Neděle , 28. 04. 2024

Vlastislav

Meloun a jeho úžasné vlastnosti! Omládnete

Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! Pojďte udělat radost svému tělu. Jak je možné, že s pouhým melounem dokážete omládnout?
meloun
Sladký a voňavý meloun je neklamným symbolem toho, že léto začíná! (zdroj foto: pixabay.com)

13. 08. 2021

Omlazovací kúra

Vodní meloun je plný zdraví prospěšných látek. Nejen, že představuje naprosto zdravé mlsání, ale pomáhá naše tělo udržet v ideálním stavu a pročišťuje jej. Pomocí melounu se odjakživa provádějí detoxikační kúry nebo dietní režimy, ale neobejde se bez nich ani omlazovací kúra, kterou si můžeme dopřát my všichni. Už se těšíte, až se zakousnete do krásně červeného melounu?

Nálož vitamínů

Je dobré vědět, že něco tak úžasně sladkého a křupavého je navíc plné zdraví prospěšných vitamínů a dalších látek. Těch má v sobě meloun zastoupeno opravdu hodně! Nejen, že je bohatý na vitamín C, který dokáže udržovat ve správné funkci naši imunitu, ale obsahuje také některé významné vitamíny skupiny B – například B3, niacin, který je nezbytný pro správné okysličení organismu.

Mimo jiné je v melounu také kyselina listová, která nám pomůže v krvetvorbě a zdravém vzhledu nehtů a vlasů. Říká se, že kyselina listová je zásadní pro plodnost a během celého těhotenství, kdy napomáhá správnému vývoji plodu.

Přejete si zdravě zhubnout? Není problém!

Meloun je jako džin z lahve, kterému jste se právě svěřili se svou touhou ubrat nějaké to kilčo. I když se jím budete přecpávat dosyta, obsahuje 90 procent vody a jeho obsah kalorií je velmi nízký. Navíc obsahuje důležitou látku citrulin, která se v našem organismu přemění na aminokyselinu arginin. Ta velmi významnou měrou podporuje spalování tuků v těle.

Kouzelný lykopen

Až budete příště mít na stole meloun, rozhodně se po něm ihned vrhněte. A to i z toho důvodu, že obsahuje jeden z důležitých kartenoidů, kterým je lykopen. Právě tento borec se již při prvním soustu vydává do vašeho žaludku, aby vám pomohl v boji s volnými radikály. Ty jsou, jak známo, velkými spouštěči mnoha civilizačních chorob, v čele s rakovinou prostaty, prsu, dělohy, tlustého střeva nebo plic. Jeho protizánětlivá schopnost je přímo magická!

K TÉMATU  Výzva na pár minut: Fungují ultra krátká cvičení?

Oči jako ostříž

Co dál umí zdánlivě ordinérní meloun? Jak dále dokáže vaše tělo pospravovat, aby doslova omládlo? Vězte, že když si dopřejete větší množství melounu, vaše oči vám poděkují. Je to proto, že melouny jsou bohaté na antioxidanty, které chrání oči před stárnutím. A také dokáží účinně bojovat například s noční slepotou, makulární degenerací, nebo dokonce s glaukomem. Mezi látky, kterým za to vděčíme, patří beta-karoten, vitamín C, lutein a zeaxantin. Už běžíte do krámu pro svou porci dobroty pro vaše oči?

Po desáté večerní

Myslíte si, že tím výčet skvělých vlastností melounu končí? Jste na omylu! Až si večer budete zoufat, že s vámi samotnými, nebo s vaším partnerem nic není, dopřejte si melounové potěšení! Podle studie provedené texaskou univerzitou dokonce látka zvaná citrulin, kterou meloun obsahuje, dokáže na krevní cévy působit podobně jako Viagra. Meloun navíc zvyšuje libido a pomáhá zlepšit krevní oběh. Tento zdravý životabudič tak rozhodně ve vaší domácnosti uvítáte!

Kde jste všichni? Proč jste tak rychle utekli? Aha, už to chápeme! Nechce se vám ani dočíst článek do konce – vidíme vás totiž, jak mizíte do obchodu pro váš voňavý elixír mládí.

Tak dobrou chuť přejeme, a jen ještě voláme, že jste si zapomněli přečíst, že meloun díky svému vysokému obsahu vitamínů skupiny B dokáže napomáhat výrobě chemikálií v našem mozku, které následně způsobují dobrou náladu. Tyto látky nejen způsobují, že se cítíme veselí, ale také utužují krátkodobou paměť a působí jako prevence Parkinsonovy choroby, depresí a úzkostných stavů.

Nyní už můžete v klidu běžet. Těšíme se, až i vy budete moci prohlásit slova slavného pohádkového císaře: „Omládli jsme, ó Adonai!“

K TÉMATU  Jak správně zaválet s face rollerem? Návod krok za krokem

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak nakrájet meloun. Super tipy

Pěstování melounů na balkóně? Ano, jde to i v květináči

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přejete si, aby se ve vaší ložnici nebo obýváku vyjímal originální lapač snů? Tento kouzelný bytový doplněk má podle starých indiánů dokonce magickou moc. Už se těšíte, až si vyrobíte ten svůj?
Katce se v posledních týdnech změnil život úplně naruby. „Dřív jsem se svým dítětem měla skvělý vztah, v posledním roce začal být však můj šestnáctiletý syn odtažitý a nechtěl si se mnou tolik povídat. Myslela jsem, že je to jen životní období. Pak ale přišel s tou nenadálou větou: Jsem gay, mami! Nevěděla jsem co odpovědět, vůbec jsem to nečekala. Nejradši bych utekla a chvíli ho neviděla! Co mám dělat, když to neschvaluju?“ ptá se.
Plesy a společenské akce jsou tady, a vy určitě chcete zazářit! Dnes se zaměříme módní novinky a připravíme vás na večery plné tajemství, módního lesku a nezapomenutelných okamžiků. Právě teď se stáváme vaším průvodcem pro plesovou a divadelní sezonu letošní zimy. Milé dámy buďte s námi šik a přečtěte si co vám radí odbornice na módu, fashion poradkyně paní Jana.
Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Už šestý koučink se nesl hodně v duchu objevování respektive nenacházení osobních hranic Nely. Necháme ale na ní, aby vám ho popsala ze svého pohledu.
Krásný podzim, který nás čeká, přímo láká na výlety do přírody. Stromy začnou hrát všemi barvami, a tak pokud není venku zrovna lijavec, stačí se teple obléknout a hned můžete vyrazit. Ať už sami, v páru nebo s rodinou, podzimní přírodu si zamilujete.
Vysmíváte se těm, kdo si píšou deník? A zkoušela jste to už někdy? Je to neuvěřitelně očistná záležitost, která vám pomůže zbavit se stresu, utřídit si myšlenky a mnohdy vás také povzbudí. Navíc budete díky deníku mít za pár desítek let na co vzpomínat.
Nikdy jsem neuznávala ten klasický model, kdy musí před dívkou pokleknout muž a s pugétem růží ji požádat o ruku. Na romantiku obecně moc nejsem, asi ani neumím tolik vyjadřovat pocity. I když svého přítele moc miluji, neumím to ani někdy otevřeně říct.
V koupelně, v předsíni, na chodbě nebo v ložnici. Všude tam potřebujeme zrcadlo, a málokdy máme doma jen jedno. Praktické nebo designové, v interiéru jsou i jako dekorace!
Zařizujete zrovna svůj byt či dům a rádi byste se nechali inspirovat nějakým stylem? Pokud je vám blízký vyrovnaný způsob života a máte rádi harmonické prostředí, vyzkoušejte Japandi! Ten se v sobě snaží kombinovat na první pohled dva zcela odlišné styly – skandinávský a japonské tradiční bydlení wabi-sabi.
Jak vyšroubovat prasklou žárovku nebo čím vyčistit varnou konvici od usazenin? To a mnoho dalšího se dozvíte ve videu. Vše zvládnete do pěti minut!

Výběr článků

Máme tu prosinec! Víkend bude trochu teplejší, a co nás čeká, napoví horoskop krásy a duševního zdraví od astroložky Nadi Šmídové.
Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá. Že vám někdo řekl, že čokoláda škodí, kazí se po ní zuby a tloustne se kvůli ní? Onen dotyčný určitě nemluvil o kvalitní čokoládě s vysokým procentem kakaa. Taková čokoláda totiž naopak tělu prospívá.
Pokud vy nebo učitel vašeho dítěte máte podezření, že vaše dítě může mít ADHD, je důležité vyhledat pomoc. Včasná intervence může potenciálně zabránit vzniku dalších příznaků a sekundárních stavů, jako je úzkost nebo opoziční vzdorné chování.

Nepřehlédněte

Zařizování ložnice je poněkud obtížné. Přece jen chceme z místnosti vykouzlit oázu klidu, do které se budeme každý den velice rádi vracet. Mnohdy se však stane, že sáhneme po něčem zcela jiném, než co do ložnice patří a rázem je příjemný pocit z ní fuč. Zkrátka a dobře tam neproudí ta energie, která by přispívala ke kvalitnímu spánku. Naštěstí je tu ale stále feng-šuej, podle kterého se můžeme řídit.
Žena a kariéra? Ve vedení státních firem v Česku bylo podle údajů z roku 2018 pouze patnáct vrcholových manažerek. Manažerů oproti tomu ve stejném období pracovalo v těchto firmách 174. Má to několik důvodů. Jedním z nich jsou i předsudky, které musíte jako top manažerka překonávat.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek