Sobota , 27. 04. 2024

Jaroslav

Škola je tady. Co by mělo umět vaše dítě, než do ní nastoupí?

Dítě ve věku zhruba šesti let čeká první velká životní výzva. Ze známého prostředí školky se poprvé přesune do velkého světa. Co by měl předškolák zvládat, aby pro něj byla škola co nejpohodovější?
škola
Pro dítě je škola novou životní etapou. Jak se na ni připravit? (zdroj foto: pixabay.com)

14. 09. 2020

Nejmenší ze všech

I když je ve školce již za velkého borce, najednou se stane tím nejmenším z nejmenších. Škola je novou životní etapou a je proto dobré, aby bylo vaše dítě co nejsamostatnější. Tak se skvěle vyhnete šikaně ze strany starších dětí. Sebevědomé dítě, co se o sebe umí postarat, se rozhodně nestane terčem posměchu. Proto si zkontrolujte, zda během prázdnin před nástupem do školy vaše dítě zvládá například tyto dovednosti:

  • Dokáže se naprosto samo bez vaší asistence obléct a převléknout se do jiného oblečení.
  • Samo si obuje i vyzuje boty. Umí zavazovat tkaničky.
  • Pokud se dětem s dlouhými vlasy rozváže gumička, dokážou si vlasy upravit alespoň v nějaké míře sami, bez pomoci dospělého.
  • Dítě umí základní slušnostní slova jako je „Děkuji.“, „Dobrý den.“

Silnější to má jednodušší

Je úplně jedno, že jste své dítě třeba během předškolního roku naučili celou abecedu nebo vyjmenovaná slova, tyto znalosti při svém vstupu do školy potřebovat nebude. Co jej ale rozhodně na jeho první cestu vybaví více než skvěle, je jeho zdravé sebevědomí a vědomí, že dělat chyby je naprosto normální – a to ho škola určitě nenaučí. Většinou s tím máme problém i my dospělí, proto se hodí pracovat kromě dítěte také na sobě.

  • Chybami se člověk učí a chyby jsou naprosto v pořádku. To, že udělám chybu, neznamená, že něco neumím. Pouze se to právě učím. Umět překonat nezdary je super důležité!
  • Věřit sám sobě je skvělé! Rozhodně se vám bude v dětském věku lépe koukat do zrcadla, když vás rodiče vybaví větou: „Věřím ti, že to zvládneš. Už jsi přece dokázal sám i tohle a támhleto. Chápu, že se cítíš nesvůj. Budu na tebe myslet a přát ti, abys to zvládnul co nejlépe!“ než když vás počastují nesmyslem typu: „Už jsi velký kluk, tak běž.“
  • Uvědomovat si své silné a slabé stránky je taky paráda. Rozhodně pak nebude dítě vyjevené, když mu najednou něco nepůjde. Když si hrajete s balónem a dítěti to evidentně ani po několikadenní snaze nejde, je dobré si s humorem přiznat, že tohle třeba nebude jeho silná stránka. Zato ale má skvělou paměť nebo třeba umí rychle reagovat.
K TÉMATU  Nechte děti o prázdninách v klidu. Místo opakování učiva by si měly hrát

Se soustředěním to není valné

Dnešní děti se moc neumí soustředit. Pro rodiče je jednodušší, aby mělo dítě posudek s ADHD i tam, kde se pouze jedná o zdravé a velmi živé dítko, než abychom s nimi trávili několik hodin aktivním pohybem. Umět se soustředit na daný úkol je přitom ve škole dost důležité. Jak můžete soustředění natrénovat, aby pro něj škola nebyla takový problém?

  • Hrejte pexeso. Klidně jen s polovinou balíčku.
  • Zahrajte si spolu obyčejné domino.
  • Zkuste si spolu něco namalovat podle jednoduchého návodu na internetu.
  • Vytvořte si vlastní výrobek.
  • Naučte dítě modelovat ze skutečné plastelíny jednoduché postavičky a zvířátka.
  • Při pobytu v přírodě si společně vytvořte obrazec z přírodnin.
  • Namalujte společně na chodník umělecké dílo.
  • Podívejte se společně na jednu krátkou pohádku a poté se dítěte zeptejte na detaily z pohádky. Další pohádku nepouštějte. Toto opakujte každý den, dítě se naučí soustředit se, na co se dívá.
  • Pusťte si místo klasické pohádky krátkou audiopohádku. Opět se po jejím skončení dítěte ptejte, co se tam dělo.
  • Přes den si dejte chvíli čtení. Po přečtení krátké části knihy nebo básničky se opět ptejte na detaily.

Při všech těchto úkolech se chovejte jako kamarád, kterého daná aktivita baví. Jediné, na čem trvejte, je toto: daný úkol dokončit. Nebudete věřit, kolik skrytých talentů se ve vašem malém parťákovi ukrývá! Bude to krásné a dobrodružné trávení společného času!

Už se těšíte, až budete mít doma zdravě sebevědomého školáka, který zná svou hodnotu a dokáže i poznat své limity i talenty? Prostě škola hrou!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 tipů, jak proměnit dětský pokojíček v prostor pro školáka

Dítě a mobilní telefon. Odkdy ho má školák mít a čím se řídit při výběru

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Toužíte pod dokonale hladkém prostředí ve vašich intimních partiích? Pravidelně se holíte a používáte nejlepší metody holení, krémy a pěny, ale stále vás obtěžují občasné pupínky vzniklé v důsledku zarostlého chloupku? Chcete se jich zbavit jednou provždy, aby vaše intimní partie byly neodolatelně hebké a hladké?
Narodit se jako muž nebo žena ještě neznamená, že se tak musíte i cítit. V posledních letech o tom slýcháváme stále častěji a můžeme to chápat, i nemusíme, ale jsou lidé, kteří se vnitřně neztotožňují s žádným pohlavím. Nechtějí se škatulkovat a hrdě se k tomu hlásí. Mezi celebritami jsou tahle prohlášení stále častější. Kdo se v poslední době přiznal a kdo se cítí nebýt ani mužem, ani ženou?
Bodové osvětlení je oblíbené zejména v kuchyní nebo v obývacím pokoji. Může být zapuštěné, namontované na strop nebo směrové na koleji. Poslední jmenované má tu výhodu, že ho můžete namířit tam, kam potřebujete.
Zřejmě není nutné dlouze vysvětlovat, o jaký hmyz se jedná. Octomilky neboli vinné mušky se nám do domácnosti ochotně nastěhují v momentě, kdy necháme na stole zralé ovoce nebo třeba zbytek pečiva od snídaně. Stačí jen chvilička a mušky se velmi rychle namnoží. Pak se může zdát problematické je z kuchyně nějak vypudit. Ale nebojte se – jde to.
Život ve světě showbusinessu s sebou nese mnohem více každodenních výzev, než si dokážeme představit. Které slavné páry odolávají pozlátku v podobě shánění nového a mladšího partnera každý rok, a místo toho drží stále při sobě? Zde jsou zahraniční i české páry, které dělají instituci manželství tu nejlepší reklamu.
Face roller je oblíbený nástroj, který se využívá k péči o pleť a pokud ho ještě nemáte doma, zřejmě si klepete na čelo, jak by vám ”šudlání” kamenem po obličeji mělo vyhladit vrásky. Pojďme si proto zopakovat, co vlastně face roller je, jaké jsou jeho výhody a mýty, a především, jak s face rollerem pracovat.
S blížícím se létem se všechny ženy těší na slunečné dny a plážové dovolené. Je to čas, kdy si můžeme vychutnat sluneční paprsky a přidat trochu barvy našemu životu. Ale abychom si užily sluníčka v plné míře, je důležité chránit naši pokožku a zároveň dosáhnout krásného a přirozeného opálení. V tomto článku vám přinášíme tipy na inovativní produkty, které vám pomohou dosáhnout dokonalého letního vzhledu. Od krému do solária až po samoopalovací krém na obličej - máme pro vás všechno!
Klimakterium neboli menopauza je přirozené období v životě ženy, které může nastat kdykoli mezi 45. až 55. rokem života. Organismus pozvolna přejde z reprodukční fáze do fáze klidové. Tahle fyziologická životní etapa se prostě nedá zastavit ani obejít. A tělo vám může připravit horké chvilky právě ve věku, kdy se cítíte tak skvěle. Dá se ale to zvládnout.
Ve všech pohádkách je konec jasný – „Žili spolu šťastně až do smrti.“ Realita je ovšem dost jiná a my se nacházíme v situaci, kdy si z předchozího vztahu do toho nového s sebou bereme děti. Podobně je na tom i náš nový partner. A zapletenec je na světě! Zvládněte vztah mezi nevlastními sourozenci.
Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?
Paní zima již ztrácí sílu a bude muset před své žezlo jaru, které nám již nyní vykouzlilo příjemné teploty, které lákají mnoho lidí trávit mnohem více času venku. A při sportování v jarní přírodě jsou pro každého běžce, turistu či cyklistu nepostradatelné kvalitní oděvy z funkčních materiálů.

Výběr článků

Jaké si odnesla Nela vědomosti a pocity z třetího sezení s Marcelou Hlaváčkovou v rámci koučování Emočních rovnic?
Za sny - tak se jmenuje nová audiokniha, kterou načetl zpěvák Richard Krajčo společně se svou manželkou - autorkou knihy, režisérkou a scenáristkou - Karin Krajčo Babinskou. Čtyřy a půl hodiny poslechu bude stát za to. Proč zná knihu zpěvák nazpaměť a jak souvisí s jeho písní Zůstaň se mnou?
O houbách se dlouho tradovalo, že nemají výrazné účinky na lidský organismus. Pokud se ale zaměříme na ty správné, můžeme do těla dostat velké množství zdraví prospěšných látek. A to navíc při malém množství přijatých kalorií, houby jsou totiž z velké části tvořeny jen vodou.

Nepřehlédněte

Pojem jóga pro mnohé z nás jistě není nic nového. Co ale nahá jóga? Může být přínosem pro naši duši a fyzickou kondici, nebo se jedná o bláznivou formu cvičení jen pro otrlé?
Věděli jste, že podle posledních statistik má průměrný člověk ve svém mobilním telefonu stažených zhruba třicet mobilních aplikací? Sice je nemusí nutně využívat, ale staženy jsou. Zatímco pánové nezapomínají kromě sociálních sítí na sportovní aplikace nebo aplikace sportovního sázení, co ve svém mobilu ukrývají ženy?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek