Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Tyto bylinky jsou tím nejlepším přírodním lékem pro vaše plíce. Většinu z nich dobře znáte

Bylinky nemusí být používány jenom k tomu, aby nám zajímavě ochutily jídlo a aby také zajistili jeho příjemnou vůni. Bylinky jsou odnepaměti používány také v lidovém přírodním léčitelství. My se aktuálně podáváme na ty, které jsou nejlepším pomocníkem pro naše plíce.
plíce
Mentol obsažený v mátě je skvělým pomocníkem pro dýchání. (zdroj foto: pixabay.com)

27. 03. 2020

27. 03. 2020

Máta

Máta je velmi známá bylina, která se používá jak při přípravě čaje, tak i studených nápojů. Mentol v ní obsažený je skvělým pomocníkem pro zlepšení dýchání. Máta také pomáhá v případě nadměrného zahlenění, které je třeba eliminovat. Plíce vám za mátu poděkují.

Eukalyptus

Stejně jako máta, tak i eukalyptus je poměrně známou bylinou pro svou charakteristickou vůni. Tato bylina je dobrým pomocníkem při uvolnění dýchacích cest, ale i pokud chceme potlačit různé záněty. Též je pozitivní vlastností efektivní léčba kašle.

Šalvěj na plíce

Mnohdy se tato bylina používá v kuchyni, jako přísada do jídel. Mimo to se může hodit i na léčbu problémů s vašimi plícemi. Jako v předchozích případech, i tady zajme její celkem silná vůně, která se může pozitivně podepsat na uvolnění dýchacích cest.

TIP: Zajímají váš další informace o bylinkách? Prozkoumejte další účinky bylinek a způsoby jejich využití.

Tymián

Znovu budeme v kategorii těch bylin, které se dají použít jak v kuchyni, tak při domácím léčbě. Tymián umí nejenom uvolnit dýchací cesty, ale vhod přijde i jeho antiseptický účinek, díky kterému si umí dobře poradit s běžnými příznaky nachlazení.

Oregano

Známá bylina nejenom z italské a francouzské kuchyně. Pokud jste nachlazeni, či se vám špatně dýchá, určitě zamiřte do své kuchyně. Oregano pomůže uvolnit dýchací cesty, zlepší vaše dýchání, stejně jako umí posílit imunitu. Pro plíce též přijdou vhod i silné antioxidační vlastnosti.

Lékořice a plíce

Její vůni a chuť známe spíše z bonbonů. Lékořice je totiž velmi opomíjenou bylinou, což je velká škoda. Při problémech s dýcháním umí pomoci eliminovat nadměrný hlen, podpoří léčbu klasického nachlazení, stejně jako přispívá k regeneraci poškozených a podrážděných sliznic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Měsíček lékařský. Využijte ho v kuchyni i pro zdraví. Připravte si tinkturu, mast nebo olej

K TÉMATU  Vztahy napříč generacemi. Jak prožívají vztahy a sex mileniálové a jak generace X?

S příchodem jara si naše tělo žádá refresh a novou energii. Dobijte se pomocí bylinek!

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Přemýšlíte nad tím, kam byste si s partnerem, anebo sama mohla vyrazit na prodloužený víkend? V tom případě pro vás máme pár tipů, které dozajista oceníte. Poznejte ta nejkrásnější evropská města, do kterých se budete velmi ráda vracet, a na která vám (pro začátek) bude stačit jen pár dní volna.
Honba za štíhlou a sexy postavou pokračuje, i když léto už je dávno za námi. Lidé se zkrátka chtějí udržovat v kondici. S nedávnými vánočními svátky však byla píle trochu mařena vynikajícím cukrovím a samými smaženými pokrmy. Během tohoto období na sklonku roku je třeba vykázat opravdu pevnou vůli, díky které odoláte i alkoholu. Především ten je při cvičení jedním velkým tabu.
Už oběhlo dlouhých 10 let od smrti známého a skvělého zpěváka Petra Muka, který nám tu zanechal mnoho úžasných písní jako například Ráchel, Naděje, Tančíš sama, nebo Láska tě spoutá.
Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
Patříte k těm ženám, co o své ruce pečují se železnou pravidelností, a přesto ne a ne docílit toho, aby byly dokonele pevné? Možná někde přeci jen děláte chybu.
Již půl roku se potýkáme s rouškami v různých prostorách. Zatímco někdo v roušce musí trávit jen nezbytný čas například při nákupu, pro jiné se tato povinnost vztahuje na celou pracovní dobu. Pleť pod vlivem vlhka, tepla a nedostatku vzduchu logicky velmi trpí. Objevil se nový problém – jmenuje se maskné. Jak předejít jeho vzniku a jak s ním bojovat, když už se objeví? Poradíme vám.
Pohádky a romantické komedie nás již dlouho přesvědčují o tom, že ve vesmíru žije jedna jediná osoba, která je vám skutečně předurčena. Prostě ten „Pan Božský“, spřízněná duše, někdo naprosto dokonalý. Asi vás zklameme, každý terapeut by vám řekl, že je to pěkná blbost, že záleží na tom, jak se k sobě lidé chovají a ne na jakémsi předurčení.
Suchý šampon, to je pomocník mnoha z nás, o kterém jste už jistě slyšely. Jak s ním ale pracovat, aby se skutečně stal vaším přítelem do nepohody? Naučte se to!
Dvě dimenze jednoho problému - najít si manžela a správně se o něj postarat - patřily k těm nejzásadnějším tématům, které před 70 lety řešily magazíny a žurnály určené ženám. Inspiraci z nich můžete načerpat i dnes, ale jen na vlastní nebezpečí.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Rádi utrácíte, ale kolikrát si říkáte, že už máte tolik věcí, až je není kam dávat? V tom případě se zamyslete nad tím, za co utrácíte a jestli náhodou není lepší místo utrácení investovat do něčeho, co se vám skutečně vyplatí.
Proslavila se coby Krasomila v pohádce "Pyšná princezna", aktuálně ale září coby Agatha Christie. Kvůli slavné autorce detektivek se Alena Vránová po delší době opět objevila ve společnosti. A vypadá fantasticky! „Je to audiokniha, do níž se posluchači mohou zanořit a báječně se v ní zabydlet. Jedinečná Alena Vránová věkem, výrazem, expresí vzpomínek kopíruje živost Agathy Christie, její stále přítomný nadhled, lehkou ironii, sarkasmus a zvláštní umanutost,“ uvedla odborná porota na adresu absolutního vítěze cen Audiokniha roku 2023, kterým se stal "Vlastní životopis" Agathy Christie.

Výběr článků

Dopadlo to skvěle – podařilo se vám úspěšně obhájit titul bakaláře. Tři roky snažení, učení, skládání zkoušek a trávení spousty času nad psaním bakalářky přinesly zasloužené ovoce a vy si můžete před jméno hrdě začít psát titul Bc. Co ale dál? Stačí vám to, nebo byste rádi pokračovali dál? Magisterské studium rozhodně není k zahození a díky němu se vám otevřou zase úplně nové možnosti. A kdy jindy se pustit do dalšího studia, než právě teď – protože čím budete starší, tím to půjde o něco tíž.
Teploty stoupají a pomalu svítá i naděje, že se brzy otevřou sportoviště. Jestli se chcete po delší pauze dostat do formy, rozhodně nepodceňujte přípravu. Dobijte energii a dávejte si postupné cíle. Jinak byste mohli skončit s nepříjemnými křečemi, bolestivě nataženými svaly a vyčerpaní únavou.
Podle studií však déčko chybí 60 až 75 % české populace. Bez něho je obranyschopnost oslabená a lidé snáze onemocní. Situace je teď o to vážnější, že druhá vlna pandemie stále není na ústupu a nastává doba podzimních respiračních infekcí. Lékaři proto bijí na poplach a na riziko spojené s nedostatkem vitaminu D opakovaně upozorňují.

Nepřehlédněte

Taky už se nemůžete dočkat, až bude léto? Pojďte se s námi podívat pod pokličku a nahlédněte do kuchyně módních trendů pro léto 2020.
Možná tušíte, že květiny by se měly darovat vždy v lichém počtu a že bílá barva symbolizuje nevinnost. Nejspíš tušíte i to, že se bílá lilie hodí spíš na pohřeb než jako květina k narozeninám. Spoustu dalšího toho ale ještě nevíte.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek