Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Přírodní odpuzovače klíšťat. Jsou skutečně účinné a jak náročné jsou na výrobu? Vyzkoušeli jsme

Rozhodli jsme se, že se pro procházky přírodou vybavíme repelenty proti klíšťatům.
klíště
Těchto "drobečků" už se bát nemusíte. Pojďte si s námi doma připravit přírodní odpuzovače klíšťat. (zdroj foto: pixabay.com)

26. 05. 2020

Protože ale nesnášíme sprejové repelenty z drogerie, zkusíme si vyrobit přírodní odpuzovače klíšťat podle odzkoušených receptů. Uvádíme jednoduché ingredience, postup přípravy i naše zkušenosti s repelenty. Jdeme na to!

Za málo peněz hodně muziky?

Na nápad o přírodním repelentu proti klíšťatům mne přivedl kamarád myslivec. Léta si prý vyrábí repelent sám – a za posledních několik let neměl klíště. To je sen! Vždyť pokaždé, když člověk jen vstoupí na louku nebo se prochází lesem, si na oblečení přinese nezvaného návštěvníka.

A protože chodíme do přírody pravidelně, stalo se nám, že jsme několikrát ze sebe, z dětí i ze psů museli sundávat přisáté klíště. Následoval strach z toho, co bude. Klíšťovou encefalitidu nebo boreliózu rozhodně chytnout nechceme, o to méně v dnešní koronavirové době. Takže jsme se rozhodli a nadšeně nakoupili základní ingredience. Nutno poznamenat, že nešlo o žádné horentní sumy.

klíště
Nechtějí se vám ,,vyhazovat” peníze za chemické odpuzovače klíšťat? Existují i přírodní a levnější varianty. (zdroj foto: pixabay.com

Předpověď výskytu klíšťat

Naši výrobu repelentu ještě uspíšilo zhlédnutí „Předpovědi výskytu klíšťat.“ Fuj! Na stupnici od 1 do 10 jsou pravidelně aktualizovány informace o jejich výskytu a pohybu s tím, že nejrizikovější je číslo 10. A to je v posledních dnech stále zobrazováno.

Dle dostupných informací má ve středu Čech až 20 procent všech klíšťat ve svých útrobách bakterie, které u lidí způsobují boreliózu, a až 6 procent přenáší encefalitidu a ehrlichiózu. Tohle rozhodně nechceme! Takže z pár ingrediencí budeme rádi vyrábět cokoliv, co odpudí tu hnusnou havěť.

Domácí repelent z octa a rozmarýnu

Klíšťata nesnáší vůni rozmarýnu, proto když se jím obklopíte, nebude jim připadat zajímaví.

Co budete potřebovat:

  • 1 litr vody,
  • 1 sáček rozmarýnu (pokud máte na zahrádce čerstvý, tak natrhejte ten),
  • 1 lžíci bílého vinného nebo jablečného octa.

Postup přípravy:

  1. V hrnci uvařte litr vody, poté ji odstavte z plamene a vysypejte do ní rozmarýn.
  2. Až voda úplně vychladne, přidejte ocet.
  3. Repelent sceďte a přelejte si jej do lahve s rozprašovačem. Uložte si jej do ledničky.
K TÉMATU  V čem je kruhový trénink lepší než klasická posilovna? Vyzkoušeli jsme a zjišťovali v terénu!

Před každou procházkou v přírodě se jím dobře posprejujte, větší pozornost věnujte obzvláště nohám a botám.

Naše zkušenosti:

Před výletem do přírody jsme se po vystoupení z auta důkladně posprejovali. Narozdíl od chemických přípravků tento repelent nádherně voní, takže ani děti neměly problém si jej na sebe nechat nastříkat. Na oblečení nezanechal žádné mapy, a z přírody jsme se tentokrát vrátili bez klíšťat.

klíště
Jak vyzrát na klíšťata? Fungují přírodní odpuzovače? Vyzkoušeli jsme. (zdroj foto: pixabay.com)

Myslivcův fenyklový zázrak

Na další procházce jsme tentokrát vyzkoušeli radu našeho kamaráda myslivce. Ten s sebou pokaždé nosí pytlík s fenyklem. Ani toto klíšťatům nevoní, a proto mnozí myslivci na fenykl nedají dopustit. V čem spočívá jednoduché kouzlo?

Co budete potřebovat:

  • balíček fenyklu,
  • textilní pytlík nebo starou ponožku.

Postup přípravy:

  1. Nachystejte si textilní pytlík, nebo klidně starou ponožku. Tu naplňte fenyklem a zavažte.
  2. Pytlík dejte do kapsy, a tradá do lesa.

Osvědčuje se i vložení malého pytlíku s tímto kořením do bot. Jednou za čas během procházky pytlík s kořením v rukách promněte, aby se vůně více rozvinula.

Naše zkušenosti:

Jelikož bylo chladnější počasí, nebyl problém si vložit do kapes pytlík s kořením. Děti si odmítaly vložit malé pytlíčky s fenyklem do bot, takže jsme jen občas promnuli textilní sáček s fenyklem a šli vesele dál. Ani z této procházky jsme si žádné klíště nedonesli. Pro teplejší dny, kdy na sobě nebudeme mít kalhoty s kapsami, si nachystáme fenyklový vývar jako a přírodní odpuzovače klíšťat, a budeme ho na sebe sprejovat podobně jako předchozí recept. Voní to jako dětský čaj, děti s tím nemají problémy.

Netušili jsme, jak snadné je si vyrobit vlastní repelent proti klíšťatům, a musíme poznamenat, že kromě nízkých nákladů a jednoduché přípravy nás velmi překvapilo, jak účinné jsou. Takže u nás doma konec smrdutým a předraženým sprejům, teď jedeme vlastní jednoduchou výrobu – přírodní odpuzovače klíšťat. Zkuste to s námi.

K TÉMATU  Kudlanka: zkusili jsme doma chovat. Co do vaší domácnosti přinese?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Léto přeje aktivitě klíšťat. Jak se preventivně bránit a jak správně postupovat, když už se zakousne

Příběh Kristýny (33): Borelióza a já. Změna pohledu na můj handicap mi zachránila život

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Pracujete doma? Potom dobře víte, že potřebujete pracovní stůl, tedy místo, které je určené přímo pro vaši práci. Ten může mít spoustu podob a tvarů, ale hlavním je styl, jakým zapadá do vašeho interiéru. Někdo dá přednost jednoduché čisté desce, jiný si zase představuje klasické masivní dřevo s šuplíky nebo poličkami. Stačí si vybrat ten svůj, u kterého vám vše půjde jako po másle.
Ve většině medií proběhla zpráva nejen o oceněných filmech a osobnostech v anketě Český lev, ale také o tom, kdo měl co na sobě. Dress code, neboli pravidla oblékání na určité události, mnoho umělců nedodrželo. Ve světě nedodržování takových pravidel může znamenat i zákaz vstupu na dané místo. Co znamenají jednotlivé pojmy na pozvánkách na akce?
Každý z nás občas vytřídí nějaké oblečení ze skříně. Jenže nastává otázka, kam s ním? Obvykle chceme, aby se stále pěkné a zachované kousky dále využily, můžeme je tedy prodat, darovat nebo je hodit do kontejnerů na textil. Tato možnost je nejjednodušší, navíc lidé věří, že tohle oblečení dále využije charita a rozdá co nejvíce věcí potřebným. Je tomu ale skutečně tak? Kam doopravdy oblečení z kontejnerů na textil putuje?
Historek o tom, jak tchyně je ta, která rozvrací celou rodinu a nejvíce na nervy leze partnerce či partnerovi vlastního dítěte, je k přečtení a poslechu všude spousta. Když se však v takovéto situaci otočí role, nikdo tomu nechce uvěřit.
Jistě to znáte – někdy máte prostě chuť pustit si nějakou bláznivou komedii a veškeré starosti vyhodit na chvíli z hlavy. Pokud chcete strávit pohodový večer a zasmát se, přinášíme vám tipy na filmy, které by u vás mohly uspět. Některé z nich vás budou jen bavit, jiné vám mohou připadat trochu hořké, některé ve vás přece jen zasejí semínko vážnějších myšlenek, které vás budou provázet ještě pár následujících dní.
Grill párty, ale i tradiční české opékání se těší stále větší popularitě! Není tak divu, že se mění i zvyklosti ohledně vybavení letních teras či pergol. V současné době zde už nenajdete jen pohodlné posezení pro rodinu a přátele, ale i další kusy praktického nábytku, které poskytují cenný úložný prostor na věci, které je vhodné mít při trávení volného času venku po ruce.
To nejlepší z čistého minimalismu předvádí překrásná rezidence od studia FGR Architects ve městečku Portsea v Austrálii. Stavba z roku 2016 se stojí na vyvýšeném povrchu, díky kterému nabízí otevřený pohled do všech stran. Podívejte se na ten výhled na oceán!
Taky jste si někdy připadali jako v noční můře? Nic vám nevychází, cítíte se pod psa a máte chuť všechno vzdát! Proč tomu tak vlastně je? Proč se vám nedaří a ostatním ano? Jde to vůbec změnit? Mohou vám věci konečně začít vycházet? Já říkám ANO! Pojďme se na to společně podívat...
Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
Mnozí lidé považují pokojové rostliny jenom za jakousi dekoraci či doplněk, který zútulňuje domácnost. Jenže pravdou je, že pokojové rostliny nemají jen dekorativní funkci. Jejich úkolem je pročistit vzduch v interiéru. Pokud jste například alergikem nebo astmatikem, víte, jak důležité je mít domácnost bez pylu, prachu či dalších alergenů a nečistot. Jelikož se o takzvanou zdravou domácnost snažíte, investujete do mnohdy velice předražených čističek vzduchu, aniž byste si uvědomili, že funkci čističky vzduchu hravě zvládnou i pokojové rostliny. Jen stačí vědět, které požádat o pomoc.
Termín mamahotel se používá hlavně pro syny, kteří bydlí u svých matek či rodičů dlouho, samostatně vydělávají, nicméně na vedení domácnosti se příliš nepodílejí. Ale i mladé slečny mohou svým dlouhodobým bydlením s rodiči plnit definice mamahotelu. Kdy je ten správný čas dětem naznačit, že se mají stěhovat a mamahotel končí? A naopak, není příliš brzy, když chtějí odejít ve 20?
Bláznivé barvy a zářivé odstíny pro extra dlouhé vlasy! Na tyhle variace musí mít člověk odvahu. Je to zároveň návod, jak se stát na ulici nepřehlédnutelná. Kadeřníci tu ale odvádějí skvělou práci a výsledek je perfektní.

Výběr článků

Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.
Roztomilé překvapení se skrývá pod peřinou. Není to krása, takhle si lebedit? Bezstarostný spánek chlupatých mazlíčků úplně vybízí k podobnému odpočinku. Tady se navíc jedná o takzvaný synchronizovaný spánek. Jak je vidět, účastníci si navzájem vůbec nepřekáží.
O tom, že oddalování usnutí a následný nedostatek spánku způsobuje vystavení modrému světlu, jsme již psali. Ale příčin, které způsobují nespavost, je podstatně víc. Někdo má problém s usínáním, jiní usnou, jako když je do vody hodí, ale pak se vzbudí kolem třetí ráno a znovu usnout se nepodaří. Co s tím?

Nepřehlédněte

Toužili jste někdy po tom mít recept na štěstí? Nebo objevit nějaký nástroj, díky kterému doopravdy zažijete štěstí? Pokud ano, tak mám pro vás dobrou zprávu. Dnes vám totiž prozradím nástroj, který vám štěstí opravdu může přinést. Podmínkou ale je, že tento nástroj uchopíte do praxe a budete se jím řídit. Jste připravení? Jdeme tedy na to.
Odřeniny, drobné popáleniny, pořezání a další drobná poranění kůže přirozeně patří k letním sportům, dětským hrám, turistice, opékání špekáčků či grilování. Nejen děti, ale celé rodiny bývají více aktivní, podnikají řadu výletů, zkouší nová dobrodružství, sportují, chodí po horách nebo dovádějí na pláži. Některým úrazům lze předejít, ale často za ně bohužel může neovlivnitelná náhoda. Pak se vyplatí vědět, jak takové odřeniny, spáleniny od slunce nebo třeba říznutí co nejrychleji ošetřit.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek