Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Co je ADHD a jak zmírnit jeho příznaky u svých dětí

Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.
ADHD
Co je to ADHD? (foto: 123RF)

04. 05. 2021

Potřebné informace od učitelů

K diagnostice ADHD neexistuje žádný konkrétní laboratorní test. Místo toho může pediatr nebo odborník na duševní zdraví vyhodnotit příznaky dítěte a určit, zda jsou kritéria splněna. K získání informací o chování dítěte se často používá několik různých metod. Formuláře zpráv pro učitele shromažďují informace od učitelů o chování a pozornosti dítěte ve školním prostředí. Zprávy učitelů mohou pomoci při určování toho, jak velké potíže má dítě s chováním.

Návštěva psychologa

K hodnocení chování dítěte v domácnosti se používají formuláře pro rodiče. Odborník na duševní zdraví se může zeptat na schopnost dítěte řídit se pokyny, hrát si tiše nebo počkat, až v rozhovoru přijde řada na něj. Lékař si bude také chtít popovídat s vámi i vaším dítětem, aby se dozvěděl více o vývoji vašeho dítěte a rodinné anamnéze.

Můžete být také požádáni, abyste si na hodnocení vzali s sebou následující dokumenty:

  • Lékařské záznamy vašeho dítěte,
  • vaše kontaktní údaje,
  • kontaktní údaje pediatra vašeho dítěte,
  • jména a kontaktní informace na učitele a všechny ostatní dospělé, kteří jsou s vaším dítětem jako dozor, například v mimoškolních programech. Tyto osoby mohou být také požádány o vyplnění formulářů, které si na vyžádání vezměte s sebou. Můžete být požádáni, abyste svému lékaři poskytli písemný souhlas s kontaktováním těchto osob.

Dále si s sebou přineste jakékoli předchozí výsledky testování, jako je testování IQ, testy úspěchu, hodnocení osobnosti a jakékoli předchozí hodnocení ADHD, jakož i kontaktní údaje a jména odborníků, kteří je provedli. Také nezapomeňte na vysvědčení a poznámky ze školy vašeho dítěte,

Rodičovská strategie

Výchova dítěte s ADHD může být stresující. U dětí s ADHD je větší pravděpodobnost, že budou vyloučeny ze školky a ze školy, a v domácnosti mohou vystupovat roztěkaně. Může být také výzvou přimět je, aby si dělaly domácí úkoly a dodržovaly pokyny.

K TÉMATU  Zánět močových cest jako bolestivý problém. Jak nemoc léčit?

Děti s ADHD mají také tendenci mít vyšší míru náhodných zranění. Mají tendenci se zranit při pádu z nábytku po lezení, pádu nebo vyskočení z oken, odepínají zábrany a vstávají v autě nebo v kočárku, což má za následek časté návštěvy pohotovosti.

Jak zmírnit tyto příznaky?

Často vyžadují neustálý dohled a větší pozornost než ostatní děti. Zde je několik strategií pro úpravu jejich chování:

Poskytněte pozitivní pozornost. Věnujte jim plnou pozornost, když si s nimi hrajete – prostě se nevěnujte ničemu jinému. A vaše spolupráce bude efektivnější.

Dávejte účinné pokyny. Před vydáním pokynů věnujte svému dítěti plnou pozornost. Vypněte televizi, navažte oční kontakt a položte ruku na rameno dítěte, než řeknete: „Ukliď si, prosím, svůj pokoj.“ Pokyny dávejte po jednom, nikdy jim nedávejte více úkolů najednou – nejsou schopny si je zapamatovat, natož tak je splnit. A požádejte své dítě, aby vám opakovalo to, co slyšelo, abyste se ujistili, že plně rozumí.

Chvála úsilí vašeho dítěte. Pokud se vašemu dítěti něco povede, rozhodně ho pochvalte. Může to být klidně i maličkost, ale tato pozitivní motivace je pro dítě s ADHD velice důležitá. Chvála motivuje děti s ADHD k lepšímu chování.

Dávejte odměny. Systémy odměn mohou být skvělým způsobem, jak pomoci dětem s ADHD zůstat na správné cestě. Stanovte několik cílových chování, jako je pobyt u stolu během jídla nebo trávení času s domácím mazlíčkem.

Vy to zvládnete!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zánět močových cest jako bolestivý problém. Jak nemoc léčit?

Co je to Bechtěrevova nemoc? Odhalme příznaky i stádia nemoci

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Býti potomkem slavného rodiče nebo rovnou obou rodičů se může jevit jako nelehká pozice. Od takovýchto jedinců se mnohé očekává, ať už zdědění krásy nebo talentu. Někteří se rozhodnou jít ve šlépějích svých rodičů, jiní zvolí o něco jiný směr a další se zase světu popularity snaží co nejvíce vyhnout a žít si svůj život mimo vědomí veřejnosti.
Je jiná, je svá. Je to Billie Eilish. Do šoubyznysu vplula jako velká voda bez varování a okamžitě z ní začali všichni teenageři šílet. Zlomovým okamžikem byl pro zpěvačku říjen 2015, tedy krátce před dovršením jejích 14 let, když s bratrem Finneasem zveřejnili na SoundCloudu song Ocean Eyes, ze kterého se přes noc stala hudební senzace. A od té doby znal její jméno celý svět.
Kempování je neodmyslitelně spojené s létem. Pokud plánujete prázdniny pod stanem, příprava je klíčová. Občas se při hektickém balení stane, že zapomenete na důležité věci. I z toho důvodu jsme připravili seznam několika věcí, které je dobré mít na mysli, než vyrazíte do přírody.
Chladná rána i večery nepřidají na náladě nikomu. Známe ale potraviny, které vás dokáží zahřát a zpříjemnit vám den. Už tím, že vám nebudete po těle chladno. Kterými obohatit podzimní jídelníček?
Ani letošní léto se neobejde bez tradičních vln veder. Pro letošek meteorologové navíc předpovídají, že teploty mohou být extrémní. A ne každý si může nainstalovat klimatizaci, která by proti vedrům účinně pomohla. Jak si tedy poradit i bez klimatizace a náročných investic? Jak správně větrat v horkém bytě a čím nejlépe stínit?
Ekologická a přátelská vůči přírodě. Přesně taková je udržitelná móda, která se za poslední roky stala doslova hitem. Co vlastně představuje a v čem má tento alternativní přístup k módě své kouzlo?
Značka Gucci je dlouhá léta považována za synonymum luxusu. Nedosáhne na ni každý, ovšem pokud už ji vlastníte, vlastníte fantastickou investici, která s každým novým dnem roste na své hodnotě. A to dokonce i v případě, že mluvíme o roztrhaných silonkách, které se nedávno ocitly v nabídce světově proslulé společnosti.
Možná si i vy někdy povzdechnete, že vaše příjmení není nejkrásnější. Třeba jste vždy tiše záviděly spolužačce její příjemné a zvučné příjmení. Než budete klesat na mysli, pojďte se s námi podívat na opravdu velkou sklizeň toho, co se v naších zemích skutečně vyskytuje. Co byste řekly tomu, kdybyste se jmenovaly třeba…
Některé ženy bohužel mají tu smůlu, že se jim nedaří otěhotnět. Naštěstí existuje možnost umělého oplodnění, díky kterému žena porodí své vytoužené dítě. Pokud přemýšlíte nad dárcovstvím vajíček, ale váháte kvůli tomu, že nevíte, co vás čeká, přečtěte si následující článek, který vám odpoví na spoustu otázek.
Žraloci. Pro někoho jsou to velmi obávaní mořští tvorové, pro jiné fascinující živočichové, které by bylo úžasné více probádat a ochraňovat. Do podvědomí většiny z nás se žraloci, jakožto krvelačné bestie, zapsali předně Spielbergovým filmem Čelisti. Zároveň v posledních měsících a letech se stále dočítáme a doslýcháme o smrtelných útocích na lidi v destinacích, ve kterých bychom to zrovna nečekali.
Někdy není času nazbyt – v práci fofr, doma lítačka, člověk si pomalu ani nesedne. Ale jíst se musí, zvlášť když nechcete zbytečně utrácet za oběd v restauraci. Nechte si poradit a odložte při tom předsudky stranou. Rychlý oběd totiž může být i velmi zdravý a plnohodnotný. Dokonce se může stát, že rychlé recepty se ve vaší kuchyni usadí už napořád. Pusťte se s námi do vaření a uvidíte, že manžela a děti už ani nebudete muset přesvědčovat. Tak co, už zapínáte plotnu?
Ráno dělá den - staré známé rčení, na kterém je kus pravdy. Pokud se vám v posledních dnech stalo, že právě začátek dne se nesl v nevrlém duchu, v němž se ostatně poté nesl zbytek hodin, pak se možná dopouštíte několika věcí, jež jsou zejména po ránu tabu. Naše zlozvyky či návyky se výraznou měrou podepisují na tom, co nás bude čekat či jaký bude den. Co udělat proto, abychom se cítili o něco šťastnější? 

Výběr článků

Trápí vás zdravotní problémy, které se vám neustále vracejí? Máte nějakou nemoc už od dětství a chtěli byste se jí zbavit i bez pomocí léků? V dnešním článku se dozvíte, jak mohou nemoci vznikat! Že jejich kořenem je především psychika. Jak je to možné? A jak to napravit? Čtěte dál a získáte odpovědi!
Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
Přivydělat si z pohodlí domova nikdy nebylo jednodušší než teď. Pokud prahnete po tom, přispívat do rodinného rozpočtu něco navíc, nemusíte nutně chodit z jednoho zaměstnání do druhého, ale můžete se u oblíbeného televizního pořadu pustit do ručních prací. Možností je víc než dost.

Nepřehlédněte

Možná je to tempem doby, možná za tím může být chuť změnit něco ve svém životě. Techniky, které pracují s osobním rozvojem, jsou stále více v kurzu. A jednou takovou je ve své podstatě obyčejná, ale přitom natolik zázračná dovednost mindfulness, která vám prostřednictvím všímavosti vztažené k vám obrátí život vzhůru nohama. Ale jen v tom dobrém slova smyslu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek