Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

4 rostliny pro kvalitní spánek a ještě jedna k tomu. Jaké koupit do ložnice?

Každý člověk ví, že kvalitní spánek je velice důležitý. Během dostatečně dlouhého a dostatečně kvalitního spánku dochází k regeneraci našeho organismu, který se připravuje na další celodenní fungování. Abychom se vyspali doslova dorůžova, svůj spánek můžeme zkvalitnit například vhodnou matrací nebo dobrým polštářem. Za kvalitním spánkem však stojí i pokojové rostliny v ložnici, které nejen, že perfektně čistí vzduch v interiéru, ale které jsou taktéž prevencí nachlazení. O jakých konkrétních pokojových rostlinách je řeč?
rostliny pro spánek
Jaké rostliny koupit do ložnice, protože nám zkvalitní spánek? (zdroj foto: www.123rf.com)

02. 11. 2020

Aloe vera jako zázrak v květináči 

Možná jste si do nynějška mysleli, že pokojové rostliny jsou jen skvělou dekorací domácnosti. Jenže jejich úkolem není jen zútulnit interiér. Jak již bylo zmíněno, rostliny jsou i pro kvalitní spánek. Pročistí totiž vzduch v ložnici a zbaví ho veškerých bakterií a alergenů.  

Jednou takovou pokojovou rostlinou, která se zmíněnými vlastnostmi pyšní, je aloe vera. O této dužinaté rostlině se často mluví jako o zázraku v květináči. Kromě toho, že efektivně bojuje proti špatnému vzduchu nejen v ložnici, ale taktéž v jiných pokojích domácnosti.

Umí uvolňovat kyslík po celou noc, navíc pomáhá při popáleninách nebo při akné. Její pěstování není nijak náročné, stačí jí jenom světlo, ideálně teplo, pravidelná zálivka a minimální průvan.  

Barevné gerbery pro radost i čistý vzduch 

Nemusíte si pořizovat drahou čističku vzduchu do ložnice, když si můžete pořídit krásné barevné gerbery. Patří mezi rostliny pro kvalitní spánek.

S gerberami se setkáváme především v květinářstvích, kde se vážou do nejrůznějších pugétů a kytic. Dnes se však dají tyto barevné květiny koupit i v květináči. Stačí zavítat například do hobby marketů nebo zahradnictví, tam jistě narazíte na pěkný kousek.  

Pokud si gerberu přinesete domů v květináči, automaticky s ní zamiřte do ložnice. Umí pročistit vzduch a zbavit ho především pylu, prachu a dalších alergenů. To ocení zejména astmatici a alergici, kteří konečně budou moct volně a snadně dýchat.  

Levandule pro klidné a ničím nerušené noci 

Je vaším problémem neustálé buzení se? Trápí vás nespavost? Pak byste ve své ložnici měli mít levanduli, a to nejen tu sušenou, ale především tu v květináči. Levandule je jednou z bylinek, které efektivně bojují se zmiňovanou nespavostí.

Největším esem v rukávu levandule je její relaxační vůně, která se uvolňuje po celou dlouhou noc. Vůně levandule dokáže člověka uklidnit, zbaví ho bolestí hlavy i celkového podráždění nervové soustavy, které často plyne z práce nebo z rodinné hádky.  

K TÉMATU  Víte, co patří do lednice? A co tam naopak neskladovat?

Levandule v květináči posazená například na okenním parapetu v ložnici je skvělou alternativou klasických prášků na spaní. Je to navíc daleko šetrnější metoda, jak dosáhnout klidného spánku.  

Tchýnin jazyk je sice jedovatý, ale zkvalitňuje spánek 

Když se chce obdarovat pokojovou rostlinou člověk, který je na pěstování pokojovek naprosto levý, automaticky se sáhne po tchýnině jazyku. Právě o této rostlině se říká, že ji naprosto nic nezničí, že zvládne i tu nejhorší péči začínajícího pěstitele.

O tchýnině jazyku se ví, že je to jedovatá rostlina, ale to neznamená, že vám nepomůže v usínání. Odborníci často rádi tvrdí, že se jedná o rostlinu, která pracuje přesně ve chvíli, kdy všechno kolem spí. Umí zbavovat vzduch nepříjemných domácích toxinů, k nimž se řadí například formaldehyd nebo benzen.  

Anglický břečťan je vůbec tou nejlepší volbou 

Nedávno prováděné studie prokázaly, že vůbec tou nejlepší volbou do ložnice je anglický břečťan. Břečťan řada lidí může znát jako venkovní rostlinu, která se většinou plazí po fasádách domů. Pravdou ale je, že břečťan si můžete pěstovat i v květináči na vnitřním okenním parapetu. Zmiňované nedávno prováděné studie to jenom potvrzují.

Tvrdí, že právě anglický břečťan během dvanácti hodin odstraní ze vzduchu skoro pětadevadesát procent všech vzdušných nečistot, které během spánku mohou usedat na dýchací cesty člověka. Především alergici nebo astmatici by měli sáhnout po této pokojové rostlině, protože jejich spánek bude najednou daleko kvalitnější, delší a nerušený nepříjemným kašlem či smrkáním.  

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

5 pokojovek, které fungují jako efektivní čističky vzduchu

Monstera do každé domácnosti. Jak pěstovat moderní rostlinu?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Ať už jedeme na dovolenou kamkoliv, cílem každého z nás je si odpočinout. A to jak aktivně, tak pasivně. Pokud ale toužíte po dovolené, která vás doslova rozmazlí a třeba také posílí vaše zdraví, pak není nic lepšího, než se vydat do míst, kde je lázeňská péče spolu s léčivými termály naprostou samozřejmostí. A kam jinam vyrazit než právě do Maďarska, které je v tomto ohledu proslulé.
Zase si potřebujete obarvit vlasy, ale návštěva kadeřnického salonu se vám teď do harmonogramu vůbec nehodí? Zkrášlete se v pohodlí domova – a navíc podstatně levněji. Schopnosti prostředků, které skrývá vaše kuchyň, vás prostě nadchnou!
Madonna, nejslavnější popová ikona od začátku 80. let až do současnosti plní sociální sítě fotografiemi, nad nimiž v poslední době zdravý rozum skutečně žasne. Zpěvačka se zřejmě nehodlá smířit s přirozeným procesem stárnutí a chce si i nadále zachovat svou dokonalou image. Má tohle ale být ještě náš vzor hodný následování?
Jednoduché vychytávky, jak vypadat krásně, splní účel na 100 %. Jak rychle vyrobit kudrliny a udělat vaše vlasy krásně zářivé? Jak dokonale vybělit zuby pro perfektní úsměv nebo vyčistit pleť?
Mluví se o tom hodně. Pozitivně i negativně. A my už se také rozhodly, že nasedneme na elektrooře. Výsledek je naprosto úžasný. I za dodržení stanovených pravidel jsme se staly královnami a užily si volnost, kterou cyklistika nabízí. Elektrokolo je prostě super!
Ano, skutečně se to děje a rozhodně to není žádná vzácnost. I ženy po třicítce nemusejí mít manžela a děti, jen mezi námi pořád existují tací, které to nejenom překvapuje, ale dokonce i pohoršuje.
Vlastnoručně vyrobené vánoční dekorace mají hned několik pozitiv. Budou jedinečné a originální, přizpůsobíte je dokonale svým představám a navíc ušetříte. K tomu všemu budete mít z jejich tvorby skvělý pocit, obzvlášť v případě, že vám je pochválí nějaká návštěva. Inspirujte se nějakým nápadem!
Čekáte přírůstek do rodiny? Gratulujeme! Jednou z velice krásných povinností, která na vás v budoucích měsících čeká, vymýšlení, jak zařídíte pokojíček. Jaké jsou novinky, které vás potěší, a co by v pokojíček pro miminko rozhodně nemělo chybět?
Vyvážení kariéry a rodinného života je pro moderní rodiče neustálou výzvou. V dnešní uspěchané době je těžké najít správnou rovnováhu mezi pracovními povinnostmi a časem stráveným s rodinou. Nicméně, s pomocí správných strategií a přístupů je možné dosáhnout uspokojivého životního stylu, který ctí obě tyto důležité oblasti. Zde jsou některé tipy, které vám pomohou v cestě za vyváženým kariérním a rodinným životem:
Připojit se k rodině vašeho manžela může znamenat orientaci v obtížných vztazích, zejména s jeho matkou. Je to prostě vaše tchyně. Ať už chcete mít pozitivní vztah od samého začátku, nebo se momentálně potýkáte s problémy, je možné si svou tchýni „převychovat“.
Tělo je dobře propracovaný stroj, který nás pravděpodobně nepřestane fascinovat. Aby však fungovalo tak, jak má, je zapotřebí, aby bylo poháněno správným palivem. Ani klasický automobil nepojede bez benzínu, ani tělo nebude fungovat bez minerálů a vitaminů, které jsou jeho pohonnou hmotou.  
Přemýšlíte o tom, že byste své dítě na týden nebo dva poslali na dětský tábor? Pro koho jsou tábory vhodné, a komu naopak ublíží? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody letního táborování.

Výběr článků

Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.
Ve velkém stylu si Marek Ztracený podmanil letošní ceny Žebřík, zatímco Ewa Farna a Chinaski nezůstali pozadu. Výjimečný večer v Plzni přinesl nejen hudební oslavy, ale i poctu legendě Jiřímu Suchému.
Bylinky mají mocnnou sílu. Pomohou nejen proti nachlazení, ale také posílit imunitu, zlepšit celkově zdraví. Po kterých byste měly sáhnout a proč?

Nepřehlédněte

Pro někoho to má to správné kouzlo, pro jiného je to kýč. Luxusní obývací pokoje ohromí hlavně prostorem, ale také přepychovým nábytkem. Líbí se vám?
Tak co, kdy jdete k zápisu? Už se těšíš do školy? Počkej, paní učitelka bude přísná, tam nebudeš moci takhle divočit! Takové a mnoho dalších „hlášek“ slyší šestileté děti od příbuzných, když se chystají na svůj slavný den – zápis do základní školy. Co jsou schopny doopravdy chápat?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek