Čtvrtek , 02. 05. 2024

Zikmund

Agorafobie je strach, který vás uvězní doma. Jak se projevuje a na koho se obrátit?

Agorafobie postihuje dvakrát častěji ženy než muže. Typická doba, kdy se u pacientů příznaky agorafobie projeví, je mezi 25 až 35 lety. Obecně známá je tato porucha jako strach z veřejných a otevřených prostor.
úzkost
Úzkost také provází pacienty. (Foto: 123RF)

13. 05. 2020

13. 05. 2020

Pacienti, kteří touto poruchou zvanou agorafobie trpí, se stávají uvězněnými ve svém vlastním domově. Díky strachu odmítají opustit svůj domov, který je pro ně jediné bezpečné místo. Život pacientů je tak velmi komplikován a jedinou možností je odborná léčba.

Co je to agorafobie?

Agorafobie je úzkostná porucha, známá jako strach z veřejných prostranství. Typické jsou nejen obavy z otevřených prostor, ale současně z míst, na kterých není k dispozici pomoc. Nemocní tak na těchto místech, zažívají panické ataky, projevující se nepříjemnými tělesnými příznaky, jako např. bušení srdce, závratě, pocení, potíže s dechem aj.

Domov je místem, kde pacienti tráví většinu času, aby se vyvarovali velmi nepříjemným úzkostným pocitům, což jejich strach paradoxně zvyšuje. Agorafobie je onemocnění, které narušuje život pacienta, a proto příznaky možné agorafobie řešte s lékařem.

Jak se úzkostná porucha projevuje

Ocitne-li se pacient na místě, které v něm vzbuzuje strach, může pociťovat bušení srdce, zrychlenou srdeční frekvenci, třes, pocení, nevolnost, pocity na zvracení, bolest na hrudi, potíže s dechem, bolest hlavy aj. Tyto symptomy vyvolávají úzkost a touhu uniknout do bezpečí, domů. Ti, kteří trpí agorafobií jsou často považuje považovány za hypochondry, díky jejich přecitlivělosti na tělesné projevy, vzbuzující úzkost.

Čeho se agorafobici obávají?

  • Nakupování, strach z veřejných prostor, strach z davů, návštěvy koncertů, restaurací,
  • Cestování autobusy, vlaky, metrem,
  • Místa, že kterých je obtížné uniknout např. výtah,
  • Pobyt mimo domov.

Jak rozpoznat agorafobii

  • Vyhýbáte situacím, ve kterých pociťujete úzkost a strach, např. vycházení z domova, jít nakoupit, do kina, pohybovat se na veřejných místech aj.
  • Pociťujete nepříjemné příznaky, které jsou způsobeny úzkostí a nejsou spojeny s žádným onemocněním,
  • Pociťujete silnou úzkost v nejméně dvou následujících situacích: přítomnost v davu lidí, veřejná místa, cestování bez doprovodu nebo při pobytu mimo domov.
K TÉMATU  Máte pocuchané nervy? Tyhle potraviny jsou lepší než hrst antidepresiv

Při podezření na agorafobii konzultujte své obavy s praktickým lékařem, který doporučí postup léčby, případně se rovnou obraťte na psychiatra či psychologa.

Vztah agorafobie a panické poruchy

Panická porucha a agorafobie spolu úzce souvisí, protože někteří pacienti trpící agorafobií mohou mít zároveň panickou poruchu. Panická porucha tak s sebou přináší riziko vzniku právě této úzkostné poruchy.

Léčba agorafobie

Agorafobie je léčena za pomoci kognitivně behaviorální terapie a antidepresiv. Tyto dva způsoby léčby, které se doplňují, si představíme.

Kognitivně behaviorální terapie

Kognitivně behaviorální terapie (KBT) pomáhá změnit způsob jeho myšlení a díky tomu ovlivnit své chování. Za pomoci psychoterapeuta je pacientovi veden k uvědomění si negativních myšlenek, které v něm vzbuzují úzkost. Změní-li pacient své myšlení, změní také své chování.

Techniky kognitivně behaviorální terapie pak pomáhají pacientovi zvládat každodenní běžné události a situace. Využívána je často tzv. expoziční terapie, během které je pacient záměrně vystavován situacím, které v něm vyvolávají úzkost. Díky expoziční terapii ale pacientova úzkost klesá a on je opět schopen fungovat.

Antidepresiva a agorafobie

Antidepresiva jsou, jak už sám název napovídá, léky užívané pacienty s depresí. U agorafobie jsou antidepresiva doporučována ke zmírnění symptomů. U této poruchy je vhodná zejména kombinace antidepresiv a kognitivně behaviorální psychoterapie. Je ale důležité si uvědomit, že nástup účinků antidepresiv, která nepříjemné příznaky agorafobie zmírňují, se dostaví až za cca 2-4 týdny, a proto je nutná ze strany pacienta trpělivost.

Zdroj: https://cs.medlicker.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Samota má na zdraví člověka špatný vliv. Jaké nemoce vám podle vědců hrozí? A co vám přinese spokojený vztah?

Špatný vztah je lepší než žádný. Proč tomu lidé věří a co to udělá s vaší psychikou

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

V létě je čas cestování, a to bývá mnohdy pro lidi s dětmi noční můrou. Jedním z řešení je jezdit na výlety v noci, ale například cesta k moři zabere i více času, než jsou děti ochotné spát. Proto bychom vám rádi doporučili některé hry, které děti stoprocentně při jízdě v autě zaujmou a zabaví.
Postavte dětem pokojíček podle jejich přání. Prodávají se sice připravené sestavy pro děti, ale nic vám nebrání popustit uzdu fantazii a vytvořit bláznivý a originální dětský pokoj. Jen s přibývajícím věkem budou nutné další úpravy, ale zatím jim můžete stvořit vlastní svět.
Spektrum nabízených erotických pomůcek, o které dnes někde můžeme očkem zavadit, nám přijde ohromující a přepestré. Po stránce užitého materiálu jsou možná unikátní, ale designově to nejsou žádné novinky. V podstatě si děláme dobře těmi samými hračkami už hezkých pár tisíciletí.
Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.
Lady Gaga se nesmazatelně vryla do historie pop music. Diva, která to v životě rozhodně nemá jednoduché, ale i přes všechna příkoří stále posouvá svou uměleckou kariéru dál a dál. Natočila film, získala Oscara, a nikdy se nevzdala svého snu.
Snubní prsten je považován za žílu lásky. Nevěsta a ženich si je vzájemně nasazují při svatebním obřadu, jako symbol spojení, věrnosti a lásky. Také by se dal vnímat, jako symbol „vlastnictví”. Prstýnek dává ostatním jasně najevo, že dotyčná osoba není k mání, že už jeho nebo její srdce patří někomu jinému. Jejich symbolika se v průběhu staletí vyvíjela a stále vyvíjí v závislosti na tradicích a kultuře.
Zatímco svět čelí velkému množství výzev, jako je například změna klimatu nebo nedostatek obnovitelných zdrojů, společnost by měla začít ženské nápady a vynálezy brát vážněji. Proč? Protože i ženy už mnohokrát dokázaly, že si zaslouží na poli vědy uznání.
Rodičovská či mateřská dovolená bývají jedny z nejosamocenějších období, a to paradoxně i přesto, že žena či otec v podstatě nikdy sami ve skutečnosti nejsou.
Někdo si o Vánocích libuje v koledách a tradičních českých svátečních písničkách, někdo se zase nemůže nabažit zahraniční tvorby. Hudba zkrátka v předvánočním období nesmí scházet, a to zejména při pečení cukroví, balení dárků, strojení stromečku či zdobení bytu. A pro příznivce vánoční hudby tu máme výběr nestárnoucích songů, u kterých se během zimních svátků vyplatí otočit volume doprava.
Hodně lidí si chce užívat neustále krásného a teplého počasí venku. To bohužel není v naší zemi možné. V zimě, na podzim i během léta přijdou ošklivé dny. Musíte proto vědět, jak si zpříjemnit volný čas doma, když nemůžete kvůli počasí jít ven. Poradíme vám, jak si snadno zlepšit život a udělat si z domova nádherné a pohodlné místo.
Svícny a svíčky nemusíte zapálit, jen když něco slavíte nebo když se blíží advent. Vytváří útulnou atmosféru, která zahřeje a pohladí. Obzvlášť, když je za okny nevlídné počasí nebo večerní tma, je plamen svíčky doslova relaxačním prvkem. Inspirujte se krásnými kousky!
Můj život byl vždycky v podstatě šťastný a já jsem za to bylo velmi vděčná. Poznala jsem muže, o kterém jsem si myslela, že je to ten pravý. Náš vztah fungoval perfektně a já byla ráda, že mám po svém boku životního partnera. To jsem však ještě netušila, co je můj muž opravdu zač.

Výběr článků

Někdy se začnou velmi brzy objevovat jisté známky, které nám napoví, že je něco v nepořádku.
Letos zatím sněhová nadílka lyžařům příliš nepřeje, což je důvod, proč za lyžařskými zážitky vyrazit za hranice. Vydat se můžete do několika zajímavých středisek, která se nacházejí v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii.
Zůstala byste i v zimě ráda věrná svým oblíbeným roztrhaným džínům, (plisovaným) sukním a společenským sakům? Jde to, pokud ovládáte jedno kouzlo.

Nepřehlédněte

Baret vede jako pokrývka hlavy i pro letošní podzim a zimu. V posledních dvou letech zažívá tento francouzský look stále strmý vzestup. Půjdete do něj?
Dneska jsme se zaměřili na téma, které je pro každou rodinu klíčové – zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce. V článku "Zdravé stravovací návyky pro děti v novém roce: Jak podporovat vyváženou stravu" přinášíme praktické tipy a nápady, jak dětem přiblížit svět zdravého stravování. Od zajímavých receptů až po osvědčené strategie, čeká na vás inspirace, jak vytvořit prostředí, ve kterém bude zdravá strava pro děti přirozenou a radostnou součástí každodenního života. Připravte se na nový rok plný chutných a vyvážených jídel pro celou rodinu.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek