozpoložení. Víte, jakou barvu vybrat a co bude znamenat pro váš prostor? Rozhodně se nevyplatí jen tak něco „plácnout“ na zeď. Pojďme se podívat na psychologii barev.
Pro někoho představuje relaxaci stejně jako jiné umělecké činnosti, pro jiné je to životní styl, pro další obživa. Origami se světem rozšířilo až v posledních letech a jeho obliba stále stoupá.
Jiří Korn, ve svých 74 letech, obdržel čestné uznání na Cenách Anděl 2023, kde byl slavnostně uveden do síně slávy. Tento zpěvák a tanečník je známý svým jedinečným hlasem a působivými pohyby na scéně, stejně jako svým výrazným a někdy excentrickým smyslem pro módu, který se vyvíjel a transformoval během celé jeho kariéry.
Kdo by nechtěl být lepší, výkonnější, šťastnější? Existují různé metody, které učí, jak na to. Jednou je to pozitivní myšlení, jež by mělo být tou správnou cestou. Jindy zase mindfulness meditace, co vám pomůže se soustředit na přítomný okamžik a zbaví vás nahromaděného stresu. Za vyzkoušení stojí také služby osobního kouče. Už jste se někdy setkali s termínem neurokoučink? Víte, co se pod ním schovává?

Výběr článků

Přehlídková mola byla už odjakživa spjata s ultra štíhlými modelkami, zatímco ženy plnějších tvarů stály v ústraní. Doba se ale začala měnit. Diktát přílišné štíhlosti ubírá na hlasitosti a svět modelingu obohatily ženy plných tvarů. Jaké plus size modelky patří v současné době k těm největším ikonám a za co získávají obdiv?
Kapelu Maxim Trubulenc zasáhla nečekaná a hluboká ztráta. Ve věku 53 let náhle zemřel Daniel Vali, dlouholetý člen a obličej kapely. Jeho náhlý odchod způsobil vlnu zděšení a smutku mezi členy kapely i veřejností. Na sociálních sítích kapely se objevila fotka s datem úmrtí a později i dojemný snímek zpěváka, na který reagovali fanoušci četnými vyjádřeními soustrasti a vzpomínkami na jeho talent a osobnost.
Cílem lymfodrenáže je zlepšit kvalitu lymfatického oběhu, popřípadě odčerpat přebytečnou lymfu z podkoží zpět do oběhu. Postup je nutno znát a bezpodmínečně respektovat, a tak patří jen do rukou zkušených odborníků. Nesmí způsobit žádné bolestivé pocity, nepoužívají se při ní žádné emulze ani oleje.

Nepřehlédněte

Nebojte se, nechceme vás nijak strašit, je už je čas na vánoční přípravy. Ale co si budeme povídat, doma vyrobený adventní kalendář zabere nějaký čas a v době, kdy bude aktuální, budete mít jistě dost jiné práce. Co si to tedy letos trochu ulehčit a připravit se. Užijete si i samotnou výrobu kalendáře třeba v rodinném kruhu.
Redakce Damskaliga.cz si pro vás ve spolupráci s hotelem Mariott připravila soutěž o pobyt pro dvě osoby v krásném Superior pokoji. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte třeba právě Vy! Soutěž trvá do 30.11.2021

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek