Pondělí , 06. 05. 2024

Radoslav

Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují

Všichni se souhlasně shodnou, že energetické nápoje nejsou pro děti. Osvěta v tomhle směru ale přesto trochu pokulhává: někde jsou k dostání i ve školním automatu. Proč je to špatně a jaké skrývají nebezpečí?
Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují
zdroj: 123RF.com

20. 11. 2019

20. 11. 2019

Energetické nápoje se pevně zakořenily v nabídkách všech obchodních řetězců s potravinami. Trh s nimi roste jako houby po dešti a čísla výrobců se neustále zvyšují. Nemalou skupinou, která energetické nápoje konzumuje, jsou ale děti ve školním věku. Povzbuzující nápoje mají přitom na jejich organismus trochu jiný dopad, než na dospělého. Obsahují totiž neúměrně vysokou dávku kofeinu a cukru.

Kofein dětem škodí víc, než si myslíme

Odjakživa panuje mezi lidmi povědomí o tom, že děti nepijí kávu. Hlavním důvodem je samozřejmě kofein, který má stimulující účinky. To, co dospělý člověk mnohdy ani nevnímá, znamená pro dětské tělo zemětřesení. Ne nadarmo si učitelé v základních školách, kde byly energetické nápoje dostupné v automatech, stěžovali na nadměrnou hyperaktivitu dětí. Ty pak po nějaké době naopak energii ztrácely a dostavila se únava a nezájem. To je klasický vliv kofeinu na dětský organismus. I proto se objevují hlasy odborníků, kteří navrhují prodeje těchto stimulantů pro děti i mladistvé úplně zakázat.

Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují
zdroj: 123RF.com

Může za to Red Bull

O rozšíření energetických nápojů se postaral Ditrich Mateschitz, který založil světoznámou značku Red Bull. Když byl v osmdesátých letech na návštěvě v Thajsku, oblíbil si tu místní stimulující nápoj Krating Daeng. Nápad mu přišel tak dobrý, že se s majitelem drinku rozhodl uzavřít smlouvu a stejný recept uplatnil v rodném Rakousku, kde výrobek začal prodávat pod stejným názvem, jako původní překlad – červený býk. Od roku 1987 Red Bull expandoval do okolních zemí a dnes ho zná úplně každý. Miliardář Mateschnitz přitom vlasní mimo jiné i stáj Formule 1.

Reklama cílí na mladé, původní účel byl ale jiný

Politikou Red Bullu je z velké části také oslovovat dospívající i děti. Cena nápoje přitom není zrovna nejmenší, ale to se změnilo během poslední dekády, kdy se masově rozšířily levné nápoje, které mají totožnou chuť i složení. Plechovky s energetickými nápoji si tak našly cestu i do dětských rukou, protože barevná reklama, slibující soustředění a adrenalin, na ně přímo cílí. Původní idea energetického drinku byla přitom posloužit jako stimulant pro dálkové řidiče nebo lidi, kteří pracují manuálně. Energetické drinky ale využijí i sportovci, kteří mají zátěž dostatečnou na to, aby zpracovali množství cukrů a dalších stimulačních látek, které drinky obsahují. Do této skupiny děti nepatří.

Energetické nápoje dětem do rukou nepatří. Přesto je z velké části konzumují
zdroj: 123RF.com

Kolik kofeinu obsahují energetické nápoje?

Za minulý rok jsme v Čechách vypili 50 milionů litrů energetických nápojů. Nárůst je každoročně i celých deset procent, a v oblíbenosti u nás vede výrobek Big Shock!, za kterým je na druhém místě Red Bull. Energetických nápojů jsou ale v prodeji desítky druhů a stoupá počet dětí, které vypijí klidně i dvě plechovky denně. Ale co to vlastně znamená? Všichni víme, že kofein pro děti není. Podívejte se na přehled, kolik ho kde najdeme. Vlevo najdete běžnou porci, vpravo obsah kofeinu v miligramech.

K TÉMATU  Skladování brambor: Jak udržet kvalitu a zabránit klíčení?
Kakao (150 ml)4 mg
Čaj (150 ml)20 mg
Coca-cola (500 ml)50 mg
Instatní káva (150 ml)60 mg
Mletá káva (150 ml)80-230 mg
Red Bull a další (250 ml)80 mg
Big Shock!, Monster (500 ml)160 mg

Příliš mnoho cukru!

Doporučená maximální denní dávka kofeinu pro dospělého člověka je 300 mg. Tady si můžete snadno spočítat, jaké množství přijmete vy, ale kolik zkonzumuje teenager. Všimněte si přitom hodnot, jaké má černý čaj po minutě louhování. Děti přitom nemají organismus vyvinutý natolik, aby tyto dávky zpracoval. Škodí hlavně množství, takže dostává zabrat kardiovaskulární systém, zvyšuje se šance na možnou cukrovku, případně srdeční arytmie. Nebezpečí se ale skrývá i v cukrech, protože energetické nápoje jsou sacharidová bomba. Stejně tak ostatní látky jako taurin, guarana nebo kreatin nejsou to, co by mělo dítě konzumovat v takovém množství.

Energetické nápoje jsou skrytá hrozba

Pamatujte na to, až budete dávat dětem peníze, ať si něco koupí v obchodě. Ano, nemůžete je ohlídat, jestli tajně mlsají nezdravé brambůrky nebo zkoušejí potahovat z cigarety, ale přístup k energetickým nápojům je třeba zvolit stejný, jako ke kávě nebo Coca-cole, kterou jim taky nebudete nalévat po litrech. O té se totiž ví, že je příliš sladká. U plechovek s energiťáky na to ale zapomínáme.  

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem vánočního období se nevyhnutelně mění nejen atmosféra domova, ale i pracovní prostředí. Jak zvládnout Vánoce v práci bez ztráty pohody a efektivity? Dnešní článek se věnuje právě této otázce a přináší pět praktických rad, jak skloubit vánoční radost s pracovními povinnostmi. Ať už jste zaměstnanec nebo vedoucí týmu, naše tipy vám pomohou vytvořit vánoční atmosféru v práci, která zlepší náladu a přispěje k dobrému týmovému duchu.
Celulitidu má řada žen. Dokonce možná existujte víc těch, které ji mají než těch, které mají to štěstí a celulitidou obdařeny nejsou. A stejně jako trápí ženy, tak ani muži leckdy celulitidě neuniknou. A proto si nyní připomeneme největší a nejčastější mýty, které o celulitidě kolují a připojíme pár rad, jak se jí zbavit.
Cihlová zeď a moderní interiéry se začínají prolínat, i když by to kdysi nikoho nenapadlo. Ale přiznané cihlové zdi dodají celému interiéru jedinečný charakter. Protože ale pravé cihly najdeme málokde, můžeme cihlové stěny imitovat plastickým dekorem, který je na první pohled k nerozeznání. Tyto obklady se dají koupit v různých vyhotoveních i barvách, takže se mohou tvářit jako břidlice, kámen nebo klasické cihly. Dokonce si je můžete natřít nebo jinak povrchově upravit přesně podle sebe.
Práva a povinnosti plynoucí z práce ve státní svátek jsou pro mnoho zaměstnanců, ale i zaměstnavatelů stále velkou neznámou. Jak je to s prací ve svátek? Co když je směna přes půlnoc nebo je někdo zaměstnaný na dohodu? Doplňte si informace.
Letošní vánoční svátky přišly doslova nečekaně. Člověk ani nestihl zamhouřit oka. A možná právě proto, že svou pozornost věnoval něčemu jinému, teď nemá ani vyzdobený svůj příbytek. Pokud stejně jako mnozí ostatní doháníte veškeré vánoční resty, možná máte na seznamu i položku: vyzdobit interiér. A od toho jsme tu my.
Problematické partie trápí nejvíce v létě. Chcete nosit pěkné letní věci, ale když se více odhalíte, budou mnohem výraznější i partie, které nejsou chloubou vaší postavy. Jak se obléknout letně, módně, a přitom úměrně své postavě?
Pilates dělá tělo mladším. Jak to? Prodlužuje a zeštíhluje svaly, zpevňuje střed a hlavně zlepšuje držení těla. Pomocí jednoduchých cviků zkrátka umí velké výsledky! Vyzkoušela naše redaktorka Blanka. Co všechno pro vás zjistila?
Jsou krásné, slavné a úspěšné. Rády na sociálních sítích prezentují nejen svá dokonalá těla, ale i pohádkové životy plné luxusu a pozlátka. A pak je tu ona. Celeste Barber, která dokáže svým osobitým humorem pobavit, zaujmout i ty největší suchary a trochu ty slavné panenky shodit zpátky na zem!
Můj život byl vždycky v podstatě šťastný a já jsem za to bylo velmi vděčná. Poznala jsem muže, o kterém jsem si myslela, že je to ten pravý. Náš vztah fungoval perfektně a já byla ráda, že mám po svém boku životního partnera. To jsem však ještě netušila, co je můj muž opravdu zač.
Krásné a dobře upravené vlasy bez ohledu na povětrnostní podmínky a roční období – to je sen každé ženy. Zvláště v dnešní době není vždy možné využívat služby kadeřnických salonů. Proto stojí za to vybavit se doma speciálními přístroji, kterými svým vlasům dodáte zcela nový vzhled. K takovým patří právě žehlička na vlasy. Víte ale, jak vybrat tu správnou?
Velikonoční vajíčka patří k tradici, a vyřádit se na nich může celá rodina. Inspirujte se jednoduchými nápady na zdobení. Zkuste něco nového a netradičního. Výsledek bude vypadat skvěle!
Zná to nejspíš každá z vás. Někdy během svého života jste si určitě ve vztahu prošla fází žárlivosti. Pokud byla oprávněná, a váš partner vám byl opravdu nevěrný, chápeme, že jste ostražitá. Pokud ale byla nemístná, a vy se nacházíte ve zdravém a spokojeném vztahu založeném na důvěře, není se čeho obávat. Jestliže jste si totiž partnerovou oddaností jistá a víte, že má oči jen pro vás, žárlivost vás akorát zbytečně vyčerpává. Proto pro vás máme několik tipů, jak se žárlivostí zatočit.

Výběr článků

Internet, sociální sítě a technologie dnes ovládají svět a my si jen těžko dovedeme představit současnost bez těchto nástrojů. Ty patří mezi nedílnou součást našeho pracovního, ale i osobního času. Jaký vliv mají technologie a sociální sítě na náš život? Je díky nim jednodušší a lepší nebo se jejich vlivem potýkáme s větším stresem?
Letní sezóna odstartovaná a vy již jistě máte plány, ne-li již zaplacené dovolené. Cestovní horečka stoupá, vy se těšíte, nicméně máte před sebou nějaké ty výzvy. A to předně v podobě balení, chystáte-li se cestovat letecky.
Astroložka Naďa Šmnídová přináší další horoskop krásy a duševního zdraví. O víkendu si pořádně odpočiňte a zrelaxujte, a věnujte se péči o zdraví a imunitu. Bude to třeba.

Nepřehlédněte

Ano, skutečně se to děje a rozhodně to není žádná vzácnost. I ženy po třicítce nemusejí mít manžela a děti, jen mezi námi pořád existují tací, které to nejenom překvapuje, ale dokonce i pohoršuje.
Statistiky uvádějí, že novoroční předsevzetí si dá až 72 % lidí. Z toho pouhá čtvrtina vydrží déle, než tři měsíce. Podle psychologů je lepší dávat sám sobě úkoly kdykoli jindy, než na Nový rok. Hromadná novoroční euforie z toho, že máme "to zlé" za sebou a "to dobré" před námi, svádí k tomu, že na sebe naložíte víc, než unesete.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek