Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Závislost na internetu a rizika sociálních sítí. Nepodceňujte je

Závislost na internetu, sociálních sítích nebo počítačových hrách se projevuje u dětí stále častěji. Podle odborníků je má příznaky opravdové závislosti každé desáté dítě. To je nemalé riziko, že se to může stát i ve vaší rodině. Tyto závislosti jsou – vzhledem k rozšíření internetu a jeho komunikačních sítí – podstatně větším rizikem, než návykové látky či alkohol.
Závislost na internetu a rizika sociálních sítí. Nepodceňujte je!
zdroj: 123RF.com

22. 01. 2020

Jak poznat závislost? Vede YouTube a Instagram

Závislost na internetu či sociálních sítích se v počátečním stadiu odhaluje těžko. Všímejte si, zda dítě v průběhu dne mluví o své oblíbené hře nebo youtuberech a jak často. Ptá se vás neustále, kdy už bude moci na internet? Je nervózní? Stěžují si učitelé, že nedává pozor? Když mu nedovolíte jít na počítač, tablet nebo mobil, je neklidné a nevěnuje se jiným způsobům trávení volného času?

Když existuje jen jeden zájem

U starších dětí, jako jsou středoškoláci, nemusíte zpočátku vůbec zjistit, že se sledování youtube nebo hraní her vyvinulo v závislost na internetu. Naopak, zpočátku můžete být překvapeni, že je dítě vzhůru brzy ráno. Nenechte se zmást, třeba vstalo uprostřed noci, aby pokračovalo ve hře nebo sledování videí. A ráno je k neprobuzení. Až po detektivní práci zjistíte, že tráví celou noc na tabletu nebo počítači.

Následuje zcela pochopitelně zhoršení školního prospěchu. Těmi nejhoršími příznaky, kdy už jde zcela jasně o závislost, je ztráta kamarádů, eliminace jakýchkoli jiných zájmů, a konečně nedostatečné stravování a nedodržování základních hygienických návyků a rodinných zvyklostí.

Sociální sítě přinášejí i problém bezpečnosti

Sociální sítě by měly používat děti starší 13 let. Ale kdo to ověří? Podle výzkumů tyto komunikační prostředky používají děti již od osmi let! Vždyť stačí kliknout na tlačítko, jímž potvrzují, že jsou starší. Co na tom, že je to lež, když dítě je zvědavé, co se tam děje. A právě tam může být velký kámen úrazu. Cizí osoby si zde pod různými záminkami a falešnými profily lehce získají důvěru nezkušených dětí. Pedofily počínaje a konče různými podvodníky. Dítě ve své nezkušenosti může leccos prozradit. A katastrofa je na světě.

Závislost na internetu a rizika sociálních sítí. Nepodceňujte je!
zdroj: 123RF.com

Šikana na internetu hrozí stále častěji

Nejčastějšími riziky jsou kybergrooming, tedy manipulace s dětskou obětí za účelem sjednání schůzky a následného sexuálního zneužití či ublížení na zdraví, kyberšikana, se kterou se setkává údajně každé páté dítě, nebo kyberstalking, což je pronásledování, výhrůžky a vydírání. Patří sem i sexting, např. vyžadování erotických fotografií a následné zneužívání.

K TÉMATU  DIY: Vánoční dekorace z recyklovaných materiálů. Jednoduchý návod, jak na to!

Jak tomu předcházet? Nabízejte alternativy

Odborníci se shodují, že dítě do tří let by nemělo na počítači, mobilu nebo obecně internetu trávit žádný čas. Předškolní děti maximálně 20 minut denně za účasti rodičů. Lze vybrat vhodné hry, které zároveň rozvíjejí potenciál dětí, jejich slovní zásobu, zručnost a postřeh. Sociální sítě by rodiče neměli sami nadměrně využívat, zvláště v přítomnosti dětí. Je dobré o nich však děti pravdivě informovat, včetně hranice věku, pro který jsou zpřístupněny. Když už se dítě na síti registruje, měli byste to vědět. Okamžitě si je přidejte za přítele. Získáte alespoň částečnou kontrolu nad jeho přáteli a komunikací.

Pokud jsou všichni dospělí členové rodiny neustále na sociálních sítích, budou se tak chovat i děti. Proto je třeba nabídnout jim alternativy. Pořiďte deskové hry, čtěte, choďte společně sportovat. A na mobil nebo počítač dítěti vyhraďte jen malou část volného času.

Dodržujte pravidla, která jste stanovili

Jestliže má dítě pro hraní na PC či konzoli nebo brouzdání po internetu vymezenou určitou dobu, dodržujte ji. Je pochopitelné, že bude někdy protestovat, když musí skončit. Pro mladší děti počítač zaheslujte, ať si ho nemohou pustit samy. Odheslujte pouze na dobu, kterou jste si dohodli. Zablokujte nevhodné stránky. Vyjeďte si historii a prohlédněte otevřené záložky i nedávno prohlížené stránky. To samé platí o tabletech. Internet je fenomén dneška a dítěti jej nemůžete zakázat. Navíc mu přináší také dostatek kladných podnětů. Informace pro školní projekty, rozšíření znalostí a dovedností. Důležitá je však stálá kontrola jeho činnosti. Jestliže se vám cokoli na jeho chování nezdá, kontaktujte odborníky. Nejlépe psychologa nebo adiktologickou poradnu, která se zabývá závislostmi a jejich léčbou.

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Jak často nemáte chuť v mrazivých dnech na salát, a přesto si ho dáte. Přece musíte pamatovat na své zdraví a zkonzumovat každý den tu správnou dávku zeleniny. Bude vám ale vaše tělo vděčné, když ho budete v zimě zásobovat syrovou zeleninou? V jakých případech je zpracování zeleniny vhodnější?
Pro mnoho žen je přechod velkým strašákem kvůli jeho nepříjemným symptomům. K nim patří návaly horka, noční pocení, výkyvy nálad a únava. Jenže menopauza patří k životu a je jeho přirozenou součástí. Projde jí každá žena. Ovšem existují přípravky, které vám pomohou její příznaky zmírnit a toto období zvládnout s grácií. Soutěžte s námi a vyhrajte doplňky stravy Naturevia PerfectDay a Magnesium 1!
Proud je dražší a skutečné vlny zdražování nás teprve čekají. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si nyní snížit účty. Kromě úspory energie je dobré prověřit i možnost změny dodavatele elektřiny. Dobře zvolená nabídka může přinést výrazné úspory. Jak vybrat dodavatele elektřiny v nelehké době?
Taky jste to slyšela? Vyber si buď kariera, nebo dítě! Naštěstí dneska už jde zvládnout vše. Přinášíme 5 rad, jak hravě zvládnete obojí.
S radikálním poklesem teplot je potřeba pohlídat si imunitní systém. Co na dnešní den radí horoskop astroložky Naďy Šmídové?
Když je zmínka o mandlovém mléce, možná vás na prvním místě napadne jeho přínos v kuchyni. Je velmi populární u lidí alergických na laktózu, vegetariánů či vitariánů. Mandlové mléko však může mít i zcela odlišné využití. Může vám totiž pomoct ke zdravým vlasům a pleti.
Úsměv se podílí na dobrém prvním dojmu. Pakliže máte zuby zažloutlé a nehezké, nemůžeme se divit tomu, když lidé odvrací zrak při rozhovoru s námi. Pokud chcete mít zuby krásně bílé jako perličky, je načase zjistit, díky čemu bílého chrupu dosáhnete.
Pracujeme, honíme se, všude samé povinnosti... Jediné, co umíme, je odpočinout si u dobrého jídla a pití. Jenže to tělu nestačí. Jednoho dne totiž řekne dost a my úplně odpadneme. Co s tím? A proč je nutné to změnit?
Vztah s otcem vašeho dítěte skončil a vy víte, že má novou známost. Jak své dítě připravit na setkání s cizí paní? Co musíte dodržet, pokud si nepřejete, aby dítko prožívalo traumata? A jak se odměnit za dobře odvedenou práci? Projděte si základní pravidla potřebná pro toto nelehké životní období.
Kyselina hyaluronová je látka, která je přirozeně obsažená v těle. Její kouzelnou vlastností je to, že je schopna vázat vodu, což je klíčové pro hydrataci naší pleti. Pojďme se proto podívat na kyselinu hyaluronovou zblízka.
Jaké si odnesla Nela vědomosti a pocity z třetího sezení s Marcelou Hlaváčkovou v rámci koučování Emočních rovnic?

Výběr článků

S postupem digitální éry a vzrůstajícím vlivem sociálních sítí se mění nejen náš každodenní život, ale i způsob, jakým procházíme světem romantických vztahů. Seznamovací aplikace se zdají být klíčem k pohodlnému a snadnému hledání partnera, přesto se s nimi vážou otázky a zážitky, které mohou ovlivnit náš citový i sociální život. Tato nová realita digitálního seznamování ovlivňuje různé aspekty mezilidských vztahů a vyvolává diskuse o pravé podstatě lásky v online prostředí.
Celé jaro jste se snažila zhubnout do plavek. Pár kilo je dole a vy vypadáte skvěle. Tak si dovolíte na dovolené trochu hřešit. U vody si dopřejete zmrzlinu, odpoledne aperol, večer pár koktejlů. Když přijedete domů, zjistíte, že váha je opět nahoře. Co dělat, aby se to nestalo?
Přírodní prvky v interiéru jsou trendem, který vás může inspirovat. Neopracované dřevo v kombinaci s moderním nábytkem vypadá skvěle. Bříza je jedinečná svojí barvou, a tak jako jiné dřevo, které není opracované, podléhá pomalu zkáze. Je proto potřeba mít k dispozici mladý kmen, který je nutné patřičně vysušit. Povrch se pak natře tixotropním lakem, který břízu v podstatě obalí a uzavře. Na co všechno ji můžete použít?

Nepřehlédněte

I ženy rády nosí trička. Lze je totiž kombinovat prakticky s jakýmkoliv kouskem oblečení. Hitem jsou bílá trička pod šaty na ramínka. Představíme vám trička pro ženy, které letos v létě můžete nosit všude.
Když Karel Gott zemřel, byla to doslova národní tragédie. Mnoho lidí ukázalo velkou vlnu solidarity, která spočívala jak ve velkém množství vzkazů, které dostávala manželka Ivana.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek